RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: IT-rally

Sist oppdatert:
Nasdaq ledet an i en solid opptur for USA-børsene mandag
Dagen begynte godt og endte enda bedre på USA-børsene mandag.

IT- og biotech-aksjer la seg i front for oppgangen, og trakk dermed Nasdaq spesielt solid opp.

Microsoft og Hewlett-Packard var blant tungvekterne som trakk opp.

Innen handel steg Wal-Mart med et par prosent, etter å ha kommet med salgstall for butikkene sine.

Oljeservice var blant de svakere sektorene, og sektorindeksen endte praktisk talt uendret. En svekket gullpris holdt også gullaksjene nede.

Til slutt sluttet S&P 500-indeksen opp 1,6 prosent til 1.052, Dow Jones steg 1,2 prosent til 9.748, mens Nasdaq la på seg hele 2,8 prosent til 1.947.

Det var ingen viktige makrotall i dag, men fra og med i morgen braker det løs, og det er tydelig at aksjeinvestorene tror tallene vil understøtte at den amerikanske økonomien nå er i robust fremgang.

En undersøkelse fra UBS viser ellers at optimismen blant investorene er på det høyeste nivået på 20 måneder, så spørsmålet blir nå om, eller når, Dow Jones igjen kan bryte 10.000 og Nasdaq 2.000.

Slutt Oslo: Jubeldag

Oslo Børs Hovedindeks sluttet mandag opp 1,5 prosent til 162,25 poeng.

Det var en bred oppgang, men enkelte aksjer peker seg ut som ekstra positive.

Det var fokus på eiendomsaksjene Avantor og Industrifinans Næringseiendom i dag. Rasmussengruppen posisjonerer seg for bud i begge selskapene, og har allerede fått aksept fra Røkke i Avantor.

Avantor steg 17 prosent til 59,75 kroner i dag. Rasmussengruppen har varslet bud på 60 kroner.

Industrifinans Næringseiendom steg 18 prosent til 8,25 kroner. Rasmussengruppen har her kjøpt aksjer på 9 kroner. Torstein Tvenge, som har 20 prosent, sier til iMarkedet at han ikke selger på 9 kroner, og han har kjøpt flere aksjer i dag.

Ementor steg hele 13 prosent til 5,19 kroner, etter at Enskilda Securities oppjusterte sin anbefaling fra svak kjøp til kjøp, med kursmål 10 kroner. Enskilda kjøpte også over halvparten av aksjene i dag, og Ementor ble børsens syvende mest omsatte aksje, noe som er uvanlig.

Stolt Offshore steg 9 prosent til 17,50 kroner, noe som reflekterer utviklingen for aksjen i USA fredag. Det kommer senere i uken en oppdatering fra selskapet etter samtaler med kreditorene, og markedet ser ut til å regne med at den vil være rimelig positiv.

Mest omsatt var Telenor, som steg 2,3 prosent til 40,60 kroner.

Blant de tyngste aksjene, steg Royal Caribbean med hele 7 prosent til 202,50 kroner. Det er ingen konkrete nyheter fra selskapet, men flere positive momenter. Flere meglere og observatører har kommet med positive kommentarer om markedet, samtidig som dollaren har styrket seg mandag.

Børstaper ble Crystal Produtction, som falt 29 prosent til 40 øre, etter at det i dag ble kjent at Oslo Børs godtar 25 øre som kurs for tvangsinnløsning, noe storaksjonæren Aktiv Kapital nå planlegger å gjennomføre.

Blant de tunge aksjene falt Schibsted og Storebrand, med henholdsvis 2 og snaut 1 prosent. Schibsted tynges av at svenske eiendomsmeglere har inngått en rammeavtale med gratisavisen Metro for eiendsomsannonser, noe som vil ramme Schibsteds Svenska Dagbladet.

I en analyse i dag oprettholder Danske Equities sin sterke kjøpsanbefaling på Schibsted, med medgir at nyhetene fra Sverige er negative. Det vil bety inntektsbortfall, samtidig som det er vanskelig å kutte kostnadene vesentlig.

Åpning USA: Oppover

USA-børsene åpner opp mandag, anført av IT-sektoren.

Etter ti minutters handel er S&P 500 og Dow Jones opp rundt 0,6 prosent, mens Nasdaq har lagt på seg 0,9 prosent.


Før USA: Positivt

Det er klare tegn til oppgang før start i USA

Korrigert: Første versjon av før-USA var basert på feil futuresdata.

USA-børsene ligger an til oppgang mandag. For S&P 500 indikeres det en oppgang rundt en halv prosent, mens Nasdaq ligger an til en oppgang på rundt en prosent.

Også fredag gikk Nasdaq best, trukket opp av blant annet chip-sektoren, som gikk på positive signaler fra Intel-ledelsen.

Det kommer ingen makrotall av betydning i dag.

Lunsj Oslo: Oppgangen holder seg

En solid opptur fra start holder seg ved lunstider på Oslo Børs.

Klokken 12:40 er Oslo Børs hovedindeks opp 1,3 prosent til 161,9 poeng.

Det er en bred oppgang, og blant de tunge aksjene er det nesten bare Schibsted og Storebrand som viser minus. Schibsted kan være tynget av en melding på fredag om at svenske eindomsmeglere vil flytte annonsering til gratisavisen Metro, noe som vil ramme Schibsted-eide Svenska Dagbladet.

Rett før børsstart ble det kjent at det går mot at Rasmussen-gruppen kjøper opp Avantor og trolig også Industrifinans Næringseiendom. Avantor er opp 16 prosent til 59,25 kroner, mens det varslede budet trolig blir på 60 kroner.

Industrifinans Næringseiendom er opp 14 prosent til 8 kroner.

Ellers stiger Stolt Offshore solid, med 11 prosent til 17,70 kroner, etter kraftig oppgang i USA fredag. Oppgangen har trolig bakgrunn i at selskapet har varslet en oppdatering på status, etter at fristen for forhandlinger med kreditorene går ut senere i uken.

Av de tyngste aksjene, stiger Royal Caribbean mest, med 6 prosent itl 200,50 kroner.

Ementor er opp 7 prosent til 4,92 kroner. Enskilda har oppjustert sin anbefaling på IT-selskapet.

Crystal Production faller kraftig, med 29 prosent til 40 øre, etter at Aktiv Kapital har gjort det klart, og Oslo Børs har akseptert, at kursen ved tvangsinnløsning av andre aksjonærer blir 25 øre.

Dollaren har styrket seg utover formiddagen, til 6,91 kroner, noe som normalt er positivt for Oslo Børs. Oppgangen på Oslo Børs er omtrent på linje med det man ser ute i Europa.

Åpning Oslo: IT-ledet oppgang

Det er solid opptur på Oslo Børs mandag, med IT-selskaper i front.

Oslo Børs hovedindeks er opp 1,1 prosent til 161,7 poeng etter en halv times handel.

Flere IT-aksjer legger seg høyt på vinnerlisten. Hands stiger 14 prosent, Ementor er opp 8 prosent til 4,94 kroner., etter at Enskilda, ifølge TDN Finans, har oppgradert aksjen fra svak kjøp til kjøp, med kursmål 10 kroner. Bakgrunnen er en undersøkelse meglerhuset har gjort om IT-investeringene i 620 norske bedrifter.

SuperOffice, Office line, Itera og EDB er også solid i pluss.

Mest omsatt så langt er Telenor, som stiger nesten 2 prosent til 40,40 kroner.

Av de tunge aksjene, trekker Royal Caribbean kraftig opp, med 5 prosent til 198,50 kroner, etter tilsvarende opptur i USA fredag.

Stolt Offshore gjorde det også skarpt i USA, og er opp 4 prosent til 16,60 i Oslo i dag.

Børstaper er Crystal Production, hvor Oslo Børs har godtatt 25 som pris ved den planlagte tvangsinnløsningen. Aksjen er ned 37,5 prosent til 35 øre.

Av tungvekterne i minus, kan vi nevne Schibsted, som faller 2,6 prosent til 114 kroner.

Før Oslo: Opp i Europa

Det er robust oppgang på Europa børsene før start på Oslo Børs.

Så langt er det bred oppgang i Europa. Frankfurt er opp rundt 1 prosent, Paris og London rundt en halv prosent. Det bør dermed ligge an til en positiv åpning også i Oslo.

Dollaren er lite endret i forhold til fredag, mens oljeprisen har falt noe mandag morgen.

Stolt Offshore og Royal Caribbean gjorde det sterkt på USA-børsene fredag, og kan ventes å stige på Oslo Børs.

UBS skriver i en analyse at meglerhuset tror Tomra får minst en betydelig kontrakt i Tyskland i løpet av et halvt år.

SAS melder at selskapet kjøper resten av Spanair, men mange ventet at de i stedet ville selge seg ut.

CanArgo melder at driften går som normalt i Georgia, tross opprør og demonstrasjoner.

Børsene morgen: Korea skjelver

Tokyo-børsen er stengt mandag. I Korea har en finanskollaps ført til at børsen skjelver.

Tokyo-børsen er stengt mandag. Ellers i Asia er det beskjedne utslag på de viktigste børsene, bortsett fra i Sør-Korea, hvor det er et fall på et par prosent.

I Sør-Korea faller banksektoren, som en reaksjon på at banken Woori Finance Holdings har gått inn i en stor redningsaksjon for kredittkortselskapet LG Card.

LG Card stanset utbetalinger til kundene i helgen, og dette har ført til stor usikkhet rundt finanssektoren i Sør-Korea.

Markedet er bekymret over at bankene i landet kan bli nødt til å gå inn i flere kriseoperasjoner for å redde andre, lignende selskaper.

Fredag var det moderat oppgang i USA, primært konsentrert i teknologisektoren.

S&P 500 steg 0,2 prosnet til 1.035, Dow Jones la på seg 0,1 prosent til 9.629, mens Nasdaq klarte pluss 0,6 prosent til 1.894 poeng.

Positive signaler fra Intel-sjefen Craig Barrett torsdag ga nok støtte til Nasdaq.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere