RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Optimistene vant

Sist oppdatert:
Det endte med oppgang på Wall Street tirsdag. Markedet venter på ny rentebeslutning
Kjøperne vant over selgerne på Wall Street, da markedet endte dagen med oppgang.

De tre ledende aksjeindeksene i USA, S&P 500, Nasdaq Composite og Dow Jones, steg alle henholdsvis 0,3 prosent til 1.136,23 poeng, 0,8 prosent til 2.034,93 poeng og 0,5 prosent til 10.413,43 poeng.

Bakgrunnen for oppgangen var en en viss ro i markedet i forkanten av den amerikanske sentralbanksjefens rentebeslutning. Her venter markedet at FED vil sette opp renten i USA med 0,25 prosent.

Ellers likte markedet de sterke forbrukertillitstallene som var ute tidlig tirsdag amerikansk tid.

I teknologisektoren ledet tungvekter som Oracle og Cisco an i oppgangen.

På Dow'en var det industri og farmasi som ledet an.

I banksektoren var det nedgang etter at Washington Mutual kom med et resultatvarsel etter stengning mandag. Denne aksjen falt hele 7 prosent i aksjehandelen tirsdag, og dro i tillegg med seg resten av sektoren.

I råvaremarkedet falt oljeprisen tilbake 62 cent til 35,62 dollar pr. fat. Dermed fortsetter oljeprisfallet på New Yorks råvarebørs. Samtidig falt gullprisen med 8,50 dolar til 392,80 dollar pr. unse.

Slutt Oslo: Dårlig nytt ble ignorert

Hovedindeksen på Oslo Børs var opp 0,2 prosent til 204,19 poeng tirsdag. Dermed gjorde Oslo Børs det litt bedre enn de ledende europeiske aksjeindeksene tirsdag. Ved avslutningen på Oslo Børs var DAX-indeksen i Frankfurt ned 0,1 prosent, mens CAC 40-indeksen i Paris var ned var ned 0,5 prosent og FTSE-indeksen i London var ned 0,4 prosent.

Oljeprisen i London var ned 0,5 prosent til 33,53 dollar ved avslutningen i Norge.

Begge børstungvekterne Statoil og Hydro ble rammet av dårlige nyheter tirsdag. Disse ble imidlertid ignorert av aksjemarkedet.

Økokrim ila Statoil tirsdag formiddag en streng straff på 20 millioner kroner i forbindelse med Horton-saken. Økokrim gikk imidlertid bort i fra de tidligere korrupsjonsanklagene mot selskapet.

Statoil endte dagen ned 0,3 prosent til 89 kroner.

For Hydros del, ble det tirsdag meldt om at selskapet vil følge det amerikanske kredittilsynets (SEC) pålegg om å redusere føringen av oljereserver. SEC legger opp til en langt mer konservative føringer av oljereservene enn det Hydro har praktisert.

Nedjusteringen til Hydro var ventet, og aksjemarkedet reagerte med å sende Hydro-aksjen opp sterke 1,1 prosent til 451,50 kroner.

Blant tungvekterne på Oslo Børs var det imidlertid størst fokus på Frontline og Tandberg. Førstnevnte steg sterke 3,5 prosent til 236,50 kroner, mens Tandberg steg 3,5 prosent til 73,50 kroner.

Øverst på dagens vinnerliste kom imidlertid seismikkselskapet GGS. Denne aksjen ble løftet kraftig etter at iMarkedet skrev om at alt peker nå i retning av at Global Geo-Services vil få tildelt upliftinntekter fra brasilianske Petrobras i forbindelse med tildelingen av en leteblokk på iransk sokkel.

GGS-aksjen endte dagen opp sterke 10,4 prosent til 8,39 kroner.

På taperlisten var pennyaksjen Pan Fish øverst. Aksjen endte dagen på 0,03 kroner, mens selskapet meldte tidligere i dag at man vil gjennomføre en ny emisjon på 0,02 kroner. Emisjonen blir på 250 millioner kroner, og Pan Fish-sjef Atle Eide opplyste til iMarkedet at han venter at emisjonen blir fulltegnet.

Samtidig meldte selskapet om at bankene DnB Nor og Nordea har konvertert 500 millioner kroner i gjeld til aksjer. De to bankene har nå en eierandel på 70 prosent til Pan Fish.

Åpning USA: Svakt ned

Det var en flat til moderat nedgang for de ledende amerikanske aksjeindeksene etter åpningen.

Før åpning USA: Mot blandet børsstart

De amerikanske aksjeindeksene ligger an til å starte blandet tirsdag. En halv time før børsåpningen ble det indikert en moderat nedgang for det brede aksjemarkedet.

Mangelen på katalysatorer for oppgang er hovedårsaken til den blandede forventede åpningen.

Oslo lunsj: Økokrim-bot ga ikke kurseffekt

Ved lunsjtider var Hovedindeksen ned 0,3 prosent til 203,20 poeng. Dermed fortsatte den moderate negative trenden fra morgenen.

Økokrims saftige bot på 20 millioner kroner til Statoil, i forbindelse med Horton-saken, fikk imidlertid liten effekt. Det som dro ned Statoil-aksjen 0,8 prosent til 88,50 kroner, var utviklingen i oljeprisen.

Ved lunsjtider var Brent-olje i førsteposjon ned 0,8 prosent til 33,43 dollar.

Ellers blant de tyngste selskapene på Børsen var Tandberg-aksjen opp 1,4 prosent til 72 kroner. Det var også oppgang for Frontline-aksjen, som steg 1,3 prosent til 231,50 kroner til lunsj.

Ementor-aksjen var den tyngste blant de tyngst, etter et fall på 3,7 prosent til 5,15 kroner. Det er usikkerhet i markedet knyttet til IT-selskapets utvikling i andre kvartal, som trekke kursen ned.

En rekke av de ledende IT-selskapene i Norge har imidlertid meldt om bedring i bedriftsmarkedet i løpet av andre kvartal.

Øverst på vinnerlisten til lunsj var Medi-Stim, sammen med Hands. De to aksjene steg henholdsvis 3,7 og 5,9 prosent. Medi-Stim løftet seg etter at selskapet meldte om en ny markedsførings- og salgtillatelse i det japanske markedet.

På taperlisten var Pan Fish-aksjen. Aksjen ble sist handlet til 0,03 kroner, mens selskapets planlagte emisjon vil bli gjennomført til 0,02 kroner.

Åpning Oslo: Moderat nedgang

Hovedindeksen på Oslo Børs var ned 0,2 prosent til 203,29 poeng tirsdag etter åpningen. Dermed var det nedgang på linje med hva iMarkedet skrev i forkanten av børsåpningen.

Det var de oljerelaterte aksjene som dro ned på Oslo Børs. Statoil-aksjen falt 0,8 prosent til 88,50 kroner. Også oljeservice-aksjen var med på å dra ned.

Øverst på taperlisten var imidlertid Pan Fish-aksjen. Aksjekursen til selskapet falt til 0,03 kroner tirsdag etter åpningen. Selskapet meldte tirsdag at de har gjennomført en refinansiering som innebærer at 500 millioner kroner i gjeld hos Nordea og DnB Nor konverteres til aksjer. Samtidig vil selskapet hente inn 250 millioner kroner fra øvrige aksjonærer.

Emisjonen gjennomføres til 0,02 kroner.

På vinnerlisten var Tomra-aksjen igjen tirsdag. Etter åpningen steg aksjen nye 0,9 prosent til 33,80 kroner. Etter at iMarkedet begynte å skrive om bevegelsene i Tyskland i forrige uke, har Tomra-aksjen gått kraftig på Oslo Børs.

Før åpning Oslo: Mot moderat fall

Det er svak negativ vind som blåser over de internasjonale børsene i forkanten av åpningen på Oslo Børs.

DAX-indeksen i Frankfurt var ned 0,1 prosent til 4.065,04 poeng, noe som var på linje med nedgangen i London og Paris.

I Oslo vil også en svak oljepris dra ned. Oljeprisen ble dratt kraftig ned i den amerikanske handelen, og nedgangen fortsatte i den elektroniske handelen etter stengning på New Yorks råvarebørs.

Oljeprisfallet førte til at oljerelaterte og oljeservice-aksjen falt tungt i USA. Dette ventes å smitte over på Oslo Børs tirsdag.

Statoil og en rekke av oljeservice-aksjen kan bli rammet.

Ellers var bredbåndselskapet NextGenTel ute med en kontraktsmelding tirsdag morgen. Selskapet har fått en bredbåndskontrakt med forsvaret, noe som er positivt nytt for selskapets aksjonærer.

Fiskeselskapet Pan Fish var også ute med en melding tirsdag morgen. Selskapet vil hente 250 millioner kroner i en emisjon, samtidig som bankene DnB Nor og Nordea konverterer 500 millioner kroner i gjeld til aksjer.

Børsene morgen: Fall i Asia og USA

På Tokyo-børsen var det tilbakegang tirsdag, etter fire dager med børsløft.

I morgentimene tirsdag var Nikkei-indeksen ned 0,5 prosent til 11.820,88 poeng.

Ifølge Bloomberg falt Morgan Stanley Capital Internationals Asia-Pacific-indeks, som inneholder mer enn 900 aksjer, tilbake 0,6 prosent til 91,51 poeng.

Ekportselskapene Samsung Electronics Co. og Nissan Motor Co. ledet an fallet. Investorene er bekymret for renteutviklingen i USA fremover.

Slutt USA: Oppgang ebbet ut

Det ble oppgang fra åpning i USA i dag etter at koalisjonsstyrkene i Irak, med USA i spissen, overraskende overført makten i landet til det nye interimstyret to dager før planen.

Blant faktorene som trakk ned utover dagen var uttalelser fra en toppsjef i bilgiganten General Motors om lavere etterspørsel etter nye biler den siste tiden. Det dro i gang et nedsalg i aksjen som trakk ned Dow Jones-indeksen og markedet. Salget i juni skal være svakere enn bilgiganten forventet.

Dagens viktig makrotall, husholdningenes forbruk og inntekter var sterkere enn ventet og bidro til oppgangen i tidlig handel. Utover dagen ble det igjen fokus på onsdagens rentemøte i Federal Reserve, og markedets glede over tallene ebbet ut.

Det er ventet at Fed vil hevet styringsrenten med 25 basispunkter i første omgang.

Dow Jones endte til slutt ned 0,1 prosent til 10.357,09, mens teknologiaksjene på Nasdaq falt 0,3 prosent til 2.019,82. Den brede S&P 500-indeksen endte til slutt ned 0,1 prosent til 1.133,52.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere