RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Litt opp etter rentemøte

Sist oppdatert:
Det ble litt berg- og dalbane i USA etter kveldens rentemøte, men trenden var opp
Den amerikanske sentralbanken tok et nytt skritt i retning av å heve styringsrenten i USA senere i år i dagens rentemøte. Federal Reserve myknet opp ordbruken i retning av fremtidige rentekutt, en utvikling som var ventet av markedet.

Aksjemarkedet så imidlertid ikke ut til å bli skremt av budskapet fra Fed, selv om handelen også etter møtet klokken 20.15 norsk tid, var noe blandet. Den generelle trenden var imidlertid videre opp etter at rentefrykten har preget de amerikanske børsene i flere uker.

Det var ellers lite som var i fokus i USA i kveld, Fed-møtet overskygget det som var av resultater og andre meldinger.

Dow Jones-indeksen endte opp et par basispunkter til 10.317,20, mens det brede markedet representert ved S&P 500-indeksen steg 0,2 prosent til 1.119,51. Nasdaq var for andre dag på rad klart mest positiv på Feds beslutning, etter at teknologiaksjene har fått kraftig medfart i perioden med rentehevningsfrykt. Nasdaq steg 0,6 prosent til 1.950,48.


Slutt Oslo: Endelig opptur

Etter fem dager med fall gikk det endelig opp på Oslo Børs tirsdag.

Hovedindeksen endte opp 0,9 prosent til 189,73 anført av oljerelaterte aksjer og Orkla.

Oljeprisen fortsatte å stige i dag etter å ha nådd de høyeste nivåene på 14 år i går. Det er økende uro rundt oljeproduksjonen i Midtøsten, etter angrepene på ABB-ansatte i Saudi-Arbia og de fortsatt lave oljelagrene i USA som har satt fart på oljeprisen etter helgen. I London har Brent-olje blitt omsatt på nivåer godt over 35 dollar fatet, noe som er nivåer markedet ikke har sett siden slutten av 1980-tallet.

Dette førte til en klar oppgang for de oljerelaterte aksjene på Oslo Børs med Norsk Hydro og Statoil i spissen. Disse aksjene har også fått mye medfart i det siste, spesielt Hydro som følge av kollapsen i råvareprisene etter Kinas økonomiske innstramminger i forrige uke. Statoil steg 2,3 prosent, mens Norsk Hydro ble løftet 2,5 prosent til 417 kroner.

Shippingaksjene fikk også en kraftig rekyl i dag etter store fall i forrige uke. Oppgangen ble ledet av bulkaksjene Belships og Jinhui, som endte opp henholdsvis 16 og 18,11 prosent til 11,60 og 15 kroner. Frontline steg også kraftig i det markedet nå gambler på en oppgang i ratene etter en måned med svak utvikling. Det er imidlertid fortsatt noe avventende aktivitet i stortankmarkedet som følge av ferie i Japan. Frontline steg 5,6 prosent til 188 kroner.

Orkla og Norsk Skog var i fokus i dag etter å ha lagt frem førstekvartalstall. Orkla overrasket positivt, men ser økende tap på grunn av transportarbeiderstreiken. Orkla steg 1,2 prosent til 167,50 kroner på de sterke tallene.

Norske Skog skuffet derimot stort i første kvartal, og tallene var langt under konsensus. Ledelsen hadde heller ingen gladmeldinger for forventingene til resten av året. Aksjen falt 4,03 prosent til 119 kroner.

De store taperne i dag var imidlertid oppdrettaksjene etter at det ble kjent at EU kan komme til å introdusere straffetoll på laks. Utenriksdepartementet opplyste til iMarkedet i dag at de har en dialog med EU. Domstein falt 7,2 prosent til 6,22 kroner, mens Fjord endte ned 7,1 prosent til 3,03 kroner.

Tradingaksjene Crew og CanArgo var i rallymodus i dag. Crew ble løftet av en analyse fra analysehuset CAR, mens CanArgo gikk på den sterke oljeprisen etter å ha vært tung i flere dager.

Utenom Norske Skog var det Telenor som trakk mest ned blant børslokomotivene. Det var blant annet en lunken kvartalsrapport fra danske TDC som skuffet markedet. Telenor endte ned 0,7 prosent til 44,60 kroner.

SAS la også frem tall i dag som var omtrent så elendige som ventet. Etter en noe svak start på dagen steg SAS utover ettermiddagen etter positive signaler fra ledelsen. Aksjen endte opp 2,9 prosent til 61,75 kroner.

Åpning USA: Rolig før Greenspan-tale

Tirsdag kveld vil den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan holde en ny tale til markedet. I forkanten av talen var det en forsiktig aksjehandel i det amerikanske markedet.

Dow Jones-indeksen og den brede S&P 500-indeksen var opp 0,1 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var opp 0,4 prosent.

Dette var fasiten rett etter børsåpningen på Wall Street.

Før åpning USA: Videre opp

Det ser ut til at de amerikanske børsene vil fortsette der de slapp i går; med oppgang.

Både teknologisektoren og det brede aksjemarkedet indikerer en positiv børsåpning tirsdag en halv time før Wall Street starter handelen.

Tall fra Tyco ser ut til å ha blitt positivt mottatt av markedet. Selskapet meldte om en markert bedring i resultatene i forkanten av børsåpningen.

Det er ingen makrotall ved åpningen, men markedet er forsiktige med hensyn til hva den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan vil si senere i dag.

Uttalelsene fra Greenspan kommer klokken 20.15 norsk tid tirsdag.

Lunsj: Holder oppgang

Hovedindeksen er opp 0,8 prosent til lunsj tirsdag etter å ha steget fra åpning i dag. Oppgangen kommer etter fem strake dager med fall, og er en reaksjonen på fallene og et utslag av den knallsterke oljeprisen.

Ute i Europa har børsen derimot hatt en mer lunken utvikling utover dagen, Frankfurt-børsen er ned 0,5 prosent rett etter lunsj, mens London-børsen er nær flat.

Det er blant annet Statoil og Norsk Hydro som leder Oslo Børs opp med en knallsterk oljepris i ryggen. Aksjene er opp 2 og 1,5 prosent til lunsj.

Orkla som la frem overraskende gode tall for første kvartal, er nær uendret etter å ha steget 1,5 prosent i tidlig handel, et nivå aksjen har holdt utover formiddagen. Tegn til økonomiske tap i forbindelse med transportarbeiderstreiken er blant faktorene som holder igjen Orkla.

Det er shippingaksjene som topper vinnerlisten i dag, både Belships, Jinhui og Frontline har fått mye juling etter at Kina i forrige uke strammet til i økonomien gjennom en rekke klare tiltak. Det sendte sjokkbølger inn i shippingsektoren som kan takke Kina for mye av bonanazaen det siste året.

Taperlisten toppes derimot av lakseaksjene som faller kraftig etter at Bergens Tidende i dag kunne melde at EU kan komme til å innføre straffetoll på et møte om en drøy uke. Fjord-aksjen er ned 7,4 prosent, mens Lerøy Seafood har falt 5,5 prosent.

Riggaksjen Ocean Rig faller videre i dag etter gårsdagens skuffende tall. I morgen er det ventet at selskapet skal informere om hvilken riggen som skal gå på kontrakten i Barentshavet.

Oljeaksjen CanArgo er kraftig opp i dag, tross et nytt stort fall i USA i går kveld. Aksjen er opp 6,2 prosent til 4,60 kroner.

SAS la som ventet frem et gigantunderskudd i dag, og aksjen har falt 1,6 prosent.

Åpning Oslo: Bred oppgang

Etter fem strake dager med fall er det oppgang på Oslo Børs tirsdag.

Hovedindeksen er opp 0,9 prosent etter en knapp halvtimes handel på Oslo Børs. Det er en bred oppgang anført av oljerelaterte aksjer og Orkla.

Oljeprisen nådde i går kveld det høyeste nivået på 14 år i USA, og det har gitt et løft til blant annet Norsk Hydro og Statoil etter flere dager med fall. Aksjene er opp henholdsvis 1,2 og 1,7 prosent i tidlig handel.

Orkla-aksjen er som ventet i fokus i tidlig handel tirsdag etter at selskapet la frem tall for første kvartal i morges. Aksjen er opp 1,5 prosent etter en halvtimes handel id et markedet verdseter sterk tall fra Orkla-konsernet. Selskapet la frem tall for både drift og investeringsporteføljen som var klart over konsensus. Det som kan virke avdempende er mulig tap i forbindelse med transportarbeiderstreiken.

Lakseaksjen topper taperlisten i dag etter at Bergens Tidende kunne vise til kilder som sier at EU kan komme til å innføre straffetoll på laks fra neste uke. Fjord-aksjen er ned 5,5 prosent til 3,08 kroner, mens Lerøy Seafood har falt 5,2 prosent. Pan Fish er ned 1 øre til 3 øre. Det hjalp heller ikke at SSB meldte et fall i eksportprisen på laks ved børsåpning i dag.

Telenor er en av få svake aksjer blant børslokomotivene tirsdag. Det har sammenheng med resultatfremleggelsen til danske TDC, som var heller avdempet i sin guiding.

Tankaksjen Frontline stiger pent i tidlig handel etter oppgang for tanksektoren i USA i går. Også bulkaksjene Belships og Jinhui er kraftig opp i tidlig handel etter å ha fått mye juling de siste dagene etter tilstramningene i Kina.

Gjødselaksjen Yara stiger også i tidlig handel etter at canadiske Potash Corp kom med et positivt omsetningsvarsel i går kveld.

Ute i Europa er de viktigste børsene fortsatt svake, både London og Frankfurt er ned 0,3 prosent, tross bred oppgang i USA i går.

Før Oslo: Orkla og olje

Sterke tall fra Orkla og rekordhøy oljepris er ventet å gi positiv åpning tirsdag.

De europeiske børsene er noe blandet i tidlig handel, men Oslo Børs ventes å stige fra åpning i dag. Frankfurt-børsen er marginalt ned 20 minutter før åpning i Oslo, mens Eurotop 100-indeksen er opp 0,5 prosent.

Det skyldes blant annet sterke tall fra Orkla og en rekordhøy oljepris. Oljeprisen endte på sitt høyeste nivå på 14 år i USA i går kveld, og er kun marginalt ned i tidlig handel tirsdag morgen.

Det som kan trekke litt i motsatt retning er utviklingen for den norske kronen, som har styrket seg i morges mot både dollar og euro.

Det har kommet noe resultater før åpning tirsdag, og fokus ventes å bli på Orkla. Orkla overrasket med klart bedre tall en ventet både på driften og på investeringsporteføljen.

SAS har også lagt frem tall, som var meget svake som ventet. Det kan imidlertid ventes å være fokus på både SAS og Norwegian i det krangelen om konkurransen i det norske markedet fortsetter i dagens aviser. Ifølge DN kan Norwegian komme til å tape 50 millioner kroner i året på sin nye lavpriskampanje som skal svare på SAS Braathens fremstøt.

Lakseaksjene ventes å komme under nytt press i dag etter at EU-kilder har opplyst til Bergens Tidende at EU vurdere å innføre straffetoll på norsk laks igjen. Det snakkes om et nivå på 25 prosent.

Oljerelaterte aksjer er ventet å stige i dag som følge av den høye oljeprisen. Oljeselskaps- og oljeserviceindeksene steg henholdsvis 2,3 og 2 prosent i USA i går kveld.

Børsene morgen: Asia følger USA opp

Det er bred oppgang i Asia etter oppgang i USA mandag kveld.

Med det japanske markedet stengt, ble fokus på de andre asiatiske børsene i natt og i morges. Det brede markedet steg 1,1 prosent ifølge Morgan Stanleys Asia-indeks, som omfatter de 545 største selskapene i regionen utenom Japan.

Det taiwanske markedet snudde i natt etter syv dager på rad med fall, og var opp 2,6 prosent i morges med halvlederaksjen Taiwan Semiconductor i spissen.

I Hong Kong av det de kinesiske oljeselskapene som sendte markedet opp som følge av en rekordsterk oljepris.

Det var en noe mer tilbakeholden oppgang i Sør-Korea, Seuol-børsen var opp 0,4 prosent på slutten av dagen.

Slutt USA: Solid i pluss

USA-børsene valgte mandag å glemme rentehevinger, og steg robust.

Etter mange dårlige dager med bekymringer over økt rente, valgte investorene i USA mandag å sende aksjene solid opp.

Det skjer dagen før et viktig rentemøte i USA, hvor man nå grubler på hvor mye lenger man kan beholde den historisk lave styringsrenten på 1 prosent.

Oljeprisen steg mandag til det høyeste nivået på 13 år i USA. Amerikansk referanseolje for lelvering i juni steg 83 cent til 38,21 dollar mandag.

Det var ellers en relativt nyhetsfattig dag på selskapsfronten. Over 80 prosent av selskapene i S&P 500-indeksen har kommet med sine tall for første kvatal. Gjennomsnittlig resultatvekst er nesten 26 prosent og omsetningsveksten nesten 12 prosent, ifølge analysebyrået Thomson First Call.

Industriindeksen ISM kom i dag. Den viste fortsatt fremgang, men var litt under markedets forventning.

Til slutt endte S&P 500 opp 0,9 prosent til 1.118, Dow Jones steg også 0,9 prosent, til 10.314, mens Nasdaq klarte 1,0 prosent til 1.939.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere