RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Opptur etter langhelg

Sist oppdatert:
De amerikanske børsene steg markert på sin første børsdag denne uken
De amerikanske børsene holdt på den positive tonen fra åpningen gjennom børsdagen i dag. Det ble notert i stort sett alle sektorer bortsett fra oljerelaterte papirer.

Et markert fall i oljeprisen kom mandag etter at det ble klart at orkanen Frances ikke rammet olje- og gassinstallasjonen i helgen. Dette sendte oljeserviceindeksen ned 1,2 prosent, mens oljeaksjene endte nær uendret.

Oljeprisfallet satte imidlertid fart i resten av markedet som i flere måneder har følt tyngden av en stadig høyere oljepris, og frykt for avdempning av veksten.

Nasdaq førte an i tidlig handel men nye fall for halvledersektoren etter Intels svake midtkvartalsoppdatering i forrige uke holdt litt igjen utover dagen. Spesielt telekom var i støtet i kveld, og sektoren steg 1,2 prosent.

Nasdaq-indeksen endte til slutt opp 0,75 prosent til 1.858,56.

Dow Jones Industrial Average endte opp 0,8 prosent til 10.341,16. Den brede S&P 500-indeksen endte opp 0,7 prosent til 1.121,29. Volumene på Wall Street var fortsatt lave slik de var i forrige uke, men en viss økning kunne registreres.

Slutt Oslo: Oppturen stoppet

Etter fire dager med opptur falt Oslo Børs tilbake tirsdag blant etter oljeprisfall.

Hovedindeksen endte til slutt ned 0,3 prosent til 207,89 tirsdag. Børs falt fra åpning i dag tynget av et markert tilbakefall i oljeprisen det siste døgnet som tynget både Hydro og Statoil i tidlig handel.

Noe mer positive indikasjoner fra de europeiske børsene utover dagen og en knallsterk Frontline-aksje tok børsen nesten tilbake til null ved lunsjtider før markedet stupte utover ettermiddag. En postiv åpning i USA klart ikke å snu den negative trenden på Oslo Børs, det ble en viss opphenting i sluttauksjonen.

Luften gikk Frontline på slutten av dagen etter å ha vært handlet på nye historiske toppnivåer hele dagen. Toppen var på 286,50 kroner.

Markedsaktører iMarkedet snakket med i ettermiddag, tror fallet etter tre dager med nye toppkurser skyldes massiv shorting av aksjen og gevinstsikring. Onsdag går aksjen eksklusive retten til å få en aksje Ship Finance pr. 10 aksjer i Frontline. Frontline endte til slutt opp 0,7 prosent til 279 kroner.

Det var generelt mye fokus på shipping i dag, og bulkaksjene Jinhui Shipping og Belships var i tet av oppturen. Bulkaksjene gikk på grunn av at det store danske bulkrederiet er satt i spill av hovedaksjonærene med tilhørende kraftig kursoppgang. Jinhui endte opp 8,2 prosent til 10,60 kroner, mens Belships steg 3 prosent til 10,40 kroner.

Tandberg ble tynget av negtive analyser i dag hvor aksjen er nedgradert. Tandberg falt til slutt 2,1 prosent til 58,25 kroner.

Kværner-aksjen fikk en skikkelig skrell i dag i det markedet forsøker å finne riktig prising av aksjen etter at aksjen nå handles eksklusive aksjene i Aker som noteres onsdag.

Det er DnB Nor Markets som er tilrettelegger av noteringen, og meglerhuset har i en analyse indikert et kursintervall på 70 til 73 kroner for Aker-aksjen etter at den er skilt ut fra Kværner. Kværner-aksjen ble før utedelingen av Aker-aksjene priset til 96 kroner. Kværner endte til slutt på 31,40 kroner, ned 11,6 prosent fra mandagen.

Ocean Rig ble løftet videre i dag og endte opp 3,5 prosent til 20,70 kroner etter at de kunne melde om at den store kontrakten med BP er endelig signert. I tillegg varslet et amerikansk fond at de har kjøpt seg ytterligere opp i riggaksjen.

Opticom var blant toppene på vinnerlisten i dag etter at iMarkedet kunne meddele at den gamle dataeksperten bak bladet InnsideData, Bjørn Breien igjen er på ferd i aksjen. Opticom endte opp 7,1 prosent til 52,50 kroner.

Åpning USA: Opp etter langhelg

Det amerikanske markedet stiger med Nasdaq i spissen etter langhelgen.

Etter knappe ti minutter handel er det teknologi og it som fører an i det amerikanske markedet. Et markert fall i oljeprisen etter orkanen Frances legegr grunnlaget for dagens oppgang. Mandag var handelen stengt i USA på grunn av Labor Day.

Nasdaq er opp 1 prosent i tidlig handel, mens Dow Joens Industrial Average er opp 0,7 prosent.

Før åpning USA: Tegn til optimisme

Det er tegn til optimisme på Wall Street etter fridagen mandag.

Etter at det mandag var fridag for investorene på Wall Street, ventes det en positiv børsåpning tirsdag.

Et nytt fall i oljeprisen var med på å dra opp. Oljeprisen var ned 0,47 prosent til 40,43 dollar i London-handelen. Oljeprisen faller etter at orkanen Frances ikke ga like store skader som ventet.

I negativ retning trekker chip-kjempen Intel. Aksjen falt hele 7 prosent i handelen fredag etter at midtkvartalsoppdateringen til selskapet var svakere enn ventet.

Det ventes videre fall tirsdag, og flere meglerhus har nedgradert Intel-aksjen.

Lunsj: Frontline-opptur

Oslo Børs er ved halv ett-tiden ned 0,2 prosent tirsdag, etter å ha tatt seg litt opp utover formiddagen godt hjulpet av tankaksjen Frontline og utvikling ellers i Europa.

De europeiske børsene har svakt ned i tidlig handel i dag, men har vist en viss bedring utover formiddagen med Frankfurt-børsen i spissen.

Frontline stiger videre id ag i det flere meglerhus har vært ute med positive oppjusteringer av tankrederiet i dag og mandag. I går var det Enskilda Esciruties som hausset aksjen med et kursmål 350 kroner. I dag er det det store amerikanske meglerhuset J.P. Morgan som er bak spakene. J.P. Morgan har tatt Frontline inn på sin fokusliste. Frontline er opp hele 3,3 prosent til 286 kroner som er nok en ny all-time-high for aksjen.

Det er også andre rederier som er i medvind i dag. Bulkrederiene Jinhui og Belship har blitt løftet henholdsvis 6 og 3 prosent hittil i dag. Det er en kraftig kursoppgang for det danske rederiet DS Norden som presser aksjene opp. Norden har blitt satt i spill av sine hovedaksjonærer i dag.

Statoil og Norsk Hydro veier tungt i indeksen og er blant hovedårsakene til at hovedindeksen likevel er ned. Et markert fall i oljeprisen det siste døgnet er hovedårsaken til fallet.

SuperOffice er i støtet i dag etter en kontraktsmelding før børs. Aksjen er opp 3,3 prosent rett etter lunsj.


Åpning Oslo: Svakt ned på oljepris

Oljeprisen ser ut til ville tynge Oslo Børs i dag etter markert fall.

Hovedindeksen er etter en knapp halvtimes handel ned 0,4 prosent tirsdag anført av oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro.

Oljeprisen falt markert i London i går , og fallet økte utover kvelden og natten i elektronisk handel i USA og Asia. Dette har lagt en demper oljeavhengige Oslo Børs etter fire dager med oppgang.

Frontline er lite affisert av oljeprisen, og stiger videre i dag blant annet etter at det store amerikanske meglerhuset J.P. Morgan har tatt aksjen inn på sin fokusliste med en overvektsanebfaling. I går var meglerhuset Enskilda Securities ute med oppjustering av estimater og kursmål. Aksjen er opp 1,8 prosent i tidlig handel.

Bulkaksjen Jinhui er også i medvind i tidlig handel etter at rederiet nå har avsluttet sitt tilbakekjøpsprogram. Aksjene skal kanselleres. Hovedårsaken er imidlertid at bulkrederiet Norden er satt i spill i København med tilhørende kursoppgang.

Norden-salget løfter også Belship i tidlig handel

Strømme-aksjen har fått et løft i dag etter nye store innsidekjøp fra styremedlem Flemming Devor. Aksjen har fått et løft på drøye 4 prosent.

Aker Kværner-aksjen er ned 0,5 prosent i tidlig handel. Dette tross melding om en ny kontrakt på 430 millioner kroner.

Birdstep har falt 0,8 prosent på melding om at nestkommanderende Arne L'Orange forlater selskapet.

Dagens SSB-tall for veksten i fastlands BNP var sterke, men ser ut til å gjøre lite utslag på børsen, hvor det er oljeaksjene som tynger.

Ute i Europa er det få endringer etter åpningen i Oslo, og det brede markedet er svakt ned.


Før Oslo: Litt ned i Europa

Det peker litt ned i Europa før start på Oslo Børs tirsdag.

Foreløpig er det marginalt røde tall på de viktige europeiske børsene.

Oljeprisen har falt tilbake det siste døgnet, etter at orkanen Frances døde hen uten store skader på oljeinstallasjoner i Mexico-gulfen.

Frances førte imidlertid til så store forstyrrelser for cruisebransjen at Royal Caribbean anslår et tap på 7 til 9 cent pr. aksje i tredje kvartal. Ingen orkan har tidligere hatt så stor effekt for rederiet.

Her hjemme har Aker Kværner fortsatt å melde om kontrakter, som selskapet har gjort mye av i det siste. I dag har datterselskapet i Aberdeen meldt en kontrakt på Total på 400 millioner kroner.

Ocean Rig melder at en intensjonsavtale med BP nå er gjort om til en fast kontrakt for Leiv Eiriksson utenfor Angola.


Børsene morgen: Svakt opp i Tokyo

Optimisme i det japanske aksjemarkedet i natt. I USA var det stengt mandag.

Uten signaler fra det amerikanske aksjemarkedet ble det en svak opptur for Tokyo-børsen i natt. De amerikanske børsene var stengt som følge av fridagen Labor Day.

Det er forventninger om at den japanske regjeringen kan komme til å øke vekstanslagene for den japanske økonomien som ga grunnlaget for den forsiktige optimismen i Tokyo i natt.

- Troen på opprettholdbar vekst øker i markedet og gir investorer insentiv til å kjøpe, sier styreformann Shigemi Nonaka i forvaltningsselskapet Polestar Investment Management Co. til Bloomberg tirsdag morgen.

Nikkei 225-indeksen var opp 0,3 prosent til 11.277,70 rett før stengetid i morges.

Ellers i Asia var det noe blandet. Det var opptur på Taiwans børs etter et sterkt salg av prosessorer til DVD-spillere, noe som også løftet den ledende produsenten MediaTek Inc.

Morgan Stanleys Asia-indeks var opp 0,3 prosent tirsdag morgen norsk tid. Det sørkoreanske markedet var blant børsene som holdt igjen etter fall for banksektoren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere