RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Ny bekymring

Sist oppdatert:
De amerikanske børsene ble på ny ridd av bekymring over makrotall og SARS-viruset
Etter to dager med opptur var det gevinstsikring og en ny runde med nervøsitet i det amerikanske aksjemarkedet. Dette tross positive resultatrapporter fra flere bransjer og tunge selskaper som American Express, International Paper og SBC Communications.

Det var på nye meldinger om SARS-viruset og effekter for næringslivet i Asia og ellers i verden torsdag. Dette gjorde sitt til at de amerikanske børsene falt tilbake. En periode mot slutten av børsdagen så det ut til at markedet skulle riste av seg det hele, men det falt tilbake helt på tampen.

Det var også makrotall i dag, og spesielt arbeidsledighetstallene var svake, mens sterk ordreinngang var drevet av militær relaterte ordre.

Dow Jones endte ned 0,9 prosent til 8.440,04, mens den brede S&P 500-indeksen falt 0,8 prosent til 911,43. Det var teknologisektoren som holdt seg best, og Nasdaq-indeksen endte ned 0,6 prosent til 1.457,22.


Slutt Oslo: Tekno og Frontline ned

Det ble et it- og teknologiledet fall torsdag etter en rekke negative nyheter og mangel på drahjelp fra Europa og USA.

Hovedindeksen endte ned 0,5 prosent til 114,06 etter fall utover ettermiddagen. Markedet var store deler av dagen uendret, men tyngende nyheter i it-bransjen og mangel på klare signaler fra OPEC-møtet trakk ned utover dagen. I tillegg pekte pilene ned frem mot åpning i USA, som også falt den første halvtimen med handel.

Det var en nyhetsrik dag på børsen med en rekke resultatfremleggelser og andre kursdrivende nyheter.

Eltek, Software Innovation og Stepstone la alle frem tall i dag, men virkning på markedet var høyst forskjellige. Eltek steg noe overraskende utover dagen tross svakere enn ventede tall for første kvartal. En av årsakene til oppgangen var oppturen for referanseaksjen Power-One, som også senere på dagen la frem resultat rett over konsensus. Eltek endte til slutt opp hele 12,2 prosent til 19,40 kroner.

Software Innovation og Stepstone skuffet markedet og falt henholdsvis 10,7 prosent til 7,50 kroner og 16,7 prosent til 5 øre.

Merkantildata kastet også skygger over it-indeksen etter at de meldte om en sammenslåing av de to virksomhetene Eterra og Ementor. Av markedet ble dette tolket som en skjult profit warning, i det selskapet varslet kostnader på 150 millioner i forbindelse med fusjoneringen. Aksjen falt 11 prosent til 3,70 kroner.

Tandberg var ensom i sin oppgang, trukket opp av et voldsomt rally for konkurrent Polycom i USA. Aksjen endte opp 2,6 prosent til 24,10 kroner.

Av de tunge aksjene på børsen så trakk Orkla, Frontline, Statoil og Norsk Hydro ned. De tre siste falt på overraskende sterk lagerbygging i USA, som ble publisert i går kveld. I tillegg avviser OPEC at de vil kutte kvotene, men derimot forsøke å få bukt med overproduksjonen. Oljeprisen var svakt opp i dag. Spesielt Frontline fikk juling på tampen av dagen etter fal ved åpning i USA.

Birdstep fortsatt å falle i dag, og fallet ble styrket av meldingen om at en viktig strategisk partner har trukket seg. Aksje hadde 13 dager med opptur før fallet begynte i går. Melding i dag sendte aksjen ned 12,1 prosent til 14,50 kroner. Allerede i går gikk det rykter om mulig skuffende nyheter fra Birdstep. Opticom falt med resten av sektoren, og endte ned 5,3 prosent til 81 kroner.

Sense-styrets nei til budet fra Reitanguppen ble dårlig mottatt i dag, og aksjen falt 6,7 prosent til 3,20 kroner.

CorrOcean ble dagens vinner med en opptur på 43 prosent til 3,17 kroner etter at de lykkes med å selge to divisjoner som lenge har vært forsøkt solgt. Midlene skal gå til aksjonærene og satsningen på den gjenværende virksomheten.

Åpning USA: Nedover

De amerikanske børsene åpner klart ned torsdag.

Etter drøyt fem minutters handel torsdag er de ledende aksjeindeksene i USA ned i underkant av en prosent.

Før åpning USA: Mot rød børsstart

Det lå an til en negativ åpning på Wall Street torsdag ettermiddag.

Torsdag ettermiddag lå det an til en negativ børsåpning på Wall Street. Dette til tross for makrotall og selskapsresultatet kom inn bedre enn ventet i forkanten av børsåpningen.

I forkanten av åpningen ser det ut til at investorene er i gevinstsikringsmodus etter flere dager med oppgang.

Lunsj: Svakt opp

Hovedindeksen er rett før klokken 12 opp 0,2 prosent, og det er Statoil, Norsk Hydro, Gjensidige, Orkla og RCL som har bidratt til å trekke børsen i pluss. Aksjene har steget noe utover formiddagen, blant annet er Norsk Hydro i pluss etter en svak negativ åpning, mens RCL har steget videre etter et sterk åpning.

Det er gårsdagens resultatfremleggelse som trekker opp for RCL, og en salgsanbefaling fra Gjensidige Nor Equites har ikke påvirket markedet.

Birdstep har fått skikkelig juling etter at en viktig partner nå har droppet samarbeidet med Bird. Aksje er ned knappe 17 prosent ved lunsjtider.

Tandberg har steget videre i formiddag etter en sterk utvikling også onsdag. Konkurrenten Polycom steg over 11 prosent i New York i går kveld.

Norske Skog fortsetter også opp etter positive signaler fra konkurrentene i går. og er opp drøye 2 prosent.

Det er ellers kun mindre endringer i det norske markedet siden åpning, og sesjonen har så langt vært preget av liten volatiliteten, og en hovedindeksen rundt null.

Ute i Europa er det noe blandet, Frankfurt er ned 0,3 prosent, mens London-børsen ligger rundt null.


Åpning Oslo: Sidelengs på nyhetsrush

Børsen er marginalt ned etter åpning, med teknolig og it-sektoren i spissen.

Oslo Børs er marginalt ned etter en halvtimes handel etter en morgen med et nyhetsrush i tillegg til en del resultater.

Den største bomben er Birdsteps melding om at deres viktige partner inne Wireless Access har trukket seg. Aksjen er ned 15-16 prosent i tidlig handel. Aksjen begynte å falle allerede i går.

Merkantildata også ut med overraskende budskap i dag. Selskapet vil nå slå sammen de to divisjonene og skifte navn til Ementor. Markedet har reagert med å sende aksjen ned 1,5 prosent til 4,09 kroner.

Eltek kom med tall i morges som var svakere enn ventet, og er ned 1,7 prosent i tidlig handel. Software Innovation har enda mer juling og er sendt ned over 10 prosent etter å ha lagt frem tall. Elendigheten i Stepstone fortsetter, og aksjen er ned 16,7 prosent etter svake tall.

En rekke av de tunge aksjene er ned som følge av fall i oljeprisen og stor økning i de amerikanske råoljelagrene, det gjelder blant annet Frontline, Statoil og Norsk Hydro.

Tandberg er derimot videre opp, blant annet etter en oppgang på over 11 prosent for den amerikanske konkurrenten Polycom i går.

Seismikkselskapet PGS melder om ytterligere mannskapskutt i dag, og heller ikke dette har markedet tolket positivt, og aksjen er ned 5,6 prosent.

Dagens vinner er CorrOcean etter at de nå har lykkes med å selge to av divisjonen. Aksjen er opp 19 prosent.

Royal Caribbean Cruises også videre opp i dag etter at tallene sendte aksjen kraftig opp i USA i går.


Før Oslo: Ned i Europa

Pilen peker ned på det fleste europeiske børser torsdag. Her hjemme er resultatrushet i gang.

De ledende europeiske børsene er ned kort tid før start på Oslo Børs torsdag. Frankfurt er ned halvannen prosent, mens fallene på andre børser er mer moderat. Nedgangen kommer til tross for nye oppgang i USA i går.

Skuffende tall fra Deutsche Bank og Siemens trekker ned i Europa.

Her hjemme er rapporteringen av tall for første kvartal i gang for alvor.

Software Innovation leverte underskudd, og spesielt kontantstrømmen trekkes frem som skuffende av markedsaktører.

Eltek leverte dårlige tall og venter videre fall i markedet i år.

Det var kraftig oppgang for Tandbergs hovedkonkurrent Polycom i USA i går.

I Sense anbefaler styret å si nei til Reitans bud på selskapet, og de to største aksjonærene vil ikke selge.

Merkantildata melder om at man skal slå seg sammen til ett selskap under navnet Ementor.

Birdstep melder om lisensavtale for databasen sin med Lucent.


Børsene morgen: SARS gir blandet utvikling

Blandet utvikling på de asiatiske børsene i natt på grunn av SARS, Japan opp, Taiwan ned.

Taiwan fikk mest juling i natt på grunn av SRAS-frykten, og TWSE-indeksen falt hele 4 prosent, det største fallet siden i fjor sommer. I tillegg til SARS så var markedet preget av svekke vekst i eksporten av databrikker.

Børsene i Kina, Hong Kong og Singapore falt også på grunn av SARS i natt.

I Japan derimot fortsatt oppgangen på Tokyo-børsen, og Nikkei 225-indeksen steg 0,6 prosent. Det var Canon som trakk opp på grunn av en artikkel om et mulig kjemperesultat for første kvartal.

Slutt USA: Ny positiv dag

Etter kraftig rally tirsdag, steg USA-børsene igjen onsdag, tross slappe Fed-signaler.

Etter litt frem og tilbake, endte de amerikanske børsene klart, men ikke voldsomt, opp.

S&P 500 steg 0,8 prosent til 919, Dow Jones 0,4 prosent til 8.516, mens Nasdaq la på 1,0 prosent til 1.466.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserves såkalte Beige Book, som er en tilstandsrapport fra amerikanske bedrifter, oppsummerer situasjonen i mars som slapp, eller "lackluster" samt at april er usikker.

Denne rapporten kom midtveis i dagens handel, og la en midlertidig demper på kursene, før markedet igjen konsentrerte seg om kvartalstall, som jevnt over er bedre enn ventet.

AT&T, som er med Dow-indeksen, steg for eksempel over 20 prosent etter å ha kommet med kvartalstall.

Et annet Dow-selskap, Eastman Kodak, falt derimot. SARS-epidemien medfører mindre turisme, og dermed færre feriebilder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere