RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Løftet seg

Sist oppdatert:
Stabil dollar og lavere oljepris ga løft
Det amerikanske aksjemarkedet tok seg opp utover kvelden mandag i det oljeprisfaren så mindre truende ut og dollaren holdt seg på et mer stabilt nivå.

I tillegg dro flere positive analyser opp for viktige aksjer som Apple og Disney.

Dow Jones Industrial Average steg 0,3 prosent i kveld til 10.489,42 som var en viss lettelse i forhold til fredagens tunge fall. Det brede markedet representert ved S&P 500-indeksen endte opp 0,6 prosent til 1.177,24.

Det er ventet at denne uken vil være preget av noe lavere nivåer på grunn av ferieavvikling i forbindelse med Tahnksgiving langhelgen. Det er fri i USA på torsdag og kortere handelsdag fredag.

Oljeprisen falt 25 cent til 48,64 dollar på Nymex i kveld, etter fredagens løft på 3 prosent.

Gullprisen fortsatt den kraftig oppturen og endte på ny topp på 449 dollar pr. unse, som er dethøyeste siden juni 1988. Det er fortsatt den svake dollaren som får investorer til å kaste seg over det edle metallet.

Slutt Oslo: Frontline-fest

Det var Frontline-fest på en svakt negativ Oslo Børs mandag.

Hovedindeksen var ned 0,3 prosent til 225,51 poeng mandag. Dette var klart sterkere enn de toneangivende børsene i Europa. Ved avslutningen i Oslo var DAX-indeksen i Frankfurt ned 0,6 prosent, mens CAC-indeksen i Paris var ned 0,8 prosent. I London var FTSE-indeksen ned 0,6 prosent.

På Oslo Børs var det særlig to aksjer som dro opp mandag; Frontline og Yara. Frontline festet seg til ny toppnotering på 387,50 kroner, etter en oppgang på 4,7 prosent. Det lukter nå 400 kroner av Frontline-aksjen.

Bakgrunnen for mandagens oppgang var en analyse fra meglerhuset Enskilda. Meglerhuset hevet mandag kursmålet på Frontline-aksjen til 450 kroner.

Yara-oppgangen kom etter torsdagens og fredagens presentasjoner hos Fondsfinans og kapitalmarkedsdagen. Yara steg mandag 2,4 prosent til 75,25 kroner.

Ellers blant vinnerne mandag var en rekke av olje- og offshore-aksjene. En ny oppgang i oljeprisen trakk opp.

Lakseaksjene Lerøy og Fjord figurerte øverst på vinnerlisten mandag, etter positive signaler fra EU. Lerøy havnet også i de anbefalte ukesporteføljene til First og DnB Nor Markets mandag.

På taperlisten blant de tyngste aksjene var særlig Tandberg fremtredene. Tandberg falt hele 4,5 prosent til 69,25 kroner mandag, etter at toppsjefen Andrew Miller solgte aksjer for 3,5 millioner kroner for å finansiere bryllupet sitt. Dette måtte dermed aksjonærene i selskapet ta et tap på 0,5 milliarder kroner på.

Øverst på taperlisten også mandag var Goodtech, som falt hele 5,6 prosent til 0,5 kroner. Selskapet meldte fredag om store likviditetsproblemer, noe som har fått storaksjonær Staubo til å tre støttende til i en overgangsperiode. Det ventes nå at Goodtech vil komme med en emisjon.

Åpning USA: Oljefall

I USA åpnet aksjene ned mandag etter økning i oljeprisen, og videre nedgang i dollaren.

S&P 500 indeksen falt 0,10 prosent mens Dow Jones Industrial falt 0,15 prosent. Teknologiaksjene faller tilbake 0,14 prosent på Nasdaq-indeksen som følge av innsidesalg i Google.

I Oslo er fallet minsket, og aksjene er ned 0,18 prosent ved åpning i USA etter å ha vært ned over en halv prosent store deler av dagen.

Før åpning USA: Mot fall

De amerikanske aksjene peker ned mandag ettermiddag. Dermed ser det ut til å bli fall både for teknologisektoren og det brede aksjemarkedet.

Investorene er forsiktige etter fredagens kraftige børsfall i USA fredag. I tillegg til dette har IMF vært ute å nedjustert anslagene for den økonomiske veksten fremover, fra 4,3 prosent til 4,0 prosent.

Det er den høye oljeprisen som får IMF til å nedjustere.

Lunch Oslo: Svak børs

Ved lunchtider viser hovedindeksen på Oslo Børs en nedgang på 0,37 prosent. Dette er betraktelig sterkere enn børsene i Europa. I London er FTSE-100 indeksen ned hele 0,80 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er ned 0,90 prosent.

Blant annet faller British Airways i London som følge av høy oljepris.

I Oslo er det dagen for sikring av gevinster. Det har i alle fall Andrew Miller, konsernsjef i Tandberg gjort. Hans aksjesalg sendte Tandberg ned 4,48 prosent, mens Norsk Hydro faller 1,14 prosent.

Statoil har vendt noe opp og noteres til 94,25, som er en oppgang på 0,27 prosent.

Frontline er den sterkeste av de store aksjene, og handles opp 3,38 prosent til ny toppnotering med kurs 382 kroner aksjen.

Yara stiger videre etter flere kjøpsanbefalinger etter selskapets kapitalmarkedsdag fredag. Aksjen er opp 0,68 prosent til 74 kroner aksjen.

Fjord stiger 7,21 prosent som følge av at den politiske situasjonen i EU virker med fordelaktig for lakseeksportørene.

Åpning Oslo: Ny Frontline-topp
Hovedindeksen på Oslo Børs var ned 0,5 prosent til 224,92 poeng mandag morgen. Dermed fulgte indeksen de ledende europeiske aksjeindeksene ned.

På samme tid var DAX-indeksen i Frankfurt ned 0,7 prosent, mens CAC-indeksen i Paris var ned 0,8 prosent. London var ned 0,6 prosent.

Årsaken til det generelle børsfallet var en svak dollar, kombinert med en ny oppgang i oljeprisen. I tillegg til dette var USA-børsene svake i handelen fredag.

Av selskapsspesifikke ting etter åpningen kan nevnes at Frontline-aksjen steg til ny all time-high mandag formiddag. Aksjen løftet seg nye 1 prosent til 373,50 kroner, etter at aksjen også løftet seg i USA-handelen fredag. Det meldes samtidig om at ratene i stortankmarkedet holder seg sterke.

Ellers på Oslo Børs var Statoil opp 0,3 prosent etter oppgangen i oljeprisen.

Vinnerne etter åpningen var Fjord og Scana. Sistnevnte steg etter en ny kontrakt, mens Fjord steg på positive utsikter til leveranser til EU.

På taperlisten etter åpningen var Tandberg og Goodtech. I Tandberg var det nedsalget til adm. direktør Andrew Miller som trakk ned, mens Goodtech-aksjen fortsatte fallet fra fredag. Da meldte selskapet om betydelige likviditetsproblemer.

Før åpning Oslo: Fall i Europa

Det ligger an til et generelt fall i aksjemarkedet mandag formiddag, noe som trolig vil trekke ned også på Oslo Børs. Særlig teknologiaksjene vil rammes, men også andre sektorer vil rammes.

Unntaket på Oslo Børs blir trolig Frontline, som hadde en oppgang i USA-handelen fredag.

En halv time før åpningen mandag var DAX-indeksen i Frankfurt ned 0,7 prosent og CAC-indeksen i Paris var ned 0,8 prosent. I London var FTSE-indeksen ned 0,4 prosent.

Av selskapsspesifikke ting mandag kan nevnes at Tandberg-sjef Andrew Miller har solgt alle aksjene sine i eget selskap. Han har fortsatt en solid bunke opsjoner igjen, men likevel vil dette tolkes negativt av markedet.

Telecomputing har utvidet kontrakten med svenske Previa med ytterligere 10 millioner kroner.

Birdstep meldte om oppkjøp i Sverige mandag morgen. Selskapet kjøper svenske Alice Systems AB.

Børsene morgen: Ned etter dollar-fall og olje-løft

De asiatiske børsene var svake mandag morgen.

Morgan Stanley Capital International's Asia-Pacific indeks, som følger 900 selskaper i regionen, var ned hele 1,9 prosent mandag morgen. Dette var det kraftigste fallet på fem måneder.

Årsaken til fallet var at dollaren igjen svekket seg mandag morgen. I tillegg til dette steg oljeprisen igjen kraftig.

Svake USA-børser fredag var også med på å trekke ned. Den brede S&P 500-indeksen svekket seg 1,12 prosent til 1.170,34 poeng fredag, mens teknologitunge Nasdaq Commposite falt 1,60 prosent til 2.070,63 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere