RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Marginalt ned

Sist oppdatert:
USA falt marginalt torsdag på tall fra Wal-Mart og stort handelsunderskudd
USA-børsene åpnet klart ned torsdag, men hentet inn det meste i løpet av dagen, som likevel endte i minus.

Grunnen er primært at verdens største butikkjede, Wal-Mart, kom med et resultat som var litt dårligere enn ventet for det siste kvartalet. Wal-Mart selv falt over 4 prosent.

På toppen av det kommer økende uro i Irak og et stadig mer urovekkende handelsunderskudd i USA.

Det var nok også et element av gevinstsikring, etter solid oppgang onsdag.

Oljeprisen, og oljerelaterte aksjer, steg etter nye lagertall fra USA. Oljeserviceindeksen steg hele 2,6 prosent.

Applied Materials, som er en ledende leverandør av utstyr til chipprodusentene, falt 3 prosent, til tross for at aksjen steg etter børs i går, da selskapet kom med kvartalstall, som viste en solid ordreinngang.

Dell endte praktisk talt uendret, etter tidligere å ha vært i minus, etter at verdens største PC-produsent ved en feil publiserte sine kvartalstall før børsen var stengt. Tallene var bedre enn snittet av analytikernes estimater.

S&P endret praktisk talt uendret på 1.058,4 poeng, Dow Jones falt 0,1 prosent til 9.838, mens Nasdaq falt 0,3 prosent til 1.967,4 poeng.

Slutt Oslo: Flatt til slutt

Etter å ha vært solid i pluss endte Oslo Børs flatt torsdag.

Oslo Børs hovedindeks endte torsdag praktisk talt uendret på 163,55 poeng.

Også europeiske børser falt tilbake utover dagen, blant annet på grunn av skuffende makrotall fra USA, og en negativ åpning på Wall Street.

Her hjemme var fokus på DNO, som annonserte et milliardsalg av eiendeler. Oljeselskapet steg 10 prosent til 26,80 kroner.

Oppkjøpsspekulasjonene rundt Storebrand sendte denne aksjen videre opp med 3 prosent til 42,90 kroner.

TGS-NOPEC kom med kvartalstall i dag, som noen tolket negativt og andre svakt positivt. Aksjen falt en drøy prosent til 79,50 kroner.

DnB falt halvannen prosent til 40,40 kroner. Rett før børssslutt meldte selskapet at Anders Kvist, som her ledet DnB Asset Management, må slutte etter å ha fått en hemmelig bonus fra Skandia, som i sin tid solgte virksomheten til DnB.

PSI falt 3 prosent til 1,54 kroner, etter å ha meldt om en emisjon i dag.

Frontline steg 2,5 prosent til 143,75 kroner, etter nye meldinger om sterke rater, og prognoser om økt etterspørsel etter olje.

Åpning USA: Fall

USA-børsene faller fra åpning torsdag.

Etter ti minutters handel er S&P 500 ned 0,4 prosent, Dow Jones faller 0,5 prosent, mens Nasdaq ligger 0,6 prosent i minus.

Handelsbalansen var enda verre enn ventet.

Butikkgiganten Wal-Mart har også kommet med kvartalstall som var litt under markedets forventning.

Før USA: Mot flat til svak åpning

Det amerikanske børsene kan falle noe fra åpning i dag tross nye makrotall omtrent som ventet.

Det var kraftig oppgang på de amerikanske børsene onsdag, men futureshandelen i ettermiddag indikerer at det kan bli et lite fall fra åpning torsdag.

De europeiske børsene og de amerikanske børsfuturene har falt den siste halvtimen etter at dagens bunke med amerikanske makrotall ble lagt frem.

Det var spesielt handelsunderskuddet som var noe svakere enn ventet, mens de ukentlige arbeidsmarkedstallene var omtrent som ventet.

Oslo Børs har havnet i minus nå ettermiddag etter makrotallene etter en mindre oppgang tidligere på dagen.

Oslo lunsj: DNO-rally

Det var rally i DNO-aksjen til lunsj torsdag. Løftet for Storebrand-aksjen fortsatte også i dag.

Hovedindeksen på Oslo Børs var opp 0,4 prosent til 164,22 poeng til lunsj. Samtidig var de ledende aksjeindeksene i Europa mer opp enn Hovedindeksen. DAX-indeksen i Tyskland ledet an med en oppgang på 1,3 prosent til 3.795,30 poeng. Det tyske aksjemarkedet ble sendt opp av gode tall fra Deutsche Telekom og god økonomisk vekst.

På Oslo Børs var det særlig fokus på oljeselskapet DNO. Selskapet klinket torsdag til med en melding om salg av sine irske og britiske eierandeler, samt mesteparten i Norge for rundt 1,16 milliarder kroner. Kjøper er svenske Lundin Petroleum. DNO-aksjen var opp 9,8 prosent til 26,80 kroner til lunsj.

Ellers på Børsen var Storebrand-aksjen videre opp torsdag. Aksjen steg hele 2,40 prosent til 42,70 kroner. Selv om enkelte medier mener at oppkjøpsryktene er avkreftet, velger altså investorene å kjøpe Storebrand-aksjen. Grunnen til dette er at Storebrand anses som å være i spill, og aksjen skal dermed ha en annen prising.

Det var meglerhuset Enskilda som sopte markedet for Storebrand-aksjer. Til lunsj hadde meglerhuset nettokjøpt 72,8 prosent av Storebrand-aksjene.

Frontline-aksjen var opp 2,67 prosent til 144 kroner til lunsj. Aksjen steg på rateoppgangen.

DnB- og Gjensidige Nor-aksjen var ned henholdsvis 0,5 prosent og 0,7 prosent til lunsj.

Formiddag: DNO leder an i oppgang

Hovedindeksen er opp 0,5 prosent etter en knapp times handel på Oslo Børs torsdag. Bred oppgang i USA og i Europa er blant faktorene som trekker markedet opp.

Oslo Børs er likevel noe svakere enn det brede markedet på grunn av en negativ utvikling i dollarkursen. Dollaren har fortsatt å svekke seg, og ligger i formiddag rett under 7 kroner.

Oljeselskapet DNO leder an i oppgangen i dag etter at de har solgt lisenser og oljefelt for 1,16 milliarder kroner i en handel med svenske Lundin Petroleum. Aksjen er opp 11 prosent til 27,10 kroner.

Storebrand fortsetter også oppturen etter at mange tok gevinster i går. Det er spekulasjonene rundt et bud på forsikringkosnernet fra Nordea som driver kursen. Aksjen opp knappe 2 prosent så langt i dag.

Bankaksjene DnB og Nor er sammen med Royal Caribbean Cruises blant de få aksjene som tynger børsen.

Frontline har fått et nytt løft i dag og er opp 2,7 prosent etter en times handel. Det meldes om nye sterke slutninger i VLCC-markedet som for øyeblikket logger rater på historisk sterke nivåer. Det var frykt for at ratene skulle falle tidligere denne uken som følge av manglende aktivitet i tankmarkedet.

PSI-aksjen er ned 0,6 prosent etter at det i går ettermiddag skal ha blitt plassert en emisjon på 11 millioner aksjer til kurs 1,50 kroner. Aksjen handles nå på kus 1,57 kroner.

Seismikkselskapet TGS var litt tung fra åpning i dag etter å ha havnet under konsensus i sin tredje kvartalsrapportering. Aksjen har imidlertid kommet seg noe opp igjen etter positive kommentarer blant annet fra ABG Sundal Collier.

Aker Kværner er også videre opp i dag. I morges ble det meldt nye store ordre ved deleide Aker Ostsee, totalt på over 2,1 milliarder kroner.

Før Oslo: Solid opp i Europa

Det meste peker oppover før start på Oslo Børs.

Ledende europeiske børser er jevnt over opp rundt 1 prosent hittil i dag, etter en overraskende sterk oppgang i USA.

Men en svekket dollar er et negativt moment for Oslo Børs. Dollaren har i dag tidlig falt under 7 kroner.

Oljeprisen er fortsatt høy og sterk.

Her hjemme er den viktigste nyheten at DNO selger vesentlige deler av sine felt. Det er vanskelig å anslå verdien av dette på stående fot, men det kan bli tolket positivt, etter at selskapet avlyste sine planer om å legge ut et obligasjonslån. Dette blir da en alternativ løsning.

Det er mye sterkt rundt IT og teknologi. Nasdaq gikk sterkt i går. Etter børs kom Applied Materials, som leverer utstyr til chipprodusenter, med sterk ordreinngant. Deutsche Telekom kom med sterke tall i dag tidlig.

Det er fokus på EDB og Ementor i forbindelse med mulig konsoliering i IT-bransjen.

PSI har hentet penger i en rettet emisjon.

TGS-Nopec kom med skuffende kvartalstall, og seismikksektoren kan også bli tynget av en svak rapport fra franske CGG.

Elteks referanseaksje steg i USA.

IGE kan påvirkes av en melding om at deleide MinMet vil selge gullkonsesjoner i Sverige.

Gullaksjene vil generelt støttes av den høyeste gullprisen på nesten syv år, noe som i tillegg til IGE gjelder Kenor, Ecuanor og Crew.

Børsene morgen: Solid opp i USA og Asia

Asiatiske børser følger torsdag opp en solid USA-opptur onsdag.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo sluttet torsdag opp 1,1 prosent til 10.338 poeng. Også andre viktige markeder i Asia er opp 1-2 prosent, etter at USA-børsene steg markant utover dagen i går.

Elektronikk- og chipaksjer, som koreanske Samsung, har ledet an, etter gode signaler i kvartalsrapporten til amerikanske Applied Materials etter børs i går. Applied Materials leverer utstyr til chip-produsentene, og er således en god og tidlig indikator for hele IT-sektoren.

I tillegg har analysebyrået Gartner anslått en 20 prosent vekst i det globale chip-salget neste år.

Slutt USA: Tech-rally

Amerikanske børser skjøt realt i været onsdag, anført av tech-aksjene.

Etter tre minusdager på rad, og en nølende start på dagen, satte amerikanske børser kursen nordover mot slutten av dagen.

På mange måter kan man si at dagens oppgang var like umotivert som de siste dagenes nedgang, etter meget sterke makrotall de siste ukene, både i form av BNP-tall og sysselsettingstall.

Trolig kom det en bølge av gevinstsikring etter disse positive talene, før man nå igjen har fått kjøpere på banen.

Det er i alle fall vanskelig å finne isolerte nyheter som kan begrunne dagens oppgang.

Til slutt endte S&P 500-indeksen opp 1,2 prosent til 1.059 poeng, Dow Jones steg 1,1 prosent til 9.849, mens Nasdaq la på seg hele 2,2 prosent til 1.973.

Oracle bidrog til å trekke opp IT-sektoren, ironisk nok etter at USA Today meldte at amerikanske myndigheter kan komme til å blokkere Oracles forsøk på å kjøpe opp rivalen PeopleSoft, som på sin side falt på børsen.

Cisco steg på sin side på et positivt mottatt oppkjøp, nemlig av webkonferanseselskapet Lattitude.

De amerikanske indeksene ligger nå svært nær de høyeste nivåene sett de siste 52 ukene.

Oljeprisen holdt seg godt oppe i USA, og gullprisen ligger rundt 395 dollar pr. unse, nær det høyeste nivået på rundt syv år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere