RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Oljerekord ødela oppgang

Sist oppdatert:
Oljeprisen steg til ny rekord, og bremset det som ellers kunne blitt en børsoppgang i USA
Etter et stygt fall fredag, forsøkte USA-børsene seg med en liten opptur mandag, men en ny rekord for oljeprisen ble for mye å bære, og indeksene endte lite endret.

Etter at den svake sysselsettingsrapporten var i fokus i USA fredag, var oljeprisen igjen midt på scenen i dag, mens man i morgen kan vente at oppmerksomheten vendes mot den amerikanske sentralbanken, som skal komme med en ny rentebeskjed. De fleste venter fortsatt en oppgang på et kvart prosentpoeng, selv om man nok kunne komme i tvil etter at sysselsettingsrapporten fredag viste langt svakere utvikling enn ventet.

Men i dag var det altså olje igjen: Den amerikanske referanseoljen WTI for septemberlevering steg 89 cent til den rekordhøye sluttkursen 44,84, etter på det høyeste å ha snust på 45 dollar, med en foreløpig topp på 44,98.

Oljeprisen har nå i løpet av handelen på råvarebørsen i New York touchet rekordnivåer syv handelsdager på rad, selv om den noen dager har endt lavere.

Den høye oljeprisen er alt i alt negativt for børsene i USA, og dette bremset en tidlig oppgang i dag, selv om det isolert sett sendte et selskap som ExxonMobil opp.

Flyaksjene slet, siden disse rammes av høye drivstoffpriser. Delta Air Lines, USAs tredje største flyselskap, advarte i en melding, i uvanlig klare ordelag, om at selskapet kan stå overfor konkurs dersom kostnadene ikke kuttes raskt.

Til slutt endte S&P 500 opp 0,1 prosent til 1.065 poeng, Dow Jones var uendret på 9.815, mens Nasdaq falt 0,1 prosent til 1.775 poeng.

Slutt Oslo: Laveste på to måneder

Oslo Børs falt mandag til det laveste nivået siden begynnelsen av juni.

Oslo Børs hovedindeks endte mandag ned 0,9 prosent til 194,7 poeng. Så lavt har ikke indeksen sluttet siden 4. juni.

Aktiviteten var også laber, og omsetningen nådde bare 2,0 milliarder kroner, noe som er helt klart sommerpreget.

Også ute i Europa er børsene i dag solid i minus, etter en vinglete start. En ny oppgang for oljeprisen utover dagen gjorde det vanskelig for aksjeinvestorene.

I USA ligger det nå praktisk talt flatt etter en tidlig oppgang.

Her hjemme ble Hydro mest omsatt, og falt 1,5 prosent til 420 kroner. Statoil falt 1,2 prosent til 84,50 kroner.

Det var også solid interesse for å handle Frontline-aksjen i dag, og denne klarte oppgang på 1 prosent til 240 kroner etter meldinger om rateoppgang.

Blom steg solide 4,7 prosent til 4,66 kroner. Analysebyrået CAR anbefalte i dagens morgenrapport å kjøpe aksjen før kvartalstallene kommer.

Corrocean steg 4,1 prosent til 2,81 kroner, etter å ha kommet med en ny kontraktsmelding.

Wicom falt tungt, med 10 prosent til 37 øre etter å ha kommet med en kvartalsrapport som markedet tydeligvis ikke likte.

Birdstep falt 8 prosent til 12,90 kroner, noe som følger mindre fall torsdag og fredag, etter at selskapet kom med kvartalstall.

Åpning USA: Litt opp

Etter den sure nedturen fredag, stiger USA-børsene litt mandag.

Etter ti minutters handel er S&P 500 og Dow Jones opp 0,3 prosent, mens Nasdaq stiger 0,5 prosent.

Før USA: Forsiktig rekyl

De amerikanske børsene indikeres å ville forsøke en liten rekyl mandag.

Det er imidlertid mye nervøsitet i forkant av dagens handel, som forventes å bli avventende. Det skyldes morgendagens viktige rentemøte i den amerikanske sentralbanken, samt store fall i Asia og Europa i etterkant av fredagens makrobombe fra arbeidsmarkedet.

Tilbakefallet for oljeprisen gir imidlertid visse positive strømninger i futureshandelen i forkant av åpning av de amerikanske aksjemarkedene mandag.

Både Dow Jones-indeksen og S&P 500-indeksen endte fredag på de laveste nivåene siden november/desember i fjor etter store fall. Enda verre var det på teknologitunge Nasdaq hvor markedet ble satt tilbake til september i fjor. Muligheten for en liten rekyl er da også størst på Nasdaq, viser indikasjonene fra futureshandelen i ettermiddag.

Lunsj: Faller videre

Det norske og de europeiske aksjemarkedet faller videre i formiddag.

Hovedindeksen er ved 12-tiden ned 0,6 prosent etter at kursene både i Oslo og ellers i Europa har vist en fallende utvikling i formiddag.

Det er nye runder med bekymring over den økonomiske utviklingen i USA som skyller over de europeiske børsene i dag. Bakgrunnen er det oppsiktsvekkende svake utviklingen i det amerikanske arbeidsmarkedet som ble rapprotert fredag.

For Oslo Børs sin del så trekker også oljeprisen noe ned, samt en kraftig styrking av kronen mot amerikanske dollar.

Statoil og Norsk Hydro er begge på taperlisten med fall på henholdsvis 0,3 og 1 prosent ved lunsjtider.

Børsen er imidlertid ikke entydig negativ, og blant annet Frontline og Tandberg er på stigende kurs. Frontline stiger på positive melding fra tankmarkedet, samt en ulykke ved en atomreaktor i Japan og knallsterk oljeproduksjon fra OPEC. OPEC produserte i juli på nivåer som ikke markedet har sett på 25 år.

Tandberg stiger etter at konkurrent Polycom gikk motstrøms på en meget tung Nasdaq fredag, samt at DnB Nor tar aksjen inn i sin anbefalte portefølje.

Wicom som la frem tall som eneste selskap før børs i dag får skikkelig juling. Markedet er tydelig skuffet over andrekvartalsrapporten, og aksjen er ned nær 10 prosent.

Det er også it-aksjer som dominerer taperlisten, men også flere av børsens oljeserviceaksjer faller i dag.

Ute i Europa er de viktigst børsene tung, og har falt utover formiddagen med Frankfurt-børsen i spissen. Den tyske børsen er ned 1,4 prosent etter en relativt flat åpning i morges. Eurotop 100-idneksen er ned 0,9 prosent så langt i dag.

Åpning Oslo: Moderat ned

Oslo Børs starter litt ned mandag.

Etter 25 minutters handel mandag er Oslo Børs hovedindeks ned 0,2 prosent til 196,0 poeng.

Det er jevnt over små endringer på de tyngste aksjene. Mest omsatt så langt er Norsk Hydro, som er ned 0,2 prosent til 425,50, mens Statoil er uendet på 85,50.

Frontline stiger 1,7 prosent til 241,50 kroner, muligens på grunn av en melding om en lekkasje i et japansk atomkraftverk, noe som kan føre til økt behov for oljetransport. I tillegg peker tankratene litt oppover om dagen.

DnB NOR faller 1,3 prosent til 47,50 kroner.

Mest ned så langt er Opera Software, med 5,3 prosent til 7,10 kroner.

Wicom, som kom med tall i dag, er ned 4,9 prosent til 39 øre.

Børsvinner er Natural, som stiger 9 prosent til 39,90 kroner.

Før Oslo: Vinglete i Europa

Europeiske børser har problemer med å bestemme kursen mandag.

Foreløpig er det marginale plusstall på de viktige Euoropa-børsene, som åpnet i pluss, falt til minus, og så snudde opp igjen.

Siden fredag har oljeprisen falt en del tilbake fra toppnivåene, noe som er positivt for de fleste av verdens børser. Dollaren ble kraftig svekket på svake sysselsettingstall fredag, og har siden ligget ganske stabilt. Mandag morgen koster en dollar 6,80 kroner.

Kombinasjonen lavere oljepris og svekket dollar er normalt ikke god for Oslo Børs isolert sett.

De aller fleste norske aksjene falt dessuten fredag i amerikanske handel, til nivåer under kursene fra Oslo Børs.

Alt i alt kan dette bety at Oslo Børs sliter med å starte positivt mandag.

Her hjemme melder CorrOcean mandag morgen om en ny kontrakt i Angola. Ellers er det få selskapsnyheter.

Børsene morgen: Blandet i Asia etter USA-stup

Fredag falt det markant i USA, og Nasdaq endte under 1.800 poeng for første gang på ti måneder. I Asia er bildet blandet.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo falt mandag 0,6 prosent til 10.909 poeng.

Ellers i Asia er bildet litt mer blandet. De fleste børsene er lite endret, men Sør-Korea er opp rundt 1 prosent.

Fokus er på fredagens svake sysselsettingsrapport i USA, som skapte økt usikkerhet rundt veksten i dette viktige eksportmarkedet for de asiatiske landene.

Men en fallende oljepris fredag kveld og mandag kan ha bidratt til å hindre større fall på Asia-børsene

Fredag falt det markant i USA, på grunn av sysselsettingsrapporten.

S&P 500-indeksen endte ned 1,6 prosent til 1.063,97, Dow Jones falt 1,5 prosent til 9.815,33, og Nasdaq stupte hele 2,5 prosent til 1.776,89 poeng.

Det er første gang siden slutten av september i fjor at Nasdaq ender under 1.800 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere