RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Opptur på slutten

Sist oppdatert:
Brukbare kvartalsrapporter sendte USA-børsene opp tross nervøsitet før Rikets tilstand-talen i dag
USA-børsene klatret pent tirsdag, etter gode kvartalsrapporter fra tunge selskaper som Procter & Gamble, Merck og flere andre.

I tillegg kom forbrukertillit-tall inn ørlite bedre enn ventet.

Dette så ut til å få investorene tanker bort fra krigsfrykt for en liten stund. Dermed fikk man en brukbar opptur etter mange dårlige børsdager i det siste.

S&P 500-indeksen steg 1,3 prosent til 859, Dow Jones klatret 1,2 prosent til 8.089, mens Nasdaq klarte 1,3 prosent opp til 1.342.

Oljeserviceindeksen, som falt brutalt mandag, hentet seg opp igjen en drøy prosent i dag.

Fokus nå er på "State of the Union"-talen som president George W. Bush skal holde i kveld amerikansk tid, samt på morgendagens rentemøte, hvor de fleste makroøkonomene tror renten blir holdt uendret, med en marginal sjanse for videre kutt.

Slutt Oslo: Fallet fortsatte

Oslo børs var svakest i Europa tirsdag, og ble ikke med opp igjen etter gårsdagens grusingen, tross oppgang ellers.

Hovedindeksen endte ned 1,4 prosent til 110,07, og en kort periode i dag var indeksen under 110-nivået. Ute i Europa var børsene i perioder opp i dag, men falt tilbake mot slutten av dagen tross en positiv åpning i USA.

Det var også tirsdag et bredt fall for de tunge og ledende selskapene på Oslo Børs, og gårsdagens store taper, Tomra, var nesten alene om å vise oppgang.

Statoil klart å ende uendret etter pen oppgang i oljeprisen på grunn av den spente situasjonen i Irak, som ble ytterligere tilstrammet av gårsdagens oppdatering fra våpeninspektørene.

I natt holder president Bush sin tale om Rikets Tilstand til den amerikanske kongressen.

Blant aksjene som virkelig tynget Oslo Børs ytterligere tirsdag, var Frontline, Tandberg, DnB og Orkla.

Frontline falt 4,9 prosent til 67,50 kroner etter meldinger om skuffende lite aktivitet i tankmarkedet, og fallende rater.

Tandberg og Merkantildata ledet teknologi og IT-sektoren ned i dag, aksjene falt henholdsvis 3,2 og 4,9 prosent.

Norsk Skog endte ned 1 prosent til 100,50 kroner tross noe bedre enn ventet resultat fra Bowater. Bowater varslet også en prisøkning på avispapir.

Foruten noen av børsens voltailte penny stocks, ble Awilco dagens vinner. Det skjedde etter at hovedaksjonærene i Wilhelmsens-familien kom med et frivillig bud på selskapet på krus 20 kroner. Det sendte A og B-aksjene opp 18,2 prosent.

Åpning USA: Oppgang

USA-børsene åpner opp tirsdag. Brukbare kvartalsresultater motvirker krigsfrykt.

Etter et par minutters handel er S&P 500-indeksen og Dow Jones opp rundt 0,4 prosent, mens Nasdaq er opp rundt 1 prosent.

Før USA: Peker svakt opp

Futurehandel i USA indikerer at børsene vil åpne svakt positivt tirsdag.

En halv time før børsstart i USA indikerer handel på indeksfutures en oppgang rundt en halv prosent for Nasdaq og en marginal oppgang for S&P 500.

Det er stor spenning knyttet til president George W. Bush og State of the Union-talen han skal holde i kveld. Den vil trolig ytterligere sette fokus på en kommende Irak-krig.

Det har kommet en rekke kvartalsresultater fra USA i dag. Det har ikke vært noen store overraskelser. Jevnt over innfrir tallene de - lave - forventningene.

Den tyngste rapporten er kommet fra konsumentvaregiganten Procter & Gamble som innfridde på kvartalet og fastholdt sine vekstutsikter.

Ellers er det fokus på morgendagens rentemøte i USA.

Oslo lunsj: Børsen dårligere enn Europa

Oslo Børs gjør det klart dårligere enn de ledendene europeiske børsene til lunsj tirsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs var ned 0,18 prosent til 111,42 poeng tirsdag. Dette var klart dårligere enn de ledende europeiske børsene. FTSE-indeksen i London var opp 0,8 prosent til lunsj, mens DAX-indeksen i Frankfurt var opp 0,5 prosent.

Bakgrunnen for at det norske markedet gjør det dårligere enn de europeiske børsene er trolig at olje- og offshore-indeksen i USA falt i mandagens amerikanske børsmarkedet. Dessuten ser det ut til at det er en viss rekyleffekt på de europeiske børsene, etter flere dager med fall.

Av de tunge børsselskapene er det særlig Orkla som trekker ned tirsdag formiddag, og aksjen er ned 2,6 prosent til 113 kroner. iMarkedet meldte tirsdag morgen at den mye omtalte akrylamid-saken ser ut til å være overdrevet.

Frontline-aksjen er også tilbake over 2 prosent til lunsj. Det er rolig meldinger fra tankmarkedet som presser Frontline-kursen ned.

Sense var en av vinneraksjene på Oslo Børs til lunsj. Mobilselskapet leverte tall omtrent som ventet i siste kvartal. Trolig var kontantstrømmen i kvartalet i overkant av hva investorene hadde ventet.

Ellers var det fortsatt Tomra-fokus på Oslo Børs. Aksjen opplevde en rekyl etter gårsdagens kursmassakre. iMarkedet meldte også tirsdag morgen at det er usikkerhet knyttet til den planlagte utsettelsen i handelen og industrien.

Åpning Oslo: Tomra leder rekyl

Oslo Børs hovedindeks er opp 0,4 prosent til 112,1 poeng etter en halv times handel tirsdag.

Tomra leder an, som i går, men i dag går det opp. Aksjen stiger 5 prosent til 36,50 kroner. Trolig virker det positivt inn at det nye forslaget til pantesystem i Tyskland, som passer dårlig for Tomra, i tysk presse beskrives som et taktisk utspill fra pantemotstandere.

Corroecean er børsvinner, opp 16 prosent, etter kontraktsmelding.

Sense stiger 11 prosent, etter å ha kommet med kvartalstall i tråd med tidligere guiding.

Birdstep er opp 4 prosent, etter melding om forbedring om sin klient for IP-roaming.

I Awilco er det ikke omsetning, men kjøper og selger ligger på henholdsvis 19 og 20, mot siste omsetning i går på 16,50 kroner. Aksjen har i formiddag vært suspendert etter at A. Wilhelmsen meldte om et frivillig bud på 20 kroner pr. aksje.

In Focus gjør det dårlig, og faller 6 prosent til 40 kroner.

Før Oslo: Oppgang i Europa

Europeiske børser åpner opp tirsdag, tross USA-fall i går.

De største Europa-børsene er opp 1 til 1,5 prosent en halv time før børsstart i Oslo.

For London-børsen kommer oppgangen etter en rekord på 11 negative børsdager på rad.

Det er få spesifikke nyheter bak oppgangen.

Her hjemme har Sense kommet med tall, som var i tråd med tidligere guiding, med andre ord marginalt i pluss.

Nera kan nyte godt av en kontrakt på drøyt 35 millioner kroner til deleide NeraTel i Singapore.

AF-Gruppen og Veidekke er begge ut med kontraktsmeldinger.

Corrocean melder også om en betydelige kontrakt, på 100 millioner.

Børsen morgen: Ned i USA, flatt i Asia

USA-børsene fortsatte fallet mandag. I Asia er det totalt sett små endringer i børsindeksene tirsdag.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo falt tirsdag 1,0 prosent til 8.525 poeng.

I dag kom det tall som klart viser den seigpiningen Japan har vært gjennom over lang tid. Detaljhandelen i landet falt med 3,9 prosent i 2002 - det sjette året på rad med nedgang.

Ellers i Asia var det små endringer på børsene, etter at våpeninspektør Hans Blix i går kveld norsk tid kom med sin Irak-rapport.

De viktigste Asia-børsene, bortsett fra Japan, endte moderat opp.

USA slutt: Dow under 8.000

Aksjemarkedene skjelver, og det er ventingen på Irak-krig som får investorene til å vende ryggen til aksjemarkedene.

De ledende amerikanske aksjeindeksene var kraftig ned mandag kveld. Frykten for krig ble ikke dempet etter rapporten fra FNs våpeninspektører mandag. Selv om lederen Hans Blix ikke presenterte så veldig mye nytt mandag ettermiddag, er det ventingen på krigen som tærer på aksjemarkedene.

S&P 500-indeksen var ned 14 poeng til 847, mens Nasdaq-indeksen var ned 17 poeng til 1.325 mandag kveld. Dow var også kraftig ned og enda dagen under 8.000-nivået, og var til slutt nede på bare 7.988

Også i de europeiske markedene var det nedgang. FTSE-indeksen i London ble utvidet i antall dager. Hele 11 dager på rad har denne aksjeindeksen falt.

Også i Frankrike og Tyskland var det fall. I Japan nærmet Nikkei-indeksen seg 8.600-nivået, etter en nedgang på 1,4 prosent mandag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere