RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Nedgang

Sist oppdatert:
Det ble en svak dag på Wall Street tirsdag
Det endte tungt ned på Wall Street tirsdag.

Dow Jones-indeksen var ned 106 poeng, eller 1 prosent til 10.440,58 poeng tirsdag, mens den brede S&P 500-indeksen var ned kun 13,18 poeng, eller 1,1 prosent, til 1.177,07 poeng.

Det teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen endte ned 36 poeng, eller 1,7 prosent til 2.114,65 poeng.

Fallet til Nasdaq-indeksen var det meste på seks uker, etter at markedet valgte å ta gevinster etter den siste tidens oppgang. Aksjemarkedet har også det fremtidige møtet til oljeorganisasjonen OPEC i sikte. Den mektige OPEC-organisasjonen har møte førstkommende fredag.

Slutt Oslo: Sterk dag

Hovedindeksen endte opp 0,9 prosent til 230,5 poeng tirsdag

DnB Nor-aksjen steg 2,7 prosent etter en gjennomgang av at de ny regnskapsreglene IFRS slår positivt ut.

Spekulasjonen om Ulltveit-Moes hensikter i Ementor dro opp aksjekursen til selskapet 6,7 prosent tirsdag. Spekulasjoner om sammenslåing mellom Bravidas IT-del og Ulltveit-Moe-eide Sønnico Installasjon var med på å dra opp. Ementor kan være en del av denne løsningen. Selskapet blir dermed en kraftig norsk IT-gigant.

Bredbåndselskapet Catch og konkurrenten NextGenTel var kraftig opp tirsdag. iMarkedet skrev at bransjeanalytikerne til IDC spår en kraftig vekst for bredbåndselskapene fremover. I den nordiske analysen ventes det at Norge vil lede an veksten også fremover.

Catch-aksjen endte opp 15 prosent til 20,70 kroner, mens NextGenTel steg 6,1 prosent til 40,10 kroner.

Ellers er det fortsatt oljefokus på Oslo Børs. Oljeprisen var riktig nok ned i London onsdag, med rundt 0,8 prosent til 39,33 dollar etter en justering etter terroroppgangen mandag, men likevel synes investorene oljerelaterte aksjer er et godt kjøp.

Sjokkfallet for oljeprisen i forrige uke er nå glemt, og man venter nå i spenning på hva oljeorganisasjonen OPEC vil foreta seg på sitt møte på fredag. Her har det vært visse diskusjoner om at enkelte OPEC-land vil stramme inn i produksjonen, for å hindre de kraftige kastene i oljeprisen.

Det spekuleres også i om OPEC vil heve sitt ønskede oljeprisbånd, som er området OPEC ser for seg at oljeprisen vil handles innenfor.

Et av oljeselskapene som ikke hang med i svingene tirsdag var det lille olje- og oljeserviceselskapet Altinex. Denne aksjen har kommet i fokus etter at finanskjendisene Arne Blystad og Øystein Stray Spetalen kjøpte seg inn på eiersiden. Utdelingen av nye i kvoter i Nordsjøen slo ikke heldig ut for selskapet, noe som trolig er hovedårsaken til fallet på prosent til kroner tirsdag.

Ellers fortsatte fallet for farmasiselskapet PhotoCure tirsdag. Denne aksjen blir dratt ned av at selskapet hudkreftprodukt ikke har fått godkjennelse i USA.

Vi kan nevne også at Jinhui og Belship var høyt oppe på taperlisten. Baltic Dry-indeksen, som viser ratene for skip som frakter kull, malm og korn, falt tilbake. Denne indeksen har vært dratt kraftig opp i år særlig på grunn av økt etterspørsel fra Kina.

Belships endte ned 4,4 prosent til 13,20 kroner.

Aker Kværners kapitalmarkedsdag tirsdag ga lite utslag i kursen.

SAS-aksjen gjorde det bra etter at selskapet meldte om at marginfallet ser ut til å ha flatet ut.

Åpning USA: Nedgang

Både den brede S&P 500-indeksen og Dow Jones-indeksen startet ned 0,1 prosent etter åpningen tirsdag.

Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var helt flat etter åpningen.

Før åpning USA: Mot oppgang

Til tross for svakere enn ventede produktivitetstall fra USA tirsdag, lå det an til en svakt positiv åpning på Wall Street.

Både det brede markedet og teknologiaksjene pekte opp.

I forkanten av åpningen var de reviderte produktivitetstallene for tredje kvartal ute. Disse viste en årlig vekst på 1,8 prosent, mens ventet var 2,0 prosent.

Oslo lunsj: Sterkt i Oslo

Oslo Børs var blant de beste børsene i Europa til lunsj. Hovedindeksen var opp 0,6 prosent, mens de ledende børsene i Europa var opp mellom 0,2 og 0,5 prosent. Mest opp av tungvekterne var DAX-indeksen i Frankfurt som steg 0,5 prosent.

På Oslo Børs tirsdag var det særlig tungvekterne Statoil og DnB Nor som trakk opp. Utenlandske investorer velger igjen å kjøpe seg opp i norske aksjer i forbindelse med den stabile utviklingen i oljeprisen.

Sjokkfallet for oljeprisen i forrige uke er glemt, og man venter nå i spenning på hva oljeorganisasjonen OPEC vil foreta seg på sitt møte på fredag. Her har det vært visse diskusjoner om at enkelte OPEC-land vil stramme inn i produksjonen, for å hindre de kraftige kastene i oljeprisen.

Det spekuleres også i om OPEC vil heve sitt ønskede oljeprisbånd, som er området OPEC ser for seg at oljeprisen vil handles innenfor.

Til lunsj var Brent-oljeprisen i London ned 0,5 til 39,45 dollar.

Det var en rekke IT-selskaper som var på vinnerlisten til lunsj tirsdag. Bredbåndselskapet Catch steg hele 8,3 prosent til 19,50 kroner, etter at iMarkedet meldte om at bransjeanalytikerne til IDC venter fortsatt eksplosiv vekst i bredbåndsmarkedet de neste fem årene.

Ellers var Ementor i støtet til lunsj. Aksjekursen til IT-selskapet var opp hele 6 prosent til 2,82 kroner.

På taperlisten til lunsj var Mamut og Birdstep. Sistnevnte falt på etterdønningene av nedgraderingsanalysen fra meglerhuset DnB Nor Markets tirsdag. Meglerhuset var ute med en nedgradering av Birdstep-aksjen mandag.

Til lunsj tirsdag falt Birdstep-aksjen 3 prosent til 9,41 kroner.

Skipsutstyrsleverandøren Unitor falt 3,2 prosent til 45,50 kroner til lunsj. Selskapet meldte om kjøp av konkurrenten TeamTec tirsdag morgen.

Åpning Oslo: Laber oppgang

Etter ca. ti minutters handel er hovedindeksen på Oslo Børs opp 0,15 prosent. Blant de store selskapene som stiger er Statoil og Norsk Hydro som henholdsvis stiger 0,28 prosent og 0,52 prosent.

I Europa faller markedene noe tilbake etter åpningen tidligere i morges. I London er FTSE-100 indeksen ned 0,04 prosent mens den tyske DAX-indeksen er opp 0,1 prosent. I Paris er markedet uendret.

Før åpning Oslo: Flatt til oppgang

Oljeprisen holdt seg nærmest uendret i natt, etter en oppgang mandag. Dette er med på å holde igjen på Oslo Børs ved åpningen tirsdag. Det er fokus på oljesektoren i påvente av OPEC-møtet som skal avholdes i slutten av uken.

Dollaren er også jevnt svakt tirsdag morgen, noe som normalt er negativt for norske aksjer.

Blant de USA-noterte norske aksjene var det lite endring i forhold til Oslo. Likevel gjorde cruiseaksjen RCL det bra. Terrorhandlingene i Saudi Arabia og Spania så ikke ut til å virke nevneverdig inn på cruisesektoren.

De ledende europeiske børsene var moderat opp i forkanten av åpningen i Oslo. DAX-indeksen i Frankfurt var opp 0,1 prosent, og det var også FTSE-indeksen i London. I Paris var CAC-indeksen helt flat.

Aker Kværner avholder sin kapitalmarkedsdag tirsdag, noe som kan sette fokus på aksjen.

Børsene morgen: Blandet i USA - fall i Asia

Det falt tilbake i Asia tirsdag etter oppgang i oljeprisen mandag. Oljeprisen holdt seg stabil utover tirsdagen i asiatisk tid.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo falt 1 prosent, mens Kospi-indeksen i Sør-Korea falt 1,1 prosent. Begge nasjonene importerer nesten all sitt forbruk av olje.

Morgan Stanleys Asia-Pacific indeks falt 0,7 prosent. Det var fall i alle sektorer. Både japanske Sony og Sør-Koreanske Samsung ledet an fallet, og falt henholdsvis 1,6 og 1,7 prosent.

Slutt USA: Blandet etter terror og oljeoppgang

Dow Jones falt 0,43 prosent, mens den bredere S&P 500 indeksen falt 0,08 prosent. Nasdag greide å få en oppgang på 0,15 prosent mandag.

Teknologiaksjene steg anført av Motorola og Apple Computer steg som følge av positive analyser fra meglerhus, mens en oppgang i oljeprisen mandag etter terroranslag mot amerikanske interesser fikk aksjene i hovedindeksene til å falle.

Blant annet falt Alcoa, verdens største aluminiumsprodusent, etter at Goldman, Sachs & Co, et meglerhus, nedjusterte fra "in-line" til "Out-perform" og kuttet estimatene for 2005.

Grunnen skal ifølge Bloomberg være at det ventes høyere kostnader neste år.

Fire aksjer falt for hver tredje som steg på New York-børsen. Volumet var imidlertid nærmere 2 prosent lavere enn normalt.

Oljeprisen steg 1,1 prosent for levering i januar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere