RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Krigssalg

Sist oppdatert:
Krigsnedsalget i aksjemarkedet fortsatte mandag kveld
Wall Street ble sendt ned på forventningene om en krig i Irak. Resolusjonen som USA fremmet ble diskutert i FN mandag, og dette påvirket aksjemarkedet igjen mandag.

S&P 500-indeksen falt 15 poeng til 832, mens Nasdaq-indeksen falt 26 poeng til 1,322. Dow Jones falt igjen mot ny bunn på 157 poeng til 7,59.

I råvaremarkedet steg prisen på lett råolje for april levering. Oljeprisen steg 77 cents til høye 36,35 dollar pr. fat. Gull for aprillevering steg 4,60 dollar til 356,40 dollar pr. unse.

Slutt Oslo: Kryper mot 100

Hovedindeksen åpnet opp, men snudde raskt og endte til slutt ned 0,83 prosent til 100,97 poeng. Av tungvekterne var det kun Norsk Hydro som kunne notere oppgang. Aksjen sluttet opp 0,19 prosent til 267 kroner.

14 av de 20 mest omsatte aksjene falt mandag, mens fem endte uforandret, deriblant Statoil og Orkla.

Tandberg falt hele 5,38 prosent til 36,90 kroner uten at det kom nyheter rundt selskapet. Fast falt 4,62 prosent på nyheten om at MSN har forlenget avtalen med Inktomi.

Frontline leverte resultater som lå under analytikernes forventninger. Kursfallet begrenset seg til 1,43 prosent etter at selskapet kom med positive uttalelser rundt første kvartal.

Merkantildata noterte et fall på 4,89 prosent til 4,28 kroner på nyheten om at ledelsen i Getronics har gått. Getronics eier 9,5 prosent av Merkantildata, og investorene frykter nå at selskapet skal selge sin post i Merkantildata.

Åpning USA: Bredt fall
Alle de tre nøkkelindeksene åpnur uken svakt. Usikkerhet rundt situasjonen i Irak og svake detaljhandelstall fra Wall Mart tynger markedet.

Nasdaq leder an nedturen med et fall på 0,75 prosent, mens Dow Jones og S&P 500 begge faller rundt 0,5 prosent.

De europeiske indeksene faller videre etter den svare åpningen i USA. DAX er ned to prosent. Oslo Børs noterer nedgang på 0,72 prosent.

Før åpning USA: Peker svakt nedover De amerikanske nøkkelindeksene ventes å åpne svakt ned mandag etter to strake uker med oppgang og et fint løft fredag.

Investorene ventes å være avventende denne uken i påvente av utviklingen i Irak. Førstkommende lørdag er fristen sjefen for FNs våpeninspektør, Hans Blix, har gitt Irak til å begynne med ødeleggelse av våpen som strider mot avvepningsavtalen.

Nasdaq- og S&P futurene faller begge rundt 0,3 prosent.

I Europa er det nok en rød dag. DAX leder an og faller 1,43 prosent. CAC 40 er ned 0,43 prosent, mens FTSE 100-indeksen i London faller marginale 0,1 prosent.

Lunsj Oslo: Svak start på uken
Oslo børs åpner svakt mandag og den negative trenden ser ut til å fortsette til tross for pen oppgang i USA fredag. Hovedindeksen er ned 0,68 prosent til 101,13 poeng.

Tungvekterne Norsk Hydro Statoil og Orkla topper omsetningslisten og begrenser fallet på børsen. Alle tre selskapene er opp rundt 0,5 prosent ved lunsjtider. Utover disse er det helrødt blant de mest omsatte aksjene.

Frontline er svakt ned etter å ha levert resultater i underkant av forventningene i fjerde kvartal. Selskapet meldte imidlertid om positive tendenser i første kvartal i år.

Det går hardt ut over flere av børsens IT-selskaper.

Fast faller 4,6 prosent etter at MSN har forlenget avtalen med Inktomi. Markedet ventet at Inktomi skulle ut etter at selskapet er tatt over av Yahoo!.

Merkantildata faller 4,44 prosent til 4,40 kroner etter at ledelsen i Getronics gikk på fredag. getronics eier 9,5 prosent av Merkantildata og investorene er redde for at Getronics nå skal selge denne posten.

Åpning Oslo: Flatt
Oslo Børs innleder uken ved å svinge rundt null. OBXen faller marginale 0,06 prosent.

Frontline faller 1,43 prosent til 69 etter å ha steget innledningsvis. Selskapet la i morges frem svakere tall enn ventet. På taperlisten finner man også Tandberg, ned 3,59 prosent til 37,60. Statoil veier opp med en kursoppgang på 0,96 prosent til 52,50.


Før åpning Oslo: Frontline-fokus
Det er fokus på Frontline-aksjen etter åpningen. Ellers det fortsatt avventende i aksjemarkedet.

USA-børsene var igjen sterke på fredag, og ble fulgt opp av de toneangivende børsene i Asia.

Likevel er det avventende i aksjemarkedet.

Den store nyheten mandag morgen var tallene til John Fredriksens tankrederi Frontline. Selskapet skuffet med sine fjerde kvartalsresultater. Likevel var guidingen for første kvartal i overkant.

Fast-aksjen kan være under press etter åpningen. iMarkedet meldte mandag morgen om at Inktomi hadde fornyet sin avtale med Microsoft-portalen MSN. Avtalen gjelder paid-inclusions.

Merkantildata kan også være under press. Fredag gikk hele ledelsen i Merkantildata-partneren Getronics. Getronics eier i underkant av 10 prosent av aksjene i Merkantildata.


Børsene morgen: Asia opp
Det var oppgang på børsene i Sør-Korea og Japan mandag morgen. i Sør-Korea sendte investorene aksjene i oljeraffineriene opp. Koreanske myndigheter vil kutte tariffen på råoljeimporten.

Kospi-indeksen steg 2,1 prosent til 616,26.

I Japan steg også børsene. Den japanske Nikkei 225-aksjen steg 0,6 prosent til 8.567,10. Eksportaksjene steg på optimismen om at USA-markedene ville bedres senere i år.

I Taiwan steg indeksen 0,9 prosent, mens Australis S&P/ASX steg 1,2 prosent.

Indeksen i Hongkong og Singapore var lite endret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere