RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Rentefrykten tilbake

Sist oppdatert:
Amerikanske investorer begynte igjen å bekymre seg over renten mandag, og børsene falt
Tall som viste solid vekst i detaljhandelen i USA bidrog igjen til å sette høyere renter på agendaen mandag, og dette presset aksjemarkedene.

En rekke kommentarer fra styremedlemmer i den amerikanske sentralbanken den siste tiden har vektlagt at man vil kunne komme til å reagere raskt med høyere rente dersom inflasjonen viser tegn til å tilta.

Den effektive renten på tiårige statsobligasjoner steg i dag 0,08 prosentpoeng til 4,87 prosent, og nærmer seg de høyeste nivåene på to år, etter å ha nådd en bunn like over 3 prosent for omtrent et år siden.

De superlave rentene har vært et viktig argument for høyere aksjekurser i USA, og det argumentet er nå i ferd med å forsvinne, i alle fall når man ser på de lange rentene, som aktørene i finansmarkedet primært gjør.

Det var ganske stille når det gjelder selskapsnytt i USA i dag.

Chipsektoren trakk ned i USA, som den gjorde i Asia i dag, etter negative bransjeanalyser fra et par meglerhuse.

Til slutt endte S&P 500-indeksen ned 1,0 prosent til 1.125 poeng, Dow Jones falt 0,7 prosent til 10.335, og Nasdaq dumpet ned 1,5 prosent til 1.970 poeng.

Slutt Oslo: Tilbake

Det endte med nedgang på Oslo Børs mandag. Hydro ledet an nedgangen.

Hovedindeksen endte dagen ned 0,7 prosent til 195,43 poeng mandag. Indeksen lå i minus store deler av dagen, men ble dratt ytterligere ned etter den negative børsåpningen på Wall Street mandag ettermiddag.

Det var særlig Hydro-aksjen som dro ned blant de tyngste aksjene på Oslo Børs. Hydro-aksjen endte dagen ned 1,4 prosent til 430 kroner. Statoil dro også ned, og endte dagen ned 0,6 prosent til 86,50 kroner.

Oljeprisen ved avslutningen på Oslo Børs var imidlertid opp 0,48 prosent til 35,61 dollar.

Dagens vinnere var Altinex- og Technor-aksjen. De to var opp henholdsvis 6,7 prosent og 6,5 prosent mandag. Førstnevnte steg kraftig på en artikkel i Harstad Tidende om nye kontrakter. Ledelsen tonet imidlertid ned kontraktene overfor iMarkedet. Kontraktene er ikke meldt over børs.

Technor-aksjen steg etter at emisjonen på 100 millioner kroner til kurs 13,50 kroner ble meldt i boks.

Ellers var det god driv i Tomra mandag. iMarkedet fokuserte på utviklingen i det tyske markedet i flere artikler mandag. Samtidig skrev vi at det ligger an til en kontrakt i det greske markedet for Tomra. Tomra-aksjen endte dagen opp 1,5 prosent til 28 kroner.

Aker Kværner-aksjen endte dagen opp 1,8 prosent til 115,50 kroner. Det var forventningene om at selskapet vil få mer oppdrag i forbindelse med Statoils snøhvitsprekk, som var årsaken til kursløftet.

På taperlisten mandag kom Jinhui-aksjen øverst. Selskapets aksjekursen ble dratt ned hele 9,1 prosent til 11 kroner, etter at Shanghai-børsen falt hele 8,4 prosent mandag. Det ser ut til at det er frykten for rentehopp som lokker frem den panikkartede handlingen på Shanghai-børsen.

Software Innovation kom også høyt på taperlisten, etter at meglerhuset Kaupthing Norge dominerte selgersiden. Aksjen falt 5,2 prosent til 27,50 kroner mandag.

Åpning USA: Nedgang

Dow Jones-indeksen var ned 0,4 prosent til 10.369,09 poeng etter åpningen mandag.

Samtidig var den brede S&P 500-indeksen ned 0,5 prosent til 1.131,10 poeng, mens Nasdaq Composite-indeksen var ned 0,7 prosent til 1.986,62 poeng.

Dette var fasiten på Wall Street 10 minutter etter børsåpningen mandag.

Før USA: Mot fall

Hovedindeksen var ned 0,4 prosent til 196,06 poeng ved 14-tiden mandag. Dette var en langt mindre nedgang enn de ledende europeiske aksjeindeksene.

DAX-indeksen var ned hele 1,6 prosent til 3.951,51 poeng, mens CAC-indeksen i Paris var samtidig ned 1,5 prosent til 3.645,43 poeng. FTSE-indeksen i London var ned 1 prosent til 4.441,10 poeng.

De svake Europa-markedene dro ned i USA mandag. Både de brede aksjene og teknologiaksjen lå an til fall i USA i forkanten av børsåpningen.

Det er igjen frykten for økt inflasjon og økte renter som trekker ned.

Åpning Oslo: Tomra bremser fallet

Oslo Børs hovedindeks er ned 0,3 prosent til 196,3 poeng etter en halv times handel mandag. Dette er et mindre fall enn de større børsene i Europa.

To forhold kan forklare dette. For det første bremses fallet av at Tomra stiger 2,5 prosent til 28,30 kroner, etter at iMarkedet har meldt om to positive utviklinger i Tyskland: For det første er nytt bokspant-initiativ som Tomra er med på, og for det andre en domstol som har erklært isolerte retursystemer i butikker for ulovlig.

Men for markedet som helhet er nok kronekursen viktigere. Kronen har svekket seg klart de siste dagene, og dette har fortsatt mandag morgen. Dette er positivt for eksportbedrifter, som det er mange av på Oslo Børs.

Ellers er Wicom opp 8,6 prosent til 38 øre etter å ha meldt om en kontrakt med Hydro.

Jinhui er ned 4 prosent etter kraftig børsfall i Kina i dag, et marked som tørrbulkrederiet er eksponert mot.

Opticom fortsetter også å falle, nå med 3,5 prosent til 55 kroner, og flørter dermed med de laveste nivåene siden før hysteriet tok av i 1999.

Oljetungvekterne Hydro og Statoil er begge helt marginalt i minus. Førstnevnte er, som så ofte, mest omsatt til nå.

Før Oslo: Ned i Europa

Europa-børsene ligger i minus før start på Oslo Børs mandag.

Foreløpig er de viktige europeiske børsene ned i størrelsesorden en halv prosent, etter fall også i Asia. USA var stengt fredag.

Kronen har svekket seg markant de siste dagene, også mandag morgen, noe som isolert sett er positivt for eksportselskapene på Oslo Børs.

Oljeprisen har falt noe tilbake mandag morgen, tross nye terrorangrep i Irak, trolig primært fordi en generalstreik i Nigeria ble avblåst fredag.

På selskapsfronten har Norske Skog meldt om restrukturering og investeringener i Australia og New Zealand.

Norwegian melder om trafikkvekst, men fortsatt prispress, i mai.

Tomra kan bli påvirket av tyske nyheter. For det første melder avisen Die Welt om en prøveprosjekt for å pushe bruk av bokser i tyske dagligvarebutikker, som støttes av Tomra, Netto-kjeden og boksprodusenten Rexam.

I tillegg er det en del oppmerksomhet rundt en dom som sier at det er ulovlig for lavpriskjedene å ha isolerte pantesystemer for sin emballasje, når denne bare skiller seg marginalt fra annen emballasje. Dommen er rundt en måned gammel, men ser ikke ut til å ha fått mye oppmerksomhet før nå.

Børsene morgen: Chip-aksjer tynger Asia

Det er nedgang på Asia-børsene mandag, anført av chip-selskaper.

I Tokyo falt Nikkei 225-indeksen med 0,3 prosent til 11.491,66 poeng mandag.

Også på øvrige Asia-børser er det nedgang.

Spesielt tungt faller Sør-Korea og Taiwan, trolig fordi disse har et stort innslag av elektronikk- og chipselskaper, som er blitt nedgradert i en analyse av Deutsche Bank og UBS, ifølge Bloomberg News.

USA-børsene var stengt fredag på grunn av begravelsen av tidligere president Ronald Reagan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere