RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Rallyet ble kortvarig

Sist oppdatert:
De amerikanske åpnet rett opp etter knallsterke BNP-tall, men falt sammen utover børsdagen
Det ble en knallsterk åpning for de amerikanske børsene torsdag etter at det foreløpige tallet for BNP-veksten i tredje kvartal endte på 7,2 prosent, mens det var ventet 6 prosent.

Oppturen ble imidlertid kortvarig og børsene falt raskt tilbake til utgangspunktet for så å stige utover dagen til nye høyder. Det har imidlertid ikke vært styrke nok i oppgangen, og børsene falt tilbake igjen i sen handel. Flere av de viktigste indeksen testet toppnivåene for de siste 52 ukene, men klarte ikke å bryte gjennom, og selgerne overtok på tampen av børsdagen.

Svake tall fra oljekonsernet ExxonMobil, og hopp i renten var blant faktorene som trakk ned i dagens handel i USA.

Nasdaq-indeksen endte til slutt ned 0,2 prosent til 1.932,53, mens Dow Jones Industrial Average endte opp 0,1 prosent til 9.786,09. Den brede S&P 500-indeksen falt 0,1 prosent til 1.046,84.
Slutt Oslo: Enda en børsrekord

Hovedindeksen på Oslo Børs sprengte gjennom 160-nivået etter gode USA-tall.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte dagen opp gode 2,2 prosent til 160,45 poeng torsdag. Dette var andre dag på rad at Oslo Børs satte ny årsrekord.

Oslo Børs fikk luft under vingene etter at nye BNP-tall fra USA viser at den amerikanske økonomien viser kanonvekst. Merkelig nok ville ikke de amerikanske børsene være med på kursfesten, og indeksene var faktisk svakt ned ved avslutningen på Oslo Børs.

iMarkedet klarte ikke å finne noen bedre forklaring enn at investorene valgte å sikre gevinster i USA.

Dagens vinnere på Oslo Børs var flere av selskapene som la frem tall for tredje kvartal. Telenor steg svært gode 5,95 prosent til 39,20 kroner etter at selskapet blåste analytikernes forventninger, og leverte knallresultater i kvartalet.

DnB og Gjensidige Nor leverte bedre enn ventet på alle nøkkeltall, og fikk stående jubel fra investorene. Aksjene til fusjonspartnerne steg henholdsvis 6,4 og 5,6 prosent torsdag.

PGS kom med resultater for tredje kvartal en halvtime i forkanten av børsslutt på Oslo Børs. Selskapet leverte positiv drift i tredje kvartal, og aksjekursen til seismikkselskapet spratt opp 18,20 prosent til 10 kroner.

Fjord-tallene torsdag morgen imponerte også investorene, som sendte aksjekursen opp 8,6 prosent til 2,90 kroner.

Goodtech steg 10 prosent til 85 øre etter å ha meldt om kontrakter i Finland og Sverige.

På taperlisten torsdag var finanskonsernet Acta, som falt 5 prosent til tross for positive tall i tredje kvartal.

BNbank ble også sendt ned etter resultatrapporten, som viste en skuffende utvikling i den underliggende rentemarginen.

Åpning USA: Lunken USA-oppgang

Etter et kvarter er Dow Jones opp 0,3 prosent, S&P 500 opp 0,2 prosent, og Nasdaq er 0,6 prosent i pluss.

Dette er skuffende for mange, etter meget kraftig vekst i BNP-tallene, og europeiske børser faller nå tilbake etter kraftig oppgang.

Før USA: Opptur etter BNP-tall ventes

Det forventes kraftig oppgang når de amerikanske børsene åpner i ettermiddag etter knallsterke BNP-tall.

De amerikanske futurene som handles mot de viktigste indeksene har steget markert etter at amerikanske myndigheter rapportert det foreløpige tallet for BNP-veksten i tredje kvartal.

Tallene viste en vekst på knallsterke 7,2 prosent, mens det var ventet 6 prosent. I tillegg kom det tall for antall arbeidstrygdsøkende som viste et større fall enn ventet.

S&P-futuren ligger 4,8 punkter over fair value, mens Nasdaq-100 futuren er opp 14 punkter i forhold til fair value.

Ute i Europa har børsene steget kraftig etter at BNP-tallet var kjent, og fra å ha vært nær uendret er Frankfurt og London- børsen opp 1,3 prosent i ettermiddag.

En fa skuffelser som kan trekke ned i USA er tallene fra oljegiganten ExxonMobil, som havnet noe under konsensus. Aksjen er marginalt ned i førbørshandel.

Lunsj: Markedet løftes videre

Oppgangen har fortsatt på Oslo Børs i formiddag, hjulpet av europeiske børser som har snudd opp.

De viktigste europeiske børsene har vært i negativt territorie utover formiidagen, men den siste timen har markedene løftet seg til pluss.

Det har gitt ytterligere oppgang i Oslo, hvor sterke resultatet har gjort børsen til den sterkeste i Europa torsdag. Børsen er rett etter klokken 12 opp 1 prosent.

Telenor som la frem meget gode tall før børs i dag, er opp hele 4,9 prosent ved lunsjtider, og handles på 38,80 kroner. Aksjen har ikke vært handlet på slike nivåer siden begynnelsen av 2002.

DnB og Gjensidige Nor har også steget videre utover dagen etterhvert som meglerhusene har sendt ut positive oppdateringer etter de gode tallene fra bankene for tredje kvartal Begge rapprotert over på de fleste nøkkeltall, og hadde lavere tap enn fryktet på utlån.

Frontline som var ned i tidlig handel etter skuffende meldinger fra tankmarkedet, men har siden steget, blant annet etter oppgang i andre deler av markedet.

Norsk Hydro er opp 0,8 prosent, og det er positive meldinger fra et de store nordamerikanske gjødslekonsernene som trekker opp.

Aker Kværner stiger ved lunsjtider etter at Kredittilsynet og Enskilda har blitt enige om endringene rundt lånene som Enskilda har formidlet til Kjell Inge Røkke. Aksjen er opp 1,6 prosent.

Lakseaksjene Fjord Seafood og Fjord topper vinnerlisten i dag etter at Fjord la frem tall som viste bedre drift enn fryktet. Medi-Cult og Consoprte er også klart opp etter rapportering av tall før børsåpning.

Ementor og EDB er på stigende kurs torsdag, opp drøye 3 prosent etter at svenske WM-data rapprotert greie tall og signalisert ytterligere konsolideringstanker for det nordiske it-markedet.

Opticom har steget utover formiddagen etter å ha bunnet rett før iMarkedet presentert et intervjue Robert Keith i forbindelse med gårsdagens resultatfremleggelse. Aksjen er opp 0,8 prosent tross nye forsinkelser i Intel-samarbeidet.

Ute i Europa er de største børsene nær uendret fra gårsdagens sluttkurser.

Åpning Oslo: Resultater trekker opp

Telenor og DnB Nor er blant selskapene som trkker børsen opp i tidlig handel etter gode tall.

Hovedindeksen er opp 0,6 prosent etter en halvtimes handel torsdag etter at flere av de tunge selskapene på børsen har lagt frem gode tall for tredje kvartal. Spesielt Telenor tok markedet på senga i morges med kanontall for tredje kvartal Aksjen er opp 3,8 prosent i tidlig handel.

Markedet har også reagert positivt på tallene fra fusjonskameratene DnB og Gjensidige Nor, blant var tapene lavere en antatt mens inntjeningen også lå i overkant for begge. Aksjen er opp 1,9 prosent.

Frontline er en av få aksjer som er ned i tidlig handel. Det skyldes meldinger blant annet på iMarkedet om fallende rater i VLCC-markedet. Aksjen er ned en drøy prosent etter en halv times handel.

El rekke andre selskaper har også lagt frem tall i morges, og blant de som overrasket spesielt positivt finner vi Fjord Seafood, Medi-Cult og Consorte Group.

Tandberg Data la også frem tall som viste en positiv utviklingen, men markedet ser ikke ut til å være fornøyd, og aksjen er ned 1,7 prosent. Kursen hadde gåt en del de siste par dagene før fremleggelsen.

Acta la frem sitt første overskudd siden børsintroduksjonen, men guiding for fjerde kvartal var heller kjølig, siden de ikke har merket noen klar positiv trend for sine spareprodukter.

Opticoms bekreftelse på det iMarkedet skrev i går om nye forsinkelser i Intel-avtalen, har sendt aksjen ned 3,9 prosent i formiddag.

Ute i Europa er de viktigste børsene ned etter en flat utvikling i USA i går kveld. Frankfurt-børsen er ned 0,4 prosent, mens London-markedet er svakt ned.


Før Oslo: Selskapstall i fokus


iMarkedet har gjort en gjennomgang av selskapstallene i forkant av børsåpningen.

Torsdag morgen har startet med et resultatrush for investorene på Oslo Børs.

Telenor leverte et knallresultat i tredje kvartal. Resultatene var godt over analytikernes forventninger, og teleselskapet fremstår nå som en pengemaskin. Dette liker investorene, og her kan man vente seg kraftige kursløft.

Bankene Gjensidige Nor og DnB kom også med tall torsdag. Begge bankene imponerte på bunnlinjen. Særlig de lave tapene på utlån i kvartalet, var langt bedre enn analytikernes estimater. Topplinjen (nettorente-inntekter) var litt bedre enn ventet i Gjensidige Nor, mens den var omtrent som ventet fra DnB. De lave tapene, kostnadene og rentemarginen gjorde at tallene trolig vil løfte Gjensidige Nor og DnB-aksjen torsdag.

Consorte leverte gode tall som ventet, etter at selskapet tidligere har kommet med et positivt resultatvarsel tidligere.

Et annet teknologiselskap. Tandberg Data, ser også til å ha fått orden på butikken. Omsetningen var svakt opp, men bunnlinjen var klart forbedret i tredje kvartal. Dette liker investorene fra en av aksjene som har gjort det best på Oslo Børs i år.

Et annet selskap som har fått orden på butikken er finansselskapet Acta. Selskapet presenterte overskudd for første gang siden børsnoteringen.

Men det er også skuffelsen innen finans: BNbank leverte solid resultatnedgang, og begrunner dette med effekten av renteraset.

Wilhelmsen-resultatene var på det jevne, mens selskapet lover utbytte.

Teknologiselskapet Data Respons leverte resultater i tredje kvartal, som var elendige. Dette var ventet, i og med at selskapet tidligere har vært ute med et resultatvarsel.

Fjord-resultatene var svakt positive, ettersom den underliggene butikken viser bedring. Fortsatt er imidlertid en del ryddejobb som gjenstår for den nye finansdirektøren.

Medi-Cult har klart å snu minus til pluss i tredje kvartal, og melder at selksapet følger sine planer.

I Europa har børsene startet med nedgang torsdag morgen. DAX-indeksen i Frankfurt var ned 0,3 prosent, mens CAC-indeksen i Paris var ned 0,1 prosent. I London lå FTSE-indeksen flatt.

I USA endte det med oppgang onsdag. Den brede S&P 500-indeksen steg 0,13 prosent til 1.048,11 poeng, mens teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen steg 0,22 prosent til 1.936,56 poeng.

I Japan endte indeksen ned 0,41 prosent til 10.695.50 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere