RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Minus til slutt

Sist oppdatert:
USA-børsene seg ned til moderat minus på slutten av mandag
Etter å ha vippet rundt null det meste av dagen, endte det moderat ned på USA-børsene mandag.

Dow Jones falt 0,2 prosent til 9.449 poeng, mens S&P 500 falt 0,4 prosent, og endte på 1.015. Nasdaq sluttet ned 0,5 prosent til 1.846.

Det kom en rekke makrotall i dag, men totalbildet fra dem var ikke oppsiktsvekkende, hverken i positiv eller negativ retning.

Men mens man fredag fikk en nokså uforklarlig oppgang etter svake makrotall, falt det altså i dag.

Det er fokus på morgendagens rentemøte i USA. De aller fleste regner med at renten holdes på lave 1,0 prosent, siden de siste tallene for sysselsetting ikke har vært oppløftende.

Forsikringsaksjer falt i frykt for orkanen Isabel, som er på vei mot USAs østkyst.

Butikkgiganten Wal-Mart steg etter å ha kommet med nye signaler rundt salgsutviklingen.

Goldman Sachs har gjort sin periodiske undersøkelse av investeringsplaner innen IT, og konklusjonen er at det fortsatt ikke er noen vekst på gang. 2003 ventes flatt eller litt ned, mes det ventes en vekst på moderate 3,9 prosent neste år.

Dette bidrog ikke til muntherhet rundt IT-aksjene på en generelt laber dag.

Slutt Oslo: Opticom-rally

Det var rally i Opticom-aksjen på en generelt sterk Oslo Børs mandag.

Hovedindeksen endte dagen opp 1 prosent til 152,68 poeng. Dermed steg indeksen mer enn USA-børsene etter mandagens åpningen på Wall Street og mer enn Europa-børsene.

Ved avslutningen på Oslo Børs var de ledende indeksene i Europa opp rundt 0,3 prosent, mens de ledende indeksene i USA var omtrent flatt.

På Oslo Børs var en gammel, glemt aksje igjen i støtet. Opticom-aksjen endte dagen opp hele 24,9 prosent til 82,75 kroner. Oppgangen kom etter en artikkel i Finansavisen, hvor investoren Arne Fredly var ute og hausset Opticom-aksjen.

Frontline-aksjen var også kraftig opp, og endte dagen med oppgang på 5,74 prosent til 142,75 kroner. Nye ratehopp dro opp aksjen.

Det var stille fra Statoil-styret mandag da børsen stengte. Selskapets styre satt i møte om korrupsjonsanklagene rettet mot selskapet hele dagen. Statoil-aksjen har opplevd press etter korrupsjonsanklagene og den siste tidens kraftige fall i oljeprisen. iMarkedet skrev mandag at Terra Fonds anbefaler kundene å kjøpe Statoil-aksjen etter kursfallet.

På taperlisten mandag var DNO-aksjen. Selskapet meldte om skuffende produksjonstall for august, noe som førte til at aksjekursen falt 2,66 prosent til 25,60 kroner.

Schibsted-aksjen var også igjen på taperlisten, og følger de europeiske mediaaksjene nedover. iMarkedet skrev mandag at DnB Markets mener at Schibsted-aksjen har mer å gå på. Meglerhuset venter at det lanseres ytterligere kostnadskutt, og da særlig i Aftenposten, fremover. Schibsted-aksjen endte ned 2,35 prosent til 114,25 kroner.

Tandberg-aksjen var moderat opp mandag. I dag lanserte Microsoft sin LiveMeeting-løsning. Lanseringen mandag er første bevis på Microsofts planer etter kjøpet av nettkonferanseselskapet Placeware.

Telenor-aksjen var ned 0,6 prosent til 33,10 kroner. DnB Markets tok mandag denne aksjen ut av sin ukesportefølje. Meglerhusets begrunnelse er at korrupsjonsanklagene i Statoil kan smitte over på Telenors holdning til operasjonene i såkalte frynsete regimer. iMarkedet skrev også mandag at de deleide danske selskapet Sonofon vil få dårligere bunnlinje i år på grunn av den harde priskonkurransen i Danmark.

TGS-aksjen falt hele 8,19 prosent til 81,25 kroner etter at meglerhuset Enskilda var ute med en negativ analyse.

Åpning USA: Moderat opp

De amerikanske børsene startet dagen med videre oppgang mandag. Etter åpningen var Dow Jones-indeksen opp 0,1 prosent til 9.481,51 poeng, mens teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var opp 0,3 prosent til 1.859,43 poeng.

Den brede S&P 500-indeksen lå helt flatt etter åpningen.

Før USA: Marginalt positivt

Tre kvarter før start i USA, indikeret futurehandel på aksjeindeksene en marginalt oppgang for S&P 500 og Nasdaq.

IBM og Applied Materials er oppgradert av meglere i dag, og kan trekke tech-aksjer opp.

Det har kommet makrotall for bedriftenes lagre og driftsbalansen i USA. Begge var omtrent som ventet.

Den lokale business-indikatoren Empire State-indeksen kom inn noe bedre enn ventet.

Lunsj Oslo: Solid oppgang

Oslo Børs er robust opp ved lunsjtider. Selv Statoil har kommet seg i pluss.

Oslo Børs hovedindeks er opp 0,8 prosent til 152,3 poeng klokken 12:30 mandag.

Statoil har også snudd til marginalt pluss utover formiddagen. Markedet venter på melding etter et pågående styremøte, om hvorvidt konsernsjef Olav Fjell blir sittende eller ikke.

Opticom er opp 16 prosent til 77 kroner.

Altinex stiger også videre utover formiddagen, etter refinansiering fredag. Aksjen er nå i 37 øre, noe som ikke kan sammenlignes med kursen før helgen, ettersom den i dag går uten tegningsretter.

Crew er opp 6 prosent til 4,25, etter sterk kursutvikling i Canada, innsidekjøp og flagging fra Odin Forvaltning.

Seismikkselskapet TGS-NOPEC er ned 8 prosent til 81,25 kroner, etter å ha blitt kuttet fra kjøp til selg av Enskilda Securities.

RCL er opp 4 prosent til 224, etter god utvikling i USA fredag.

DSND er opp 7 prosent, etter at deleide Subsea 7 har kommet med en ny kontraktsmelding i dag.

Telenor er blant de få tunge aksjene som er ned, riktignok marginalt. DnB Markets advarer i dag mot smitte-effekt far Statoil-krisen til Telenor, som også opererer i mange land hvor det kan være mistanke om korrupsjon.

Oppgangen her hjemme er omtrent på linje med den man ser på ledende Europa-børser i dag.

Åpning Oslo: Opp, tross tung Statoil

Statoil-aksjen tynger, men børsen stiger mandag.

Oslo Børs hovedindeks er opp 0,6 prosent til 152,1 poeng etter 20 minutters handel.

Statoil er i fokus, faller 1 prosent til 64,50 kroner, og fortsetter dermed den negative trenden fra sist uke, på grunn av korrupsjonsmistankene. Det pågår nå styremøte i selskapet.

Opticom stiger 12 prosent til 74,50 kroner, etter at det i Finansavisen ble kjent at den tidligere stjernemegleren Arne Fredly har kjøpt seg opp i Opticom. Han tror Opticoms Robert Keith bløffer når han er negativ. Fredly har tidligere truffet blink på Opticom.

Pan Fish, Domstein og Fjord stiger også markant etter meldinger om høyere priser på smålaks.

Crew er opp 4 prosent til 4,18 kroner. Aksjen gikk bra i Canada, samtidig som flagging fra Odin og innsidekjøp trekker opp.

RCL er opp 3 prosent til 222 kroner, etter positiv utvikling i USA fredag.

Børstaper er seismikkselskapet TGS-Nopec, som faller 10 prosent til 80 kroner.

Også andre offshoreaksjer, som Stolt Offshore og Fred. Olsen Energy trekker ned. Oljeprisen er på det laveste nivået siden juni.

Før Oslo: Opp i Europa

Europeiske børser stiger mandag, etter at USA uventet snudde opp fredag.

20 minutter før start på Oslo Børs er ledende europeiske børser jevnt over opp rundt en halv prosent.

Her hjemme er fokus på Statoil, hvor det er styremøte for å behandle konsernsjef Olav Fjells posisjon etter korrupsjonsmistanken i Iran-saken.

Det kan tynge Statoil. Det samme kan oljeprisen, som er på det laveste nivået siden juni.

Store internasjonale begivenheter som svensk euro-nei og WTO-sammenbrudd ventes ikke å påvirke aksjekursene mye.

Opticom kan komme til å stige på at Finansavisen i dag skriver at den tidligere stjernemegleren Arne Fredly har kjøpt seg opp i Opticom. Han tror Opticoms Robert Keith bløffer når han er negativ. Fredly har tidligere truffet blink på Opticom.

Det var stort sett oppgang for de norske aksjene i USA på fredag. Spesielt Royal Caribbean Cruises og Crew i Toronto gikk bra, i tillegg til Golar LNG.

I Crew kan det også være positivt at Odin flagger kjøp til over 5 prosent.

Tandberg Television melder mandag morgen om ansettels av ny teknologisjef.

Webcenter Unique melder om at et mva-krav på 3 millioner kroner, pluss mulig tileggsavgift er varslet.

Børsene morgen: Tyfon senker Asia

En av tidenes kraftigste tyfoner senket børsen i Sør-Korea mandag, mens øvrige Asia-børser er lite endret.

Tyfonen har ført til bekymring for leveransemulighetene til de store koreanske eksportbedriftene, og børsen er ned rundt 2 prosent.

Ellers i Asia er det moderate endringer uten noen klar tendens på børsene. Tokyo-børsen er stengt.

Fredag endte USA-børsene opp, etter en negativ start på dagen.

Den negative begynnelsen kom etter en moderat skuffende resultatrapport fra Oracle, samt svakere makrotall enn ventet for forbrukertillit og detaljhandel.

Det er vanskelig å si hvorfor markedene snudde opp, men det vitner om underliggende styrke i markedet når investorene benytter dårlige nyheter som en kjøpsmulighet. De lave rentene ser rett og slett ut til å ha medført at svært mye likviditet står i kø for å settes i aksjer.

Dow Jones steg til slutt 0,1 prosent til 9.471,55, S&P 500 la på seg 0,2 prosent til 1.018,63, mens Nasdaq klarte 0,5 prosent til 1.855,03.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere