RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Oljet ras på Wall Street

Sist oppdatert:
Det ble nye store fall i USA i kveld etter oljeprisoppgang og resultatvarsel
OPECs overraskende kutt i oljeproduksjonskvotene sendt sjokkbølger inn i det amerikanske aksjemarkedet onsdag kveld. Kuttmeldingen sendte oljeprisen markert opp i dag og skapt nye bekymringer for effekten på den fortsatt skjøre oppgangen i amerikansk økonomi.

Et resultatvarsel fra mediaselskapet Viacom ga nye fall og bekymringer rundt den kommende resultatsesongen. Rallyet på Nasdaq ser ut til å være over, og investorene driver nå gevinstsikring, noe som sendte teknologiaksjen markert ned på Nasdaq. Biotech og computerrelaterte aksjer falt over 4 prosent.

Dagens gladsektor var ikke overraskende oljeserviceselskapene og tildels oljeselskapene.

Dow Jones Industrial average falt 1,6 prosent etter fall for nær alle de 30 aksjene som inngår i indeksen. Sluttkursen ble på 9.425,51. Teknologitunge Nasdaq ledet an i fallet, og endte ned 3 prosent til 1.843,69. Den brede S&P 500-indeksen falt 1,9 prosent til 1.009,38.


Slutt Oslo: Oljeeffekten smuldret bort

Investorene på Oslo Børs reagerte på OPECs oljekutt. Kraftig kursfall for Frontline reduserte oljeeffekten på Børsen.

Etter lunsj onsdag kom det lekkasjer fra OPEC-møtet i Wien. Her kom det frem at OPEC vil kutte oljeproduksjonen med 900.000 fat pr. dag fra 1. november.

Dette fikk investorene til å reagere. Frontline-aksjen gikk rett til bunns, mens Statoil-aksjen styrket seg.

Fallet for Frontline-aksjen var på hele 6,20 prosent til 124,75 kroner, og kom på grunn av annonseringen av redusert oljeproduksjon i Midt-Østen, noe som fører til færre oppdrag for stortankerne.

Statoil-aksjen steg 2,8 prosent til 64,75 kroner på OPEC-annonseringen.

Dagens vinner på Oslo Børs var Voice. Aksjekursen steg hele 16,35 prosent til 18,50kroner etter at Color Line-eier Olav Nils Sunde annonserte at han byr på hele selskapet. Budet er på 18,50 kroner pr. aksje, noe som er en god premie mot gårsdagens sluttkurs på 15,90 kroner.

I tillegg til dette fortsatte posisjoneringen i Expert. iMarkedet meldte tirsdag om aksjonærkrigen i selskapet, noe som fikk aksjen til å falle. Onsdag var imidlertid Expert-aksjen opp 6,25 prosent til 34 kroner.

Den tunge Storebrand-aksjen var opp hele 4,44 prosent til 35,30 kroner onsdag. Etter flere dager med fall, skrev iMarkedet onsdag at meglerhuset Morgan Stanley hevet anbefalingen på aksjen til "overvekt". Dette fikk investorene til å kjøpe.

Schibsted-aksjen var tilbake 1,53 prosent til 112,75 kroner. Nettstedet Propaganda skrev tirsdag at Schibsted-avisen Aftenposten sliter med rubrikkannonsene i eiendomsdelen.

Hovedindeksen endte dagen på 148,43 poeng, noe som var opp 0,2 prosent.

Åpning USA: Svakt ned

Mens det lå an til en positiv åpningen på Wall Street i forkanten av åpningen, ville investorene det anderledes. De ledende indeksene startet handelsdagen med nedgang.

Etter ti minutters handel var den brede S&P 500-indeksen ned 0,1 prosent til 1.027,70 poeng, mens Nasdaq Composite-indeksen var ned 0,3 prosent til 1.896,74 poeng.

Dow Jones-indeksen var helt flat etter åpningen.

Før åpning USA: Mot ny oppgang

Etter positive børser i Europa, pekte det opp også i det amerikanske aksjemarkedet i forkanten av åpningen på Wall Street. Cisco var blant dem som lå an til oppgang.

Cisco-styret godtok sent tirsdag planer om å kjøpe opp til 7 milliarder egne aksjer. Dermed har selskapet godkjenning for å kjøpe aksjer til 12,2 milliarder dollar.

Meldingen fikk Cisco-aksjen til å løfte seg i den uoffisielle handelen på Wall Street onsdag ettermiddag norsk tid.

Det virker nå som stemningen i aksjemarkedene har snudd etter den begredelige åpningen på denne børsuken.

Oslo Børs: Så var oljeprisen i fokus

Etter lunsj kom det lekkasjer fra OPEC-møtet i Wien. Her kom det frem at OPEC vil kutte oljeproduksjonen med 900.000 fat pr. dag fra 1. november.

Kuttene førte umiddelbart til at Frontline-aksjen falt hele 6,20 prosent til 124,75 kroner. Fallet kom på grunn av annonseringen av redusert oljeproduksjon i Midt-Østen, noe som fører til færre oppdrag for stortankerne.

På den andre siden av skalaen var Statoil-aksjen kraftig opp etter OPEC-meldingen. Statoil-aksjen steg 2,8 prosent til 64,75 kroner.

I sum var Hovedindeksen på Oslo Børs ned 0,7 prosent til 149,14 poeng.

Oslo lunsj: Videre oppover

Til lunsj onsdag var Hovedindeksen på Oslo Børs opp 0,85 prosent til 149 poeng. Dermed fortsatte indeksene videre oppover, og fulgte de ledende europeiske aksjeindeksene.

DAX-indeksen i Frankfurt var opp hele 1,1 prosent til 3.449,62 poeng, mens FTSE-indeksen i London var opp 4.253,70 poeng. I Paris var CAC 40-indeksen opp 1 prosent til 3.297,91 poeng.

Oslo Børs hadde systemproblemer til lunsj.

Åpning Oslo: Oppgang

Color Line-eier Olav Nils Sunde har sikret seg 61 prosent av aksjene i Voice, og legger bud på resten av selskapet. Budet er ikke noe "Røkke-bud", fordi Sunde byr 18,50 kroner pr. aksje, mens sluttkursen tirsdag var 15,90 kroner. Det er meglerhuset Norse som bistår Sunde i oppkjøpet på Voice.

Voice-kursen steg til 19 kroner, noe som var en oppgang på 19,50 prosent etter åpningen.

Ellers på Oslo Børs var det få tapere blant de største aksjene. Hydro-aksjen falt marginale 0,3 prosent på grunn av ytterligere kronestyrkelse.

EDB-aksjen havnet høyt oppe på taperlisten onsdag etter åpningen, etter et kursfall på 2,8 prosent til 31 kroner. EDB falt etter at Terra-Gruppen meldte om oppsigelsen av avtalen med IT-driftselskapet. De to selskapene velger imidlertid å forhandle videre om en ny avtale fra 2005.

I tillegg til den kraftige oppgangen for Voice, var Stoltene opp på Oslo Børs etter åpningen. Stolt Offshore-aksjen steg 8,6 prosent til 13,90 kroner etter åpningen, mens Stolt-Nielsen-aksjen steg 5,8 prosent til 64 kroner.

Stoltene steg på en svært positiv Pareto-analyse. Meglerhuset tror på dobling av Stolt-Nielsen-kursen.

Etter åpningen var Hovedindeksen var opp 0,4 prosent til 148,68 poeng.

Før åpning Oslo: Fortsatt valutafokus

Onsdag var det klart at kronen har styrket seg videre mot dollar. Også mot euro har kronen styrket seg det siste døgnet. Dermed blir det mer fokus på valutautviklingen i aksjemarkedet onsdag.

Svekkelsen av dollar har allerede ført til kraftig børsfall ved starten av børsuken.

Blant de norsknoterte aksjene var det flere som ikke nådde opp til sluttkursene fra Oslo på tirsdag. Blant disse var Stolt-selskapene og RCL.

Gruveselskapet Crew falt videre tirsdag, og kursen endte ned 5,1 prosent til 3,90 kroner, mens sluttkursen i Oslo var på 4,24 kroner.

Petroleum Geo-Services steg hele 4,8 prosent til 6,14 kroner i det amerikanske unoterte markedet, som er 24 øre over sluttkursen i Oslo.

Det ventes at det også vil bli fokus på selskaper som styrkes ved et dollarfall. En av de som tjener på dollarfallet er SAS. Ved 10 prosents dollar fall kan flyselskapet årlig redusere kostnadene med 700 millioner svenske kroner.

Børsene morgen: USA opp - blandet i Japan

Tokyo-børsen hadde en blandet utvikling onsdag. Eksportrelaterte aksjer fortsatte å bli påvirket av dollarsvekkelsen mot yen. Samtidig var det positive signaler fra det amerikanske markedet (se under).

Nikkei 225-indeksen steg 0,26 prosent til 10502,20 poeng.

Japanske investorer valgte å gå inn i mer defensive aksjer, skriver Reuters.

I andre asiatiske markeder var det også moderat oppgang. Hang Seng-indeksen i Hongkong var opp 1,8 prosent til 11.139,80 poeng, mens Singapores Straits Times-indeks steg 0,8 prosent til 1.600,71 poeng.

Slutt USA: Ristet av seg dollarsvekkelse

Etter en svak åpning styrket de amerikanske børsene seg utover tirsdagens børsdag, og ristet av seg bekymringene over en markert svekkelse av dollaren mot resten av verdens valutaer.

Fokus ble overført til selskapsresultater, hvor flere av de største meglerhusene la frem tall. Det var likevel ikke nok til å utjevne de tildels storefallene mandag, mye av skadene ble rettet opp.

Teknologisektoren med hardware og halvlederprodusentene i spissen sto for den største oppgangen.

Nasdaq endte opp 1,5 prosent til 1.901,04, mens Dow Jones Industrial Average steg 0,4 prosent til 9.576,04. Den brede S&P 500-indeksen endte opp 0,6 prosent til 1.029,04.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere