RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Opp etter rentemelding

Sist oppdatert:
Positive kommentarer fra sentralbanken og sterke kvartalstall sendte USA opp tirsdag
Amerikanske aksjer steg mandag, etter at kommentarene fra sentralbanksjef Alan Greenspan ble tolket positivt.

Den amerikanske sentralbanken hevet som ventet renten med 0,25 prosentpoeng til 1,75 prosent. I kommentarene til avgjørelsen la Greenspan vekt på at den amerikanske økonomien så ut til å være i fremgang samtidig som inflasjonen er lav.

Rentene steg noe etter meldingen.

På resultatfronten kom det meget sterke tall fra meglergigangene Lehman Brothers og Goldman Sachs, som steg henholdsvis 5 og 3,5 prosent.

Delindeksene for olje og oljeservice steg markant i dag, etter enda en dag med oppgang for oljeprisen. Råolje for novemberlevering steg i dag 57 cent til 46,76 dollar på råvarebørsen i New York. Dermed nærmer prisen seg stadig rekoren fra slutten av august på 49,90 dollar.

Til slutt endte S&P 500-indeksen opp 0,6 prosent til 1.129 poeng, Dow Jones steg 0,4 prosent til 10.245, mens Nasdaq klatret 0,7 prosent til 1.921.

Slutt Oslo: Nye rekorder

Dagen har blitt preget av nye rekorder for tungvekterne og StepStone.

Hovedindeksen endte nok en gang på nytt toppnivå for året tirsdag etter å ha steget 0,7 prosent til 214,53. I løpet av de den siste måneden har hovedindeksen kun vært rød fire børsdager til sammen. Oslo Børs var også den klart sterkeste børsen i Europa som følge av oljeeksponeringen.

Det var igjen de store selskapene på Oslo Børs som ledet a i oppturen. Både Yara, Frontline, Statoil og Norsk Hydro kunne i dag notere nye historiske toppnoteringer. Med en oljepris som er på full fart mot høydene fra august og knallutsikter for gjødsel og aluminiumsmarkedene på kort sikt er det lite som holder igjen for firkløveret.

De fire aksjene var også blant børsens frem mest omsatte i dag. Det femte selskapet var Telenor som kunne notere en oppgang på 0,2 prosent til 50 kroner, fortsatt en krone unna toppnoteringen på 51 kroner fra første kvartal.

Frontline, som suser opp på oljeprisfrykt og stor aktivitet i tankmarkedet, var i dag kun 2,50 kroner fra å bryte gjennom 300 kroners nivået. Inkludert alle utbetalingene av utbytter og utdeling av Ship Finance-aksjer har Frontline passert dette nivået for lenge siden. Aksjen endte på 295,50 kroner opp 2,2 prosent.

De nye historiske toppnoteringene til Statoil, Hydro og Yara lyder på henholdsvis 95, 473,50 og 70 kroner.

StepStone ble imidlertid dagens store overraskelse. Meldingen om at det store tyske forlagshuset Axel Springer dytter inn 120 millioner kroner i StepStones tyske datterselskap fikk kursen til å gå i taket. Aksjen endte til slutt opp 66 prosent til 3,98 kroner etter et kjemperally.

Det var dagens for de mindre og lite likvide aksjene på vinnerlisten i dag. Goodtech gikk som en kule utover dagen uten at det var nyheter ute i markedet, og Oslo Børs valgt en kort periode ei ettermiddag å innføre børspause i aksjen etter at det hadde steget over 33 prosent. Goodtech endte til slutt opp 21,4 prosent til 0,68 kroner.

Det var ingen klar trend blant dagens tapere, men et utvalg oljeserviceaksjer var å finne på listen, blant annet Solstad Offshore, Petrolia, Farstad og Siem.

Aktiv Kapital-aksjen falt noe overraskende 25 ør ei dag til 99,75 kroner. Fallet kom etter at John Fredriksen nok engang meldte om at han har tatt et større jafs Aktiv Kapital-aksjer, og nå kun er 1,76 prosentpoeng fra tilbudsgrensen på 40 prosent.

Åpning USA: Svakt opp

De amerikanske børsene er lite endret i tidlig handel.

Det ser ut til at de amerikanske børsen er avventende i forkant av dagens rentebeskjed i USA.

Dow Jones-indeksen er opp 0,2 prosent etter et kvarters handel, mens Nasdaq er pluss 0,4 prosent.

Før USA: Oppgang indikeres

Det ligger an til oppgang på USA-børsene, før dagens rentemelding.

Foreløpig ligger det an til en oppgang på snaut en halv prosent for de ledende aksjeindeksene i USA, basert på futurehandel.

Meglergigantene Goldman Sachs og Lehman Brothers har avvikende regnskapsår, og kom med overraskende sterke kvartalstall før børs i dag. Dette vil trolig løfte finansaksjene.

Chip- og elektronikksektoren kan tynges noe av et resultatvarsel fra RF Microdevices.

Ellers er hovedfokus på rentebeskjeden fra den amerikanske sentralbanken, som kommer klokken 20 norsk tid. Det er ventet at styringsrenten heves fra 1,50 til 1,75 prosent.

Lunsj Oslo: Peker mot årsrekord

Utviklingen på Oslo Børs peker tirsdag mot ny årsrekord.

Klokken 11:50 tirsdag er Oslo Børs hovedindeks opp 0,5 prosent til 214,1 prosent. Dette er over årets høyeste sluttkurs, fra fredag, selv om indeksen i løpet av denne dagen var enda høyere.

Som fra start, bidrar oljefokuset til å sende trioen Hydro, Statoil og Frontline klart opp, til nye rekordnoteringer.

Statoil-sjef Helge Lund starter i dag på presentasjonsrunde i England og USA.

Yara har også tatt fart, og stiger i dag 0,7 prosent til 69,25 kroner, som også er ny rekordnotering.

Av tungvekterne bremser Orkla og Royal Caribbean, som begge er moderat ned, mens DnB NOR er uendret. Sistnevnte får fortsatt en underperform-anbefaling fra Credit Suisse First Boston, men kursmålet heves fra 45 til 50 kroner.

Børsvinner er fortsatt Stepstone, som stiger 33 prosent til 3,20 kroner etter en melding om at forlagsgiganten Springer går inn i Stepstones tyske datterselskap.

Åpning Oslo: Oljedrevet oppgang

Oljeaksjene ligger i forkant på en positiv Oslo Børs tirsdag.

Ny oppgang i oljeprisen i går kveld, bidrar til at oljeaksjene ligger i front på Oslo Børs tirsdag. Så langt er hovedindeksen opp 0,4 prosent til 213,8 poeng. Oppgangen er i tråd med den man ser ute i Europa i dag.

Mest omsatt er Statoil, som stiger 1,6 prosent til 94,75 kroner. Hydro følger etter, med en oppgang på 1,3 prosent til 472,50 kroner.

Frontline stiger også med 1,2 prosent til 292,50 kroner.

Disse tre aksjene nyter godt av den kraftige etterspørselen etter olje i USA og usikkerheten rundt leveringssituasjonen, og alle tre ser ut til å være på vei mot nye rekordnoteringer, når man for Hydro tar hensyn til årets fisjon av Yara.

Av de tunge aksjene bremser Orkla, DnB NOR og Royal Caribbean, som alle er ned mellom en halv og en prosent. Dette er selskaper som ikke har noen direkte glede av høy oljepris.

Den klare børsvinneren i dag er Stepstone, som stiger 35 prosent til 3,25 kroner etter en avtale om at det tyske Springer-forslaget kjøper seg inn i det tyske datterselskapet for en verdi som Stepstone-sjef Colin Tenwick overfor iMarkedet mener sier noe om totalverdien på Stepstone.


Før Oslo: Opp i Europa

Det tar seg opp på Europa-børsene etter en flat utvikling i Asia tirsdag.

Foreløpig er de ledende europeiske børsene jevnt over opp rundt en kvart prosent.

Oljeprisen steg igjen i går kveld, og nærmer seg nå toppnivåene fra august.

Det bør igjen gi støtte til energiaksjene på Oslo Børs.

I USA i går steg Frontline til nye rekordnivåer som tilsvarer 290 kroner.

Stepstone melder at den tyske forlagsgiganten Springer går inn i Stepstones tyske datterselskap og betaler 14 millioner euro i kontanter og annonseplass for en andel på 49,9 prosent.

Ocean Rig melder om refinsiering av obligasjonsgjelden.

I Aktiv Kapital har hovedaksjonær John Fredriksen fortsatt å kjøpe seg opp.

PA Resources melder om vellykkede testresultater fra en brønn i Tunisia.

Børsene morgen: Flatt i Asia etter USA-fall

Asiatiske aksjer er lite endret tirsdag, etter fall i USA i går.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo endte ned ubetydelige 2 poeng til 11.081 poeng tirsdag.

Generelt er det små endringer på Asia-børsene tirsdag, men teknologisektoren viser pluss, inspirert av chip-aksjer i USA i går.

Slutt USA: Resultatvarsler trakk ned

Flere resultatvarsler tynget Wall Street mandag.

Flere resultatvarsler, først og fremst fra Unilever og Colgate-Palmolive, trakk ned USA-børsene mandag.

En oljepris som er på vei mot toppnivåene fra august, er heller ikke bra for aksjemarkedet i USA.

Den amerikanske referanseoljen WTI for oktoberlevering steg mandag 76 cent til 46,35 dollar.

Chipsektoren var sterk og bidrog til at Nasdaq endte nesten uendret i et ellers svakt marked.

Til slutt endte S&P 500-indeksen ned 0,6 prosent til 1.122 poeng, Dow Jones falt 0,8 prosent til 10.205, mens Nasdaq sluttet ned marginale 0,1 prosent til 1.908 poeng.

Fokus er ellers på rentemøtet i den amerikanske sentralbanken i morgen. Konsensus i markedet er at renten vil bli hevet fra 1,50 til 1,75 prosent, og hovedfokus er på hva sentralbanksjefen vil si i sine kommentarer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere