RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Moderat fall

Sist oppdatert:
Etter flere dager med børsrally ble det et moderat fall på de amerikanske børsene tirsdag kveld
Den brede S&P 500-indeksen falt 0,30 prosent til 942,29 poeng, mens teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen falt 0,11 prosent til 1.539,68 poeng.

Dow Jones-indeksen falt 0,54 prosent i en dag hvor de store tungvekterne dro ned markedet, mens teknologisektoren dro i positiv retning. Svake tall fra butikk-kjeden Wal-Mart dro ned for en rekke av de såkalte blue chips-aksjene. Markedet var også preget av frykten for den svake dollaren og nye terroristangrep.

Meglerhuset Merrill Lynch var ute med en rapport der flere av chipselskapene ble nedgradert. Dette så imidlertid ikke ut til å påvirke markedet så mye. I teknologisektoren var det særlig internett-aksjene som gjorde det bra tirsdag kveld.

Innen råvarer var det rally i oljeprisen. Lett råolje i første posisjon steg 1,15 dollar til 28,50 dollar pr. fat. Gullprisen falt tilbake 1,70 dollar til 350,20 dollar pr. unse.

Slutt Oslo: Bedre enn ute

Oslo Børs hovedindeks sluttet tirsdag opp 0,1 prosent til 121,0 poeng, mens de fleste børsene ute i verden viser moderate minustall så langt i dag.

Her hjemme kom seismikkselskapet PGS med tall mot slutten av dagen, og disse viste fremgang. Men det er fortsatt ingen løsning på gjeldssituasjonen, og aksjen, som steg solid i går, falt etter tallene tilbake igjen, og endte ned 17 prosent til 2,41 kroner. PGS meldte også om en mulig skattesak når det gjelder sjøfolk på selskapets seismikkskip, uten å spesifisere beløpet.

Tidligere kom også SAS med tall, og til tross for meget svake kvartalsresultater, steg aksjen til slutt med 4 prosent.

Av tungvekterne steg Royal Caribbean 3 prosent til 134 kroner. iMarkedet gjenga i dag positive bookingsignaler fra konkurrenten NCL.

Tandberg steg også 3 prosent, etter å ha lansert et nytt produkt for videokonferanse i en koffert.

Kværner falt 3 prosent. Oppfatningen synes å være at kvartalstallene, som kom i går var noe skuffende, spesielt på olje og gass, mens ordreinngangen var positiv.

Tomra steg halvannen prosent. Miljøvernminister Jürgen Trittin i Tyskland fastholdt i dag at et nasjonalt pantesystem skal være innført 1. oktober.

Golar LNG steg 3 prosent, etter at iMarkedet meldte om nye kontraktsmuligheter for rederiet.

Åpning USA: Moderat ned

Det åpner moderat ned på USA-børsene tirsdag, etter to sterke dager.

Etter et kvarter er USA-børsene jevnt over ned rundt 0,4 prosent.

Før USA: Nedgang ventes

Det ventes nedgang på USA-børsene tirsdag.

Handel på indeksfutures tyder på en nedgang på rundt en prosent for Nasdaq og rundt en halv prosent for S&P 500. Dette kommer etter to dager med solid oppgang i USA.

Før børs kom det nest største handelsunderskuddet i historien for mars.

Handelsgiganten Wal-Mart kom med kvartalstall som viste sterk fremgang i resultatet, men en lavere omsetning enn markedet hadde håpet på.


Oslo lunsj: Futten ut av PGS

Futten var ute av PGS etter lunsj. Hovedindeksen var opp 0,7 prosent ved lunsjtider.

Det var en moderat oppgang på Oslo Børs etter lunsj. Hovedindeksen var opp 0,7 prosent, og selskaper som RCL, Tandberg og Tomra ledet an oppgangen. I RCL var det uttalelser fra konkurrenten NCL, om oppgangen i bookingen etter Irak-krigen, som dro opp. I Tomra ble uttalelsene til miljøvernminister Jürgen Trittin i Tyskland tolket positivt. iMarkedet meldte at Trittin ikke er fleksibel på innføringsdatoen av nasjonalt pantesystem i Tyskland, som er satt til første oktober.

Tandberg meldte om en ny portabel videokonferanseløsning tirsdag.

Ellers var aksjerallyet i PGS over etter lunsj tirsdag. PGS-aksjen ble dumpet 2,77 prosent til 2,81 kroner. Investorene er usikre på hva som kommer ut av selskapets presentasjon tirsdag ettermiddag.

Ved lunsj var det en svak oppgang for børsene i Paris og London, mens Frankfurt-børsen var svakt ned.

Oljeprisen Brent var opp 1,12 prosent til 25,17 dollar i London.

Oslo formiddag: Svakt opp

Det var en oppgang på i underkant av 0,5 prosent for Hovedindeksen på Oslo Børs tirsdag ettermiddag. Statoil-aksjen steg noe etter at oljeprisen ble presset litt opp etter terroraksjonen i Saudi-Arabia.

Av de største aksjene på Oslo Børs var det imidlertid RCL som løftet seg mest. Aksjen var opp 3 prosent tirsdag formiddag. iMarkedet refererte tirsdag en artikkel av nyhetsbyrået Reuters, hvor sjefen for RCL-konkurrenten NCL varslet bedring i cruisebookingen etter Irak-krigen.

PGS startet dagen bra, men oppgangen stilnet hen mot lunsj. Selskapets aksjekurs har løftet seg kraftig i forkanten av resultatpresentasjonen tirsdag ettermiddag. Investorene er særlig opptatt av refinansieringen til PGS.

Pan Fish- og Fjord-aksjen falt tilbake henholdsvis 4,4 og 3,7 prosent. iMarkedet meldte om fall i laksprisen tirsdag formiddag, noe som dro ned kursen.

Ute i Europa var de ledende aksjeindeksene svakt ned.

Før åpning Oslo: Flatt

Oljeprisen er litt opp etter terrorbombene i Saudi-Arabia. Dette vil trolig virke positivt inn på de oljerelaterte aksjene på Oslo Børs tirsdag.

Det var to tragiske resultatrapporter tirsdag morgen. Kartselskapet Blom leverte igjen dårlige tall og selskapets likviditet er anstrengt. SAS har det også tøft, og selskapet tapte 1,8 milliarder svenske kroner i første kvartal.

Supplyrederiet Solstad Offshore leverte også resultater som viser fall i forkanten av børsåpningen tirsdag. I PhotoCure viste kvartalsrapporten lavere underskudd enn i samme kvartal i fjor. Farmasiselskapets inntektsutvikling var likevel skuffende.

Ute i Europa startet de ledende aksjeindeksene dagene flatt.

Børsene morgen: Ny opptur

I Tokyo var Nikkei-indeksen svakt opp i morgentimene tirsdag. Indeksen falt imidlertid tilbake tidligere på dagen etter tall fra Shin-Etsu Chemical Co Ltd, skriver Reuters.

Kjøp fra banker og utenlandske investorer var med til å dra opp Nikkei-indeksen utover handelsdagen i Tokyo.


Slutt USA: Ny opptur

Det var nok en dag med kraftig oppgang i USA mandag, tross svake europeiske børser. Det er uklart om det amerikanske markedet har hatt en motsatt dollareffekt. Dollarsvekkelsen mot euro fikk nemlig mye av skylden for børsfallene i Europa i formiddag.

De amerikanske makroekspertene er imidlertid ikke enig om hvor positiv eller negativ dollarsvekkelsen er for det amerikanske markedet, og økonomien.

Fasiten mandag viser imidlertid at Dow Jones Industrial Average endte på det høyeste nivået på over fire måneder med en oppgang på over 100 punkter. Det ser ut til at de amerikanske investorene er redde for å ikke bli med på oppturen skulle momentumet vise seg å holde.

På teknologitunge Nasdaq er indeksen nå på det høyeste nivået siden i fjor sommer etter en oppgradering av nettverkskonsernet Cisco Systems.

Dow Jones endte til slutt opp 1,4 prosent til 8.726,10, mens Nasdaq-indeksen steg 1,4 prosent til 1.541,42. Den brede S&P 500-indeksen endte opp 1,2 prosent til 944,89.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere