RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Oljen ned, aksjer opp

Sist oppdatert:
Oljeprisen falt tilbake i kveld og fikk fart opp i et tregt aksjemarked
Oljeprisen falt markert tilbake i kveld og endte på de laveste nivåene markedet har sett på fem uker. Det løftet markedet i kveld etter at åpning fikk det til å se ut til at Bush-oppgang skulle kun vare i en dag.

Oljepårisen endte til slutt under 49 dollar fatet i kveld etter et fall på over 4 prosent. Det sendte Nasaq videre opp over 2.000-merket og børslokomotivene i Dow Jones-indeksen steg til de høyeste nivåene på seks uker.

Nasdaq-indeksen endte til slutt opp 1 prosent til 2.023,63, mens Dow Jones-indeksen steg 1,8 prosent til 10.314,76. Det brede markedet representert ved S&P 500-indeksen steg 1,6 prosent til 1.161,67.


Slutt Oslo: Dollar dro ned

Det norske aksjemarkedet slet i dag preget av en fallende dollar.

Hovedindeksen endte til slutt ned 0,36 prosent til 217,42 etter at Bush-rallyet var slutt med gårsdagens seier i presidentvalget. I dag våknet markedet opp til dollarhodepine som vart ut dagen. Det var heller ikke den store inspirasjonen å hente på de amerikanske børsene hvor Bush-rallyet også var over i dag.

Dollarkursen har vært notert helt nede på 6,32 kroner i dag, noe som har sendte en rekke av de norske eksport og dollarbasert aksjene ned, blant annet Statoil, Frontline og Yara. Dette er nytt bunnivå for dollaren i år, og de laveste siden slutten av 1996.

Hydro ble holdt oppe av en melding om at selskapet planlegger et gigantisk tilbakekjøp av gjeld, samt at markedet venter på ytterligere tilbakekjøp av aksjer. Aksjen endte opp 0,5 prosent til 478 kroner.

Det var flere selskaper som rapportert i dag og etter børs i går. Det var mest fokus på Orkla og Aktiv Kapital samt Ekornes.

Orkla la frem tall som var noe svakere enn ventet på driften, men var ellers preget av få overraskelser. Aksjen endte ned på 2,2 prosent til 180 kroner på tallene.

Ekornes fikk juling tross tall som var på konsensus. Det selskapet signaler rundt økte priser på innsatsfaktorene til produksjonen som skapt uro i markedet, og noen tolket det som et resultatvarsel light. Ekornes meldte også om noe avtagende vekst i kjernemarkedene Europa og USA. Aksjen endte ned 2,7 prosent til 146,50 kroner.

Aktiv Kapital avslørte i dag for første gang virkningene av det store oppkjøpet av konkurrenten Olympia Capital. Innlemmelsen av Olympia har ført til et markert fall i Aktivs hittil knallsterke marginer. Aksjen ble sendt ned 1,8 prosent til 108 kroner.

Oljeaksjen DNO løftet seg 2,8 prosent til 26,20 kroner i dag etter at selskapet meldte om et nytt funn av olje på blokk 43 i Jemen.

Det var blant annet Acta og Blom som toppet vinnerlisten i dag, begge selskaper har lagt frem sterke tredje kvartalstall de siste dagene. Storebrand ble også løftet videre etter gårsdagens sterke resultatrapport.


Åpning USA: Blandet åpning

Nasdaq åpner ned mens resten åpner marginalt opp i torsdagens handel i USA


Dollaren kollapser, noe som trekker ned amerikanske børser torsdag. Nasdaq er ned 0,3 prosent etter knappe 10 minutters handel, mens Dow Jones Industrial er uendret.

Den brede S&P 500-indeksen er opp 0,04 prosent.

Før USA: Bush-jubelen over

De amerikanske aksjeindeksene er litt ned i futureshandelen i for kant av dagens børsåpning i USA. Rallyet etter valgseieren til president George W. Bush ser ut dermed til å ha mistet steamen allerede etter en dag.

Det har vært en rekke oppdateringer fra de amerikanske butikkjedene i forkant av dagens åpning, og tonen var avdempet. Eneste glede ar fra giganten Wal-Mart som nå forventer omsetningsøkning i øvre ende av tidligere guidance for kvartalet.

Dollaren har fortsatt å være under press i dag mot de europeiske valutaene. Euroen er på det sterkeste på ni måneder mot dollar.

Lunch Oslo: Dollarbjørnen drar ned børsen

Oslo Børs sklir ned i takt med dollaren. Orkla sendes ned på resultat mens Hydro stiger på gjeldsinnfrielse.

Oslo Børs faller i takt med det europeiske aksjemarkedet torsdag. Dollarøkningen som kom etter at Bush ble valgt som president i USA er visket bort og kronen ble handlet til meget høye nivåer mot dollaren torsdag morgen.

Dette skaper problemer for en dollarsensetiv børs som Oslo – især når dollaren faller som følge av andre forhold enn oljeprisen.

Hovedindeksen er ned 0,26 prosent, mens FTSE-100 i London er ned 0,32 prosent og DAX-indeksen i Frankfurt faller 0,37 prosent. I Stockholm er aksjene ned 0,77 prosent på OMX-indeksen.

Statoil er uendret, og mest omsatt, mens Norsk Hydro er opp 0,84 prosent etter nyheten om at de skal bruke inntil 10 milliarder kroner på å kjøpe tilbake obligasjonslån. Selskapet har en kontantbeholdning på hele 30 milliarder kroner de nå vil trekke på.

Orkla faller etter rapportering av tredjekvartal, og er i øyeblikket ned 2,75 prosent, mens en av dagens vinnere er Ementor som stiger 3,24 prosent. I dag er siste dag å handle aksjer i selskapet før de blir notert ex. tegningsretter. Selskapet skal også avholde ekstraordinær generalforsamling torsdag ettermiddag for å banke igjennom emisjonen på 225 millioner kroner, samt byte ut styremedlemmer.


Åpning Oslo: Usikkerhet

Hovedindeksen var nærmest uendret på Oslo Børs torsdag formiddag. Mens Hydro og Statoil steg, falt Frontline, Yara og RCL tilbake.

Orkla-aksjen falt hele 2,2 prosent til 180 kroner, etter at selskapet leverte svake resultater på driften i tredje kvartal. Orkla og Finn Jebsen var ute med tallene får børsåpningen torsdag.

Ellers steg Storebrand nye 1,5 prosent til 52 kroner, etter at selskapet i går kom med gode tall.

Hydro meldte om at selskapet vil kjøpe egen gjeld torsdag morgen. Torsdag formiddag var aksjen opp 1,4 prosent til 482 kroner.

Yara var også klart ned på Oslo Børs etter åpningen, og falt 2,1 prosent til 69 kroner.

Øverst på vinnerlisten etter åpningen var Catch-aksjen, som steg 6,3 prosent til 17 kroner. Det var lavt volum i aksjen etter åpningen.

Trolig er det sterke tall fra konkurrenten NextGenTel i tredje kvartal som trekker opp. NextGenTel-aksjen var lite endret på Oslo Børs. Også aksjene i dette bredbåndselskapet er lite handlet på Oslo Børs.

Ellers er det knyttet usikkerhet til den videre utviklingen på Oslo Børs fremover. Oslo Børs har relativt sett gjort det knallsterkt så langt i år. Løftet i oljeprisen har fått utlendingene til å kjøpe seg opp på Oslo Børs, noe som har løftet Børsen.

Det store spørsmålet fremover er hvordan utlendingene oppfører seg videre fremover.

Før åpning Oslo: Svake utsikter

Gårsdagens oppgang i aksjemarkedet, som følge av Bush-seier, kan bli til en rolig dag torsdag. Med en svakt fallende oljepris, fallende tankrater og europeiske børser som er i rødt terreng ventes det også en svakere åpning på Oslo Børs.

I London er FTSE-100 indeksen ned 0,12 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er ned 0,2 prosent.

En megler iMarkedet har snakket med mener at det kommer til å bli en tung åpning.

- Normalt skal oljeaksjene gå bra, men de blir tynget av dollaren, sier megleren til iMarkedet.

Norske kroner handles nå til lave 6,3559 mot dollar, og har vært svak siden onsdagens handel.

Slutt USA: Bush-oppgang

Det var kraftig oppgang fra åpning for de amerikanske børsene i kveld etter at det ble klart at George W. Bush får fire nye år i det Hvite Hus. Bush har under hele valgkampen vært Wall Streets favoritt i presidentvalget og jubelen lot ikke vente på seg i kveld.

En side effekt var imidlertid at også oljeprisen reagerte med å stige i dag, spesielt mot slutten av den amerikanske handelsdagen. Det la en demper på aksjene mot slutten av dagen.

Oljeprisen endte til slutt opp 2,6 prosent til 50,88 dollar i New York. Traderne forventer at fire nye år med Bush vil øke risikoen for fortsatt uro i sentrale oljeområder, spesielt Midtøsten. Det er også ventet at Bush vil føre en mer ekspansiv politkk noe som ikek vil dempe forbruket i USA.


I tillegg til oppgang for oljeindustrien var farmasiaksjene i støtet med Pfizer som ledende komponent i Dow Jones-indeksen. Dow Jones-indeksen endte opp 1 prosent til 10.137,05.

Nasdaq-indeksen endte opp tilsvarende til 2.004,33mens det brede markedet ved S&P 500-indeksen steg 1,1 prosent til 1.143,2.

- Det er et instinktivt Bush-rally. Markedet liker lavere skatter, markedet liker mindre regjeringsinnblanding og markedet liker privatisering, sier styreformann Jim Awad i Awad Asset Management til MarketWatch.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere