Slutt USA: Lokomotivene trakk opp

Det var de store selskapene som ledet an i ny oppgang i New York onsdag kveld

19.05.08 00:58

Det var de store selskapene i USA, bluechips'ene som ledet an i en ny opptur i USA i kveld, Dow Jones Industrial Average, hvor de 30 største selskapene i USA inngår, var relativt sterkere enn alle de viktigste indeksene i det amerikanske markedet.



Dow Jones-indeksen endte til slutt opp 1,1 prosent til 10.538,7, med Honeywell, Boeing og Alcoa i spissen.



Det var en uventet nedgang i det amerikanske handelsunderskuddet som satte tonen for positiviteten i det amerikanske markedet onsdag. Inflasjonstallene også publisert i ettermiddag var heller ikke nok til å skremme markedet.



Teknologitunge Nasdaq var det svakeste markedet i USA, og det var nervøsitet i forkant av Intels resultatfremleggelse etter børs i kveld som preget tech og it-sektorene. Nasdaq endte opp 0,7 prosent til 2.111,13, etter en dipp i tidlig handel på et negativt rykte rundt Intel-tallene.



Den brede S&P 500-indeksen steg 0,8 prosent til 1.130,52.



Slutt Oslo: Høyeste siden 2001

Oslo Børs steg kraftig onsdag, og sluttet på det høyeste nivået siden august 2001.



Oslo Børs hovedindeks steg onsdag 0,8 prosent til 181,81 poeng. Dermed passerte børsen toppnivåene fra våren 2002, og er oppe igjen til det høyeste nivået siden august 2001. Men det er fortsatt et stykke igjen til toppen på 225,04 poeng fra september 2000.



Det løftet seg for alvor mot slutten av dagen etter at det kom tall som viste en overraskende nedgang i det amerikanske handelsunderskuddet. Dette styrket dollaren, som er viktig for mange selskaper på Oslo Børs, og satte en god tone for aksjemarkedene i USA.



Her hjemme var det fokus på Ementor, som åpnet dagen markant ned etter å ha tapt den store helsekontrakten i Trondheim til Telenor, men selskapet hentet seg godt inn utover dagen, og sluttet bare 2 prosent ned til 6,10 kroner.



I det hele tatt var det en IT-dag på børsen, etter at oljeserviceaksjene stjal rampelyset i går.



Tandberg er også i fokus i forkant av sine kvartalstall. Flere analytikere har oppjustert aksjen. Den steg kraftig i går, og klatret ytterligere 1 prosent i dag til 59,75 kroner.



Birdstep steg hele 13 prosent til 17,10 kroner, uten spesielle nyheter, mens Tandberg Storgage klatret 10 prosent til 3,23 kroner.



Etter børs i USA kommer teknologibjellekuer som Yahoo, Intel og Apple med tall.



Men det var fortsatt sterke aksjer også innen oljeservice i dag. Seismikkselskapet GGS steg 9 prosent til 2,56 kroner, TGS-Nopec 6 prosent til 115,75 kroner.



Golar LNG steg 4 prosent til 122 kroner.



Av de tunge aksjene trakk DnB NOR ned med 1 prosent, til 42,90 kroner.



Stolt Offshore falt 6 prosent til 20,40 kroner. Det ble opphevet spesiell observasjon på Stolt Offshore da børsen åpnet.



Oppgangen i Oslo var noenlunde i tråd med det man ser ute i Europa. Også i USA ligger børsene nå i pluss.



Åpning USA: Moderat opp

Amerikanske børser åpner moderat opp onsdag.



Etter ti minutters handel er det viktigste USA-indeksene jevnt over opp rundt en kvart prosent.



Postive handelstall før børs ga løft, og investorene håper på at teknologibjellesauene Intel, Apple og Yahoo etter børs skal komme med gode kvartalstall som kan løfte børsene videre.



Før åpning USA: Mot oppgang

Det ligger an til en positiv åpning på de amerikanske børsene onsdag.



Det ventes en positiv åpning på Wall Street onsdag.



Positive tall fra den amerikanske handelsbalansen og forventningene om sterke kvartalstall fra amerikanske IT-tungvektere dro opp markedet.



Etter stengning onsdag vil teknologitungvekterne Intel og Apple komme med tall. I tillegg til dette vil internett-kjempen Yahoo komme med resultater.



Lunsj Oslo: Svak Ementor tynger

IT-selskapet Ementor falt kraftitg onsdag, etter at selskapet tapte kampen om sykehuskontrakten mot Telenor. Til lunsj var aksjen ned 5,6 prosent til 5,89 kroner.



Sammen på taperlisten til lunsj var Data Respons. IT-selskapet falt etter at iMarkedet omtalte et mislykket oppkjøpsforsøk onsdag. Til lunsj hadde Data Respons-aksjen falt 4,55 prosent til 10,50 kroner.



På vinnerlisten til lunsj var Birdstep-aksjen. Det gikk en rekke rykter rundt selskapet tirsdag og onsdag. Til lunsj steg aksjekursen hele 10,60 prosent til 16,70 kroner.



Til lunsj var også Fredriksen-selskapene Frontline og Golar i støtet. Frontline-aksjen steg på positive utsikter til rateoppgang og ettervirkningen av Enskilda-analysen, som var ute tirsdag. Lesere av iMarkedet kunne lese om denne analysen i går. Til lunsj brøt Frontline-aksjen 200-nivået for andre gang i dag, etter en oppgang på 1,8 prosent onsdag.



I Golar fortsetter den elleville kursoppgangen. Investorene spekulerer og aksjekursen steg hele 5,77 prosent til 123,75 kroner til lunsj.



Til lunsj var Hovedindeksen på Oslo Børs opp 0,13 prosent til 180,50 poeng. Det var i snitt svakere enn utviklingen på de ledende børsene i Europa.



Åpning Oslo: Ementor rett ned

Ementor-aksjen var i fokus etter åpningen på Oslo Børs. Kursen falt hele 6,57 prosent til 5,83 kroner etter åpningen.



I forkanten av åpningen skrev meglerhuset Norse at de så for seg et fall til 5,50 kroner for Ementor-aksjen onsdag. Bakgrunnen var at selskapet ikke kapret den mye omtalte sykehuskontrakten i Trondheim tirsdag ettermiddag. Kontrakten ble tatt av Telenor.



Telenor-aksjen var svakt opp etter åpningen onsdag.



Ellers klinket Frontline-aksjen gjennom 200-nivået onsdag. Nye gode slutninger og ettervirkningen av tirsdagens Enskilda-rapport dro opp kursen. For leserne av iMarkedet kunne man lese en omtalte av Enskilda-rapporten tirsdag.



Golar-aksjen gikk som en kule på Oslo Børs onsdag etter åpningen. Golar-aksjen steg 5,34 prosent til 123,25 kroner etter åpningen.



Av taperne på Oslo Børs etter åpningen var dataselskapet Data Respons. iMarkedet omtalte oppkjøpsforsøket i selskapet tirsdag, men dette så ut til å mislykkes etter at Varner Invest takket nei til å selge sine aksjer til kurs 11 kroner. Etter åpningen falt Data Respons-aksjen 4,55 prosent til 10,50 kroner.



Tandberg-aksjen var svakt tilbake etter åpningen. En nedgradering fra Goldman Sachs dro ned, mens en ny positiv analyse fra First dro i positiv retning.



Ellers var Hovedindeksen på Oslo Børs opp 0,1 prosent til 180,47 poeng etter åpningen.



Før åpning Oslo: Flere nyheter

Tandberg-aksjen ventes fortsatt å være i fokus. Onsdag morgen meldte iMarkedet at meglerhuset Goldman Sachs er ute med en nedgradering av aksjen til en nøytral-anbefaling.



iMarkedet skrev om en svært positiv analyse tirsdag fra meglerhuset ABG Sundal Collier. Meglerhuset First er også ute med en analyse, hvor kursmålet heves til 64 kroner.



Videre skriver iMarkedet onsdag morgen at meglerhuset UBS oppgraderer av Norske Skog-aksjen. UBS hever nå kursmålet til 155 kroner på Norske Skog-aksjen.



Av de norske aksjene i USA var det videre rally i spesielt John Fredriksen-selskapene Golar og Frontline. Det ventes at dette vil virke positivt inn på utviklingen også i Oslo.



Ementor-aksjen er trolig under press, etter at selskapet ikke fikk den mye omtalte sykeshuskontrakten i Trondheim. Meglerhuset Norse skrev tirsdag at Ementor-kursen kunne falle til 5,50 kroner, hvis selskapet mistet sykehuskontrakten. Telenor ble trukket som vinner av kontrakten.



For investorene i Nera er det verdt å merke seg at datterselskapet Neratel gikk kraftig opp i handelen onsdag. Dette vil trolig virke positivt inn på Nera-kursen fremover.



Sist kan vi nevne at Finansavisen igjen gav spalteplass til investoren Arne Fredly. Investoren spår nå en dobling av Natural-aksjen til 100 kroner.



Børsene morgen: Fall i USA - Flatt i Asia

Etter flere oppgraderinger av japanske teknologiselskaper, endte Nikkei-indeksen svakt i pluss onsdag. Indeksen steg 0,1 prosent til 10.863 ved avslutningen. Den bredere Topix-indeksen falt 0,45 prosent.



Elektronikkgiganten Sony var blant aksjene som dro opp etter positive analytikerkommentarer.



Andre steder i Asia var det blandet. Mest steg Taiwans TWSE-indeks, og oppgangen kom etter strengere lover i landets finanssektor. Hongkongs Hang Seng-indeks falt tilbake.



Slutt USA: Tilbakefall

De amerikanske børsene falt tilbake med techsektoren i spissen tirsdag.



Dagens svak resultatoppdatering fra det store tyske programvarehuset SAP skapte negative bølger på Nasdaq i kveld. SAP-meldingen skapte en bølge av resultatfrykt på "The Street" i det den amerikanske resultatsesongen vil begynne å skyte fart til uken.



IT-giganten Intel er ventet å legge frem kvartalsresultatene allerede onsdag, og dette vil være en viktig indikator på hva markedet kan vente seg de neste ukene. Nasdaq-indeksen endte til slutt ned 0,7 prosent til 2.096,44.



Oljeprisen fortsatte den sterke tendens og var en periode over 35 dollar pr. fat på New York Mercantile Exchange i kveld. Dette holdt oljeservicesektoren i pluss deler av dagen, men indeksen endte til slutt ned 0,3 prosent.



SAPs svake guiding ledet blant annet til fall for Dow-komponenten Microsoft, og Dow Jones-indeksen endte ned 0,6 prosent til 10.427,33, mens den brede S&P 500-indeksen falt 0,5 prosent til 1.121,25.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag