Slutt USA: Nasdaq over 1900

Teknologiaksjene trakk opp USA-børsene. Nasdaq endte over 1900 for første gang på åtte uker

19.05.08 00:45

Teknologiaksjene stod i fokus og skapte det som var av oppdrift i det amerikanske aksjemarkedet mandag. Slik har det vært den siste tiden.



I løpet av den siste måneden har den teknologitunge Nasdaq-indeksen steget 9 prosent, klart mer enn de bredere aksjeindeksene.



I dag endte Nasdaq opp 0,9 prosent til 1.910 poeng. Det er første gang siden 20. juli at Nasdaq-indeksen ender over 1900.



På den bredere fronten, steg S&P 500-indeksen 0,2 prosent til 1.126, mens Dow Jones var praktisk talt uendret på 10.315.



Blant hendelsene som har sendte tech-sektoren opp de siste dagene er Nokias melding før helgen om bedre utsikter for mobilgiganten.



Meglerhuset Smith Barney kom i dag ut med sitt markedssyn, og økte sin anbefalte markedsvekst i porteføljen til overvekt. Samtidig økte meglerhsuet J.P. Morgan sitt mål for S&P 500-indeksen på slutten av 2004 fra 1.150 til 1.200.



J.P. Morgan tror amerikanske børsselskaper vil fortsette å slå konsensusanslagene på resultater i andre halvår, slik de nå har gjort mange kvartaler på rad.



Flysektoren var blant de svakere, etter at US Airways i helgen begjærte konkursbeskyttelse.



Oljeprisen tok seg opp igjen etter fall fredag. Fokus er på orkanen Ivan, som ser ut til å gå lenger vest, og dermed bli mer forstyrrende for oljeproduksjon og transport, enn ventet. Den amerikanske referanseoljen WTI for oktoberlevering steg 1,06 dollar til 43,87. Dette bidrog til at olje- og oljeservideaksjer steg i dag.



Det var ingen viktige makrotall fra USA mandag.



Slutt Oslo: Flatt

Oslo Børs endret helt uendret mandag.



Oslo Børs hovedindeks endte mandag på 207,9 poeng - helt uendret fra fredag. Det begynte i pluss, men utover dagen klarte ikke markedet å holde på de positive tallene.



Det er nå ved slutt i Oslo marginalt opp i USA og mer solid i pluss i Europa.



Statoil var mest omsatt på Oslo Børs, men falt 0,6 prosent til 90 kroner. Hydro falt 0,5 prosent til 446 kroner. Dette skjedde etter at oljeprisen falt kraftig fredag etter børsslutt i Oslo, og bare delvis hentet seg inn igjen i dag.



Børsvinner er Altinex, som får oppmerksomhet i forbindelse med sin planlagte inntreden som operatør på norsk sokkel. Aksjen endte opp 6,7 prosent til 32 øre.



Yara steg kraftig, med 4,3 prosent til 67,50 kroner, noe som er tidenes høyeste notering og somm reflekterer en solid utvikling for aksjen i USA fredag. Det er meget gode gjødelpriser som setter Yara i fokus.



Stolt-Nielsen kom i fokus etter at det i dag tidlig ble kjent at det planlegges å slå sammen selskapets oppdrettsvirksomhet med tilsvarende hos giganten Nutreco. Aksjen steg 3,6 prosent til 123,25 kroner.



Tomra endte til slutt uendret på en forvirrende nyhetsdag. Aksjen begynte opp etter at miljøvernminister Jürgen Trittin angivelig skal planlegge å øke presset på pantemotstanderne ved å offentliggjøre statistikk neste mandag som under dagens lovgivning vil utvide området for pant. Men senere meldte iMarkedet at delstaten Bayern trolig ikke vil legge frem sitt kompromissforslag for overhuset Bundesrat 24. september, slik mange har trodd. Dette sendte aksjen ned igjen, slik at den endte uendret på 23,90.



For Røkkes holdingselskaper var det et blandet bilde. Kværner steg 5,9 prosent til 28,60 kroner, mens Aker falt 3,0 prosent til 55,75 kroner.



IT-selskapet Axxessit fortsatt den triste nedturen som skjøt fart fredag etter at selskapet kom med resultatvarsel. I dag falt aksjen 6,5 prosent til rekordlave 15,90 kroner.



Åpning USA: Flatt

Det startet flatt til moderat positivt på Wall Street mandag.



De ledende aksjeindeksene på Wall Street startet flatt til en moderat oppgang på Oslo Børs mandag.



Den brede S&P 500-indeksen var helt flat på 1.124,15 poeng, mens teknologitunge Nasdaq Composite var opp 0,2 prosent til 1.898,67 poeng.



Dow Jones-indeksen var samtidig helt flat på 10.316,98 poeng.



Før USA: Moderat positivt

Kort tid før start i USA indikeres en oppgang på rundt en tredjedels prosent for S&P 500 og Nasdaq, basert på futurehandel på aksjeindeksene.



Det er jevnt over solid oppgang også på de europeiske børsene i dag.



Lunsj Oslo: Oppgangen ble borte

Etter en positiv start, ligger Oslo Børs flatt ved lunsjtider.



Klokken 12:35 er Oslo Børs hovedindeks uendret på 207,9 poeng.



Oljeprisen, som var litt opp på morgenen, har falt tilbake. Tungvekterne Statoil og Hydro er ned henholdsvis 1,1 og 0,7 prosent, og bidrar dermed til å bremse børsen, selv om det er klart flere aksjer som stiger enn som faller i dag.



Frontline er også ned, med 2 prosent til 269 kroner, etter fall i USA fredag.



Yara trekker derimot opp, med 3,1 prosent til 66,75 kroner, også det i tråd med utviklingen i USA fredag.



CanArgo er opp 3 prosent til 3,91 kroner, tross en melding om ukontrollert utblåsning på en brønn i Georgia. Oppgangen kan muligens komme av at enkelte spekulerer i at grunnen til utblåsningen er at det er mer olje og gass enn ventet i feltet.



Stolt-Nielsen er opp 3,6 prosent til 123,25 kroner etter melding om fusjon av oppdrettsvirksomheten med tilsvarende hos nederlandske Nutreco.



Ute i Europa er det jevnt over oppgang, moderat i Stockholm og London, mer robust i Paris og Frankfurt.



Åpning Oslo: Stolt-Nielsen rett opp

Stolt-Nielsen-aksjen steg på fusjonsavtalen, på en ellers svakt positiv børs mandag formiddag.



Hovedindeksen var opp 0,3 prosent til 208,40 poeng mandag morgen.



På vinnerlisten var Stolt-Nielsen-aksjen, som løftet seg gode 4,6 prosent til 124,50 kroner etter åpningen.



Opticom-aksjen var også i form, og steg 5,6 prosent til 52,50 kroner mandag morgen.



På taperlisten var Q-free-aksjen var også svak mandag, etter en svak avslutning fredag. iMarkedet kjenner ikke til årsaken til fallet for aksjen som var ned 2,7 prosent til 7,20 kroner etter åpningen.



Blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs var Stolt-Nielsen mest i støtet. Avtalen om å selge unna oppdrettsdelen til nederlandske Nutreco fikk aksjen til å løfte seg 4,2 prosent til 124 kroner.



Tomra-aksjen og Tandberg TV-aksjen var også sterke etter åpningen. Begge ble tatt inn i analysehuset Orion Analyses anbefalte aksjeportefølje mandag.



På taperlisten blant de mest omsatte aksjene var Frontline. Frontline-aksjen falt tungt i USA fredag, og fulgte etter i Oslo mandag. Frontline falt 2 prosent til 269 kroner.



Børsene morgen: Fokus på Stolt-Nielsen og teknologi

I forkanten av åpningen på Oslo Børs var de ledende europeiske indeksen moderat opp. Samtidig var oljeprisen tilbake på fredag og dollaren ligger mandag på 6,82 kroner, mot 6,78 fredag morgen.



Ellers er det verdt å merke seg at Alfred Berg drar i gang sitt teknologiseminar denne uken.



Her har allerede Visma markert seg med en positiv midtkvartalsoppdatering mandag. Øystein Moan & Co ser ut til å levere god vekst i programvaredelen, mens regnskapsdelen sliter fortsatt med Statoil-prosjektet.



Videre meldter CanArgo mandag morgen at selskapet har en ukontrollert utblåsning fra en av sine brønner i Georgia



Stolt-Nielsens oppdrettsdel, Stolt Seafarm, skal fusjonere med nederlandske Nutreco.



Blant de norske i USA fredag steg Yara hele 6 prosent til 66,15 kroner, mot 64,75 kroner i Oslo.



Frontline falt 1,5 prosent til 266 kroner, og endte dermed langt under Oslo-slutt på 274,50 kroner, etter en oppgang fra 262 kroner.



Børsene morgen: Opp i Asia

Nikkei 225-indeksen i Tokyo endte mandag opp 1,5 prosent til 11.253 poeng.



Det er også robust oppgang på asiatiske børser totalt sett i dag.



Teknologiaksjer er i front av oppgangen i Asia. En av grunnene som anføres er at toppsjefen i Texas Instruments har kommet med positive utsikter om etterspørselen etter mobiltelefoner.



Dette bidrog også til å løfte teknologiaksjene i USA fredag.



Fredag pekte det opp på Wall Street. S&P 500-indeksen steg 0,5 prosent til 1.123,92 poeng, Dow Jones klarte 0,2 prosent til 10.313,07, mens Nasdaq steg hele 1,3 prosent til 1.894,31 poeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag