RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Oppturen sviktet

Sist oppdatert:
USA-børsene åpnet friskt etter en voldsom oppgang i Europa, men futten gikk ut av Wall Street
Børsene både i Europa og USA startet solid i pluss i dag, etter at helgen ga fremgang for de britiske og amerikanske styrkene i Irak. Dermed økte håpet om en rask slutt på krigen, aksjemarkedene, rentenivået og dollaren steg, mens olje og gull falt.

Men mens Europa stengte nær toppnivåene, har futten gått ut av rallyet i USA.

S&P 500-indeksen sluttet til sist opp 0,2 prosent til 880, Dow Jones steg 0,3 prosent til 8.300, mens Nasdaq la på 0,5 prosent itl 1.391.

Flyaksjer var blant vinnerne i USA. Mindre krigs- og terrorfrykt kombinert med lavere driftstoffpriser er en vinnermix for disse.

Olje- og oljeserviceindeksene endte begge ned rundt en halv prosent, under press fra en stadig lavere oljepris.

Kveldens salgspress på USA-børsene indikerer at markedet nok fortsatt er bekymret over utviklingen i verdensøkonomien, selv om det skulle gå mot en relativt rask økning i Irak.

Det var ingen viktige makrotall i USA i dag.

Slutt Oslo: Ai, ai, endelig rally!

Investorer som nesten hadde glemt hvordan følelsen var, kunne mandag glede seg over et solid rally på børsen.

Oslo Børs hovedindeks sluttet mandag opp 3,9 prosent til 111,3 poeng. Det er den klart beste børsdagen i år.

Ute i Europa var stemningen minst like høy, og de ledende indeksene er nå opp 4-5 prosent. I USA er oppgange rundt 3 prosent.

Fokus var som vanlig på Irak, men her hjemme fikk vi også en skikkelig nyhetsbombe fra Bergesen, hvor familien selger til Hong Kong-basert Helmut Sohmen.

Budet er på 180 kroner for A-aksjen, som sluttet opp 27 prosent til 177,50 kroner på Oslo Børs.

Dagens negative nyhet stod InFocus for. Aksjen falt 14 prosent til ny bunnrekord på 30 kroner, etter at IT-selskapet atter en gang har varslet om dårligere tall enn markedet håpet på.

Gullaksjene IGE og Kenor falt også over 10 prosent på en stadig lavere gullpris. Crew falt 4 prosent, men her ble fallet bremset av at selskapet meldte om bekreftelse av en forventet produksjonslisens på Grønland.

Pan Fish fortsatte oppgangen som ble startet forrige uke da det ble kjent at Kverneland-sjef Atle Eide går på i Pan Fish. I dag steg aksjen 41 prosent til 24 øre. Det er mer enn en dobling på en uke.

Hotell-TV-selskapet Otrum steg 40 prosent etter å ha meldt om en stor avtale med Holiday Inn.

Hafslund steg etter at det ble meldt at Oslo kommune har startet en prosess for å selge sine aksjer, noe som gjør at det alle venter på - nemlig et oppkjøp - ser ut til å komme nærmere. B-aksjen steg 22 prosent, A-aksjen 5 prosent.

Åpning USA: Solid oppgang

USA-børsene åpner som ventet solid opp mandag, på nyhetene fra Irak.

Etter fem minutters handel mandag er de ledende amerikanske aksjeindeksene opp mellom 2 og 3 prosent.

Det er fortsatt Irak som er i fokus.

Før USA: Venter rally

Det ligger an til solid oppgang når USA-børsene åpner mandag.

En halv time før start, ligger det an til en oppgang på rundt 3 prosent på Nasdaq og S&P 500-indeksene, basert på future-handel.

De ledende europeiske børsene er opp 4-5 prosent, etter kraftig fremgang for de amerikanske og britiske styrkene i Irak i helgen.

Aluminiumsgiganten Alcoa, som er blant de 30 aksjene i Dow Jones Industrials, er solid opp i handel før børs, etter kvartalstall som var bedre enn ventet fredag kveld.

Oslo lunsj: Skikkelig rally

Muligheten for en kortvarig Irak-krig sparket i gang et skikkelig rally på Oslo Børs og i Europa mandag.

Hovedindeksen var opp knallsterke 3,4 prosent til 110,81 poeng etter lunsj mandag. Ute i Europa var oppgangen enda kraftigere. DAX-indeksen i Frankfurt var opp 5,3 prosent, mens FTSE-indeksen var opp 3,4 prosent.

Det var særlig Bergesen-aksjen som var i fokus på Oslo Børs. Fetterne Petter Sundt og Morten Bergesen solgte sin eierandel i Bergensen til Hongkong-rederen Helmut Sohmen. Den gode prisen på 180 kroner pr. A-aksje på Bergesen, dro også opp aksjene til Frontline. Frontline-aksjen var opp 5 prosent til 83,50 kroner på Oslo Børs.

Ellers var det oppgang over hele Oslo Børs, men med få unntak. Et av disse var Merkantildata. Selskapet meldte om at de ønsket en emisjonsfullmakt på 50 millioner aksjer fra generalforsamlingen. Dette er 10 millioner mer enn den tidligere fullmakten til styret på 40 millioner aksjer. Viktigere var det kanskje at styreformann Riulf Rustad og resten av styret ønsker at styretmedlemmer skal få godtgjørelse for jobb for selskapet med inntil 10.000 kroner pr. dag.

Dette punktet har trolig fått flere aksjonærer til å reagere.

Ellers var taperlisten mandag preget av flere gullselskaper. Det er den fallende gullprisen, som faller på utviklingen i Irak-krigen, som tynger gullrelaterte aksjer.

Åpning Oslo: Rally på Irak og Bergesen

Oslo Børs hovedindeks er opp 2,5 prosent til 110,0 poeng etter ti minutters handel mandag.

Ingen aksjer har falt til nå.

Mest opp er Bergesen, som stiger nær 27 prosent til 177,50 kroner for A-aksjen, etter at Hong Kong-baserte Helmut Sohmen byr 180 kroner og har over 50 prosent av stemmene.

Samtidig stiger Frontline 6 prosent.

Før åpning Oslo: Mot oppgang

Det går trolig mot en positiv åpning på Oslo Børs mandag. Irak-nyheter får investorene til å hoppe ned fra gjerdet.

Mulighetene for en kort krig i Irak fikk investorene til å hoppe ned fra gjerdet og aksjekursene steg etter børsåpningen i Europa mandag morgen. Det ligger trolig an til en positiv børsåpning også på Oslo Børs mandag formiddag.

Før åpningen er den store nyheten på Oslo Børs at de to hovedaksjonæeren i rederiet Bergesen, Morten Bergesen og Peter Sundt har solgt alle sine aksjer til Hong-Hong-rederen Helmut Sohmen. Sohmen har samtidig kommet med et pliktig tilbud på rederiet. Budet er på 180 kroner på a-aksjene før utbytte og 155 kroner pr. b-aksje.

I det amerikanske markedet fredag var det flere av de USA-noterte norske aksjene som falt tilbake. Det var imidlertid oppgang for Frontline og Stolt Offshore.

Av andre nyheter mandag morgen er det verdt å få med seg at olje- og gullprisen faller tilbake, noe som også kan smitte over på gull- og oljerelaterte aksjer. Det er utsiktene om en kort Irak-krig som trekker ned.

Børsene morgen: Oppgang på Irak-nytt

Nikkei 225-indeksen i Tokyo sluttet mandag opp 2,2 prosent til 8.250 poeng.

Fokus er på Irak-krigen, og helgens fremgang for de amerikanske og britiske styrkene.

Også andre asiatiske børser viser fremgang mandag morgen.

Fredag endte avventende på de amerikanske børsene. Alle fulgte med på Irak og grublet på hva helgen ville bringe av krigsnyheter.

Dow Jones steg 0,5 prosent til 8.277 poeng, S&P 500 steg 0,3 prosent til 879, mens Nasdaq alt 0,9 prosent til 1.384.

Nasdaq ble trukket ned av resultatvarsler fra selskaper som Peoplesoft og STMicroelectronics.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere