RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Litt ned etter strålende kvartal

Sist oppdatert:
Amerikanske børser endte marginalt ned den siste dagen av et godt kvartal
S&P 500-indeksen sluttet mandag ned 0,2 prosent til 974,5 poeng, Dow Jones endte marginalt ned til 8.985,4, men Nasdaq falt 0,2 prosent til 1.622,8 poeng.

Men om dagen var lunken, så setter den i alle fall punktum for et strålende kvartal for USA-børsene, faktisk det beste kvartalet på over fire år.

En halv time etter børsstart kom en lokal innkjøpssjefindeks, Chicago PMI, og selv om denne viste fremgang fra mai, og indikerte en viss ekspasjon i bedriftene - så hadde markedet tydeligvis håpet på en bedre måling, for børsene falt.

Intel trakk ellers teknologiaksjene oppover. Aksjen steg en drøy prosent etter oppgradering fra meglerhuset Smith Barney. En positiv markedsraport fra Semiconductor Industry Association ga også støtte til chip-sektoren.

Oljeservicesektoren, som naturlig nok har stor interesse i Norge, var blant taperne.

Detaljhandel gjorde det brukbart etter at giganten Wal-Mart meldte at salget går som planlagt.

Slutt Oslo: Kalddusj på slutten

Oslo Børs fikk en USA-inspirert kalddusj i de siste minuttene av et meget godt kvartal.

Oslo Børs hovedindeks sluttet mandag ned 0,98 prosent til 134,2 poeng.

Da falt børsen rundt et halvt prosentpoeng i sluttauksjonen etter klokken 16.

Grunnen kan være at den amerikanske bedriftsindeksen Chicago PMI kom inn litt lavere enn ventet akkurat klokken 16. Dette sendte USA-børsene litt ned, men Oslo Børs falt faktisk mer.

Siden dette er siste dag i kvartalet, kan det også være aktører som har hatt interesse av å flytte kurser til visse nivåer akkurat på slutten.

Uansett var fokus i dag på Telenor, som falt 4,5 prosent til 30,00 kroner. Staten skal selge 13,9 prosent av aksjene i selskapet til profesjonelle investorer, og det er indikert et prisnivå på 29,95 til 31,00 kroner. Markedet tror åpenbart mest på det laveste tallet.

Tandberg gikk kraftig mot strømmen, og steg 4 prosent til 36,40 kroner. iMarkedet meldte at ABG Sundal Collier i dag oppgraderte aksjen fra hold til kjøp etter å ha gjort en rundspørring på forhandlernivå.

Klar børsvinner ble det lille oljeselskapet Canargo, som endte opp 32 prosent til 1,65 kroner. Kursen er doblet på et par uker, muligens på en godt mottatt generalforsamling i selskapet.

P4 falt 12 prosent, etter kraftig oppgang fredag. Da var det glede over at selskapet fikk P5-konsesjonen, men nå begynner nok visse andre elementer å melde seg: Det blir tøff konkurranse, spesielt siden TV2 ser ut til å være på vei inn som storeier hos konkurrenten Kanal4.

Norsk Hydro falt en snau prosent, mens Statoil steg snaut en halv prosent.Åpning USA: Solid opp

USA-børsene åpner markant opp mandag.

Dow Jones og S&P 500 åpner mandag opp rundt 0,6 prosent, og Nasdaq opp rundt 0,9 prosent etter ti minutter.

Før åpning USA: Mot oppgang

Intel ligger an til å dra opp Wall Street på kvartalets siste handelsdag.

Intel-aksjen løftet seg i førhandelen på Wall Street. Selskapet viste frem sin nye Itanium 2 server chip til markedet mandag. Samtidig var meglerhuset Smith Barney ute å hevet anbefalingen på Intel-aksjen til "outperform", melder Reuters.

USAs aksjemarked ligger an til en moderat oppgang mandag ettermiddag. Det ventes justeringer i aksjeporteføljene på den siste handelsdagen i andre kvartal.

I forrige uke falt markedet tilbake for første gang på de siste fem ukene. Markedet har hatt en kraftig oppgang de siste tre og en halv månedene, og det er forventningene om økonomisk oppgang i andre halvår som har trukket opp aksjemarkedet.

Den brede S&P-500-indeksen ligger an til den beste kvartalsvise oppgangen på fire og et halvt år.

Lunsj: Flatt etter fall

Hovedindeksen var rett før klokken 12 ned 0,5 prosent, og det var Telenor som fortsatte å tynge markedet etter at staten meldte mandag morgen om at de vil selge Telenor-aksjer for 7,5 milliarder kroner.

Telenor var femten minutter før klokken 12 ned 3,8 prosent til 30,20 kroner, og hadde dermed hentet inn noe av det initielle fallet.

I tillegg til Telenor, så var tungvektere som Frontline, RCL og Orkla ned rett før lunsj.

Tandberg-selskapene var blant aksjene som trakk opp, sammen med Tomra. Tomra var opp 3,2 prosent, mens Tandberg TV var opp 3,3 prosent. Sistnevnte meldte mandag morgen om en ny kontrakt til en verdi på 4 millioner dollar.

Radiostasjonene P4, som fredag fikk den såkalte P5-konsesjonen, har falt tungt mandag etter at Kultur- og kirkedepartementet kom i skade for å offentliggjøre hemmelige budsjett-tall tilknyttet søknaden. P4 har forsøkt å få markedet til å se bort fra tallene, men aksjen var ned 7 prosent til 6,60 kroner ved lunsjtider.

Telecomputing var opp 2,8 prosent etter å ha meldt om nye mindre avtaler mandag morgen. Det er forventninger om at Birdstep skal meldte en kontrakt med Intel mandag, men ved lunsjtider hadde det ikke kommet noe fra selskapet. Aksjen var opp 4,4 prosent.

Riggaksjen Ocean Rig steg i formiddag etter at oljeselskapet BP har erklært den tredje opsjonen på boring av letebrønner med Leiv Eriksson.

TGS-NOPEC hadde falt 4 prosent rem til lunsj, og konsernsjef Hank Hamiltons manglende opsjonsinnøsning kan ha vært noe av grunnen.

Ute i Europa var de viktigste børsene opp til lunsj, Frankfur-børsen var pluss 1 prosent, og London var opp 0,5 prosent.

Åpning Oslo: Telenor tynger

Særlig Telenor-aksjen tynget på Oslo Børs etter åpningen mandag.

I forkanten av åpningen på Børsen ble det meldt at staten skulle selge over 13 prosent av aksjene i Telenor til institusjonelle eiere. Aksjene skulle selges i prisintervallet på 29,90 til 31 kroner. Meldingen fikk investorene til å selge unna, og Telenor-aksjen stabiliserte seg på den nedre delen av intervallet for nedsalget, altså 29,90 kroner. Dermed fikk Telenor et kursfall på 4,8 prosent.

Også på taperlisten på Oslo Børs var Pan Fish, EDB og Frontline. EDB fallet tilbake etter nye oppsigelser i forkanten av at andre kvartal avsluttes. I Frontline er det ventet fall i suezmax-ratene denne uken, og kursen falt 2,9 prosent til 101,75 kroner

Tandberg-aksjen fortsatte oppover på Børsen mandag. Aksjen steg 3,9 prosent til 37,40 kroner på videre oppgang for Polycom-aksjen.

Tomra-aksjen steg også 2,6 prosent til 31,80 kroner. Bakgrunnen var en mindre ordre fra det tyske markedet. Tomra-sjef Erik Thorsen avviste fredag i forrige uke overfor iMarkedet at ordren hadde noen sammenheng med panteprosessen selskapet kjører i Tyskland.

P4-aksjen var pauset ved åpningen mandag. Bakgrunnen for dette var at Kulturdepartementet offentliggjorde deler av budsjettene til radiokanalen ved en feiltagelse. Tabben ble omtalt i Finansavisen lørdag.

Før Oslo: Ned i Europa

En drøy halvtime før start på Oslo Børs er ledende europeiske børser ned i størrelsesorden en halv prosent.

I Tyskland er fokus på to ting som skjedde i helgen. Den mektige fagforeningen IG Metall ga opp sin streik for kortere arbeidstid i Øst-Tyskland, og regjeringen varslet store skattelettelser.

Her hjemme er den store nyheten mandag morgen at Staten skal selge 13,9 prosent av aksjene i Telenor, og dermed kommer under to tredjedels flertall.

Salget skal gjøres gjennom en bookbuilding-prosess, og indikert kurs er mellom 29,95 og 31,00 kroner. Børskurs fredag var 31,40, så det kan nok ventes at aksjen tynges litt.

Salget blir totalt på 7,5 milliarder kroner, og spørsmålet er om likviditeten dette trekker til seg også kan tynge andre aksjer på Oslo Børs i dagene som kommer.

Ellers skriver Finansavisen at det kommer nye oppsigelser, avsetninger og nedskrivninger i EDB Fellesdata.

En tysk avis skriver om en Tomra-installasjon i Hamburg, men det er noe uklart om dette er en installasjon som kommer på grunn av den nye panten på bokser og engangsflasker.

Det ser ut til at avtalen Axis-Shield annonserte fredag med Abbott Laboratories er stor, ifølge opplysninger i en skotsk avis.

Børsene morgen: Japan videre opp

Den japanske Topix-indeksen steg videre mandag, mens indeksene i USA falt tilbake.

Topix-indeksen steg videre, og konkurrerer med den beste kvartalsvise avkastningen på fire år.

Chip-produsenter som NEC dro i positiv retning etter at en industrirapport viste at Japan hadde den raskest voksende veksten i chip-salget i verden sist måned.

I morgentimene mandag var Topix-indeksen svakt opp, mens Nikkei 225-indeksen var tilbake 0,23 prosent til 9.083,10 poeng.

Andre steder i Asia var det tilbakegang. Bloomberg melder om fall på 1,1 prosent for den sør-koreanske Kospi-indeksen, ledet an av Samsung. Også i Singapore, Hongkong, Australia og Taiwan var det fall, mens andre børser løftet seg.

Nasdaq Composite-indeksen var fredag tilbake 0,54 prosent til 1.625,26 poeng, mens S&P 500-indeksen var tilbake 0,97 prosent til 976,22 poeng.

Amerikanske investorer valgte å selge seg ned etter å lagt bak seg et kvartal med kraftig kursoppgang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere