RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Oljet oppgang

Sist oppdatert:
I et ellers flatt aksjemarked gikk oljerelaterte aksjer sterkt etter nye svake lagertall
Oljeservicesektoren gikk voldsomt i USA i kveld etter at de ukentlige lagertallene fra American Petroleum Institute viste et overraskende stort fall. Det var ventet en økning. I tillegg gikk naturgassprisene i USA etter at sentralbanksjef Alan Greespan i en tale til kongressens finanskomité trakk frem de lave gasslagrene.

Både olje og gassprisen steg i New York, og dro med seg de relaterte aksjeindeksene. Oljeserviceindeksen endte opp 4,5 prosent, mens oljeselskapsindeksen steg 1,9 prosent.

Det brede aksjemarkedet i USA beveget seg sidelengs til opp utover dagen etter en svekkelse i tidlig handel.

Spesielt de sterke resultatene til it-kjempen Hewlett-Packard hjalp Dow Jones-indeksen opp. Teknologiaksjene var de svakeste i dag.

Dow Jones Industrial Average endte opp 0,3 prosent til 8.513,77, mens Nasdaq falt 0,1 prosent til 1.489,94. Den brede S&P 500-indeksen endte ned 0,4 prosent til 923,38.

Slutt Oslo: Røkke mot markedet

På en dårlig dag på Oslo Børs ble Kjell Inge Røkkes Aker Kværner børsvinner.

Aker Kværner-aksjen hadde en svært god dag på Oslo Børs onsdag. Det var første og fremst nyheten om en finansieringsavtale for Masa Yards i Finland som dro opp kursen. I tillegg til dette meldte iMarkedet om at Fondsfinans høynet kursmålet på Aker Kværner-aksjen etter finansieringsmeldingen.

iMarkedet skrev også at problemkontrakten med Matson knyttet til Aker Kværners Philadephia-verft ser ut til å være løst. Aker Kværner-aksjen endte dagen opp 6,2 prosent til 85,50 kroner.

Resten av Oslo Børs var rødt, men med noen få unntak. DNO-aksjen endte dagen opp relativt forsiktige 3 prosent etter svært gode resultater i første kvartal.

På taperlisten toppet Apptix-aksjen. iMarkedet meldte tirsdag kveld at DnB Markets var i gang med en emisjon for selskapet. Onsdag formiddag bekreftet selskapet selv at de hadde gjennomført en emisjon på 30 millioner kroner til kurs 8,50 kroner. Etter at handelen tok seg opp igjen i Apptix-aksjen falt kursen til 8,75 kroner, noe som var et fall på 14,22 prosent onsdag.

Telecomputing, som tidligere var motselskapet til Apptix, falt tilbake 6,6 prosent til 12,80 kroner på børsen.

Blant de store aksjene på Oslo Børs var det særlig Tomra og RCL som ledet an fallet. I Tomra er investorene usikre på Tysklandsutviklingen, og aksjen falt tilbake 4,6 prosent til 33,30 kroner, mens RCL falt 5,6 prosent på terrorusikkerhet.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt hele 1,9 prosent til 120,44 onsdag.

Åpning USA: Moderat ned

De viktige USA-indeksene er ned rundt 0,3 prosent etter ti minutters handel onsdag.

Fokus er på en tale som sentralbanksjef Alan Greenspan holder i dag, og hvor han gjentar at utsiktene for amerikansk økonomi er usikker.

Før USA: Nervøst før Greenspan

Handelen i futurekontrakter mot de amerikanske aksjeindeksene indikerer en sidelengs til svakt fallende tendens.

Det er ventet røde tall når aksjehandelen åpner i USA i ettermiddag for det brede lag av aksjer, mens teknologitunge Nasdaq kan ventes å åpne uendret til svak positivt ifølge førbørshandelen.

Førbørshandlen er preget av nervøsitet i forhold til sentralbanksjef Alan Greenspans tale til Kongressens samlede finanskomitè ved børsåpning. Det er ventet kommentarer rundt deflasjonsfaren.

Cisco ventes også trekke ned etter en nedgradering fra Deutsche Bank, mens Hewlett-Packard vil stige etter sterke tall fremlagt etter børs i går.

De europeiske børsene gir lite drahjelp, og har falt ytterligere etter lunsj. Hovedindeksen i Oslo er ned 1,5 prosent klokken 15.

Lunsj: Svak trend

Oslo Børs er preget av et bredt fall onsdag formiddag, ledet an av Frontline og RCL.

Hovedindeksen er rett før klokken 12 ned 1,3 prosent etter en kontinuerlig fallende utvikling gjennom formiddagen.

De få positive unntakene har ikke klart å snu den generelt negative tendensen som er anført av blant annet Frontline og Royal Caribbean Cruises.

iMarkedet meldte ved børsåpning i dag om nye fall i VLCC-ratene i Midtøsten, og Frontline har falt utover formiddagen, og er ned 4 prosent til lunsj.

Cruiseaksjen Royal Caribbean Cruises fikk juling i USA i går, og har falt til sluttkurs-nivået fra New York i Oslo i formiddag, og er ned 3,4 prosent til 128,50 kroner.

Aker Kværner er sammen med oljeselskapet DNO de positive unntakene onsdag. Aker Kværner er opp hele 6,8 prosent etter å ha fått frigjort et par milliarder gjennom en ny garantiavtale for Masa-verftene.

DNO har på sin side lagt frem knallsterke resultater for første kvartal, men en utsettelse av notering i London legger en demper på krusen. Aksjen er opp 3,6 prosent i formiddag.

En del fokus på Apptix i dag etetr at iMarkedet allerede i går kveld meldt at det var en emisjon på gang i selskapet. Først rett før klokken 12 i formiddag kom det ev avklaring etter at aksjen hadde vært suspendert. Det er gjort en rettet emisjon på 30 millioner til kurs 8,50 kroner.

Det er ellers stort sett rødt for de store selskapene på børsen.

iMarkedet meldte om en emisjon i Apptix tirsdag ettermiddag. Til lunsj bekreftet selskapet emisjonskursen på 8,50 kroner. Totalt ble det hentet inn 29,75 millioner kroner i emisjonen.

Ute i Europa er de største børsene ned en drøy prosent etter fall utover formiddagen.

Åpning Oslo: Røkke bremser fallet

Gode nyheter fra Aker Kværner bremser et ellers tungt fall på Oslo Børs.

Oslo Børs hovedindeks er ned 0,8 prosent til 121,8 poeng klokken 10:20 onsdag.

De aller fleste tungvekterne faller. Unntaket er Aker Kværner, som stiger 9 prosent til 87,50 kroner, og er børsvinner, etter å ha fått på plass en finansløsning rundt Masa i Finland.

DNO stiger 5 prosent til 17,60 etter meget gode kvartalstall i dag tidlig. Oppgangen bremses trolig av at en forespeilet notering i London er utsatt.

District Offshore, som også kom med tall, er derimot ned med 6 prosent til 11,30 kroner.

RCL er end 4 prosent til 127,50 kroner, etter også å ha falt i USA i går.

John Fredriksen-selskapet Northern Oil er ned 7 prosent til 2,15 kroner, trolig på gevinstsikring etter kraftig oppgang i det siste.

Ute i Europa peker børsene nå ned, omtrent som på Oslo Børs.

Før åpning Oslo: Avventede marked

I forkanten av åpningen på Oslo Børs er investorene avventede. DNO har kommet med knalltall og Apptix har trolig hatt emisjon.

Aksjemarkedet er avventende etter at det amerikanske aksjemarkedet endte flatt tirsdag kveld. Ute i Europa var de ledende aksjeindeksene svakt ned.

På Oslo Børs har oljeselskapet DNO kommet med tall før åpningen. Tallene var meget gode, men det gjenstår å se om investorene benytter anledningen til å kjøpe seg opp i selskapet. Det fremkom i alle fall nye toner rundt såkalt corporate governance på presentasjonen onsdag, noe som kanskje kan friste en rekke investorer.

Det er ventet en melding rundt emisjon i Apptix også før åpningen onsdag.

Børsene morgen: Flatt i USA - Japan ned

I Tokyo ble eksportaksjene straffet da yen igjen løftet seg mot dollar. Investorene er redd for at en sterk yen mot dollar fører til lavere salg i det viktige USA-markedet for japanske bedrifter.

Nikkei 225-indeksen sluttet ned 0,5 prosent onsdag til 8.018,5 poeng.

Andre steder var Taiwans TWSE-indeks ned for femte dag på rad, på grunn av SARS-viruset. Sør-Koreas Kospi-indeksen falt 0,3. Også børsene i Hongkong, Filippinene og Singapore falt tilbake.

Slutt USA: Flatt tross dårlige nyheter

Det amerikanske aksjemarkedet ble rammet av terrorfrykt og kugalskap tirsdag kveld, men markedet endte dagen flatt.

Dow Jones-indeksen og Nasdaq Composite-indeksen endte dagen nærmest uendret tirsdag.

Terrorfrykt og svak dollar rammet det amerikanske aksjemarkedet tirsdag. I tillegg til dette ble det meldt om kugalskap i Canada.

Dette rammet aksjekursene til matkjeder som McDonalds. McDonalds-aksjen falt hele 7 prosent tirsdag kveld, mens selskapet Tyson var ned 7,3 prosent i løpet av kvelden.

Sett i forhold til de dårlige nyhetene, gjorde aksjemarkedet det meget bra tirsdag, kommenterte markedsaktører til Marketwatch.

Dollaren stabiliserte seg det siste døgnet og fortsatte å vise styrke mot andre større valutaer tirsdag.

Gull-prisen steg videre til 2,10 dollar til 366,50 dollar pr. unse i New York. Råoljeprisen steg samtidig 29 cents til 28,58 dollar pr. fat.

Hewlett-Packard kom med tall etter børsslutt tirsdag, og virket ikke nevneverdig inn på markedsutviklingen tirsdag. Aksjekursen endte dagen opp 1 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere