RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Opptur tross olje

Sist oppdatert:
Oljeprisen var eneste demper på et opptur stemt amerikansk markedet
Den eneste gledesdreperen på et feststemt amerikansk aksjemarked onsdag var oljeprisen som steg til det høyeste nivået på to uker etter fire dager med fall. Det var igjen bekymringen over fall i de viktige fyringsoljelagrene som sendte oljeprisen oppi New York.

Rallystemningen ble skapt av den gigantiske fusjonen mellom supermarkedkjedene K-Mart og Sears og sterke tall fra it-giganten Hewlett-Packard.

I tillegg viste dagens dose av makrotall en fortsatt sterk utvikling i den amerikanske økonomien. Spesielt tallene for industriproduksjonen var spesielt sterke og over konsensus. det var også antallet igangsatte nye boliger i USA, en sterk indikator på sentimentet blant amerikanske forbrukere.

De positive signalene fra ulike hold førte til en oppgang på 0,6 prosent i Dow Jones-indeksen som endte på 10.549,60.

Hewlett-Packard steg alene 2,5 prosent på i kveld som følge av de sterke tallene for selskapets regnskapsmessige fjerde kvartal. to av de andre Dow-selskapene, Wal-Mart og Home Depot fikk derimot juling av K-Marts oppkjøp.

Dette ga også positive signaler til it- og teknologitunge Nasdaq som endte opp 1 prosent til 2.099,68. Mens det brede markedet representert ved S&P 500-indeksen steg 0,55 prosent til 1,181,94.

Slutt Oslo: Svak Statoil stoppet ikke børstoget

Oslo Børs steg på en dag fylt av rykter, nyheter, resultater og valutauro. Statoil var eneste storselskap uten oppgang.

Det ble en jubeldag på Oslo Børs med en oppgang på sterke 1,21 prosent onsdag.

Blant ingrediensene i dagens oppgang var blant annet et oppslag i Dagens Næringsliv der det ble spekulert i om General Electric ville kjøpe deler av Aker Kværner. Selskapet steg 5,26 prosent, mens storeier i selskapet, Aker, steg hele 6,42 prosent.

Tørrbulk-rederiet Jinhui steg kraftig etter å ha fremlagt tall for tredje kvartal som ble tolket positivt av markedet. Selskapet steg 9,55 prosent til 17,20 kroner aksjen. Rederiet og traderaksjen ble dermed dagens vinner.

Etter eierskifte og investoren Arne Fredlys aksjekjøp i seismikk-selskapet GGS steg aksjen markant. Aksjen var ved slutt opp 9,29 prosent og ble handlet til 8 kroner.

Også Frontline opplevde en god dag, etter flere gode ratenyheter. Fredriksens rederi steg 2,23 prosent til 366 kroner aksjen.

Ellers var det jevn oppgang, på tross av at dollaren falt gjennom 1,30 mot euro – til ny toppnotering.

Statoil var eneste av de store selskapene på børsen som endte uendret, etter å ha blitt handlet svakt negativt. Norsk Hydro steg 1,61 prosent til 474,5 kroner aksjen. Telenor kan heller ikke beskyldes for å ha vært en kursrakket, med en oppgang på drøye halvprosenten, mens DnB NOR steg hele 3,17 prosent.

Acta steg onsdag etter at Islandsbanki la inn bud på BN Banken tirsdag. Dette skaper grobunn for at Acta kan bli neste oppkjøpsmål i det norske finansmarkedet. Aksjen steg hele 8,1 prosent til 7,47 kroner aksjen.

Åpning USA: Klart opp

De ledende aksjeindeksene i USA startet klart opp onsdag.

Den brede S&P 500-indeksen var opp 0,6 prosent, mens teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var opp 0,9 prosent.

Dow Jones-indeksen var også opp 0,6 prosent etter åpningen.

Før åpning USA: Mot oppgang

De ledende amerikanske aksjeindeksene peker opp i forkanten av åpningen onsdag.

Både den brede S&P 500-indeksen og teknologisektoren ser ut til å starte klart opp etter ny positive makrotall.

Oslo lunsj: Tall og spekulasjoner

Til lunsj var Hovedindeksen på Oslo Børs opp 0,3 prosent til 220,84 poeng. Dette var litt svakere enn de toneangivende børsene i Europa til lunsj. I Frankfurt var DAX-indeksen opp 0,8 prosent, mens FTSE-indeksen i London var opp 0,4 prosent.

Samtidig var CAC-indeksen i Paris opp 0,7 prosent.

På Oslo Børs var det spekulasjoner og gode tall som preget aksjene på vinnerlisten. Til lunsj var GGS-aksjen øverst, etter en oppgang på hele 10 prosent til 8,05 kroner. Det var investoren Arne Fredlys eierandel på 10 prosent av GGS-aksjene som dro opp. Nå spekulerer investorene i hva som vil skje videre med GGS.

Ellers på vinnerlisten var Jinhui-aksjen. Selskapet leverte tall onsdag morgen. Tallene var knallsterke, noe som også var ventet. Likevel steg Jinhui-aksjen hele 7,6 prosent til 16,90 kroner til lunsj.

På vinnerlisten var også Aker Kværner-aksjen, og relatert Aker. Førstnevnte var på forsiden til Dagens Næringsliv onsdag, og spekulasjonene til avisen var at hovedeier Kjell Inge Røkke var i ferd med å selge ut deler av Aker Kværner. Ledelsen i selskapet ønsket ikke å kommentere opplysningene, men børsen krevde ikke ytterligere informasjon fra selskapet etter en børspause.

Aker Kværner-aksjen steg 4,2 prosent til 148,50 kroner.

Åpning Oslo: Jinhui og Aker Kværner drar børsen

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,37 etter en halvt times handel onsdag. Dermed følger børsen med Europa, der FTSE-100 stiger 0,14 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt stiger 0,39 prosent.

Bulkrederiet Jinhui stiger 6,37 prosent til 16,70 kroner aksjen etter at selskapet la frem gode resultater for tredje kvartal.

De Røkke-dominerte selskapene Aker og Aker Kværner stiger henholdsvis 5,50 prosent og 3,86 prosent etter spekulasjoner om oppkjøp som ble fremført i Dagens Næringsliv onsdag.

Aker Kværner ble børspauset før åpning, men ble åpnet for handel etter omtrent en halvtime uti handelsdagen uten at ny informasjon hadde kommet frem.

Statoil og Norsk Hydro kan begge notere en svak oppgang, på tross av oljeprisfall.

Før åpning Oslo: Jinhui i fokus

De ledende europeiske børsene startet dagen svakt opp onsdag. Dette vil trolig også være bilde i Oslo etter børsåpningen.

Onsdag morgen var en rekke selskaper ute med tall.

Blant disse var bulkrederiet Jinhui som leverte resultater i siste kvartal som var gode. Det var også ventet gode tall fra Jinhui i kvartalet.

Oljeselskapet DNO var også ute med tall onsdag morgen. Tallene var på linje med resultatvarselet som ble sendt ut 12. desember.

Etter stengning tirsdag var teknologitungvekteren HP ute med resultater for tredje kvartal. Selskapet leverte gode tall i siste kvartal.

Ellers var teknologiselskapet Apptix ute å varslet markedet om at det ikke foreligger noen negativ informasjon om selskapet og at guidingen fremover beholdes. Bakgrunnen for meldingen er fallet i Apptix-kursen den siste tiden.

Fall i USA - blandet i Asia

Den brede japanske Topix-indeksen falt 0,5 prosent onsdag, ledet av eksportselskap som Honda Motors. Nikkei-225 falt også 0,3 prosent

I Taiwan fikk aksjene en real opptur på 1,6 prosent etter at Morgan Stanley sa de ville øke proporsjonen av øyens aksjer i sine indekser.

Nyheten greide uansett ikke å holde Morgan Stanleys Asia-Pacific Indeks oppe. Den brede indeksen med mer enn 900 selskaper falt 0,2 prosent.

Slutt USA: Makro og Wal-Mart dro ned

Det ble fall fra åpning i dag for amerikanske børsene etter at produksjonsprisindeksen kom inn langt høyere enn ventet. Dette fikk Wall Street til frykte raskere renteøkninger enn forventet.

Dette er ikke medisin for det amerikanske aksjemarkedet som ikke har regnet med en renteøkning i desember.

Markedet var ikke fornøyd med salgsutviklingen til verdens største supermarkedkjede heller. Tross gjentagelse av guidingen for fjerde kvartal og en bunnlinje som ventet anført aksjen i fall for detaljhandelssektoren. Aksjen falt 1,4 prosent i kveld og tynget Dow Jones-indeksen.

Intel og J.P. Morgan ble tynget av nedgraderinger.

Dow Jones-indeksen endte ned 0,6 prosent til 10.487,65, mens Nasdaq falt 0,7 prosent til 2.078,62

Den brede S&P 500-indeksen falt 0,7 prosent til 1.175,43.

Gullprisen endte på nytt rekordnivå i kveld etter fall i dollaren. Gullprisen endte over 440 dollar pr. unse for første gang siden 1988. Inflasjonstallene bidro til oppturen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere