*Nettavisen* Nyheter.

Slutt USA: Greenspan ga løft

Den amerikansek sentralbanken sendte aksjemarkedet opp i kveld ved å holde styringsrenten uendret

19.05.08 01:07

Den amerikanske sentralbanken signalisert etter dagens rentemøte at den lave renten kan forbli i overskuelig fremtid, noe som bidro til å sette fart i aksjemarkedet på slutten av den amerikanske børsdagen.Federal Reserve indikert også at forbruket viser tegn på økning, mens arbeidsmarkedet fortsatt er blandet.Børsene var svakt positive i avventende handel før beslutningen ble offentliggjort klokken 20.15 norsk tid.Sentralbanken foretok sist forrige kutt på 25 basispunkter til den laveste rente på 45 år, en prosent, i slutten av juni.Detaljhandel, finans og biotech dro mest opp i kveld.Dowe Jones Industrial Average endte opp 1,0 prosent til 9.309,50, mens den brede S&P 500-indeksen steg 1,0 prosent til 990,32. Teknologiaksjene godt hjulpet av biotech sendt Nasdaq i front tirsdag, og indeksen endte opp 1,5 prosent til 1.687,01.Slutt Oslo: Ny årsbeste!

Oslo Børs fortsatte oppgangen til ny årsbeste tirsdag. SAS var blant vinnerne.Den positive stemningen ved Oslo Børs ser ikke ut til å avta. Hovedindeksen steg i tråd med resten av Europa og endte opp 0,77 prosent til 147,87 kroner.SAS var et av de store lyspunktene etter at selskapet mandag la frem oppløftende kvartalsresultater. Tirsdag var kursoppgangen på 10 prosent til 47,60 kroner.Andre tungvektere som RCCL og Norske Skog steg klart mer enn markedet. RCCL gjorde det sterkt i USA mandag kveld og steg 4,18 prosent til 212 kroner ved Oslo Børs tirsdag. Norske Skog la på seg 1,65 prosent til 123 kroner.Storebrand var lenge opp over enn prosent etter at If la frem kvartalstall tirsdag som viste at minus er snudd til pluss. Storebrand, som eier 22,47 prosent i If, endte til slutt ned 0,56 prosent til 35,40 kroner. Selskapet legger frem kvartalstall onsdag.Fusjonskameratene DnB og Gjensidige Nor legger også frem resultat for andre kvartal onsdag. begge steg marginal i forkant av tallene.Frontline falt tilbake 0,65 prosent til 114,25 kroner. Selskapet holdt presentasjon i forbindelse med resultatet for andre kvartal tirsdag.SuperOffice steg 14,71 prosent til 11,70 kroner uten at det kom nyheter rundt selskapet. Aksjen var nummer tre på vinnerlisten. Orion Analyse hadde selskapet som [«]Dagens case[»] tirsdag og anbefaler kjøp.Orion anbefalte også I.M. Sakugen tirsdag morgen. Kursen endte opp 3,75 prosent til 83 kroner.Jinhui steg nær 7 prosent til 2,80 kroner etter å ha meldt at det heleide datterselkapet Jinyi Shipping har bestilt et nybygg til 19,25 millioner dollar for levering i 2007.Northern Oil steg ved åpning på nyheten om at det er startet permanent produksjonen fra den andre brønnen på Coral-feltet. Aksjen snudde imidlertid utover dagen og endte til slutt ned 2 prosent til 3,03 kroner.IT-selskaper som FAST og Tandberg Television gjorde det sterkt med oppgang for begge på 3,8 prosent, uten spesielle nyheter. Meglerhuset Norse uttalte til Reuters at man er svært positive til Tandberg Television og ser stor potensiell oppside i aksjen.Komplett steg 7 prosent til 151 kroner etter en artikkel i Finansavisen om at flere større meglerhus kommer med kjøpsanbefaling og oppjusterer kursmålet i etterkant av selkapets kvartalspresentasjon sist torsdag.Q-free og Apptix legger frem kvartalsresultat onsdag og falt begge klart tilbake i forkant av tallene. Aksjene endte ned henholdsvis 4,55 og 2,68 prosent.Gullselskapene Crew og Kenor gjorde det sterkt med kursoppgang på henholdsvis 10,25 og 6,37 prosent, mens International Gold Exploration endte uendret.61 aksjer noterte oppgang, mens 37 falt på Oslo Børs tirsdag.
Åpning USA: Litt opp

De amerikanske nøkkelindeksene åpner som ventet litt opp tirsdag.Teknologitunge Nasdaq leder an med oppgang på 0,25 prosent etter 10 minutters handel. Indeksene er i ferd med å hente seg noe inn etter flere svake sesjoner i det siste.Dow Jones og S&P er begge opp rundt 0,15 prosent ved åpningen.Investorene avventer utfallet av tirsdagens rentemøte i den amerikanske sentralbanken. Rentebeskjeden fra Alan Greenspan & Co. er ventet klokken 20:15 norsk tid.De største europeiske børsene faller noe tilbake etter åpningen i USA.
Før åpning USA: Klart for ny oppgang

Futurene indikerer oppgang for andre dag på rad før rentemøtet i den amerikanske sentralbanken.Både Nasdaq- og S&P 500-futuren stiger og ligger over fair value. Nasdaq-futuren stiger 0,6 prosent og S&P-futuren er opp 0,15 prosent.Klokken 20:15 norsk tid kommer rentebeskjeden etter rentemøtet i den amerikanske sentralbanken. Det er ventet at styringsrenten holdes uendret på 1 prosent.I Europa er stemningen god med DAX opp hele 1,3 prosent. CAC 40 stiger 0,75 prosent og FTSE 100 er noterer oppgang på 0,55 prosent.Ved Oslo Børs er Hovedindeksen opp 0,8 prosent til 147,92 poeng klokken 14:45, og har dermed kurs mot ny ny bestenotering for året.
Lunsj Oslo: Positivt

Oslo Børs holder koken etter en positiv åpning og lukter atter en gang på ny årsbeste.Oslo Børs noeterer oppgang i likhet med de toneangivende børsene i Europa. DAX stiger hele 1,1 prosent, mens CAC 40 og FTSE 100 er opp henholdsvis 0,5 og 0,3 prosent.Hovedindeksen ved Oslo Børs stiger 0,53 prosent til 147,51 poeng like før klokken 12 og går mot ny årsbeste dersom oppgangen holder.SAS fortsetter opp fra åpning og stiger ved lusnjtider hele 8,5 prosent til 47 kroner etter å ha lagt frem kvartalsresultater mandag.Flere av børsens tungvektere som Norsk Hydro, Norske Skog RCCL, Storebrand og Tandberg stiger mer enn markedet og bidrar til oppgangen. Statoil trekker i negativ retning med fall på 0,37 prosent.RCCL er opp hele 3,7 prosent til 211 kroner etter at aksjen noterte et bra løft i USA mandag kveld.Storebrand noteres opp 1,12 prosent til 36 kroner etter at If la frem kvartalstall mandag. Storebrand eier 22,47 prosent av If.Jinhui stiger videre etter å ha meldt om bestilling av et nytt bulkskip til nær 20 millioner dollar. Oppgangen er nå på 7 prosent til 2,80 kroner.Komplett er opp 4,8 prosent til 147,75 kroner etter at flere av børsens fremste meglerhus roper kjøp og oppjusterer kursmålet i etterkant av selkapets kvartalspreentasjon sist torsdag.Northern Oil har falt noe tilbake etter en sterk åpning som følge av gode nyheter rundt Coral-feltet utenfor Brasil. Aksjen er imidlertid fremdeles opp nær 3 prosent til 3,18 kroner.SuperOffice stiger 11,76 prosent uten at det er nyheter rundt selskapet. Aksjen er nummer to på vinnerlisten så langt. Orion Analyse har selskapet som [«]Dagens case[»] tirsdag og anbefaler kjøp.Traderaksjen Petrolia Drilling topper vinnerlisten med et løft på over 14 prosent.
Åpning Oslo: SAS flyr høyt

Oslo Børs åpner kart opp tirsdag og SAS stiger på oppløftende kvartalsresultat.Oslo Børs stiger i tråd med resten av Europa tirsdag morgen. Etter 15 minutters handel noteres Hovedindeksen opp 0,5 prosent til 147,47 poeng.SAS ligger høyt oppe på vinnerlisten med et kursløft på 7 prosent til 46,30 kroner etter at selkapet la frem en oppløftende kvartalsrapport mandag.Northern Oil stiger over 5 prosent til 3,25 kroner på oppløftende nyheter rundt brønnboring på Coral-feltet i Brasil.Jinhui har gjennom det heleide datterselskapet Jinyi Shipping bestilt et nytt skip til nær 20 millioner dollar for levering i 2007. Det sender kursen opp 5 prosent til 2,75 kroner.De fleste av børsens tungvektere stiger ved åpning tirsdag. RCCL er opp over 3 prosent til 210 kroner etter å ha gått bra i USA mandag kveld.Storebrand stiger over 1 prosent til 36 kroner etter at If, hvor Storebrand har en eierandel på 22,47 prosent, vendte minus til solid pluss i andre kvartal.Statoil trekker imidlertid i negativ retning med et fall på 0,37 prosent til 66,75 kroner etter at aksjen falt til 66 kroner i handel i USA mandag kveld.Også Frontline faller svakt tilbake, ned 0,2 prosent til 114,75 kroner.
Før åping Oslo: Europa i blått

Oppgang i USA, og spesielt sterk utvikling på Nasdaq, trekker Europa opp ved åpning tirsdag.Teknologitunge Nasdaq fikk et etterlengtet løft mandag og de bredere S&P 500 og Dow Jones endte også i positivt terreng.I tillegg viste det japanske markedet sterke takter tirsdag morgen etter at japansk BNP-vekst var høyere enn ventet i andre kvartal i år. Dette dro i tillegg med seg de fleste av Asias største børser.I Europa noterer DAX oppgang på 0,4 prosent etter 30 minutters handel. CAC 40 stiger 0,3 proset og FTSE 100 er opp 0,2 prosent. I Stockholm er SAX opp 0,4 prsoent ved åpningen.Ved Oslo Børs ventes RCCL å åpne opp etter at aksjen gjorde det bra i USA mandag kveld. Statoil viste svak utvikling i USA.Det er fremdeles misnøye blant enkelte av de større aksjonærene i Orkla fremkommer det av en artikkel i Dagens Næringliv. Storeier Stein Erik Hagen mener selskapet må fokuseres bedre.Komplett roses opp i skyene av flere tyngre meglerhus etter at selskapet la frem gode tall for andre kvartal. Flere meglerhus har oppjustert sine kursmål på selskapet, ifølge en artikkel i Finansavisen.
Børsene morgen: Bred oppgang i Asia

Solid comeback for Nasdaq og høyere BNP-vekst enn ventet i Japan ga løft ved Asias ledende børser.Veksten i japansk økonomi lå sesongjustert på 0,6 prosent i andre kvartal, en klar oppgang fra 0,3 prosent vekst i første kvartal 2003. På forhånd ventet markedet en vekst i andre kvartal på 0,2 prosent.Kombinert med oppgang for de toneangivende indeksene i USA, og spesielt Nasdaq, ble tirsdag tredje dag på rad med oppgang i Japan.Den relativt teknologitunge Nikkei 225 la på seg 0,85 prosent, mens den bredere Topix steg 0,8 prosent.I Hong Kong steg Hang Seng 0,5 prosent, og Straits Times i Singapore la på seg 1 prosent. TWSE i Taiwan steg 0,8 prosent, mens Sør-Korea var et av få asiatiske markeder som falt med nedgang for Kospi-indeksen på 0,25 prosent.
Slutt USA: Comeback for Nasdaq

Etter svak utvikling sist uke, kom Nasdaq tilbake mandag, og trakk lasset i USA.Det endte med oppgang på USA-børsene mandag. I kontrast til utvikling i forrige uke var det Nasdaq og teknologisektoren som gjorde det best i dag.S&P 500-indeksen endte opp 0,3 prosent til 981, Dow Jones la også på seg 0,3 prosent til 9.217, mens altså Nasdaq gjorde det best av de viktige indeksene, og steg 1,1 prosent til 1.662.Softwareselskapet Oracle bidrog til teknologioppgangen. Aksjen ble oppgradert fra nøytral til kjøp av Merrill Lynch, som mener selskapet er godt posisjonert for en investeringsoppgang hos kunder innen telekom, finans og offentlig sektor.Aksjen steg 3-4 prosent fra start, og holdt seg oppe utover dagen.Adobe Systems steg også markant på en analytikeroppjustering.Det var ellers labert volum, og markedsaktører pekte på fraværet av selgere, mer enn aggressive kjøpere, som bakgrunn for oppgangen utover dagen.I tillegg til feriepreg, er markedet avventende i forkant av den amerikanske sentralbankens rentemøte i morgen, tirsdag. Så godt som ingen venter at renten blir endret fra dagens nivå på 1,0 prosent, men markedet vil fingranske alle utsagn som kommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.