RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Laveste siden oktober

Sist oppdatert:
Nasdaq-indeksen endte på det laveste nivået på seks måneder.
De amerikanske børsene ble tunge torsdag.

Ved avslutningen var S&P 500-indeksen ned 1 prosent til 1.143 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 1,1 prosent til 1,903 poeng.

To forhold spilte negativt inn på de amerikanske børsene torsdag.

Det ene var at oljeprisen igjen steg. Den amerikanske referanseoljen (WTI) endte dagen opp 16 cent til 51,77 dollar. Den sterke oljeprisen forsterker vekstbekymringen til amerikanske investorer

Det andre var svake tall for BNP-veksten i første kvartal i USA. Veksten var på 3,5 prosent i siste kvartal, noe som er den svakeste målingen på to år. Dette fikk også frem bekymringsrynken i pannen på investorene. Konsekvensen ble et fall på de amerikanske børsene torsdag.

Slutt Oslo: Utlendingene rømmer

Når det blir trangt i døren på Oslo Børs så blir det virkelig trangt. Skuffende resultater fra Telenor onsdag og Orkla torsdag samt makroøkonomiske bekymringer har fått aksjemarkedet til å falle tungt de siste dagene.

Torsdag falt markedet 1,28 prosent og indeksen nærmer seg 240 nivået med stormskritt.

I gårsdagens iMarkedet-intervju med ABG Sundal Colliers aksjestrateg Ivar Strompdal ble det påpekt at Oslo er en av de mest Asia-fokuserte børsene i Europa. Nedkjøling i Kina og resten av Asia vil påvirke en råvare- og shippingfokusert børs. At det kom skuffende BNP-tall fra USA hjalp heller ikke til frykten for at den globale veksten – som Asia har vært en førende kraft i – er på hell.

De siste dagene har også Baltic Dry Index, som angir ratenivået for tørrlastfrakt, falt kraftig noe som kan indikere at den økonomiske aktiviteten er i ferd med å avta. Oljeprisen har også falt mye siden toppen tidlig i april.

Men dette forklarer ikke alt – fordi Oslo Børs faller tyngre enn resten av markedet i Europa. En aksjemegler sier til iMarkedet.no at det er stort salgspress fra utenlandske investorer – som vil ut av sykliske papirer, som driver markedet nedover torsdag.

Det var også kraftig salgspress i Telenor onsdag etter kjedelige resultat. Her var det utlendingene som dominerte salgssiden. Aksjen fikk en opptur torsdag og endte opp 2,46 prosent.

Statoil fikk ikke drahjelp av å ha satt opp sine oljeprisanslag eller oppkjøp i Mexico-gulfen. I takt med stort salgspress og videre nedgang i oljeprisen faller aksjen brutale 2,25 prosent. Norsk Hydro fulgte med og endte ned 2,03 prosent.

En av de største bidragsyterne til fall torsdag var Orkla, som skuffet investorene med svakere drift enn ventet. Tallene var bedre enn ventet totalt sett takket være salgsgevinster. Aksjen endte ned hele 3,18 prosent.

I shippingmarkedet har som nevnt ratene falt den siste tiden, særlig innen tørrlast. Dette fikk blandet innvirkning på torsdagens handel. Belships falt hele 11,81 prosent og tronet høyt på tapslisten, mens Jinhui og Golden Ocean endte med oppgang på henholdsvis 2,59 og 2,76 prosent.

Tankgiganten Frontline falt 3,72 prosent torsdag.

Flyselskapet Norwegian er ett av de få selskapene som virkelig får uttelling på aksjekursen ved lavere oljepris. Aksjen endte opp 7,73 prosent, og fikk fart på seg etter at en storeier flagget aksjekjøp.

Opticom har vært aktiv den siste tiden, og var store deler av torsdagen opp, på trass av et svakt marked for teknologiaksjer den siste tiden. Etter et intervju iMarkedet.no publiserte med adm. direktør Robert Keith, der han avkreftet en del spekulasjoner om noe skulle være på gang i selskapet, falt aksjen tilbake og endte ned 1,62 prosent.

Software Innovation, et annet IT-selskap som leverte skuffende og røde tall torsdag, fikk heller ingen nåde. Aksjen endte ned 2,94 prosent etter å ha blitt handlet lavere i løpet av dagen. Oljeselskapet Canargo var heller ikke i vinden torsdag, og aksjen raste 8,92 prosent.

Åpning USA: Moderat ned

De ledende amerikanske aksjeindeksene falt tilbake etter åpningen torsdag.

Dow Jones-indeksen, Nasdaq Composite og den brede S&P 500-indeksen var alle ned 0,3 prosent etter åpningen.

Før åpning USA: Press etter svake tall

I forkanten av åpningen på Wall Street var det nye BNP-tall for første kvartal ute. Tallene var svakere enn ventet, og den amerikanske veksttakten på årsbasis er nå den laveste på to år.

Tallene førte umiddelbart til et moderat press på aksjemarkedet i forkanten av den amerikanske børsåpningen. Også i Europa førte BNP-tallene til fall.

Alle de ledende europeiske børsene var i rødt tre kvarter før den amerikanske børsåpningen.

Oslo lunsj: Statoil ned - Telenor opp

Hoveindeksen på Oslo Børs var ned 0,6 prosent til 244,37 poeng til lunsj torsdag. Dermed ligger det an til et børsfall for tredje dagen på rad.

Mens Telenor fikk en rekyl opp, falt Statoil-aksjen tilbake. De to aksjene bidro til en kraftig omsetning på Oslo Børs torsdag.

Telenor-aksjen falt over 9 prosent onsdag etter svake tall for første kvartal. Torsdag var det imidlertid klart for en rekyl. Til lunsj var denne aksjen opp hele 2,5 prosent til 52 kroner.

Statoil var i fokus etter kjøpet av oljeselskapet Encanas eiendeler i Mexicogulfen. Encana-eiendelene har en pris på 2 milliarder dollar. Storkjøpet blir stort segg mottatt OK av analytikerne, men de mener at prisen er stiv. Svak oljepris til lunsj var med på å dra ned Statoil-aksjen 1,1 prosent til lunsj.

Hydro, som ikke tok Encana-eiendelene, var samtidig ned 0,7 prosent.

Ellers var Orklas resultater i første kvartal en skuffelse for markedet. Til tross for OK tall, ville markedet ha mer. Til lunsj var Orkla ned hele 3,2 prosent til 213 kroner.

Ellers på taperlisten var Inmeta og Software Innovation. Begge aksjene falt på dårlige kvartalsrapporter.

På den andre siden av skalaen bidro sterke kvartalsrapporter til løft for Otrum og Blom.

En ny kontrakt med en Bergesen-kunde var også med å dra opp Teco-aksjen på vinnerlisten torsdag.

Åpning Oslo: Telenor-rekyl

Det falt svakt tilbake på Oslo Børs etter åpningen torsdag. Hovedindeksen var ned 0,1 prosent. Dermed var det en ny dag med tilbakegang for børsen. Årsaken var et markant fall i oljeprisen etter overraskende sterke oljelagertall fra USA onsdag.

Både Statoil og Hydro falt 0,7 prosent etter åpningen. Statoil så dermed ikke ut til å få betalt for sitt storkjøp på 2 milliarder i Mexicogulften på Oslo Børs. Helge Lund & Co. meldte torsdag morgen hat de overtar Encanas eierandeler i Mexicogulfen.

Enskilda-analytiker Arnstein Wigstrand uttalte til nyhetsbyrået Dow Jones Newswire at kjøpet var dyrt men smart av Statoil. Han sa også at Helge Lund trolig nappet kjøpet i forkanten rivalen Hydro.

Ellers var Telenor-aksjen i støtet torsdag, etter det kraftige kursfallet onsdag. Rekylen på torsdag var på 3 prosent til 52,25 kroner.

På vinnerlisten etter åpningen var Blom og Otrum høyt oppe etter positiv resultatutvikling i første kvartal. TeleComputing var også klart opp etter positive tall.


Orkla-aksjen falt 1,8 prosent til tross for positive tall i første kvartal.

Teknologiselskapet Inmeta og Software Innovation var øverst på taperlisten etter åpningen. Bakgrunnen var at begge selskapene leverte svake kvartalstall i siste kvartal.

Før åpning Oslo: Endelig oppgang?

Mye taler for at markedet skal opp torsdag på tross av at oljeprisen har falt etter amerikanske oljelagertall. Statoils oppkjøp i Mexico-gulfen blir sett på som en positiv hendelse i markedet, samt at Telenor forventes å stige etter gårsdagens kraftige fall.

Orkla kunne også vise meget gode resultater torsdag før børs, noe som kan få aksjen opp. Fall forventes imidlertid for Software Innovation som leverte røde og begredelige tall for første kvartal.

Men markedet kan være noe avventende frem mot førstekvartalstallene for det amerikanske brutto nasjonalproduktet som kommer halv tre norsk tid. Forventningene ble skrudd noe ned som følge av dårlige ordreinngangstall.

I Europa er det oppgang på alle de toneangivende børsene. I London er FTSE-100 opp 0,51 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,53 prosent. I Paris er CAC-40 indeksen opp 0,42 prosent mens i Stockholm er OMX-indeksen opp 0,10 prosent.

Børsene morgen: Fall i Asia - Opp i USA

De amerikanske aksjene steg i snitt i onsdagens handel etter et fall i oljeprisen. Den brede S&P 500-indeksen steg 0,4 prosent til 1.156,38 poeng, mens teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen steg 0,2 prosent til 1.930,43 poeng.

I Asia var det imidlertid tilbakegang torsdag morgen. Få trigger i markedet, og bekymring over den økonomiske utvikling, dro aksjemarkedet ned.

Morgan Stanleys Asia-indeks endte ned 0,2 prosent til 97,10 poeng mandag morgen, mens Nikkei-indeksen i Tokyo samtidig var ned 0,5 prosent. Det var energiaksjene som ledet an fallet i Japan, etter et nytt fall i oljeprisen.

Oljeprisen falt til 51,30 dollar pr. fat i asiahandelen, etter at de amerikanske oljelagertallene var sterkere enn ventet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere