RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Olje tynget igjen

Sist oppdatert:
Oljeprisne fortsatte å tynge USA-børsene torsdag
Oljeprisen steg videre i kveld til i kveld og luktet på 49 dollar i løpet av handelen, men endte til slutt opp 11 cent til 48,46 dollar. Det kan se ut til at oljeprisen må komme markert ned fra dagens rekordnivåer før investorene igjen tar sats på Wall Street.

Selv signaler fra det Hvite hus om at de vurderer å åpne for bruk av de strategiske reservene var nok til å roe markedet, og det var faktisk oljegiganten ExxonMobil som tynget Dow Jones Industrial Average mest i kveld.

Dow'en endte til slutt ned 0,7 prosent til 1+.038,90.

Oljeselskapene, oljeservice, flyselskaper og bank var de svakeste sektorene i kveld, mens gull, internett og hardware steg mest.

Takket være internett og hardware klart Nasdaq med nød og neppe å ende i pluss på 1.886,43.

Det er oljeprisen virkning på økonomien som nå er hovedfokus på Wall Street, og dette senket det brede markedet representert ved S&P 500-indeksen med 0,5 prosent til 1.108,36.

Slutt Oslo: Oljen reddet oppgang

Ny årstopp med drahjelp fra oljeprisen.

Hovedindeksen endte til slutt opp 0,4 prosent til 215,35 torsdag i en nesten særnorsk oppgang basert i hovedsak på ny oppgang i oljeprisen, men også på positive signaler flere noe av de tunge selskapene på børsen.

Ellers i Europa var markedene preget av børsraset i USA onsdag kveld og nedsiden ved den høye oljeprisen. Utenom Moskva-børsen og København var Oslo Børs alene om oppgang i Europa i dag.

Som sedvanlig denne uken var det Statoil, Norsk Hydro og Frontline som ledet an i den oljerelaterte oppgangen i dag. Aksjene steg som følge av et hopp i oljeprisen på over prosent i går kveld. Det var rapporter om store trekk i de amerikanske oljelagrene som sendte oljeprisen opp. I tillegg fortsetter futureskontrakten og spotratene i stortankmarkedet å klatre. Det prises nå inn VLCC-rater på over 90.000 dollar dagen de neste seks månedene.

Frontline steg 1,3 prosent til 303 kroner som er nok en ny all-time high for John Fredriksen tankrederi. Aksjen var intradag helt oppe i 307,50 kroner. Norsk Hydro suste også videre oppover rekordskalaen og endte på 484 kroner, opp 1,4 prosent.

To andre tungvektere som bidro klart til oppgang i Oslo i dag var Orkla og Storebrand.

Orkla-sjef Finn Jebsen signalisert i intervjuer i forbindelse med Orklas 350 års jubileum i dag at konsernet vil dele ut mer av Carlsberg-gevinsten. Orkla endte opp 0,6 prosent til 180,50 kroner.

Storebrand avholdt i dag en kapitalmarkedsdag hvor det også kom signaler om store utbytter. Storebrand-sjef Idar Kreutzer sa han var klar til å dele ut mer av pengene etter If-salget dersom de ikke finner gode oppkjøpsmuligheter. Storebrand steg 0,4 prosent til 49 kroner.

Nera var dagens taper etter å ha overrasket med et negativt resultatvarsel på morgenkvisten. De innstilte samtidig børsnoteringen av satelittvirksomheten som var hovedårsaken til resultatsvikten. Nera-aksjen endte ned 4,7 prosent til 14,10 kroner.

Aktiv Kapital fortsetter å bli handlet på store volumer i dag og kursen stiger videre på spekulasjoner rundt hva skipsreder John Fredriksen planlegger i selskapet. Fredriksen har de siste måneden kjøpt seg opp til 38,24 prosent. Han er dermed ikke langt fra å utløse tilbudsplikt i aksjen. Aktiv endte opp 1 prosent til 104 kroner.

Bredbåndsselskapene kom i støtet i ettermiddag etter at Catch-selskapet Bluecom meldt at nye prognoser viser en vekst antallet aktive bredbåndslinjer til omkring 600.000 ved utgangen av landet. Catch endte opp 8,8 prosent til 16 kroner, mens NextGenTel steg 6,5 prosent til 29,60 kroner.

Åpning USA: Blandet

Det åpner blandet fra start i USA.

Etter fem minutters handel torsdag er de generelle aksjeindeksene Dow Jones og S&P 500 ned 0,1-0,2 prosent, mens teknologitunge Nasdaq er marginalt i pluss.

Før USA: Ingen tegn til rekyl

De amerikanske børsene ser ut til å skulle åpne flat torsdag.

Det er lite som peker mot noen rekyl etter gårsdagens store fall på de amerikanske børsene i dag. Futureshandelen mot de amerikanske aksjeindeksene indikerer en flat åpning i dag.

Det har kommet ukentlige arbeidsledighetstall i ettermiddag som ikke ser ut til å påvirke futuresprisene i særlig grad. Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd steg noe mer enn forventet. Økningen ble i stor grad tilskrevet følgene av orkanen Ivan.

Oljeprisen har ikke viste særlig tegn til å skulle falle tilbake fra gårsdagens passering av 48 dollars merket. Dermed er det heller ikke noe drahjelp å spore for aksjemarkedet der heller.

Lunsj: Frontline fosser videre

Oljeprisen redder oppgangen på Oslo Børs i dag.

Hovedidneksen har krabbet opp 0,3 prosent ved 12.30-tiden torsdag og det er igjen oljen som sender børsen opp. Faktisk så viser statistikken av 53 av børsens selskaper er ned i dag, mens 42 er opp deriblant flere av børsen tungvektere med Statoil og Hydro i spissen.

Børsoppgangen kommer også tross en ny kraftig styrking av kronen og en dollar som hittil i dag ser ut til å være i fritt fall. Dette er negativ signaler for olje- og eksportaksjene som hovedsaklig har sin inntekter i dollar eller euro.

Både Statoil og Hydro har styrket seg ytterligere ved børs tider og trukket børsen videre opp etter en utflatning i formiddag.

Det er Frontline likevel står for den kraftigste oppgang den siste halvtimen. Aksjen er nå opp 2,7 prosent til 307 kroner og nok en ny all-time high. Futuresmarkedet peker nå mot VLCC-rater på 90.000 dollar dagen gjennom hele vinteren.

Oljeserviceaksjen Stolt Offshore har fått seg et løft i dag og er opp 1,7 prosent. Selskapet skal nå endelig ha fått en større kontrakt i det australske markedet etter 10 år uten ny oppdrag.

Wilh. Wilhelmsen fortsetter å lede an på vinnerlisten etter gårsdagens positive resultatvarsel og meldinger om nye aksjonærvennlige tiltak. Aksjen steg 9,7 prosent i går, og er opp nye 4,3 prosent etter lunsj. Et av tiltakene var halvårlige utbytter.

Orkla og Storebrand har også vært ute å fristet med utbytter i dag, og resultatet har ikke latt vente på seg, begge aksjen er blant dagens vinnere. Orkla feirer i dag sitt 350 år jubileum, mens Storebrand avholder kapitalmarkedsdag med lovnader om store utbytter neste år.

Dagens tapere er StepStone og Nera.

Nera får bank etter å ha kommet med et resultatvarsel i dag, og da i negativ retning. De har samtidig avblåst planene for en notering av satelittvirksomheten inntil videre.

StepStone faller på gevinstsikring etter den eventyrlige oppgang tirsdag, dag selskapet fikk inn 120 friske millioner i sitt tyske datterselskap fra mediehuset Axel Springer.

Åpning Oslo: Oljen redder oppgang

Oslo Børs stiger mens resten av Europa faller. Grunnen er oljeprisen - igjen.

Oslo Børs hovedindeks er opp 0,2 prosent til 214,9 poeng etter en halv times handel torsdag.

Dette er klart bedre enn resten av Europa, hvor de ledende børsene nå viser minus, i snitt med rundt en halv prosent.

Det er helt klart oljeprisen som utgjør forskjellen. Oljeprisen steg til nær rekordnivåer i går kveld etter lave lagertall fra USA.

Her hjemme stiger Hydro og Statoil begge i overkant av 1 prosent til henholdsvis 483,50 og 95,25 kroner - noe som for begge er vil bli tidenes høyeste sluttkurser hvis de varer ut dagen (vi har da tatt hensyn til årets utskillelse av Yara fra Hydro).

Frontline vil også tjene på behovet for oljefrakt til USA og stiger 2 prsoent til ny rekordnotering på 305 kroner.

Disse tungverkterne trekker børsen i pluss så lenge det varer. Men bredden er klart negativt. Det er altså klart flere taperaksjer enn vinnere i dag.

Nera er børstaper, og faller 6 prosent til 13,90 kroner etter resultatvarsel og melding om planlagt salg av hovedvirksomheten innen transmisjon.

Rederiet Camillo-Eitzen stiger 3 prosent til 41,50 kroner, trolig på grunn av en melding om et planlagt kjøp av den såkalte Gibson-fåten og oppgang i tørrbulkratene.

Eltek faller 2 prosent til 59,25 kroner, etter resultatvarsel i går kveld fra konkurrenten Power-One.

Før Oslo: Blandet i Europa

Det åpner blandet på europeiske børser torsdag etter fall i USA og i Asia.

Foreløpig er børsene i Frankfurt og Paris moderat ned torsdag, mens London er lite endret. Dette kommer etter markant fall utover ettermiddagen i går.

Oljeprisen er i fokus. Den fortsatte opp utover dagen igår, etter amerikanske lagertall, og er nå nær rekordnivåene fra august.

Dette bør gi støtte til oljeaksjene på Oslo Børs, selv om andre aksjer kan få det tyngre.

Kronen har fortsatt å styrke seg etter gårdagens rentemelding fra Norges Bank. Det er isolert sett ikke positivt for Oslo Børs.

Eltek kan tynges av et resultatvarsel fra konkurrenten Power-One, som meldte om overraskende svakt salg.

Aker Kværner har meldt om en ny kontrakt. Det samme har EDB Business Partner gjort.

Norske Skog-sjef Jan Oksum sier i et intervju med en finsk avis at man nå diskuterer en prisøkning med sine kunder.


Børsene morgen: Nye oljefall i Asia

De asiatiske børsene preges nå av oljeprisoppgangen.

Det ble nye børsfall i Asia i natt som følge av det eskalerende oljeprisen, som nå kun er noen titalls amerikanske cent fra ny toppnotering.

Frykt for at det skal dempe veksten i verdens økonomien og økte kostnader for en rekke bransjer sendte de asiatiske børsene ned. I tillegg så falt eksportsektorene videre på grunn av usikkerheten rundt virkningen av oljeprisen på den viktige amerikanske økonomien.

Flyaksjer og eksportaksjer ledet an i fallene i Asia, som sendte Morgan Stanleys Asia-indeks ned 0,5 prosent i natt.

I Sør Korea var det igjen Samsung Electronic som ledet markedet ned i natt, og Kospi-indeksen var rett før stengetid ned 1 prosent.

Det japanske markedet har vært stengt i natt på grunn av fridag.

Slutt USA: Ras på olje- og resultatfrykt

Dow Jones registrerte største fall på tre uker.

Det ble et skikkelig fall på Wall Street i kveld. Igjen var det oljeprisoppgang som skremte investorene og skapt nye bekymringer for økonomien. I tillegg skapte et overraskende svakt resultat fra meglergiganten Morgan Stanley frykt i forkant av at resultatsesongen starter for fullt i oktober.

Morgan Stanleys svake tredje kvartalsresultat trakk ned både Citigroup og J.P. Morgan i Dow Jones-indeksen, som endet med det største fallet på tre uker. Dow Jones falt til slutt 1,3 prosent til 10.107,56.

Dow-komponenten McDonalds fikk også juling i kveld etter et resultatvarsel fra konkurrenten Wendy's. Videre så falt også blant annet General Electric, Honeywell og Intel.

Den største generelle faktoren som trakk ned i kveld var imidlertid oljeprisen. Bakgrunnen for kveldens kraftig oppgang i oljeprisen var de ukentlige lagerrapportene som avslørte store trekk i råoljelagrene, den åttende uken med fall.

Dette sendte oljeprisen gjennom 48 dollar i kveld. Novemberkontrakten endte opp 1,59 dollar til 48,35 dollar.

Nasdaq fik kjørt seg i kveld og endte ned 1,8 prosent til 1.885,84, mens den brede S&P 500-indeksen falt 1,4 prosent til 1.113,52.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere