RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Ned i fripreget handel

Sist oppdatert:
Lett fall i på børsene som var preget fri i deler av finansmarkedet stengt
På grunn av feiringen av Veterans Day i USA var deler av det amerikanske finansmarkedet stengt i dag, men aksjemarkedet var åpent for handel. Volumet var imidlertid preget av fridagen.

Med få kjøpere i markedet og mangel på nyheter ble det et lite fall også i kveld, selv om Dow Jones-idneksen var i positvt territorium i begynnelsen av handelen.

Dow Jones-indeksen endte til slutt ned 0,2 prosent til 9.737,79, mens den brede S&P 500-indeksen falt marginale 0,05 prosent til 1.046,57. Nasdaq var noe tyngre og falt 0,6 prosent til 1.930,75.


Slutt Oslo: Tung dag

Det ble nye fall på Oslo Børs tirsdag, men Storebrand steg på rykter.

Hovedindeksen endte til slutt ned 0,9 prosent til 163,0 poeng etter et bredt fall i markedet, både i Oslo og internasjonalt. Børsen falt fra åpningen, og den negative trenden fortsatte hele formiddagen, mens markedet flatet ut etter lunsj.

Blant selskapene som bidro mest til fallet var Aker Kværner, Frontline og Royal Caribbean Cruises, men det var en generelt negative trend blant de store aksjene på børsen med unntak av Storebrand.

Aker Kværner var under press hele tirsdag etter at selskapets nærmeste finansielle rådgivere, Enskilda Securities, gikk til en salgsanbefaling som følge av den svake rapportering for tredje kvartal. Flere andre meglerhus var også ute med negative kommentarer, blant annet ABG Sundal Collier, som senket sin anbefaling. Aker Kværner endte ned 2,4 prosent til 112 kroner.

Frontline var også tung i dag tross en melding om ny prisrekord på et VLCC-nybygg. Aktiviteten i VLCC-markedet har stoppet opp siden helgen, og mye tyder på at ratene nå kan begynne å falle etter å ha toppet seg rett under 100.000 dollar pr. dag. Blant annet peker futureshandelen på fraktbørsen Imarex i negativ retning. Frontline endte ned 3,5 prosent til 140 kroner.

Golar LNG, et annet av John Fredriksens selskaper var under press. Aksjen endte ned 3 prosent til 81 kroner til tross for at ting ser ut til å gå rett vei for rederiets terminalprosjekt i Italia.

Royal Caribbean Cruises falt 2,8 prosent til 208 kroner, og var tynget av et fall I USA I går kveld, samt utsikter til nye fall i dag.

Storebrand fortsatte oppturen i dag etter at Konkurransetilsynet har pålagt DnB å selge eierinteressen i forsikringskonsernet i forbindelse med DnB Nor-fusjonen.

Markedet håper nå at fusjons- og oppkjøpsproblemstillingen nå kan aktualiseres.

DnB blokkerte som kjent forrige forsøk. Handelen i aksjen ble som følge av ryktebasert oppgang i ettermiddag pauset rett før børsslutt, da var kursen opp 3 prosent til 41,80 kroner. Ryktene dreier seg primært om et mulig bud fra Nordea til kurs 57 kroner.

Utenom Storebrand var det en heller tynn vinnerliste på Oslo Børs tirsdag, preget av en del pennystocks. De toppet også taperlisten. Pan Fish var i løpet av dagen nede på 4 øre, som er det laveste nivået for aksjen noen sinne.

Åpning USA: Flatt

Det startet med en svak nedgang eller flatt på Wall Street tirsdag.

De ledende amerikanske aksjeindeksene startet med nedgang eller flatt tirsdag, etter åpningen.

S&P 500-indeksen, Dow Jones-indeksen og Nasdaq Composite-indeksen var alle ned 0,1 prosent.

Det ventet forsiktig handel på Wall Street tirsdag. Flere finansmarkeder holder stengt på grunn av den såkalte Veterans Day.

Før USA: Moderat negativt

En halv time før børsstart i USA indikeres det rundt en kvart prosent i minus for S&P 500 og Nasdaq, når man ser på futurehandel på aksjeindeksene.

Det er ventet moderat aktivitet, da det er Veterans Day i USA. Aksjemarkedet er åpent, men mye annet er stengt.

Det er ingen virkelig store nyheter i dag, men chipselskapet Infineon har kommet med resultatvarsel, mens butikkjeden J.C. Penney gjør det bedre enn ventet.

Det stadige fokuset på juks i fondsbransjen i USA er negativt, da det svekker investorenes tillit.

Det kommer ingen viktige makrotall i USA i dag.

Lunsj: Bredt fall

Det er et bredt fall i Europa i formiddag, og kun en håndfull aksjer er opp i Oslo.

Hovedindeksen er ned 0,75 prosent rett før klokken 12 i det som er et bredt fall. Alle de store tunge aksjene på børsen er ned eller uendret fra i går. Situasjonen er likedan for de store børsene i Europa.

Aker Kværner, Frontline og Norsk Hydro er blant selskapene som leder an i nedgangen. Spesielt Aker Kværner virker tung også tirsdag, etter store fall mandag da selskapet la frem kvartalstallene for tredje kvartal. Det har vært mye fokus på de store tapene i USA siden rapporten ble lagt frem, og en nedjustering av prognose for verftsdelen. Aksjen er ned 3,3 prosent til lunsj.

Frontline faller også tilbake etter manglende aktivitet i VLCC-markedet. Meldingen iMarkedet brakt i morges om en rekordomsetning av et VLCC-nybygg har ikke vært nok til å stoppe den negative trenden.

Bankaksjene Gjensidige Nor og DnB er Blant de få som ikke er ned ved lunsjtider. Aksjene har hatt en positiv utvikling i det siste etter gode kvartalstall og godkjennelse fra Konkurranstilsynet på fusjonen.

På vinnerlisten er det kun en håndfull selskaper, blant annet Ocean Rig og PGS, som begge har vært svake de siste dagene, samt pennystocks som Crystal Porduction og PSI. TeleComputing er litt opp i dag, blant annet etter at iMarkedet kunne melde om en ny kontrakt.

Pan Fish handles på 5 øre ved lunsjtider etter å ha nådd all time lav i tidlig handel på 4 øre.

Golar LNG fikk nye medfart i det amerikanske markedet i går, og faller videre i Oslo etter den kraftig oppgangen o begynnelsen av forrige uke. Fortsatt venter markedet på viktige nyheter rundt prosjektene i Italia og Mexico.

Noral-aksjen, hvor storaksjonæren NorgesInvestor har solgt store poster i det siste, er også på fallende kurs, og handles nå på 5 øre, ned 16,7 prosent.


Åpning Oslo: Nedgang

Det åpnet med nedgang på Oslo Børs tirsdag.

Hovedindeksen fulgte de internasjonale børsene ned etter åpningen tirsdag. Indeksen falt 0,45 prosent til 163,68 poeng, noe som var bedre enn de ledende europeiske børsene.

Etter åpningen var det imidlertid kun 8 aksjer som var i pluss. Blant disse var Schibsted og Statoil. Otrum-aksjen var dagens foreløpige vinner med en oppgang på 3,33 prosent til 15,50 kroner.

Frontline-aksjen var ned kun 1 prosent. iMarkedet skrev tirsdag morgen at det gresksveitsiske tankrederiet Metrostar skal ha kjøpt et VLCC-nybygg til rekordsummen83 millioner dollar.

Ellers var Aker Kværner-aksjen videre ned på tirsdag. Etter skuffende tall for tredje kvartal, falt Aker Kværner-kursen tungt mandag, mens fallet etter åpningen tirsdag var på 2 prosent til 112,50 kroner.

Ellers på taperlisten var flere teknologiselskaper. Fallet for den teknologitunge Nasdaq-børsen var årsaken til fallet.

Før åpning Oslo: Mot fall

Det var tunge fall på Asia- og USA-børsene mandag og tirsdag. Tirsdag morgen hadde børsfallene også forplantet seg til de europeiske børsene. DAX-indeksen i Frankfurt var ned 0,8 prosent til 3.717,98 poeng, mens CAC 40-indeksen i Paris var ned 0,7 prosent til 3.401,26 poeng. FTSE-indeksen i London var ned 0,5 prosent rett etter åpningen.

Det ventes også kursfall på Oslo Børs tirsdag formiddag.

Det var lite nyheter ute om det norske aksjemarkedet tirsdag morgen. Noe var det likevel.

Flyselskapet SAS leverte svake tall i tredje kvartal, og selskapet sliter fortsatt i motvind. Her kan det ventes kursfall etter åpningen.

Blant de USA-noterte norske aksjene var det kursfall særlig for Golar-aksjen, som falt 3,1 prosent, og handles nå til 83 kroner. Sluttkursen lå likevel 50 øre høyere i Oslo. Det er fraværet av nyheter som fører til kursfallet til Golar-aksjen. RCL falt 2,9 prosent til 208,50 kroner i USA-handelen. Dette er godt under sluttkursen i Oslo på 214 kroner.

Morgan Stanley mener tiden kan være inne for å investere i selskaper som leverer utstyr og løsninger til bruk på fastlinjebaserte nettverk, blant annet videokonferanseløsninger. Dette kan slå positivt ut på Tandberg-aksjen tirsdag. Likevel ser det ut til at investorene fortsatt er bekymret for nye nedsalg fra Tandbergs storaksjonær Tharald Brøvig.

Ellers er det ventet at tirsdagens aksjehandel vil være påvirket av at det holdes delvis stengt i de amerikanske finansmarkedene tirsdag. Amerikanerne feirer den såkalte "Veterans Day".

New York-børsen vil holde åpent tirsdag.

Børsene morgen: Tungt i Asia etter USA-fall

Nikkei 225 indeksen endte ned 2,8 prosent i morges til 10.207,04 etter en tung børsdag. Det japanske markedet ble igjen ledet ned av eksportaksjene med Toyota Motor i spissen.

Årsaken var tilbakefall for dollaren i natt, noe som senker inntjeningen til de viktige japanske eksportaksjene. I tillegg smittet fallet på de amerikanske børsene over, spesielt innen teknologisektoren.

Fallet rammet også de andre asiatiske børsene, blant annet endte Sør-Koreas Kospi-indeks ned 0,9 prosent, etter fall for Samsung Electronics.

I tillegg til Samsung, falt også andre halvlederselskaper i regionen etter en noe avdempet guiding fra chipgiganten Infineon.

Slutt USA: Engstelige investorer solgte

Engstelige investorer solgte unna aksjer på Wall Street mandag.

Investorene solgte, og de ledende aksjeindeksene på Wall Street falt tilbake mandag. Markedet var preget av forsiktighet etter at Dow Jones-indeksen og den brede S&P 500-indeksen nådde det høyste nivået på 17 måneder.

Dow-indeksen falt 55 poeng, eller 0,5 prosent, til 9.756,53 poeng, mens Nasdaq Composite-indeksen falt 29 poeng, eller 1,5 prosent, til 1.941,64 poeng.

Standard & Poor 500-indeksen falt 0,6 prosent til 1.047,11 poeng.

Teknlogisektoren falt mest, til tross for oppgraderingen av Intel-aksjen og positive uttalelser om IBM.

På New Yorks råvarebørs steg oljeprisen 3 cent til 30,88 dollar pr. fat. Oljeprisen steg på bombingen i Saudi Arabia i helgen. Samtidig steg gullprisen til 3,10 dollar til 386,70 dollar pr. unse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere