*Nettavisen* Nyheter.

Slutt USA: Opp på makrotall

Et knippe gode makrotall ga fart i markedet torsdag, men gevinstsikring ga tilbakefall på tampen

19.05.08 01:08

Det ble likevel nok en ny god dag på Wall Street. Det var spesielt sterke tall for veksten i bruttonasjonalproduktet for andre kvartal som trakk opp i dag, men både arbeidstall og innkjøpssjefindeksen var bedre enn ventet.Dett ga ny fart i markedet som tok en pause i midten av uken, og indeksen var på det sterkeste i dag opp i de høyeste nivåene på over ett år.Oljeserviceaksjene var lite preget av fall i oljeprisen som følge av OPECs beslutning om uendrede kvoter. Det var blant annet sterke tall fra Halliburton og ExxonMobil som trakk opp.Etter en sterk oppgang på begynnelsen av dagen falt det brede markedet tilbake på gevinstsikring og mangel på nye impulser på slutten av dagen. Det er også få viktige resultater som kan påvirke markedet.Dow Jones Industrial Average endte til slutt opp 0,4 prosent til 9.226,94, mens teknologitunge Nasdaq igjen frontet oppgangen med en opptur på 0,8 prosent til 1.734,24. Den brede S&P 500-indeksen steg 0,3 prosent til 989,93.
Slutt Oslo: Opp på makrotall

Gode hjemlige ledighetstall og flere sterke makrotall fra USA dro Oslo Børs klart opp torsdag.Oslo Børs gjenopptok den gode trenden torsdag etter et lite feilskjær under gårsdagens sesjon. Hovedindeksen steg 1,02 prosent til 145,33 poeng på gode makrotall her hjemme og i USA.Arbeidsledigheten utviklet seg relativt flatt i Norge i juli og falt sesongjustert med 2.000 personer fra juni, viste tall offentliggjort torsdag.I USA var BNP-veksten i andre kvartal på 2,4 prosent, godt over forventningen blant økonomene på 1,5 prosent. Gode tall for nye førstegangssøkere til ledighetstrygd og sterk innkjøpssjefindeks dro opp de europeiske børsene, inklusive Oslo Børs.Statoil steg 2,35 prosent til 65,25 kroner og dro dermed godt i Hovedindeksen. Øvrige tungvektere som RCCL, DnB, Norske Skog, Frontline og Tomra steg alle mer enn markedet.Telenor, Orkla og Tandberg var blant de større selskapene som noterte fall torsdag.Golar LNG fortsatte oppturen etter at det tidligere i uken ble meldt om en emisjon på over 400 millioner kroner blant utenlandske investorer. Kursen endte opp 2,23 prosent til 80,25 kroner og noterte dermed all-time-high.Medi-Cult toppet vinnerlisten på børsen torsdag etter at selskapet la frem oppløftende tall før åpning. Aksjen steg hele 22,54 prosent til 5,49 kroner.Kitron steg 17,09 prosent til 3,22 kroner på høyt volum og var med det nummer to på taperlisten, uten at det kom nyheter rundt selskapet.P4 falt 6,25 prosent til 5,25 kroner på nyheten om at TV2 har avtalt å kjøpe seg inn med en post på 34 prosent i den konkurrerende radiokanalen Kanal 4, som overtar P4s lisens fra nyttår.PGS falt videre på onsdagens nyhet om at styreformann Jens Ulltveit-Moe ønsker vetorett for eksisterende aksjonærer etter refinansieringen av selskapet. Obligasjonseierne vil sitte med 60 prosent av aksjene i PGS dersom refinansieringen går i orden og Ulltveit-Moe er redd selskapet skal bli splittet opp. Aksjen endte torsdag ned 4,59 prosent til 6,03 kroner.
Åpning USA: Bred oppgang

De amerikanske nøkkelindeksene stiger klart ved åpning torsdag etter gode BNP-tall.BNP-tall bedre enn ventet i andre kvartal fører til bred oppgang i USA torsdag. BNP steg med 2,4 prosent i andre kvartal 2003, mens det på forhånd var ventet vekst på 1,5 prosent.Gode tall for antall nye førstegangssøkende til ledighetstrygd, samt kvartalstall som var bedre enn ventet fra gigantene Exxon Mobil og Proctor & Gamble underbygger den positive stemningen.Teknologitunge Nasdaq leder an med oppgang på 0,7 prosent etter 10 minutters handel. S&P 500 og Dow Jones stiger henholdsvis 0,64 og 0,66 prosent.
Før åpning USA: Makrotall drar opp

Langt sterkere BNP-vekst enn ventet i andre kvartal sender amerikanske indeks-futures til værs.De amerikanske børsene ventes å opp torsdag etter at BNP-veksten i USA var langt bedre enn ventet i andre kvartal.I tillegg ble det offentliggjort tall for antall nye førstegangssøkende til ledighetstrygd i USA som slo markedets forventninger.Amerikanske indeks-futures steg umiddelbart på tallene og dro i tillegg med seg de europeiske børsene.Nasdaq-futuren er opp 1,1 prosent og S&P 500-futuren stiger 0,65 prosent.I Europa stiger DAX 1,35 prosent, CAC 40 er opp 1,15 prosent, mens FTSE 100 noterer et svakt løft på 0,2 prosent. Ved Oslo Børs er Hovedindeksen opp 0,89 prosent til 145,15 poeng en time før børsen stenger, og går dermed mot ny årsbeste.
Lunsj Oslo: Holder koken

Mens Europas ledende børser faller klart ved lunsj torsdag holder Oslo Børs holder koken.Hovedindeksen har fortsatt oppgangen side åpning og noterer ved 12-tiden et løft på 0,54 prosent til 144,64 poeng.Medi-Cult har falt noe tilbake siden åpning etter at selskapet la frem oppløftende kvartalstall torsdag. Oppgangen er likvel fortsatt på solide 10,04 prosent.Golar LNG har notert all-time-high torsdag på 81,50 kroner etter gode nyheter tidligere i uken. Aksjen noteres nå opp 1,91 prosent til 80 kroner.P4 topper taperlisten etter at det torsdag kom frem at TV2 har kjøpt seg inn i Kanal 4, selskapet som overtar P4s radiolisens fra nyttår. Aksjen faller 8,75 prosent til 5,11 kroner.PGS faller videre på gårsdagens nyhet om at storaksjonær Jens-Ulltveit Moe frykter at selskapet skal bli splittet opp når obligasjonseierne overtar aksjemajoriteten etter den foreslåtte refinansieringen. Kursen er ned 6,33 prosent til 5,92 kroner.47 aksjer stiger, mens 31 faller så langt ved Oslo Børs torsdag.
Åpning Oslo: Tilbake i pluss


Mens de toneangivende europeiske børsene faller tilbake åpner Oslo Børs opp torsdag.Oslo Børs beveger seg igjen i positivt terreng etter gårsdagens nedtur. Hovedindeksen noteres opp 0,41 prosent til 144,51 poeng etter 15 minutters handel. Tungvektere som Norsk Hydro, Statoil, Telenor og RCCL trekker markedet oppover.Frontline stiger 4,19 prosent til 112 kroner på nyheten om at selskapet skal jobbe med en refinansieringsplan som kan gi et gigantutbytte til aksjonærene.RCCL gikk bra i USA onsdag og legger på seg 1,95 prosent til 209,50 kroner på børsen.Medi-Cult topper vinnerlisten med en oppgang på 13,84 prosent til 5,10 kroner etter at selskapet la frem klar bedring i kvartalsresultatet i andre kvartal 2003.Pan Fish rider på en medgangsbølge om dagen etter at selskapet tirsdag meldte om ny restruktureringer. Aksjen stiger 9,09 prosent til 0,24 kroner ved åpning.etter flere dager med kraftig fall stiger Crystal Production torsdag 7,69 prosent til 0,14 kroner.P4 faller 3,57 prosent til 5,40 kroner på nyheten om at TV2 nå har kjøpt seg inn med en eierandel på 34 prosent i konkurrenten Kanal 4.
Før åpning Oslo: Litt opp i Europa

De største europeiske børsene stiger litt ved åpning til tross for fall ved de amerikanske børsene tirsdag.CAC 40 leder an blant de største børsene i Europa med en oppgang på 0,55 prosent etter 30 minutters handel. DAX noterer oppgang på 0,4 prosent og FTSE 100 er opp 0,1 prosent.I Stockholm stiger OMX 0,1 prosent og SAX er opp 0,45 prosent.Av selskapene på Oslo Børs har tankrederiet Tsakos Energy Navigation lagt frem tall for andre kvartal som viste kraftig resultatforbedring.Frontline ventes p kunne reagere på nyheten om at selskapet påstås å jobbe med refinansiering som kan gi et gigantutbytte på inntil 100 kroner pr. aksje.Det svensk-finske teleselskapet TeliaSonere la frem tall og kunne meddele at Telenor-konkurrenten NetComs virksomhet gikk meget bra i andre kvartal.
Børsene morgen: Japan videre ned

Svake resultater fra Hitachi og videre fall i Toshiba sender Tokyo-børsen i rødt terreng torsdag.Den teknologitunge Nikkei 225-indeksen faller 0,75 prosent torsdag etter at ytterligere en av de japanske elektronikkgigantene leverer svake resultater. Denne gang var det Hitachi som ikke innfridde.Onsdag var det Toshiba som trakk markedet ned med svake resultater. Aksjen faller kraftig også torsdag.Den bredere japanske Topix faller 0,8 prosent.I Hong Kong er Hang Seng-indeksen uendret for andre dag på rad, mens Straits Times i Singapore faller 1,25 prosent torsdag.En svak trend ved de amerikanske børsene onsdag kveld ga heller ikke særlig grunn til optimisme for asiatiske investorer.
Slutt USA: Svak trend

De amerikanske børsene falt svakt tilbake onsdag ledet av teknologiaksjene.Det var få nyheter og ingen viktige makrotall som kunne påvirke børsene i USA onsdag, og Bush-administrasjonens varsel av tidenes utstedelse av nye statspapirer ga naturlig nok ikke noe fart til markedet.Markedet er også nervøst i forkant av nye viktige makrotall som blir offentliggjort torsdag og fredag etter at det tirsdag ble gjort kjent et overraskende sterkt fall i konsumentenes tillit til økonomien i juli.Dow Jones industrial Average endte ned marginale 0,1 prosent til 9.200,05, mens teknologitunge Nasdaq falt 0,5 prosent til 1.721,95. Den brede S&P 500-indeksen endte ned 0,2 prosent til 987,65.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.