RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Klarte pluss

Sist oppdatert:
USA-børsene steg sakte men sikkert utover dagen, og snudd minus til pluss
USA-børsene begynte solid ned torsdag, blant annet på grunn av et uventet høyt antall søknader på arbeidsledighetstrygd den siste uken.

Men utover dagen krabbet indeksene opp, og klarte til slutt pluss.

Til slutt steg S&P 500 med 0,4 prosent til 990, Dow Jones steg helt marginalt til 9.041, mens Nasdaq klarte pluss 0,7 prosent til 1.646.

Markedet ventet spent på en midt-kvartalsoppdatering fra Intel etter børs.

Fortsatt har man et sprik i USA, hvor aksjemarkedet åpenbart tror på en bedre vekstutvikling fra høsten enn rentemarkedet, hvor yielden på tiårige statsobligasjoner fortsatt vaker rundt 3,3 prosent - det laveste nivået siden 50-tallet.

Gullprisen har steget markant i dag til rundt 370 dollar pr. unse, og gullaksjene har fulgt med i USA.

Oljeprisen, som falt i går på overraskend høye amerikanske lagre, steg igjen i dag - denne gangen på spekulasjoner om Kuwait vil presse gjennom et kutt i OPEC-produksjonen, selv om prisen fortsatt ligger helt i den øvre enden av organisasjonens prisbånd.

Slutt Oslo: En hviledag

Oslo Børs falt torsdag moderat etter fem dager på rad med oppgang.

Oslo Børs hovedindeks falt torsdag 0,5 prosent til 130,24 poeng, etter fem dager på rad med oppgang.

Fallet er i tråd med utviklingen så langt i dag i USA, og mindre enn for de store europeiske børsene.

Fokus har vært på makrosiden. EU senket styringsrenten i dag fra 2,50 til 2,00 prosent. Her hjemme kom det svake BNP-tall for første kvartal, men samtidig litt lavere ledighetstall for mai enn markedet hadde ventet.

Høyere oljelagertall enn ventet i USA i går, har sent oljeprisen ned, og Statoil har falt med nær 2,5 prosent til 60,50 kroner.

Som vanlig har det vært fokus på Tomra. I går raste aksjen da industrien i Tyskland stanset arbeidet for å innføre et nasjonalt pantesystem fra 1. oktober. I dag steg aksjen 2 prosent til 32 kroner, etter at EU har avvist grunnlaget industrien brukte for å stanse innføringen.

Det summer også av rykter rundt Tandberg Television, som steg 6 prosent til 15,30. Det har vært både kursoppgang og uvanlig stort volum de siste dagene.

En annen vinner var seismikkselskapet TGS Nopec, som steg hele 9 prosent.

Åpning USA: Markant fall

USA-børsene åpner klart ned torsdag.

Etter ti minutters handel er Dow Jones og S&P 500 ned trekvart prosent, og Nasdaq ned i overkant av 1 prosent.Før åpning USA: Peker mot børsfall

Det ligger an til en flat eller negativ børsåpning på Wall Street torsdag.

Det ligger an til børsfall eller en flat åpning på de amerikanske børsene torsdag.

I forkanten av åpningen melder Reuters at aksjene til helseselskapet Cooper falt i førhandelen. Aksjene til Albertsons Inc, som er USAs nest største grossist, falt også tilbake. Sistnevnte rapporterte tall som var svakere enn ventet før børsåpningen torsdag.

Lunsj Oslo: Flatt

Oslo Børs hovedindeks er uendret på 130,9 poeng klokken 12:15 torsdag.

Tomra er fortsatt i fokus. Aksjen er opp 3 prosent, etter gårdagens kraftige fall, da det ble klart at den tyske industrien stanser arbeidet med å innføre et nasjonalt pantesystem. I dag tilbakevevises det at denne avgjørelsen kan begrunnes ut fra EU-kommisjonens holdning til pantesystemet.

En annen aksje i fokus er Tandberg Television, som stiger 7 prosent til 15,40 kroner. Aksjen har gått mye på store volumer de siste dagene.

DnB faller 2 prosent, og trekker også fusjonspartner Gjensidige NOR ned. Danske Bank anbefaler i en ny analyse salg av begge aksjene.

Det er fokus på makro i dag. I Norge har det kommet BNP-tall for første kvartal, som viste fall for fastlands-Norge for andre kvartal på rad. Dette bidrog til å svekke kronekursen ytterligere. Deretter kom det ledighetstall som viste økning i mai, dog noe mindre enn markedet hadde venet.

Tidligere i dag kutter den Riksbanken i Sverige renten. Nå er fokus på den britiske, som kommer klokken 13, og den europeiske, klokken 13:45.

Det er ingen klar tendens på de europeiske børsene i dag.

Åpning Oslo: Avventende

Det var videre oppgang på Oslo Børs torsdag formiddag, men investorene var mer avventende.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,5 prosent etter åpningen torsdag. Dermed fortsatte oppturen for investorene. Det var imidlertid en mer avventende holdning i aksjemarkedet, og investorene ventet på renteavgjørelsen i Europa. Det er ventet rentekutt fra den Europeiske Sentralbanken (ESB). Hvis rentekuttet ikke kommer i dag, vil det bli lynsjestemning blant europeiske bedriftsledere.

Av de største aksjene på Oslo Børs, var det videre oppgang i Hydro. Denne aksjen var en av gårsdagens vinnere, og aksjen var opp 1 prosent til 330,50 kroner torsdag formiddag.

Tomra-aksjen steg torsdag formiddag. iMarkedet skrev før børsåpningen at EU presiserte at de ikke var imot innføringen av et nasjonalt pantesystem i Tyskland. Det hevdet pantemotstanderne onsdag. Tomra-aksjen steg 3,5 prosent til 32,50 kroner.

Det var videre oppgang i Tandberg Television. Selskapet skiftet toppsjefen onsdag, og noe kan være i gjære. Tandberg TV-aksjen steg 6,9 prosent til 15,40 kroner.

Ellers var DNO videre i støtet på Oslo Børs. En artikkel av iMarkedet dro i gang spekulasjonene rundt selskapet onsdag, og aksjen var opp 3,7 prosent til 19,90 kroner etter åpningen torsdag.

De ledende europeiske aksjeindeksene var moderat tilbake torsdag formiddag. I London var samtidig Brent-oljen tilbake 1,34 prosent til 26,45 dollar, etter at amerikanske oljelagertall viste høyere beholdning enn ventet.

Før åpning Oslo: Avventende

Etter flere dager med aksjerally, og svært positiv utvikling i børsmotoren NYSE, er det ventet en avventende børsstart torsdag.

Ute i Europa har de ledende aksjeindeksene startet dagen flatt. Fokus er rettet mot rentemøtet i EU klokken 13.45.

Morgen: Opp i Japan og USA

Nikkei 225-indeksen i Tokyo er torsdag klokken 7:10 norsk tid opp 0,9 prosent til 8,639.

Også på øvrige asiatiske børser er det klar oppgang.

Dette begrunnes først og fremst med at den amerikanske innkjøpssjefindeksen for tjenestesektoren i går viste bedre tall enn ventet.

Slutt USA: Dow over 9.000

Dow Jones-indeksen endte til slutt over 9.000-nivået i kveld etter å ha testet nivået tidligere denne uken.

Positive produktivitetstall og en overraskende sterk innkjøpsindeks i tjenestesektoren ga grunnlag for ny oppgang i USA onsdag kveld.

Det bidro til at Dow Jones endelig klatret over det psykologisk viktige 9.000-nivået igjen, mens Nasdaq-indeksen endte på ny 52 ukers topp.

Det var aksjer som Disney, HP og Boeing som trakk Dow Jones Industrial Average opp i kveld, indeksen omfatter de 30 største selskapene i USA.

Det var ellers bred oppgang i det amerikanske aksjemarkedet.

Dow Jones-indeksen endte til slutt opp 116 punkter til 9.038,98, eller 1,3 prosent, mens Nasdaq-indeksen steg hele 1,9 prosent til 1.634,65. Den brede S&P 500-indeksen steg 1,5 prosent til 986,24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere