RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Oppgang på opptrappingen

Sist oppdatert:
Opptrappingen av krigen i Irak, peker mot en rask avslutning på krigen, noe som førte til løft på Wall Street
Spekulasjonene, om at innledningen av bakkekrigen mot Irak var i gang var faktisk starten på den store invasjonen, førte til oppgang på Wall Stret. Investorene håper på en kort krig, noe som vil føre til redusert usikkerhet for aksjeinvestorene.

Opptrappingen førte også til at oljeprisen falt tilbake torsdag.

Markedet var nervøst og reagerte raskt på ulike rykter fra Irak som nådde markedet torsdag kveld. Aksjekursene falt tilbake etter åpningen, men løftet seg etter at ryktene om at Saddam Hussein var skadet eller tatt til fange. Saddam-historien var ikke mer enn et rykte.

Det var de tunge amerikanske aksjene som ledet an oppgangen torsdag. Dow Jones-indeksen steg 21 poeng til 8.286,53 poeng, mens Nasdaq Composite steg fattige 5,9 poeng til 1.402 poeng torsdag kveld.

Dollar var fortsatt svekket torsdag kveld med dro seg opp fra bunn-nivåene fra tidligere på kvelden. Dollaren endte dagen på 1,0607 mot euro.

Slutt Oslo: Bush senket børsen

Hovedindeksen endte ned 0,6 prosent til 106,21.

Etter et rally de siste dagene som følge av utsiktene til krig, så falt aksjemarkedet tilbake torsdag etter at de første angrepene hadde funnet sted. Blant annet benyttet markedet anledning til å ta gevinster, samtidig som signaler fra president George W. Bush går på en noe lengre krig enn antatt.

I en tale etter at angrepet på Irak startet i natt norsk tid, sa Bush at krigen 'kan bli lengre og vanskeligere enn det flere venter'.

Dette ga blant annet en svak åpning i USA i ettermiddag, og senket de europeiske børsene og Oslo Børs utover ettermiddagen.

Frontline er en av aksjene som har blitt rammet av krigsutbruddet torsdag, og falt markert. De er nå liten aktivitet i tankmarkedet, og det meldes om fall i ratene. Det har også vært negative signaler, spesielt fra amerikanske analytikere, rundt sektoren. Frontline endte ned 5,6 prosent til 73 kroner.

Noe ulik utvikling for fusjonskameratene DnB og Gjensidige NOR torsdag. DnB falt tilbake, og endte ned 1,6 prosent til 30,20 kroner, mens den store beileaktiviteten rundt GN holdt kursen oppe. Storebrand falt også tilbake etter pen oppgang de siste dagene.

Fallet i oljeprisen har bremset opp, men også torsdag er oljeprisen noe ned, Statoil og Norsk Hydro-kursene var lite preget av utviklingen i oljeprisen, og endte svakt ned.

SAS steg 3,9 prosent til 27 kroner etter signaler om at flyselskapet foreløpig ikke merker noe til krigsutbruddet i Irak.

Et teknologiseminar i regi av Alfred Berg torsdag hjalp blant annet Tandberg og Merkantildata opp tross en tung Nasdaq også ved åpning torsdag ettermiddag.


Åpning i USA: Faller tilbake

De amerikanske børsene faller tilbake ved åpning i frykt for en mer langvarig krig.

Dow Jones Industrial Average er ned en halv prosent etter fem minutters handel i etetrmiddag. Den brede S&P 500-indeksen er ned tilsvarende, mens Nasdaq er noe svakere med et fall på 1 prosent.

Før åpning USA: Mot forsiktig krigsstart

Investorene famler litt i blinde i forkant av at den andre irak-krigen kommer skikkelig i gang.

Investorenes reaksjon på starten på Irak-krigen er avventende. I forkanten av børsstarten i USA ligger det an til en flat åpning på Wall Street.

I forkanten av åpningen var obligasjonene opp og dollaren lavere. Utviklingen i oljeprisen var flat.

I det europeiske aksjemarkedet var det svakt opp torsdag.

Oslo lunsj: Forsiktig krigsoppgang

Aksjemarkedene, og finansmarkedene for øvrig, var avventende frem til lunsj. Hovedindeksen var opp 0,3 prosent, noe som var på linje med de ledende aksjeindeksene ute i Europa.

Av de største aksjene på Oslo Børs var Frontline, Norske Skog og RCL mest tilbake. RCL falt etter at aksjen i USA-handelen onsdag kveld havnet under nivået i Oslo. Frontline falt på lav aktivitet i stortankmarkedet. Frontline-aksjen var ned 3,2 prosent 74,50 kroner.

De gullrelaterte aksjene Kenor og IGE var blant dagens tapere med kursfall på henholdsvis 4,7 prosent og 6,4 prosent. Fall i gullprisen ført til kursfallet for disse aksjene.

Merkantildata, Tandberg Data og Tandberg var blant dagens vinnere. Oppgangen kom samtidig med at Alfred Berg avholde et teknologiseminar for investorer.

Åpning Oslo: Forsiktig oppgang

Starten på Irak-krigen har gjort investorene forsiktig, men likevel lokket frem kjøperlisten. Ved åpningen torsdag var det en oppgang på rundt 0,3 prosent for Hovedindeksen på Oslo Børs.

Frontline-aksjen var tilbake hele 3,3 prosent til 74,50 kroner etter åpningen. Det ventes roliger aktivitet i tankmarkedet etter krigsåpningen. iMarkedet skrev onsdag at det ventes at aktiviteten vil ta seg opp mot slutten av uken.

Av de største aksjene på Oslo Børs var Tandberg mest opp. Aksjen løftes at et investorseminar i regi av meglerhuset Alfred Berg torsdag. Seminaret avholdes på Trygve Hegnars hotell Holmen utenfor Oslo. I forbindelse med seminaret er Alfred Berg ute med positive kommentarer knyttet til Tandberg-aksjen.

Nera-aksjen skal også ha blitt dratt opp av positiv omtale.

Ellers er det selvsagt svært mye som dreier seg om den irakiske krigen i aksjemarkedet torsdag. Fokus er rettet mot hvor lang tid krigen vil ta. Det ser ut til at investorene har priset inn en varighet på opp til et par uker på krigen. Alt over dette vil tolkes negativ, mener internasjonale markedsaktører iMarkedet har vært i kontakt med.

Før åpning Oslo: Europa åpner ned

Nervøse investorer er redd for at en krig mot Irak kan lengre enn tidligere forventet. Dette er trolig hovedårsaken til at de ledende europeiske aksjeindeksen faller tilbake torsdag morgen.'

FTSE 100-indeksen i London falt 0,55 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt var ned 0,75 prosent. I Paris var CAC 40-indeksen ned 1,1 prosent.

Det ser ut til at enkelte markedsaktører har hengt seg opp i president George Bush' utsagn at krigen "kan bli lengre og mer vanskelig enn enkelte forventer seg".

På Oslo Børs ligger det også an til en avventede handel torsdag. Det er fokus rundt RCL-aksjen, som endte under nivået i Oslo i den amerikanske aksjehandelen.

Videre ventes det fokus på den angivelige budkrigen knyttet til Gjensidige Nor.

Alfred Berg skal ha teknologiseminar torsdag. Her vil de fleste norske store børsnoterte aksjene bli omhandlet.

Børsene morgen: Asia-børsene opp på krig

Asiatiske aksjemarkedet steg etter at de amerikanske angrepene var i gang. Eksportaksjer som Toyota og Hyundai løftet seg, skriver Bloomberg.

Bakgrunnen for kursløftene er at usikkerheten rundt krig, som har preget markedene, er nå over.

Den japanske Nikkei 225-indeksen steg 1,8 prosent til 8.198,60 poeng ved avslutning. Sør-Koreas Kospi-indeks steg hele 4,3 prosent, ledet an av Samsung Electronics.

Aksjemarkedene i Singapore, Australia og Hongkong løftet seg for tredje dag på rad. Bare markedene i Kina var uendret på krigsnyheten i det asiatiske aksjemarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere