RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Nedgang

Sist oppdatert:
De amerikanske indeksene falt torsdag på resultater og makrotall
Det ble fall i USA ledet av dårlige resultater fra Amazon.com. Aksjen falt 16 prosent og dro med seg Nasdaq-indeksen, som falt 0,84 prosent.

Dow Jones falt 0,03 prosent mens S&P 500 falt 0,28 prosent. WTI-olje for levering i mars falt til 46,45 dollar fatet - ned en fjerdedels dollar.

Produktivitetstallene var heller ikke egnet til å imponere markedet torsdag, og flere tok ut penger fra markedet etter oppgang de siste dagene i påvente av sysselsettingstall fra USA fredag.
Slutt Oslo: Oppgang ble borte

Hovedindeksen endte til slutt nær uendret på 246,87 i dag etter at oppgang fra formiddagen ble borte utover ettermiddagen som følge av fortsatt nedgang i oljeprisen og svake makrotall i USA.

En del aksjer var også preget av gevinstsikring i dag etter den kraftige oppturen de siste dagene, det gjelder spesielt Hydro og Statoil som ifølge en analyse fra First Securities i dag har brutt ut av korrelasjonen til utviklingen i oljeprisen. Meglerhuset gikk i dag til salgsanbefalinger på begge tungvekterne.

Hydro endte ned 1,2 prosent til 490 kroner, mens Statoil falt 1 prosent til 100,50 kroner.

Bulkaksjene var også preget av gevinstsikring i dag etter rallyet onsdag. Videre bredt fall i bulkratene gjorde også sitt for å tynge Jinhui og Golden Ocean. De falt henholdsvis 3,2 og 2,8 prosent i dag.

Verst gikk det imidlertid utover Birdstep og NutriPharma etter resultat fremleggelser i dag. NutriPharma falt 20 prosent etter nye underskudd.

Birdstep var også skuffende lesning for investorene, og melding om en emisjon på 75 millioner kroner med fortrinnsrett for aksjonærene på 9 kroner, dro også ned. Birdstep endte til slutt på 9,67 kroner etter et fall på 14,4 prosent.

Det var imidlertid ikke bare skuffelser å spore i dagens resultatrush. Norske Skog overrasket sterkt med gode tall for driften i fjerde kvartal Aksjen endte til slutt opp 2,2 prosent til 129,25 kroner etter å ha vært svakt ned i forkant.

Eltek-aksjen ble til en viss grad trukket opp av gode tall fra amerikanske referanseaksjer i dag, og endte til slutt opp 1 prosent til 72,75 kroner.

Blom ble dagens vinner etter at Orion tok aksjen inn i sin modellprotefølje etter å ha hatt møter med kartselskapet. Aksjen steg 16 prosent til 9,35 kroner.

Åpning USA: Amazon rett ned

Amazon-aksjen falt hardt da Wall Street startet handelen torsdag.

Amazon leverte tall etter stengning på Wall Street onsdag. Tallene var klart svakere enn ventet.

Det så man også etter åpningen på Wall Street torsdag. Etter noen minutters handel var Amazon-aksjen ned hele 16 prosent.

Den teknologitunge Nasdaq Composite-børsen var samtidig ned 0,6 prosent, mens det brede markedet, representert ved S&P 500-indeksen, var ned 0,3 prosent.

Dow Jones-indeksen var ned 0,1 prosent etter åpningen.

Før åpning USA: Mot fall

Svakere tall enn ventet fra ehandelskjempen Amazon ser ut til å tynge amerikanske teknologiaksjer i forkanten av åpningen på Wall Street torsdag.

Også det brede markedet pekte mot en svak åpning.

I forkanten av åpningen var det det sterke jobbtall ut fra sist uke. Likevel trakk svake amerikanske produktivitetstall ned.

Lunch Oslo: Telenor drar markedet

Det er rolig på Oslo Børs torsdag, og markedet preges av stilstand og laber aktivitet. Hovedindeksen har siden åpning kommet noe opp og handles opp 0,35 prosent ved lunchtider.

Det er Telenor som er den store bidragsyteren til oppgangen, og aksjen er opp 1,72 prosent. Det er meglerhuset Credit Suisse First Boston som drar aksjen.

Statoil og Hydro er ned henholdsvis 0,99 prosent og 0,30 prosent. Frontline holder seg etter at selskapet idag ble notert ex. Ship Finance aksjer som vil bli gitt til aksjonærene som utbytte.

I dag ble det også kjent at Frontline selger nesten alle sine aksjer i bulkrederiet Golden Ocean. Sistnevnte er ned 1,4 prosent til 4,24 prosent. Aksjene til Frontline ble solgt på kurs 4,20.

Kartselskapet Blom stiger 8,56 prosent etter at Orion Securities tok selskapet inn i sin portefølje etter samtaler med selskapets ledelse. På den andre delen av skalaen finner vi Birdstep, som ikke bare skuffet med resultatet: de offentliggjorde også en emisjon på 75 millioner aksjer til kurs 9 kroner i en tegningsrettsemisjon.

Dette er ikke populært, og aksjen sendes ned 10,62 prosent. Nutri-Pharma faller imidlertid ca., 29 prosent etter å ha levert tapsresultat torsdag. Det er dog lite omsetning, aksjer for 770.000 kroner har skiftet eiere. Aksjen har imidertid steget mye i forkant av resultatet.

Software Innovation har i dag en lunchpresentasjon hos meglerhuset Carnegie. Aksjen er ned 0,52 prosent.

I London er FTSE-100 indeksen ned 0,12 prosent drevet av skuffelse fra Shell, mens DAX-indeksen i Frankfurt er ned 0,17 prosent etter å ha vært i pluss deler av dagen. I Stockholm er OMX-indeksen ned 0,06 prosent.

Åpning Oslo: Flat start

Det åpnet opp 0,02 prosent på Oslo Børs torsdag. iMarkedet.no kunne like før børsåpning melde om at DnB NOR Markets hadde omsatt over 10 prosent av aksjene i Golden Ocean og like etter børsåpning ble det klart at Frontline selger ut nesten samtlige av sine aksjer.

Golden Ocean er ned 0,7 prosent til 4,27 kroner aksjen, mens Frontline solgte sine aksjer til 4,20 kroner per stykk.

Det er imidlertid Birdstep som får gjennomgå. Aksjen faller 11,50 prosent til 10 kroner aksjen etter at det kom frem at selskapet skal hente inn 75 millioner kroner i en tegningsrettsemisjon rettet mot eksisterende aksjonærer. Tegningskursen skal ligge på 9 kroner.

Frontline noteres i dag eks. utbytte av Ship Finance aksjene. Aksjen noteres eks utbytte til 307 kroner, som er ned 26,50 kroner fra gårsdagens notering inkludert Ship Finance. Ship Finance aksjene som deles ut har en verdi per Frontlineaksje på 37,10 kroner.

Oljeselskapene er noe tilbake torsdag, med Norsk Hydro som er uendret mens Statoil er ned ca. en halv prosent.

I Europa er aksjene på vei opp. DAX-indeksen i Frankfurt, som var i minus før åpning i Oslo, er opp 0,02 prosent mens FTSE-100 i London er opp 0,04 prosent. I Stockholm har markedet også kommet tilbake og er ned 0,09 prosent, etter å ha åpnet ned nesten en halv prosent.

Før åpning Oslo: Oljerally fortsetter?

Oljeaksjene i USA var kraftig opp i USA i går, på trass av at oljeprisen falt tilbake etter lagertall. Det ser ut som om de kortsiktige svingningene i oljeprisen i mindre grad smitter over på sentimentet i oljeaksjene.

Også Frontline kan ventes oppgang etter flere gode nyheter fra tankmarkedet, og aksjen kan fortsette oppover. Uansett er sentimentet sterkt i alle selskap som har noe som helst med olje å gjøre.

Birdstep overrasket markedet med dårlige resultater og en emisjon på mellom 60 og 75 millioner kroner rettet mot eksisterende resultater torsdag morgen. Emisjonen er en tegningsrettsemisjon på 9 kroner aksjen.

De gode nyhetene fra Yara onsdag kan bli dempet med at ammoniakkproduksjonen vil senkes i første kvartal med 10 prosent. Yara har fremskyndet vedlikehold på ammoniakkanlegg og holder Yara Porsgrunn stengt inntil videre. Uansett, sesongmessig er prisene på ammoniakk nå lave, og dette er årsaken til vedlikeholdsfremskynding.

I Europa åpner markedet flatt torsdag, med FTSE-100 i London opp 0,02 prosent og DAX-indeksen i Frankfurt ned 0,27 prosent. I Stockholm er aksjene ned 0,56 prosent.

Børsene morgen: Finansfall i Japan

Det ble til slutt en svak nedgang på Tokyo-børsen i går etter et oppslag i dagsavisen Ashi, hvor det kom frem at Sumitomo Mitsui Finacial Group kan komme til å måtte kutte guiding for inneværende regnskapsår.

Det forventede resultatvarslet kommer etter nye store tap på råtne lån, et problem japanske banker har slitt med i en årrekke.

Nikkei 225-indeksen endte ned 0,2 prosent til 11.389,35 som følge av fallet for finanssektoren.

Stålaksjene i Asia kunne derimot logge ny oppgang etter nye prisøkninger på stål for bygging av skip og biler fra storprodusenten Daido Steel.

Morgan Stanleys Asia-indeks var ned 0,3 prosent nå i morges.

I Sør-Korea var markedet opp rett før stengetid i morges med stålaksjen Posco i førersetet. Det er derimot nye fall i Hong Kong i natt etter et resultatvarsel CNOOC Ltd.

Slutt USA: Volatilt etter renteøkning

De amerikanske børsene endte til slutt i pluss etter Fed-økning.

De amerikanske børsene steg umiddelbart etter at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve satte opp rente med nye 25 basispunkter i kveld, men falt like etter tungt. Etter å ha fått tygd på sentralbankens kommentarer i den tiden som gjensto av handelsdagen endte børsene likevel opp i et sluttrally.

Sterke resultattall fra søkemotorgiganten Google og flyprodusenten Boeing bidro til å få børsene opp onsdag.

Det var ingen overraskelser i meldingen fra Fed som oppretthold at de vil fortsette å heve renten i et avmålt tempo. Dette var sjette gangen på rad at Fed hevet styringsrenten i USA med en "kvarting".

Oljeprisen falt ytterligere tilbake i kveld og endte ned 43 cent til 46,69 dollar for mars-kontrakten på Nymex.

Dow Jones-indeksen endte opp 0,4 prosent til 10.596,79, mens Nasdaq steg 0,3 prosent til 2.075,06. Det brede markedet steg 0,3 prosent til 1.193,19 målt ved S&P 500-indeksen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere