RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Inflasjonstall ga fall

Sist oppdatert:
Inflasjonstall og BNP-tall ga nye fall på Wall Street med teknologiaksjene i front
Økende inflasjonsfrykt satte tonen utover i torsdagens aksjehandel i USA. Børsene åpnet noe vinglet for trenden ble mer og mer negativ utover dagen i det markedet tygde på dagens dose av makrotall, og signalene fra Kina.

For engangsskyld var det ikke noe lavere vekst i BNP enn ventet som bekymret markedet, men derimot det medfølgende inflasjonstallet fra det amerikanske handelsdepartementet. BNP-veksten for første kvartal endte på 4,2 prosent, mens markedet ventet 5 prosent.

Den brede innenlandske inflasjonsmålet viste en økning på 3,2 prosent på årsbasis, mens kjerneraten lå på 2,3 prosent, begge deler for høyt for markedet som frykter at sentralbanken nå fikk enda større argumenter for å fremskynde en økning i det historisk lave rentenivået i USA.

Stigende renter som kjent ikke gode nyheter for aksjemarkedet, og fasiten viste et fall for det brede markedet målt med S&P 500-indeksen på 0, prosent til 1.113,88. Dow Jones Industrial Average falt 0,7 prosent til 10.272,27 etter en liten opphenting på slutten.

Igjen var det teknologiaksjene som falt mest, anført av halvledersektoren etter svak guiding fra LSI Logic.

Nettverksaksjer, oljeservice, hardware og flyaksjer var andre tapersektorer i kveld.Slutt Oslo: Senket av Kina

Beskjeder om kraftige tilstramminger i kinesisk økonomi senket råvaretunge Oslo Børs kraftig torsdag.

Hovedindeksen endte ned 2,2 prosent til 189,88, det største enkelt fallet siden 22. mars i år.

Det var kraftig signaler fra Kinas statsminister om at landet nå kommer til å stramme inn den etter hvert opphetede vekstmaskinen som sendte skjelvninger gjennom verden råvare- og aksjebørser. Dette slo spesielt tungt inn på råvaretunge Oslo Børs i dag, hvor det ble et bred fall. Oslo Børs var blant de svakeste i Europa.

Utviklingen ble ikke bedre av varekonsumindeksen fra SSB som ble publisert i det børsen åpnet. Den viste økning i konsumet på voldsomme 3,2 prosent, mens det var ventet en økning på kun 0,7 prosent. Dette fikk renten og kronen til å styrke seg, mens makroøkonomene nå avblåser alle mulige planer fra Norges Bank om et nytt rentekutt.

Det ble et bredt fall for alle sektorer på Oslo Børs, og vinnerlisten besto i hovedsak av spesiell caser, som enten hadde lagt frem gode tall eller kommet med positive pressemelding i løpet av dagen. En svakt positiv til flat åpning i USA rettet lit topp på tampen av dagen. Det amerikanske markedet gledet seg over svakere BNP-vekst enn ventet i først kvartal, som kan dempe noe av frykten for renteøkninger fra Fderal Reserve.

Norsk Hydro som er dobbelt eksponert i råvaremarkedet med både olje og aluminium endte ned 3,9 prosent til 412,50 kroner, mens Statoil falt 2,8 prosent til 85,75 kroner.

Shippingaksjene med Frontline og Jinhui i spissen var tunge store deler av dagen. Kina har vært hovedmotoren i bonanzaen i tørrbulkmarkedet de siste to årene, i tillegg til å ha økt råoljeimporten kraftig de siste årene. Frontline endte ned 3,9 prosent til 185,50 kroner, men var i perioder ned over 7 prosent. Jinhui falt 5,6 prosent til 13,40 kroner.

Opera-aksjen ledet ned blant teknoligaksjen i dag, og falt voldsomme 10,8 prosent til 7,40 kroner. Opera gikk på børs tidligere i år på kurs 10 kroner, men har falt markert etter at stabilsieringsperidoen var over.

Ellers var torsdagen preget av en hel drøss med resultatfremleggelser i det Oslo Børs nå er innen i høysesongen for rapprotering av første kvartal. Totalt la nærmere 20 selskaper frem rapproter i dag.

Goodtech og International Gold Exploration skuffet markedet mest og ble sendt ned henholdsvis 7,1 og 6,4 prosent, mens PSI Group var det eneste selskapet som kunen ntoere seg oppgang etter rapproteringen.

EDB Business Partner innfridde konsensus og kun melde om en ny viktig avtale med DnB Nor innen bank og finans, men falt likevel ned 3,1 prosent til 43,90 kroner.

Natural kom i vinden i dag etter at deres Tonalin CLA nå har blitt godkjent for bruk i mat og drikke i USA. Aksjen steg 6,8 prosent til 39,50 kroner.

Global Geo-services fikk et kraftig løft etter å ha meldt om en positiv utvikling rundt petroleumlovgivningen i Iran. Selskapet viste til en pressemelding sendt ut søndag i Iran, og det fikk aksjen til å stige kraftig. Tidligere på dagen ble det meldt at markedssjef og GGS-gründer Kjell Finstad hadde kjøpt 100.000 aksjer onsdag. Aksjen endte opp 8,4 prosent til 5,30 kroner, mens Finstad kjøpte på 4,85 kroner.

Åpning USA: Variert åpning

De amerikanske børsene har vært litt opp og ned før trenden ble ned i tidlig handel.

Dow Jones-indeksen er ned 0,2 prosent etter et drøyt kvarter, mens Nasdaq fortsetter å være tung, og har falt 0,5 prosent. S&P 500-indeksen er ned 0,3 prosent.


Før åpning: Mot nytt fall

Det ligger an til et nytt fall på på Wall Street torsdag.

Svakere enn ventet BNP-rapport og sterkere arbeidsmarkedets rapport hadde i sum positiv påvirkning på aksjefuturene i forkanten av åpningenpå Wall Street.

Til tross for dette lå det an til en negativ børsåpning på Wall Street.

Lunsj: Senket av Kina og renter

Det er et bredt og stort fall på Oslo Børs torsdag, og hovedindeksen er ned hele 2 prosent og nærmer seg 190-merket.

Kina er hovedårsaken til det voldsomme fallet i dag, både i Oslo og resten av Europa. Beijing varslet i natt en rekke tiltak for å bremse opp den voldsomme veksten i regionen. Det gjelder blant annet oppbremsningen av de voldsomme investeringene i ny produksjon og det økende inflasjonspresset i økonomien.

Varslet var en konkretisering av kommentarene Kina kom med etter at første kvartal viste en vekst på 9,7 prosent. Meldingene fra Beijing har utløste kraftige fall i råvareprisene, som igjen har forplantet seg til blant annet shippingsektoren og andre råvarerelaterte bransjer.

På Oslo Børs, hvor råvarer veier tungt, har dette gitt et av de kraftigste fallene i Europa, og shippingaksjene fører an i fallet sammen med tungvektere som Norsk Hydro og Statoil.

Meldingene fra Kina faller sammen med dagens publisering av varekonsumtallene for mars her hjemme. De viste en voldsom oppgang i handelen, noe som har fått rentespøkelset frem for alvor i det norske markedet. Rentene har steget og den norske kronen har styrket seg ytterligere mot euro. Dermed trekker alle faktorer ned for aksjemarkedet i Oslo for øyeblikket.

Frontline er ned over 4 prosent ved 13-tiden i dag etter å ha vært ned 7 prosent på det verste i dag. Kina-budskapet faller sammen med en kraftig svekkelse i tankmarkedet denne uken.

Norsk Hydro og Statoil er preget av en fallende oljepris foruten en ugunstig utvikling i kronen, og er ned 3,4 og 1,7 prosent.

Det har kommet en bråte med resultater i det norske markedet torsdag morgen, og selv gode tall har i liten grad overlevd det generelle fallet i markedet.

PSI Group er etter lunsj den eneste av de rapporterende selskapene som kan vise til oppgang.

EDB Business Partner, som var pent opp i tidlig handel, har falt utover formiddagen i takt med markedet, og er ned 1,8 prosent ved ett-tiden.

Natural er dagens vinner på en heller kort liste. Det skyldes meldingen om at Tonalin nå er godkjent for bruk i mat og drikke i det store amerikanske markedet.

Av de andre rapporterende selskapene er det Goodtech som skuffet mest, aksjen er ned 12,5 prosent.

Åpning Oslo: Rentespøkelset kommet til Oslo Børs

Sterke detaljhandelstall skremmer også investorene på Oslo Børs etter åpningen onsdag.

Knallsterke norske detaljhandelstall førte til at markedsrenten steg. En annen konsekvens er at aksjeinvestorene frykter økt rente, noe som fører til økt kamp om kapital før aksjemarkedet. Rentefrykten har vært omtalt i det amerikanske markedet i flere uker, nå har denne kommet også til Oslo Børs.

Rentefrykt, og meget svake USA-børser, førte til at Hovedindeksen var ned 1,1 prosent etter åpningen torsdag. Indeksen lå da på 192,11 poeng.

Det var kun 10 selskaper på vinnerlisten etter åpningen. Acta og EDB steg begge henholdsvis 2,6 og 2,2 prosent etter gode kvartalstall og nye avtaler.

Dataselskapet PSI steg også 2,8 prosent etter gode kvartalstall.

På andre siden av tabellen, ledet tankrederiet Frontline an nedgangen. Frontline falt hele 3,9 prosent til 185 kroner. Utsiktene om svakere tankrater fremover, fikk John Fredriksens hovedinvestering på Oslo Børs til å falle.

Øverst på taperlisten etter åpningen var vannteknologiselskapet Goodtech, etter at selskapets kvartalsrapport viste nytt underskudd og fall i inntektene. Goodtech-aksjen falt 12,50 prosent til 0,98 kroner etter åpningen.

Ellers var det stort sett rødt blant de tyngste selskapene på Oslo Børs etter åpningen.

Før Oslo: Vil preges av resultater

Det er ventet et stort fokus på resultater på Oslo Børs i dag etter at en rekke selskaper har rapprotert i løpet av torsdags morgenen. Den generelle underliggende trenden er imidlertid svakt negativ etetr store fall i USA, go svakt negativ børser ute i Europa i tidlig handel.

Verken valuta eller oljeprisen kan ventes å gi noe spesiell støtte til det norske aksjemarkedet fra åpning. Oljeprisen har falt svakt gjennom natten, mens krone har styrket seg ytterligere før dagens makrotall fra SSB.

Utviklingen for de norske aksjene i USA var også negativ med tankaksjen i spissen for fallet. Frontline falt videre i USA, og tankmarkedet sikter mot ytterligere fall, som kan komme til å tynge tanksektoren også i dag.

EDB Business Partner la frem tall i morges som var omtrent som ventet, men aksjen kan bli dratt opp av en viktig avtale DnB Nor.

Acta overrasket med et kraftig plussresultat etter voldsom økning i bruttotegningen av deres investeringsprodukter.

Blom viste oså overskudd for første gang på lenge og kan få et løft.

Veidekke innfridde ikek helt, noe de også bemerker i sin presentasjon til dagens resultatpresentasjon.

Fred.Olsen-selskapene Bonheur og Ganr Rolf kan vise til en kraftig resultat forbedring som følge av et sterkt tankmarked og eiendomssalget til Fred. Olsen Energy.

PSI Group, Otrum, Elkem, Kverneland og GoodTech er andre selskaper som har lagt frem tall før børs.

Børsene morgen: Tungt i Asia og USA

De asiatiske aksjene falt i natt etter at Kina nå setetr på bremsene for utlånsveksten.

Kina forsøker nå å stanse økonomien fra full overoppheting, og innført i natt flere tiltak som blant annet ledet til fall for de asiatiske børsene.

Kinesiske myndigheter varslet blant annet stopp i utlånene fra noen av milliardnasjonens banker samt stoppet byggigen av et nytt stålverk på 1,3 milliarder dollar samt varslet ytterligere restriksjoner for å dempe den galloperende veksttakten.

Bakgrunnen for tiltakene er at den kinesiske økonomien vokste raskere enn ventet i første kvartal, voldsomme 9,7 prosent drevet av voldsomme investeringer i nye produksjonsanlegg og annen infrastruktur.

Det har vært registrert økende inflasjonspress i den verden sjette største økonomi, og Beijing setter nå iver tiltak.

Morgan Stanleys Asiaindeks falt 1,2 prosent frem til i morges. Det japanske markedet klarte seg noe bedre og falt 0,3 prosent til 12.004,30.

Slutt USA: Nasdaq under 2.000

Det ble et kraftig fall på Wall Street onsdag. Nasdaq-indeksen falt under 2.000-nivået.

Det ble et kraftig fall på de amerikanske børsene onsdag. Den brede S&P 500-indeksen falt 1,4 prosent til 1.122,41 prosent, mens teknologitunge Nasdaq Composite var ned 2,12 prosent til 1.989,54 poeng. Dermed falt Nasdaq-indeksen under 2.000-nivået.

Dow Jones-indeksen falt 1,3 prosent til 10.342,60 poeng onsdag.

Aksjemarkedet falt tilbake til tross for at resultatene i første kvartal så langt har vært sterke. Matleie investorer ignorerte de gode tallene og fokuserte i stedet på muligheten for renteoppgang og internasjonale problemer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere