RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Irak-nyheter ga oppgang

Sist oppdatert:
Nyheter om et mulig opprør mot irakisk styrker i Basra ga et løft i amerikanske aksjer
Utviklingen i Irak-krigen styrer utviklingen på de internasjonale aksjemarkedene i disse dager, så også i USA tirsdag.

Nyheter om et mulig opprør blant innbyggerne i den sørlige millionbyen Basra mot irakiske styrker sendt amerikanske aksjer opp i kveld. Opprørsrapportene ga nye håp om en kortvarig krig.

Oppgang ble noe mer avdempet mot slutten av sesjonen som følge av et vedtak i sentat om å halvere president Bushs skattekutt i 2004-budsjett. Det er blant annet utsiktene til store kostnader i forbindelse med krigen og opprydningen etterpå som bekymrer senatet.

Oppgang i aksjemarkedet gikk på bekostning av olje, obligasjoner og gull som falt tilbake i kveld. Det var likevel oppgang for oljerelaterte aksjer, og oljeserviceindeksen endte opp 0,8 prosent.

Teknologitunge Nasdaq ledet oppturen i kveld, etter store fall mandag. Nasdaq-indeksen steg 1,6 prosent og endte på 1.391,01, med spesielt god hjelp av biotech. Den brede S&P 500-indeksen steg 1,2 prosent til 874,74, mens Dow Jones Industrial Average endte opp 0,8 prosent til 8.280,23.

Slutt Oslo: Snudde opp

Det ble en positiv dag på børsen godt hjulpet av Tandberg-rekyl og Kværner-melding.

Hovedindeksen endte opp 0,63 prosent til 105,89, og var blant de sterkeste tirsdag.

Oslo Børs åpnet ned i likhet med resten av det europeiske markedet i morges, blant annet ette en kraftig nedtur i USA mandag kveld.

Det var usikkerhet rundt utviklingen i krigen i Irak som sendt markedene ned mandag, men utover tirsdagen kom det mer positive signaler fra Irak. Mye tyder på at starten på hovedangrepet mot Bagdad har blitt initiert i dag.

Det var en del særnorske nyheter som bidro til å trekke Oslo Børs i pluss langt tidligere enn resten av det europeiske markedet. Blant annet fikk Tandberg en rekyl tirsdag etter å ha fått kursen halvert mandag.

Tandberg endte opp 6,8 prosent til 20,50 kroner. Selskapet vil avholde en telefonkonferanse tirsdag kveld. Northern Oil endte uendret på 0,79 øre etter å ha blitt halvert tirsdag. Tomra steg etter et større fall mandag, og endte opp 2 prosent til 30,60 kroner.

Aker Kværner bekreftet før børsåpning i dag oppslag i VG om at de har fått en løsning på underdekningen i den britiske pensjonskassen. Oppnåelsen av en utsettelse på 3 år for inndekning av underskuddet, sendte aksjen opp 5,5 prosent til 3,45 kroner.

Tankmarkedet snudde mandag ettermiddag, og tendens har holdt seg utover dagen. Det har bidratt til en hyggelig oppgang for Frontline. Et positivt resultatvarsel fra partner Omi hjalp også på utviklingen. Frontline endte opp 6,8 prosent til 78,50 kroner.

Tungvekterne Statoil, Norsk Hydro og Telenor endte alle opp tirsdag, og bidro til den generelle oppgangen på børsen. De to førstnevnte fikk blant annet drahjelp av en sterkere oljepris.

Norske Skog var lite påvirket i dag av et ratingkutt fra Standard & Poor, og endte ned 0,5 prosent til 94,50 kroner.

SensoNor gikk drøye 12 prosent på melding om en leveransekontrakt til amerikanske GM, Aksjen endte på 1,64 prosent.

Åpning USA: Svakt opp

De amerikanske børsen åpner marginalt opp, hjulpet av oljesektoren.

Dow Jones Industrial Average er opp 0,1 prosent etter fem minutters handel i ettermiddag. Nasdaq-indeksen er opp 0,3 prosent.

Det er oljeservice og olje som stiger mest i tidlig handel. Oljeserviceindeksen er opp 0,9 prosent, mens oljeindeksen er opp 1,2 prosent. Oljeprisen fortsetter å stige i dag.


Før åpning USA: Mot flate børser

Det går mot flate børser i USA tirsdag ettermiddag. Investorene sitter på gjerdet over venter på krigsutfallet.

Investorene vet ikke hva de skal gjøre med markedet i dagens situasjon. Krigsutfallet i Irak er viktig.

Tirsdag ettermiddag lå det an til at amerikanske investorer ville sitte på gjerdet etter åpningen. Det lå an til en flat børsutvikling på ettermiddagen.

Mandag ble det amerikanske aksjemarkedet sendt kraftig ned på utsiktene om at Irak-krigen ville ta lengre tid enn tidligere forventet.

Lunsj: Stigende trend

Oslo Børs er den sterkeste i Europa i formiddag etter en del selskapsspesifikke nyheter og rekyl for Tandberg.

Hovedindeksen er rett etter klokken 12 opp 0,4 prosent, mens de viktigste børsene ute i Europa fortsetter å være i minus. DAX-indeksen i Frankfurt er ned 0,4 prosent, mens London-børsen er ned over en prosent.

Tandberg-aksjen har fått en viss rekyl i dag etter at aksjen ble fullstendig gruset for andre gang på et halvt år i går. Aksjen er opp 8,3 prosent til lunsj.

Kværner trekker også godt opp i dag etter at de meldte om en løsning på underdekning i konsernets britiske pensjonskasse. Aksjen er opp5,8 prosent til 3,46 kroner.

Frontline surfer også opp i dag etter at iMarkedet kunne melde om sterke slutninger i VLCC-markedet, som ser ut til å snudd den negative trenden. I tillegg oppjusterte suezmax-partner OMI sin guiding for første kvartal i går kveld. Frontline opp 4,1 prosent rett etter klokken 12.

Det hjelper også Oslo Børs at Norsk Hydro er opp 1 prosent, mens Statoil er uendret. Telenor er også svakt opp.

Royal Caribbean Cruises er ned knappe 2 prosent, etter at aksjen fikk juling i det amerikanske markedet i går kveld.

Northern Oil som led samme skjebne som Tandberg i går, og fikk kursen halvert, har i dag en kraftig rekyl, og er opp 14 prosent.

Nyheten om at SensoNor har fått på plass en dekktrykkavtale med GM har sendt aksjen opp 8,2 prosent.

Åpning Oslo: Kværner-rally

En positiv melding dro i gang et Kværner-rally tirsdag formiddag. Ellers var aksjemarkedet igjen negativt.

Meldingen om at Aker Kværner har fremforhandlet en avtale med styrene i selskapets britiske pensjonsfond, fikk aksjekursen til selskapet til å fly. 20 minutter etter åpningen var Kværner-aksjen opp 7,3 prosent til 3,50 kroner.

I Tandberg-aksjen var det rekyl. Tandberg-aksjen var opp 5,2 prosent 20,20 kroner. I Northern Oil-aksjen var det også rekyl etter gårsdagens grusing.

RCL-aksjen falt tilbake i det amerikanske aksjemarkedet på økt krigsfrykt. RCL-fallet forplantet seg over på Oslo Børs.

Frontline-aksjen var det oppgang på 2,7 prosent til 75,50 kroner. VLCC-ratene steg siste døgn, noe som normalt gir oppgang for Frontline-aksjen.

Sensonor var også en av de få lysende stjernene etter åpningen. Oppgangen kom etter en ny storkontrakt med General Motors. Kontrakten skal være på flere hundre millioner kroner.

Ellers var det en dårlig åpning på Oslo Børs. Hovedindeksen var ned 0,7 prosent til 104,5 poeng. Det var fortsatt fokus på utviklingen i Irak-krigen. Investorene frykter nå at krigen kan ta lengre tid enn tidligere forventet.

Før åpning Oslo: Avventende

Det ventes en avventende holdning fra investorene i aksjemarkedet tirsdag formiddag. Harde kamper mellom partene i Irak-krigen er hovedårsaken til at investorene trolig vil sitte på gjerdet.

Av nyheter på enkeltselskaper er artikkelen i dagens VG, som omhandler Kværner, den mest oppsiktsvekkende. Kværner har nemlig klart å forhandle seg til en utsettelse av inndekningen av den såkalte underdekningen i Kværners britiske pensjonsfond. På grunn av kraftig fall i pensjonsfondets aksjeportefølje har det oppstått en situasjon der fondet mangler verdier for fremtidig inndekning av pensjoner. Nå slipper altså Røkke & Co. å betale inn underdekningen i tre år, noe som er meget positivt for Kværner-aksjen.

Det var også positive meldinger fra Fast før åpningen. Selskapet kom med en teknologioppdatering av sine bedriftssøk-teknologi mandag kveld.

Oljeprisen er igjen opp, men oppgangen roet seg litt ned tirsdag før åpningen på Oslo Børs. Følg imidlertid med på olje- og oljerelaterte aksjer.

Åpning Europa: Svakt fall

De største europeiske børsen har falt etter åpning i morges, og er snitt ned en drøy halv prosent.

Dax-indeksen i Frankfurt er ned 0,6 prosent rett etter klokken 9 norsk tid, mens FTSE 100 er ned 0,8 prosent ved åpning.

Børsene morgen: Fall i Asia

Det ble store fall på de asiatiske børsene i natt.

Frykten for en langvarig krig i Irak som herjet med de europeiske og amerikanske børsene mandag, fortsatte å herje de asiatiske børsene i natt.

Det er spesielt utsiktene til økte krigkostnader for USA som bekymrer de asiatiske markedene. USA er Asias eksportselskapers klart største enkeltmarked. Dette medførte at de store eksportaksjene ledet an i fallet. Det er varslet at president George W. Bush denne uken vil be den amerikanske kongressen om 75 milliarder dollar i ekstrakostnader i år.

Nikkei 225-indeksen endte ned 2,3 prosent til 8.238,76, mens den sørkoreanske Kospi-indeksen endte ned 2,7 prosent.

Det var også fall på alle de andre børsene i regionen.

Slutt USA: Rystet av krigen

Skrevet av: Are Slettan - iMarkedet
Krigen i Irak blir verre enn enkelte hadde begynt å håpe på. Markedene stupte mandag, etter krigsrally forrige uke.


Det er fortsatt Irak-krigen som setter dagsorden i finansmarkedene, og mandag stod det dårlig nytt på agendaen på Wall Street.

Harde kamper, tap og krigsfanger i helgen ble toppet med en kampklar Saddam Hussein på TV mandag. Det hele fikk finansmarkedene til å innse at Irak-krigen ikke blir noen tur i parken likevel.

Dow Jones falt 3,6 prosent til 8.215, S&P 500 3,5 prosent til 864, mens Nasdaq måtte gi opp 3,7 prosent til 1.370.

Steg på krigen gjorde derimot gull, olje og obligasjoner.

I aksjemarkedet var reiserelaterte aksjer, som flyselskaper, blant de store taperne.

Dow-selskapet Altria, inntil nylig kjent som Philip Morris, falt 6 prosent etter å ha blitt dømt til å betale 10 milliarder dollar for å ha lurt røyere til å tro at light-sigaretter er mindre helsefarlige enn andre sigaretter.

Disney falt 7 prosent, angivelig på grunn av dårlig rating på showet fra Oscar-utdelingen i helgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere