RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Ny tung makrodag

Sist oppdatert:
Skuffende makrotall satte en negativ tone for det amerikanske markedet tirsdag, og ga nye fall
Skuffende konsumtall og lavere aktivitet enn ventet i Chicagoregionen preget det brede markedet og førte til en ny tung dag på Wall Street. Konsumentenes tillit falt ifølge amerikanske myndigheter til det laveste nivået på seks måneder.

Servergiganten Sun Microsystems overraskende resultatvarsel etter mandagens børsslutt i USA ga store negative effekter for it- og teknologiaksjen i USA i kveld.

Kjøperne prøvde seg halveis ut i den amerikanske børsdagen, men måtte gi tapt i slutten av sesjonen, hvor selgerne igjen dominerte.

Dette førte til et fall for Dow Jones Industrial Average på 1,1 prosent til 9.275,06, mens Nasdaq igjen ledet fallene med et fall på 2,1 prosent til 1.786,79. Den brede S&P 500-indeksen endte ned 1,1 prosent til 995,92.

Slutt Oslo: Svakt med elendig slutt

En dårlig dag ble til en råtten dag i sluttauksjonen på Oslo Børs.

Oslo Børs hovedindeks sluttet onsdag ned 1,2 prosent til 142,65 poeng.

Fallet speiler utviklingen internasjonalt, og kursene falt ytterligere i de siste sekundene på børsen, da det klokken 16 kom svært dårlige makroindikatorer fra USA. Det gjelder tall for både forbrukernes og bedriftenes utsikter.

Sun Microsystems kom med resultatvarsel etter børs i USA i går, og skapte dårlig IT-klima. Tandberg falt 4 prosent til 41,90 kroner, til tross for positive analytikerkommentarer.

Gårsdagens sjokkmelding om fengsel for ledelsen i Odfjell, har sendt konkurrenten Stolt-Nielsen ned 10 prosent til 56,50 kroner. Odfjell er fortsatt suspendert.

De flest tunge aksjene falt.

Statoil var et unntak, med en 1 prosent opp til 63,25 kroner, trolig på en stigende oljepris.

DnB steg også 1 prosent, men det var etter et uvanlig fall i sluttauksjonen i går.

Birdstep steg 7 prosent til 8,04 kroner, muligens på spekulasjoner om resultatet av økt fokus på trådløse løsninger, blant annet med økt markedsføring fra Intel.

Aker Kværner var uendret. Alle venter på en løsning på Røkkes gjeldsproblemer, en løsning som er ventet ved midnatt.

DNO steg marginalt, etter er generalforsamling i dag som så ut til å ende med fred og fordragelighet i selskapet, som har vært preget av bråk mellom ledelse og aksjonærer.

Børsene ute i verden er jevnt over mer negative enn Oslo Børs.

Åpning USA: Faller

De amerikanske børsene faller som ventet fra åpning i ettermiddag drevet av teknologisektoren.

Det er Suns resultatvarsel som fronter fallet ved åpning i USA tirsdag, aksjen er ned 15 prosent ved åpning og tynger teknologi og it-sektoren.

Nasdaq er ned 0,8 porsent etter ti minutters handel, mens den brede S&P 500-indeksen er ned 0,5 prosent.

Før åpning USA: Dollaren drar ned

Det lå an til en negativ åpning på Wall Street tirsdag. Dollar-fallet fikk frem frykten til investorene.

Det amerikanske aksjemarkedet så ut til å falle etter børsåpningen tirsdag. I forkanten av åpningen var det nye elendige tall fra serverprodusenten Sun og nytt dollarfall som dro ned.

Et nytt fall i dollaren fikk investorene til å frykte for veksten i det amerikanske økonomien.

- Sun hjelper ikke, og Sun er en faktor, men det er makrotemaet med en svakere dollar mot utenlandske valutaer som tar fokus, sier sjefanalytiker Arthur Hogan i Jefferies & Co til Reuters.

Lunsj: Sidelengs

Hovedindeksen er ned 0,35 prosent rett før klokken 12 tirsdag, trukket ned av blant annet Norsk Hydro og Telenor, samt Frontline og Orkla.

Dollaren har svekket seg igjen mot norske kroner, noe som tynger aksjer som Norsk Hydro og Frontline, samt Royal Caribbean Cruises. Frontline faller også på opplysninger om en fortsatt svak trend for stortankmarkedet i Midtøsten, og er ned 1,4 prosent etter en nøytral åpning.

Aker Kværner og Røkkes hovedbankforbindelse DnB er derimot på stigende kurs id et markedet nå forventer at Røkkes Norway Seafodd vil klare å innfri lånet på 600 millioner kroner til Orkla inne dagen er omme. DnB ble solgt kraftig ned i sluttauksjon i går ettermiddag av Morgan Stanley. Aksjen er opp 2,1 prosent til lunsj.

Odfjell og Stolt-Nielsen får som ventet juling på børsen etter at Odfjell i går innrømmet ulovlig prissamarbeid og ble gitt en bot på 300 millioner kroner. Stolt-Nielsen omfattes også av etterforskning fra europeiske og amerikanske konkurransemyndigheter.


Stolt-Nielsen tynges i tillegg av nye fall for datterselskapet Stolt Offshore, og aksjen er ned henholdsvis 7,2 og 5,8 prosent ved lunsjtider.

Prosafe har blitt svekket i løpet av formiddagen etter at selskapet meldt om tap på en kontrakt, samt at iMarkedet kunne melde at de gikk glipp av en flotellkontrakt i Nordsjøen.

Lakseaksjen er blant de få sektorene med klaroppgang i dag etter at det ble meldt ny oppgang i lakseprisene tirsdag morgen.

En rekke av teknologi og it-aksjene er ned tirsdag, og fallet ledes av Eltek, Hands og Kitron.

Gruveaksjen Crew som fikk kraftig juling i Toronto i går, er på stigende kurs, og er ved lunsjtider opp 6 prosent etter innside kjøp og oppgang i gullprisen.

DNO, hvor det om en time holdes en ny spennende generalforsamlign er ned 0,8 prosent. Det er ventet at det velges et nytt styre og et utbytte på en krone.

Åpning Oslo: Uinspirert

Det er som ventet lite drag i det norske aksjemarkedet tirsdag formiddag, preget av dollar og Europa.

Hovedindeksen er ned 0,2 prosent etter tre kvarters handel i Oslo, etter kun mindre oppslag i tidlig handel.

Markedet er preget av få kursdrivende nyheter og en svak dollar og en blandet utvikling på europeiske børser.

Bankaksjene er opp igjen i tidlig handel etter at DNB ble senket i sluttauksjonen mandag av Morgan Stanley. DnB er opp 2,1 prosent til 34,10 kroner.

Aker Kværner er også videre opp etter at de fleste nå er overbevist om at Kjell Inge Røkke kommer til å gjøre opp med Orkla innen fristen.

Frontline er uendret i tidlig handel etter et nytt uinspirert døgn for tankmarkedet.


Det har vært flere mindre nyheter i markedet ved børsåpning, blant annet har Prosafe varslet at de vil tape på en brønnintervensjonskontrakt med Statoil. Prosafe har også tapt et anbud på flotellkontrakt i Nordsjøen. Aksjen er ned 2,4 prosent.

Fred, Olsen Energy er marginalt ned etter å ha meldt om at eiendomssalget i Belfast trekker ut i tid.

Pan Fish og lakseaksjene er opp etter nye bekreftelser på at lakseprisen går i riktig retning.

Petroleum geo-services som fikk et kraftig løft i USA i går, er opp 1,5 prosent, men ligger 30 øre under sluttkursen i USA.

Olejaksjen DNo er ned 0,8 prosent i påvente av dagens generalforsamling som begynner klokken 13. Det er ventet at det vil bli vedtatt et utbytte på en krone og at aksjonærstriden nå viser segt å være bilagt.

Stolt-Nielsen er den store taperen i dag etter at Odfjell i går gikk in et forlik med amerikanske konkurrransemyndigheter som koster rederiet 300 millioner kroner. Det ventes at Stolt-Nielsen vil gå på en tilsvarende eller større smell, og selskapets finansielle situasjon er allerede svak. Aksjen er ned nær 9 prosent i tidlig handel, mens Odfjell-aksjen ikke er omsatt.

Stolt Offshore faller også videre etter et større fall i USA i går kveld.

Ute i Europa er Frankfurt-børsen ned 0,6 prosent, mens London er oppmarginalt opp.

Før Oslo: Flatt til svak åpning ventes

De kan gå mot en flat til negativ åpning på Oslo Børs etter oppgang i USA og en svekket dollar.

Det er ingen tydelig signaler for Oslo Børs tirsdag morgen, og en rekke faktorer trekker i ulike retninger før åpning, men mest ned.

Dollaren har falt en del mot kronen siden i går, og ligger nå på 7 kroner. Dette kan trekke ned for de eksport og dollareksponerte aksjene.

Det europeiske aksjemarkedet gir heller ingen retning for markedet med en blandet utvikling. Frankfurt-børsen er klart ned en halvtime før åpning i Oslo, mens både London er i luss og Paris svakt ned, etter oppgang på en prosent for det brede amerikanske aksjemarkedet i går.

Odfjell vil bli gjenopptatt til handel i dag og det kan forventes et markert fall etter gårsdagens forlik med amerikanske konkurransemyndigheter. Det vil sannsynligvis også trekke med seg Stolt-Nielsen som sliter med svak økonomi i tillegg til problemene med europeiske og amerikanske konkurransemyndigheter.

Crew Development falt markert i Toronto i går, og kan bli presset ved åpning i dag. Finansdirektør Puistiennes kjøp i selskapet kan motvirke den negative trenden.

Petroleum Geoservices var gjenstand for et skikkelig rally i USA i går, og endte oppe på 7,13 kroner, godt over sluttkursen i Oslo.

Norske Skog vil være både preget av en svak dollar og at selskapet har fått på plass en langsiktig obligasjonsfinansiering i USA med store interesse fra markedet.

Ingen større endringer i oljeprisen i morges, men naturgassprisene steg 6 prosent i USA i går.

CanArgo kan få et løft etter å ha solgt ene andel i et lite oljeselskap, noe som gir ytterligere kapital til selskapets boreplaner i Georgia.

Ingen spesielle signaler fra tankmarkedet siden i går, mens futureshandelen med tankkontraktene viser en flat utvikling i ratene fremover.

Børsene morgen: Makrotall styrte

Det var makrotallene som styrte i Asia i natt etter opptur i USA mandag.

Det var en rekke rapporter ute i det asiatiske markedet i natt, og spesielt interessant var industriproduksjons-, arbeidsløshets- og forbrukstallene fra Japan. De viste den laveste arbeidsløsheten på to år og den største forbruksøkning på nesten 20 år.

Disse to tallene ga opptur på Tokyo-børsen store deler av dagen, men en melding om fallende industriproduksjon sendte børsen ned igjen på tampen av den japanske børsdagen sammen med en styrket yen.

Nikkei 225-indeksen endte til slutt ned marginale 0,1 prosent til 10.219,05.

Det var ellers en del positive tegn på de andre asiatiske børsene, hvor teknologiaksjen var i førersetet.

Slutt USA: Oppgang

Etter en tung børsuke før helgen, startet den nye uken det med oppgang på Wall Street.

De amerikanske børsene endte dagen med oppgang mandag.

Den brede S&P 500-indeksen var opp 9,5 poeng, eller 0,9 prosent, til 1.006,59, mens teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen steg 32 poeng, eller 1,7 prosent, til 1.824,59 poeng. Dow Jones-indeksen steg 63 poeng, eller 0,7 prosent, til 9.380,24 poeng.

Handelen på Wall Street mandag bar likevel preg av at investorene var usikre. Nå går markedet inn i den vanlige resultatvarsel-perioden, og ingen liker slike overraskelser.

Mandag var det særlig teknologisektoren som ble løftet opp. Nasdaq-børsen steg etter at nye forbrukertall fra de amerikanske myndighetene viste god utvikling. I tillegg til dette ble nye tall for utviklingen i chipsalget godt mottatt, og aksjer som Intel og Advanced Micro Devices ble dratt opp.

Microsoft og Oracle løftet seg også i teknologisektoren.

Alcoa-aksjen steg 2 prosent etter at canadiske Alcan fikk godkjennelse av EU-kommisjonen for kjøpet av franske Pechiney. Dermed er alt klart for en enda større konkurrent til Hydro i aluminiumsmarkedet.

På New Yorks råvarebørs endte oljeprisen opp 26 cent til 28,42 dollar. Comex-gullprisen steg 1,40 dollar til 383,20 dollar

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere