RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Ny positiv dag

Sist oppdatert:
Etter kraftig rally tirsdag, steg USA-børsene igjen onsdag, tross slappe Fed-signaler
Etter litt frem og tilbake, endte de amerikanske børsene klart, men ikke voldsomt, opp.

S&P 500 steg 0,8 prosent til 919, Dow Jones 0,4 prosent til 8.516, mens Nasdaq la på 1,0 prosent til 1.466.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserves såkalte Beige Book, som er en tilstandsrapport fra amerikanske bedrifter, oppsummerer situasjonen i mars som slapp, eller "lackluster" samt at april er usikker.

Denne rapporten kom midtveis i dagens handel, og la en midlertidig demper på kursene, før markedet igjen konsentrerte seg om kvartalstall, som jevnt over er bedre enn ventet.

AT&T, som er med Dow-indeksen, steg for eksempel over 20 prosent etter å ha kommet med kvartalstall.

Et annet Dow-selskap, Eastman Kodak, falt derimot. SARS-epidemien medfører mindre turisme, og dermed færre feriebilder.

Slutt Oslo: Resultatrally

Sterke tall fra flere amerikanske selskaper satte fart i børsen onsdag.

Hovedindeksen endte opp 1,7 prosent onsdag til 114,59, og har dermed nesten utlignet fallet siden nyttår. Det var en skikkelig opptur i USA i går kveld etter en rekke tilfredstillende resultater for første kvartal som dannet grunnlaget for dagens opptur. Dette ble utover dagen forsterket av ytterligere viktige resultater i USA og i Europa som pekte i riktig retning.

En flat børsåpning i USA mot slutten av dagen hjalp børsen til å holde på oppgangen fra formiddagen. Eller si Europa var bilde noe blandet, og en del av forklaringen er at ikke alle de europeisk markedene var lenge nok oppe til å følge det amerikanske markedet opp tirsdag kveld.

En del resultater kom onsdag som satte sitt preg på utviklingen. Den tyngste aksjen som la frem tall var Royal Caribbean Cruises. Tallene var greie, men usikre utsikter for andre halvår trekker ned. Totalt sett sendte markedet aksjen opp 1,7 prosent til 118,50 kroner.

EDB Business Partner skuffet litt igjen, men det generelle løftet i markedet og spesielt for it og teknologi gjorde at aksjen endte opp 1,1 prosent til 18 kroner. Sense kom også med tall, som nok skuffet mer, og markedet sendte aksjen opp 0,3 prosent til 3,40 kroner.

Teknologiaksjen Birdstep fikk nerver i dag etter så godt som 13 dagers kontinuerlig opptur, fra 9,10 kroner til 17,70 kroner. I dag falt aksjen 6,7 prosent til 16,50 kroner, og etter det iMarkedet erfarer skal det være frykt for at morgendagens resultatfremleggelse blir svakere enn ventet.

Norske Skog ble preget av fremleggelsen av tall fra viktige konkurrenter som finske UPM-Kymmene og canadiske Abitibi tirsdag. Førstnevnte la frem litt bedre tall enn ventet, mens Abitibi kom med positive signaler rundt utviklingen i avispapirmarkedet. Norske Skog endte opp 4,5 prosent til 92 kroner.

Finansaksjene DnB og Gjensidige Nor fikk et løft i dag, mens Storerband fikk juling som følge av signalene om en mulig fusjon med KLP. Storebrand endte ned 3,9 prosent til 27,30 kroner. Det var en generelle oppgang for finansaksjene i Europa i dag på grunn av oppgangen på børsene.

Frontline fortsatt opp etter en pustepause tirsdag. Gode tall fra suezmax-partner OMI og tidligere Tankers-partner Euronav trakk opp.

De fleste andre tungvekterne på børsen fikk også løft i dag, spesielt IT og teknologi, blant annet Tandberg endte opp 6,4 prosent til 23,40 kroner.

Tapersektoren i dag var oppdrettsaksjene, blant annet som følge av nye fall i laksprisen i påsken tross forhåpninger om det motsatte.

Åpning USA: Flatt

Det åpnet flatt på de amerikanske børsene onsdag ettermiddag.

Investorene var forsiktige etter åpningen på de amerikanske børsene onsdag ettermiddag.

De ledende aksjeindeksene, S&P 500, Dow Jones og Nasdaq Composite, var alle i pluss/minus 0.

Det var ventet at oppgangen fra i går ville fortsette etter åpningen onsdag.

Før åpning USA: Mot videre oppgang

I forkanten av åpningen på børsene i USA, lå det an til videre oppgang. Dermed ser den gode trenden fra avslutningen tirsdag til å fortsette onsdag.

Gode tall fra AOL Time Warner, AT&T og eBay slo positivt ut før åpningen. I tillegg til dette var børsene i Europa.

Aksjekursen så også ut til å nyte godt av fallende gull- og oljepris. I London ble Brent-oljeprisen sendt ned 0,82 prosent til 25,25 dollar.

Oslo lunsj: Videre opp

Det var en solid oppgang på Oslo Børs til lunsj onsdag. Hovedindeksen steg hele 1,8 prosent til 114,7 poeng. Indeksen vaker i underkant av pluss for året, faktisk.

Det var en generell oppgang og flere sektorer bidro til børsløftet. Teknologi-sektoren ledet imidlertid an. Opticom-kursen fortsatte stigningen fra i går uten at de var noen nye nyheter ute, mens Tandberg-aksjen løftet seg 5 prosent. Telecomputing løftet seg hele 10 prosent til 11 kroner i forkant av resultatpresentasjonen.

Storebrand-aksjen var blant de som falt på Oslo Børs, og var tilbake 2 prosent til lunsj. Investorene er bekymret over at finanskonsernet vil betale for mye for KLP, etter fusjonsopplysningene som kom frem på TV2 tirsdag.

Teknologiselskapet EDB og Sense kom med resultater onsdag morgen. Begge selskapene skuffet, men EDB skuffet minst. De to aksjene ble likevel dratt opp av de generelle løftet i aksjemarkedet.

Det er stemningen fra de gode USA-børsene som er smittet over på Europa og Oslo Børs onsdag. Tirsdag kveld steg USA-børsene på bedre resultater enn ventet i en rekke av første kvartalsrapportene så langt i april.

Åpning Oslo: Oppgang

Oslo Børs hovedindeks er opp 0,9 prosent til 113,7 poeng etter ti minutters handel.

Det meste stiger, men EDB og Sense, som har meldt om underskudd i første kvartal, faller. Den første med 7 prosent, den andre med 1 prosent.

Birdstep, som har flydd høyt den siste tiden, er også ned, med 4 prosent.

Storebrand faller 2 prosent, etter at det i går kveld ble meldt at selskapet forhandler om å overta KLP. Markedet frykter trolig at det vil bli betalt en for høy pris.

Men som sagt, det meste stiger: Mest opp er Opticom, som stiger 6 prosent til 85 kroner, etter solid oppgang i går også.

Av de tyngre aksjen kan vi nevne Tandberg, som legger på seg 3 prosent til 22,60 kroner.

Telenor er opp 2 prosent til 27,30 kroner. I dag tidlig ble det kjent at Telenor ikke kjøper det svenske kabelselskapet ComHem fra TeliaSonera, slik mange ventet. Kjøper blir i stedet investeringsselskapet EQT. Mange Telenor-aksjonærer er trolig lettet over at det ikke blir gjort flere store investeringer nå.

Europeiske børser er jevnt over opp i overkant av 1 prosent i dag.

Før Oslo: Oppgang i Europa etter USA-rally

Europeiske børser stiger etter solid oppgang i USA i går.

Ledende europeiske børser er jevnt over opp en drøy prosent en snau halvtime før åpning på Oslo Børs. Unntaket er Frankfurt, som på grunn av lengre åpningstid rakk å bli oppildnet av rally på Wall Street i går kveld.

Her hjemme har EDB Business Partner og Sense kommet med tall for første kvartal. Begge viste minus, og var i underkant av forventningene.

TV2 meldte i går at Storebrand og KLP forhandler om å slå seg sammen.

Fast meldte etter børs i går om planer om å skille ut den brtiske virksomheten som lager fotballhjemmesider, samt at selskapet varslet planer om en kontantutbytte.


Børsene morgen: Rally i USA, blandet i Asia

Gode selskapstall sendte USA-børsene solid opp tirsdag, mens SARS tynger Asia.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo er opp 0,5 prosent til 7.830 poeng klokken 07:10 norsk tid onsdag morgen.

På øvrige børser i Asia er bildet blandet, og utslagene er beskjedne.

En positiv utvikling på USA-børsene og gode selskapsresultater fra USA motvirkes av SARS-frykt i Asia.

Hong Kong har annonsert en plan om å bruke 1,5 milliarder dollar for å begrense effekten av SARS på økonomien. I Singapore meldes det at turistrafikken har falt med to tredeler på grunn av SARS.

Slutt USA: Sterk Wall Street-dag

Det var en sterk børsdag på Wall Street tirdag kveld.

Gode tall og fravær av frykt fikk Wall Street til å løfte seg tirsdag kveld. Wall Street avsluttet kvelden med et kursrally mot avslutningen.

I tillegg til dette var president George W. Bush ute med støtte til sjefen for den amerikanske sentralbanken, Alan Greenspan. Bush går nå inn for at Greenspan forlenger sin periode som sjef for FED.

Den brede S&P 500-indeksen steg 2,17 prosent til 911,37 poeng tirsdag, mens teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen 1,89 prosent til 1.451,36 poeng tirsdag kveld.

S&P 500-indeksen har ikke vært på disse nivåene siden midten av januar.

Tidlig på tirsdagen ble aksjemarkedet holdt nede av opplysningene om hvitt pulver i en postpakke. Det viste seg imidlertid at pulveret ikke var giftig.

Det som til slutt fikk i gang det brede markedsrallyet var at resultatene for første kvartal ser ut til å ende i overkant av forventningene.

Det ble også meldt etter børs tirsdag om tall fra internett-selskapet Ebay. Selskapet leverte resultater litt over forventningene og jekket opp guidingen for andre kvartal.

Innenfor råvarer falt oljeprisen igjen tilbake, og endte ned 84 cents til 27,99 dollar pr. fat i New York. Dette er likevel gode nivåer for oljeprisen. Gull steg 90 cents til 334,84 dollar pr. unse i New York.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere