RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Oppgang på Irak-lettelse

Sist oppdatert:
Valget i Irak gav drivstoff til oppgang i USA sammen med flere oppkjøp
Valget i Irak går bedre enn fryktet, noe som sendte aksjene i USA opp på månedens siste dag.

S&P 500 steg 0,7 prosent mens Dow Jones steg 0,5 prosent. Nasdaq steg 1,1 prosent.

Ikke bare et forholdsvis roilig valg i USA brakte fram lysten på aksjer igjen, også en bølge av oppkjøpsaktivitet satte tonen.

Citigroup solgte sin resieforsikringsenhet Travelers for 11,5 milliarder dollar til MetLife, mens SBC Communications kjøper det amerikanske teleselskapet AT&T for hele 16 milliarder dollar.

Slutt Oslo: Frontline-rally holdt igjen

Oslo Børs gjorde svakere enn en rekke av de ledende børsene i Europa mandag. Med rally i Frontline-aksjen ble det imidlertid oppgang på Oslo Børs.

Til slutt var Hovedindeksen opp 0,2 prosent til 242,47 poeng.

Frontline-aksjen steg etter at OPEC i helge bestemte at det ikke blir aktuelt med kutt i produksjonskvotene nå. Dermed kan Frontline og andre tankskip frakte olje fra oljeprodusentene på dagens nivå.

Frontline-aksjen endte dagen opp 5,1 prosent til 317 kroner.

Ellers var Tandberg Television-aksjen i støtet mandag. Etter rapporten om kontrakten med amerikanske SBC fredag, har meglerhusene kastet seg på denne aksjen. Både First, Terra og DnB Nor Markets tok denne inn i sine anbefalte ukesporteføljer denne uken. Dermed seiler Tandberg-TV opp som den store meglerfavoritten denne uken.

Tandberg TV steg 3,6 prosent til 65,50 kroner.

Høyt oppe på vinnerlisten mandag var også Blom og Komplett. Sistnevnte har hentet inn en tungvekter innen markedsføring fra Midelfart-konsernet. Blom-aksjen steg på et større oppkjøp i Storbritannia.

Ved avslutningen var Blom og Komplett opp henholdsvis 6,6 prosent og 2,9 prosent.

Active 24-aksjen gjorde det godt på slutten av dagen, og steg 7,7 prosent til 7,70 kroner. Meglerhuset DnB Nor Markets var ute med en oppdatert analyse på selskapet. Her opprettholdes en kjøpsanbefaling med kursmål 9 kroner.

DnB Nor Markets venter at Active 24 viser god omsetningsvekst i sine fjerde kvartalstall, men venter at ekstraordinære kostnader svekker driftsresultatet.

På toppen av taperlisten mandag var Nordic Semiconductor. Selskapet kom med et resultatvarsel for fjerde kvartal mandag. Selv om Jan Eiler Fleischer i Gambak-fondene ikke forsto bakgrunnen for det kraftige fallet, endte aksjen ned hele 15,7 prosent til 61,75 kroner mandag.

Ellers var det overraskende nok faktisk tungt for teknologi-sektoren mandag. Både Tandberg og Kitron falt markant

Også Storebrand var tilbake, og falt på en nedjustering fra meglerhuset Smith Barney.

Åpning USA: Rett opp

De ledende aksjeindeksene i USA steg etter åpningen mandag. Fall i oljeprisen og flere nye fusjonsnyheter var med på å dra opp.

Rett etter åpningen var Nasdaq Composite-indeksen opp hele 1,2 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen var opp 0,7 prosent.

Dow Jones-indeksen var samtidig opp 0,8 prosent.

Før åpning USA: Mot opptur

Det kraftige fallet for oljeprisen og en rekke store fusjonsnyheter de siste dagene, drar opp stemningen på Wall Street i forkanten av åpningen mandag.

I London var oljeprisen ned Brent-oljen for levering i mars ned 2,2 prosent til 43,97 dollar før åpningen på USA-børsene.

De siste dagens har det vært flere store fusjonsnyheter ute fra det amerikanske markedet. P&G og Gillette meldte om en storfusjon før helgen. Mandag morgen var teleselskapene SBC og AT&T ute å meldte om en ny storfusjon.

Oslo lunsj: Frontline-rally

En svak oljepris i etterkant av helgens Opec-møte var hovedårsaken til at Oslo Børs gjorde det svakere enn de ledende europeiske børsene til lunsj.

Hovedindeksen var opp 0,3 prosent til 242,90 poeng ved lunsjtider, mens DAX-indeksen i Frankfurt var opp hele 1,1 prosent til 4.247,99 poeng, mens FTSE-indeksen i London var opp 0,9 prosent til 3.904,51 poeng.

Frontline-aksjen var opp hele 4 prosent til 313,50 kroner ved lunsjtider. Utbytte og resultatet fra OPEC-møtet i helgen førte til oppturen. I helgen bestemte OPEC å ikke gjøre kutt i sine produksjonskvoter. Dermed vil tankskipene til Frontline ikke få redusert tilgangen til skiping av olje, og da særlig fra Midtøsten.

Ellers til lunsj fortsatte Tandberg TV-aksjen rallyet fra fredag. Det var den positive kontrakten fra en kringkastningsaktør i USA som startet rallyet i Tandberg TV-aksjen. Til lunsj var aksjen opp 4,4 prosent til 66 kroner.

Nyheten om et oppkjøp Blom og porteføljeendringer fra Orion Analyse var med å dra opp Blom-aksjen og Active 24-aksjen til toppene av vinnerlisten til lunsj.

Resultatvarselet fra Nordic Semiconductor fikk denne aksjen til å falle 12 prosent til lunsj.

Åpning Oslo: Frontline leder an

Det starter positivt på Oslo Børs mandag, med Frontline i førersetet. Hovedindeksen er opp 0,30 prosent mens Frontline er opp 3,98 prosent.

På vinnerlisten finner vi kartselskapet Blom og IT-selsakpet Active 24 som stiger henholdsvis 6,28 og 6,01 prosent. Førstnevnte kunne melde om oppkjøp i Storbritannia mens Active 24 blir tatt inn i Orion Securities ukesportefølje.

På taperlisten troner Nordic Semiconductor som åpnet ned hele 12,63 prosent etter at selskapet leverte resultatvarsel etter rot med utgiftene, og paradoksalt nok, manglende avsetning til bonuser som følge av kursoppgang.

Statoil er negativ med en nedgang på 0,26 prosent mens Norsk Hydro utligner med en oppgang på 0,10 prosent. Oljeprisen trekker nedover, og skaper ikke all verdens sentiment for oljeaksjene. Tandberg Television fortsetter oppgangen fra fredag og er opp 3,95 prosent.

I London er FTSE-100 indeksen opp 0,7 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er opp 1,15 prosent. I Stockholm er OMX indeksen opp sterke 1,29 prosent.

Før Oslo: Fokus på olje

Det er bred oppgang i Europa i tidlig handel mandag, men Oslo Børs kan bli hengende etter i dag som følge av den negative utviklingen i oljeprisen fredag og i asiatisk handel mandag.

Både oljetungvekterne og oljeserviceselskapene ventes å falle fra åpning. Unntaket blir sannsynlgivis Frontline etter at aksjen gikk i New York fredag.

Fronline-styret med John Fredriksen i spissen vedtok fredag ettermiddag å dele ut nye 25 prosent av aksjene i Ship Finance, og dette sendte kursen opp. I tillegg viser tankratene stigende trend etter tung utvikling de siste to månedene.

Nordic Semiconductor kan få en skikkelig smell i dag etter at selskapet har gått ut med et overraskende resultatvarsel. Selskapet har steget kraftig det siste året på en rekke nye kontrakter, men overraskende store kostnader i fjerde kvartal og manglende kostnadsføring i tidligere kvartaler slår nå tungt i fjerde kvartal.

Blom melder i dag om et nytt oppkjøp og blir nå størst på kartdata i Storbritannia. Dette kan sende aksjen opp i tidlig handel.

Storebrand ventes å få en treg start etter en nedgradering fra den store investeringsbanken Smith Barney.

CanArgo kom i helgen endelig med en oppdatering på borestatus i Georgia og er nå i gang igjen med boringen av den første udnerbalansert brønnen etter at problemer har forsinket oppstarten.

PSI vil også i dag være i fokus etter at de har gjort et oppkjøp i det norske markedet.

Aker Kværner kan få et løft i dag etter å ha meldt en ny langsiktig kontrakt på veldikehold fra BP.

I USA fredag viste referanseaksjene til både Tandberg TV og Eltek svak utvikling på en svak Nasdaq.


Børsene morgen: Oppgang i Asia

Sterke tall fra Canon og fallende oljepris dro opp Asia-børsene mandag.

En fallende oljepris og sterke tall fra Canon var med på å dra opp Asia-børsene mandag morgen.

Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific-indeks var opp 0,5 prosent til 100,11 poeng i morgentimene mandag.

Rett før stengning var Nikkei-indeksen i Tokyo opp 1,1 prosent til 11.446,67 poeng. Det var nevnte Canon og teknoologiaksjene som dro opp.

Samtidig var Hang Seng-indeksen i Hongkong opp 0,6 prosent.

Oljeprisen falt kraftig i Asia-handelen etter OPEC ikke innførte kutt i produksjonen. Mandag morgen lå WTI-oljeprisen for levering i mars på 46,41 dollar-nivået.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere