RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Oljen dempet oppgangen

Sist oppdatert:
Oljeprisen la igjen en demper på børsene i USA tross gode makrotall
Etter en sterk åpning på børshandelen i USA i ettermiddag falt markedet noe sammen utover dagen i takt med ny oppgang i oljeprisen.

Det gode tall i både inflasjonsrapporten og boligrapporten for juli publisert i dag, mens industriproduksjonen kom inn omtrent som ventet før børsåpning. Dette ga oppgang fra åpning ette rat oljeprisen så ut til å falle i elektronisk handel i Europa.

En rapport om at Yukos Oil har tapt nok en utsettelsessak mot de russiske myndighetene om skatteregningen på 3,4 milliarder dollar sendte oljeprisen opp på nye rekordnivåer i kveld. Referanseoljen WTI var nær ved å bryte gjennom 47 dollar fatet, og la naturlig nok en demper på de amerikanske børsene.

Teknologiaksjene var igjen sterkest i USA, slik de også var i den brede oppgangen mandag. Nasdaq endte opp 0,7 prosent til 1.795,25. Dow Jones-indeksen endte opp 0,2 prosent til 9.972,83 etetr å ha vært over 10.000-nivået i tidlig handel.

Den brede S&P 500-indeksen steg 0,2 prosent til 1.081,71.

Slutt Oslo: Over 200 igjen

Oslo Børs fikk en pen opptur tirsdag tross noe svake oljeaksjer.

Hovedindeksen endte opp 1,05 prosent til 200,31 etter å ha steget markert fra åpning i dag anført av it- og teknologiaksjene. Oslo Børs hadde en særnorsk oppgang på begynnelsen av dagen blant annet etter gode selskapsnyheter og tidlig oppgang for de største selskapene, men utover formiddagen fulgte de europeiske børsene etter.

Tildels hyggelige makrotall fra USA gjorde ikke noe for å ro stemningen på børsen, og markedet fortsatte opp på ettermiddagen i takt med videre oppgang i USA. Oppgangen kom tross manglende drahjelp fra oljeprisen som fortsatt å falle i dag.

Den fallende oljeprisen ga imidlertid impulser til de andre sektorene i børsen, samtidig som den fortsatt rekordhøye oljeprisen heller ikke trakk spesielt ned for børsen to tungvektere innen olje, Statoil og Norsk Hydro. Statoil endte marginalt ned, mens Norsk Hydro takket være blant annet pen oppgang for alukjempen Alcoa, ble trukket opp 0,5 prosent til 435 kroner.

Det var imidlertid en rekke selskaper med gode kontraktsnyheter og positive teknologi- og it-aksjer som trakk opp for børsen.

Siem Offshore ble dagens vinner etter at 50 prosentseide Subsea 7 meldte om nok en stor kontrakt, etter flere kontraktsmeldinger fra samme selskap gjennom sommeren. Siem endte opp hele 9,4 prosent til 19,70 kroner.

Software Innovation ble ved siden av Birdstep vinneren blant it-aksjene etter å ha meddelt markedet en ny rammekontrakt i det danske markedet. Aksjen steg 7 prosent til 24,40 kroner på nyheten, mens Birdstep endte opp hele 8,5 prosent til 12,80 kroner på sektorrallyet.

Tandberg Data, Office Line, Eltek og en rekke av de andre teknologi- og it-selskapene kunne også notere kraftig oppgang.

Tungvekteren Tandberg endte opp 0,8 prosent til 61 kroner etter pen utvikling for konkurrenten Polycom mandag, og en oppgradering fra UBS i forkant av midtkvartalsoppdatering senere denne uken.

Ikke bare vinnere i it-sektoren, for taperlisten ble toppet av blant annet Telecomputing, Axxessit og Tanberg Storage. Telecomputing ble sendt ned 4,4 prosent til 8,60 kroner av en negativ analyse fra First securities, mens Tandberg Storage falt 2,3 til 2,54 kroner på svake kvartalsrapport.

Kjell Inge Røkkes Aker Kværner fikk et kraftig løft i dag og endte opp hele 3,3 prosent til 126 kroner. Det var en intensjonsavtale om en kontrakt på 1,5 milliarder kroner som løftet aksjen.

Tankaksjen Frontline ble løftet videre på oljeprisfall og signaler fra Irak om at eksporten fra de sydlige terminalene vil økes igjen i løpet av 48 timer. Tankaksjen endte opp 3 prosent til 2659,50 kroner. Frontline legger frem tall torsdag morgen.

Åpning USA: Dow over 10.000

Det startet med oppgang på de amerikanske børsene tirsdag.

Det startet med oppgang på de amerikanske børsene tirsdag etter åpningen.

Dow Jones-indeksen var opp 0,5 prosent til 10.003 poeng.

Den brede S&P 500-indeksen var opp 0,5 prosent til 1.084,61 poeng, mens Nasdaq Composite-indeksen var opp 1 prosent til 1.800,40 poeng.

Før åpning USA: Mot oppgang

I forkanten av dagens amerikanske børsåpning peker pilene opp. Oppgangen kan komme til tross for litt svakere amerikanske makrotall enn ventet.

I både det brede markedet og i teknologisektoren ser det ut til at investorene er på kjøper'n.

Lunsj: Holder tidlig oppgang

Hovedindeksen er ved 12-tiden tirsdag opp 0,5 prosent, som er rett under toppnoteringen fra formiddagen. Det er bred oppgang med it-aksjer i spissen.

Børsen var i tidlig handel klart sterkest i Europa, men utover formiddagen har de europeiske børsene tatt igjen oppgang. Frankfurt-børsen er nå opp 0,5 prosent, mens Eurotop 100-indeksen er pluss 0,3 prosent.

Det er nedgang i oljeprisen utover formiddagen som har gitt en viss oppgang i Europa, mens de oljerelaterte aksjene på Oslo Børs har mistet farten. Statoil er uendret til lunsj, men Norsk Hydro holder på oppgang blant annet å grunn av sterk utvikling for aluminiumsgiganten Alcoa i går.

Det er imidlertid it-aksjene som leder an på Oslo Børs i formiddag.

Software Innovation er opp 5,3 prosent til lunsj etter å ha meldt om en ny rammeavtale i Danmark. Aksjen får følge av blant annet Itera, Birdstep og Tandberg Television. Sistnevnte løftes på en kraftig opptur for konkurrenten Harmonic.

Tandberg er tungt handlet tirsdag og er opp drøye 2 prosent etter god utvikling for Polycom i USA og en oppjustering fra UBS.

Siem Offshore har fått et kraftig løft i dag etter en ny storkontrakt til Subsea 7. Aksjen er opp 5,6 prosent til lunsj.

Aker Kværner er også opp på kontraktsnyheter. De har fått en intensjonsavtale med et potensial på 1,5 milliarder kroner.

Åpning Oslo: Olje og it trekker opp

Oslo Børs er sterkest i Europa i formiddag godt hjulpet av oljepris og it.

Hovedindeksen er opp nær 0,6 prosent etter en halvtimes handel tirsdag, og dete r bred oppgang.

Ute i Europa har også de fleste børsene kommet seg svakt i pluss, men Oslo Børs takket være oljen er klart sterkest i Europa så langt i dag.

Alle de tyngste selskapene på børsen er opp eller uendret i tidlig handel. Statoil og Hydro er opp henholdsvis 0,3 og 0,9 prosent.

Virkningene av gårsdagens fall i oljeprisen har blant annet gitt et løft til Frontline, som etter pen oppgang for tankaksjene i USA i går kveld, er opp 1 prosent her hjemme.

IT- og teknologiaksjene leder an i dagens oppgang, blant annet med Tandberg, Tandberg Television og EDB ASA.

Tandberg er opp over 2 prosent etter å ha blitt oppgradert til kjøp av UBS og sterk utvikling for konkurrenten Polycom på Nasdaq.

Tandberg Television kjøres oppa v et kraftig løft for Harmonic på Nasdaq i går. Harmonig endte opp over 7 prosent.

Fast, Ementor og Opticom er også på stigende kurs, sammen med Software Innovation. Sistnevnte meldte om en ny rammekontrakt i Danmark i morges.

Aker Kværner har fått et løft i dag etter en intensjonsavtale for en kontrakt på 1,5 milliarder kroner.

Siem Offshore stiger også på kontraktsnyheter, og er opp 5,6 prosent.

Før Oslo: Svakt ned i Europa

De europeiske børsene er svakt ned til flate i tidlig handel tirsdag.

Det er ingen klar trend på de europeiske børsene etter en halvtimes handel tirsdag, tross pen oppgang i USA mandag kveld. Frankfurt-børsen er ned 0,4 prosent en halvtime før handelen starter på Oslo Børs, mens Paris-børsen er svakt ned. Eurotop 100-indeksen er ned 0,2 prosent.

Oljeprisen har beveget seg kun marginalt i elektronisk handel tirsdag morgen, etter et fall på 1,1 prosent i går etter at folkeavstemning i Venezuela ga et klart utfall.

Det er ellers få nyheter ute i markedet som er ventet å prege åpning på Oslo Børs i dag, kronekursen er også stabil mot euro og har styrket seg marginalt mot dollaren.

Noen selskaper har vært ute med tall før åpning i dag, det gjelder PSI og Tandberg Storage.

PSI kan vise til kraftig vekst og gode tall, og ventes å få en positiv åpning i dag.

Tandberg Storage fortsetter å brenne kapital og det var ingen store bomber i tallene forøvrig.

Aker Kværner kan ventes å få et pent løft i dag etter at selskapet har meldt en intensjonsavtale for en stor kontrakt for oljefeltet Kashagan. Kontrakt dersom den tildeles i sin helhet har en ramme på omkring 1,5 milliarder kroner. Oppstart er umiddelbart.

Tandberg-aksjen ventes å få et løft i dag etter at meglerhuset UBS har hevet aksjen til Kjøp. I tillegg steg referanseaksjen Polycom ganske kraftig på Nasdaq i går.

Oljeaksjen CanArgo raste på AMEX-børsen i USA i går og endte til slutt på 3,55 kroner, mot en sluttkurs på 3,80 kroner i Oslo. Svake andre kvartalsrapport og fortsatt forsinkelser for emisjonen er årsakene til raset.

Siem Offshores 50 prosent eide selskap Subsea 7 fortsetter å håve inn kontrakter, og meldte før børs i dag om en ny og betydelig kontrakt i Brasil.

Børsene morgen: Oljefall gir oppgang

Det er oppgang for de asiatiske børsene i natt, som følge av oljeprisfallet.

I tillegg til fallet i oljeprisen, har de asiatiske børsene fått medvind av gode andrekvartalstall fra de amerikanske detaljhandlerne og håp om økt privat forbruk i USA.

Oljeprisen falt i går som følge av at det ser ut til å forbli rolig i Venezuela etter søndagens folkeavstemning, som president Hugo Chavez og hans støttespiller ser ut til å ha vunnet klart.

Oljeprisfallet satte fart på de amerikanske børsene i går kveld, og smittet over på Asia i natt. Lavere oljepris betyr mer penger til annet privat forbruk i USA, noe som er meget viktig for de asiatiske eksportselskapene.

Morgan Stanleys Asia-indeks, som omfatter mer enn 900 av de største selskapene i regionen, er opp 0,7 prosent tirsdag morgen. I Tokyo er Nikkei 225 opp 0,3 prosent rett før stengetid til 10.715,10.

Slutt USA: Oljet lettelse

En lavere oljepris ga solid børsoppgang i USA mandag.

Den siste tiden har den stadig stigende oljeprisen, og alle usikkerhetsfaktorene som har drevet den opp, vært finansmarkedenes favorittbekymring.

Mandag kom det en liten pause. Riktignok var oljeprisen tidlig mandag morgen norsk tid oppe på rekordnivåer, men utover dagen falt den klart tilbake, og på råvarebørsen i New York endte prisen ned et par prosent fra toppnivåene tidlig i dag.

Grunnen var at det sedr ut til å ha blitt en ganske konfliktløs avvikling av folkeavstemningen om fremtiden til president Hugo Chavez i det viktige oljelandet Venezuela. Chavez vant, og selv om opposisjonsrepesentanter mener det ble jukset, ser det foreløpig ikke ut som det er oppfatningen til valgobservatører.

På selskapsfronten var det ikke veldige mange viktige nyheter i dag.

Når det gjelder makrotall, kom det en regional bedriftsindeks for New York-området, som ofte oppfattes som en forløper til den månedelige bedriftsindeksen ISM for hele USA. Tallene fra New York var klart svakere enn ventet, men markedet lot seg ikke merke mye med dette på en dag da det meste steg på grunn av lavere oljepris, også oljerelaterte aksjer faktisk.

Til slutt endte S&P 500-indeksen opp 1,4 prosent til 1.079, Dow Jones steg 1,3 prosent til 9.955, mens Nasdaq klarte 1,5 prosent til 1.783.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere