RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Olje ødela oppgang

Sist oppdatert:
En positiv start på Wall Street ble ødelagt av ny rekordpris på olje
Oljeprisen var igjen i fokus på børsene i USA. Til tross for at prisen fredag og mandag morgen falt på signaler om produksjonsøkning fra Saudi Arabia, endte den på ny rekordnotering i USA.

For det første er et tvil om OPECs evne til å øke produksjonen nok på kort sikt. I tillegg var det uro i Irak og det kom melding om problemer ved en plattform i Mexico-gulfen.

Dette sendte sektorindeksen for oljeselskaper opp over 2 prosent og den for oljeservice opp over 4 prosent. Men for USAs økonomi og finansmarked som helhet er en så høy oljepris som nå skadelige.

Altria Group, en av de store tobakksprodusentene, falt markant på en nytt nederlag i den lange juridiske kampen bransjen går gjennom. Selskapet er en del av Dow Jones-indeksen.

Til slutt endte S&P 500 opp 0,2 prosent til 1.095, mens Dow Jones falt 0,1 prosent til 9.958. Nasdaq steg mer substansielle 0,6 prosent til 1.923 poeng.


Slutt Oslo: Hyggelig dag

Det ble en solskinnsdag på Oslo Børs mandag.

Oslo Børs hovedindeks sluttet mandag opp 1,1 prosent til 189,1 poeng, i takt med utlandet og godt hjulpet av Frontline, som steg 2,5 prosent til 226 kroner.

Tankrederiet ble hjulpet av utsikter til økt OPEC-produksjon, og iMarkedet kunne dessuten melde om fremskritt rundt Ship Finance-utskillelsen.

Hydro var mest omsatt, og steg 1,6 prosent til 408,50 kroner tross en noe lavere oljepris.

Statoil falt imidlertid med 0,6 prosent til 83 kroner.

Fast var i fokus etter optimistiske signaler fra toppsjef John M. Lervik på Paretos teknologiseminar i dag. Aksjen endte opp 8,7 prosent til 11,30 kroner.

Tilsvarende oppgang var det for Axis-Shield etter en positiv melding rundt samarbeidet med Abbott. Aksjen endte på 18,80 kroner.

Stepstone falt 9,5 prosent til 19 øre etter at Eniro-eide SOL meldte om en storsatsning på jobbmarkedet på internett.

Findexa gjennomførte sitt planlagte nedsalg, men til sterkt nedkuttet pris. I morgen går selskapet på børs.

Åpning USA: Oppgang

USA-børsene åpner opp mandag, men litt mindre enn futurehandelen indikerte.

Etter ti minutter er S&P 500-indeksen og Dow Jones begge opp 0,6 prosent, mens Nasdaq har steget 1,0 prosent så langt.

Før USA: Ligger an til oppgang

Det ser helt klart ut som USA-børsene vil starte i pluss mandag.

En halv time før start ligger det an til at S&P 500-indeksen vil åpne opp en drøy prosent og Nasdaq drøyt halvannen prosent, basert på futurehandel i USA.

Det er spesielt fokus på de stadig klarere signalene om at OPEC, og spesielt Saudi Arabia, vil heve oljeproduksjonen. En stadig stigende oljepris har vært sett som den kanskje største faren for den økonomiske veksten i USA.

Åpning Oslo: Bred oppgang

Det norske markedet er opp i tidlig handel mandag og følger utviklingen i Europa.

Hovedindeksen er opp 0,6 prosent i en bred oppgang i tidlig handel mandag. Det er kun en håndfull aksjer som er ned etter et kvarters handel. Det norske markedet følger dermed trenden fra resten av Europa hvor børsene stiger i kjølvannet av fredagens opptur i USA.

Det er kun en håndfull selskaper på taperlisten i Oslo i tidlig handel, blant annet Statoil, som legger en liten demper på indeksen. Statoil er ned 0,6 prosent til 83 kroner.

I tillegg er blant annet oljeaksjen DNO ned etter at den siste brønntesten i Jemen i helgen viste et skuffende resultat.

Riggselskapet Fred. Olsen Energy topper vinnerlisten med et løft på 4,9 prosent. Bakgrunnen er at selskapet meldte om tre nye avtaler for riggen Bredford Dolphin i Middelhavet.

Schibsted stiger nærmere 3 prosent i tidlig handel i dag som følge av at journaliststreiken ble avsluttet i helgen. Schibsted-konsernet har tapt 5 millioner kroner pr. dag som føgle av streiken som rammet Aftenposten og VG.

Gullaksjen Crew Gold er opp 2,2 prosent i tidlig handel til 6,60 kroner. Aksjen steg kraftig i Canada før helgen, hvor den endte på 7 kroner.

Fast har meldte om en japanske kontrakt i morges og er i tillegg til det tatt inn igjen i DnB Nor Markets modellportefølje, Aksjen er opp knappe 3 prosent i tidlig handel. I tillegg til dette har meglerhuset Pareto teknologiseminar i dag og tirsdag.

Før Oslo: Opp i Europa

Euorpeiske markeder er i pluss før start på Oslo Børs mandag.

Europeiske børser er opp mandag, men i varierende grad. Tyskland og Sverige er solid i pluss, Frankrike og Storbritannia mer marginalt.

Her hjemme kan et fall i oljeprisen siden fredag komme til å tynge. Stadig kraftigere signaler fra Saudi Arabia om produksjonshevning har senket prisen.

Mandag morgen har Fast, Aker Kværner og Hands meldt om kontrakter av varierende størrelse.

Det kan bli fokus på teknologiaksjer, ettersom Pareto i dag gjennomføre et teknologiseminar med presentasjoner fra en rekke selskaper.

DNO har gått på en ny skuffelse under boring i Jemen.

Et nytt bilskip har sunket for Wilhelmsen.

Findexa har fått i mål sitt nedsalg i forkant av notering, men til langt lavere pris enn man hadde håpet.

Børsene morgen: Opp i Japan

Tokyo-børsen steg mandag, etter oppgang også i USA fredag.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo endte mandag opp 0,3 prosent til 11.101,64 poeng.

Banksektoren ledet an på gode resultatrapporter.

Ellers i Asia er det stort sett små endringer på de viktige børsene i dag, men Sør Korea er solid i pluss.

Fredag endte USA-børsene moderat i pluss, blant annet trukket opp av stadig klarere signaler fra OPECs viktigste land, Saudi Arabia, om produksjonsøkninger.

S&P 500 endte opp 0,4 prosent til 1.093,56 poeng, Dow Jones steg 0,3 prosent til 9.966,74, mens Nasdaq la på seg 0,8 prosent til 1.912,09.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere