RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Rentespøkelset tilbake

Sist oppdatert:
Det amerikanske aksjemarkedet falt markert torsdag, men dro seg opp fra bunnen mot slutte
De ledende amerikanske aksjeindeksene falt tilbake på frykten for økende renter og stigende oljepriser.

Dette førte til at Dow Jones-indeksen og S&P 500-indeksen begge falt tilbake rundt 0,7 prosent torsdag. Nasdaq Composite-indeksen falt rundt 1 prosent.

Ny sterke makrotall torsdag, og fredagens jobbrapport, var årsaken til at rentespøkelset igjen kom frem.

I råvaremarkedet falt oljeprisen ned fra toppnivåene, og var tilbake 19 cent til 39,38 dollar i New York.

Gullprisen var samtidig ned 5,40 dollar til 388,40 dollar pr. unse.

På New York-børsen var det en rekke av tungvekterne som falt tilbake, med Home Depot og McDonalds i spissen. På Nasdaq-børsen ledet Intel og Yahoo an fallet.

Slutt Oslo: Dårlige nyheter tynget

Hovedindeksen endte til slutt ned 0,4 prosent til 191,21 etter å ha vært opp store deler av dagen. En fallende trend ute i Europa sammen med negative nyheter i det norske markedet sendte imidlertid børsen ned utover ettermiddag.

Det var det tyske markedet som frontet nedgangen ute i Europa i dag. Frankfurt-børsen var tung allerede fra åpningen etter en ny flat dag i USA. Ved lunsjtider kom det en gedigen skuffelse i form av svake industriordre, og senere på dagen valget den europeiske sentralbanken å ikke følge britene å en senkning av styringsrenten.

Signalene fra USA var heller ikke overbevisende, selv om de ukentlige arbeidsløshetstallene var klart bedre enn ventet. Det er Bush-adminsitrasjonens ønske om enda mer forsvarpenger som preget markedet sammen med en galopperende oljepris. Da åpningsbjellen lød på Wall Street kom den kommentarer fra sentralbanksjef Alan Greenspan, som var skjult kritikk mot Bush-adminsitrasjonen. Greenspan sa at budsjettunderskuddet nå er den største hindring for stabilitet i den amerikanske økonomien.

Her hjemme var også markedet preget av flere dårlige nyheter både i form av resultater og pressemeldinger.

Den største skuffelsen sto riggselskapet Ocean Rig for, da de meldte at boringen av Weymouth-brønnen var mislykket. Ocean Rig har satset 150 millioner kroner på brønnen mot en andel i lisensen. Aksje raste 6,5 prosent til 17,30 kroner.

DnB Nor la frem sterke tall for første kvartal før børs, og var svakt opp i tidlig handel. Aksjen ble imidlertid tynget av sterk oppgang i forkant, samt en rekke innsidesalg gjennom dagen. Bankaksjen endte til slutt uendret på 44,60 kroner.

En rekke andre selskaper skuffet stort, blant annet seismikkselskapet TGS-NOPEC og it-selskapet Birdstep. TGS havnet på eller under konsensus på de ulike nøkkeltallene, samt meldte om en skuffende ordreinngang i kvartalet. Aksjen endte ned 9,4 prosent til 96 kroner.

Birdstep la frem greie tall, men omsetning er fortsatt veldig lav i forhold til prisingen, og markedet ser ut til å begynne bli utålmodige. Aksjen ble sendt ned 8,4 prosent til 16,40 kroner.

Statoil løftet seg svakt på den stigende oljeprisen i ordinær handel, men ble sendte ned i sluttauksjonen. Aksjen endte på 86,75 kroner etter å ha gått eks. utbytte på 2,95 krone. Sluttkursen onsdag var på 90 kroner.

Opticom var i søkelyset i går etter de negative signalene fra sjefen Robert Keith rundt Intel-avtalen. Aksjen falt tungt fra åpning, men rette seg noe opp tidlig på ettermiddagen før den igjen falt ned i mørket. Aksjen endte ned 5,6 prosent til 68 kroner.

Oljeaksjen CanArgo ble dagens vinner etter at det ble klart at ting roer seg i den autonome delstaten Adjara. Den selvoppnevnte lederen Aslan Abashidze forlot i går kveld landet. Aksjen ble sendt opp 10 prosent til 5,40 kroner. CanArgo har brorparten av sin virksomhet sentralt i Georgia.

Rederiet Wilh. Wilhelmsen var blant få aksjer som steg etter resultatrapportering i dag, og endte opp 2 kroner i dag justert for utbyttet. Rederiet kunne melde om mer enn en tredobling av bunnlinjen.

Åpning USA: Oljeprisen presser ned

En sterk oljepris presser ned Wall Street etter åpningen.

Dow Jones-indeksen var ned 0,4 prosent til 10.275,32 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 0,6 prosent til 1.945,75 poeng.

Den brede S&P 500-indeksen var ned 0,4 prosent etter åpningen.

Høy oljepris og Greenspans kommentarer ved åpningen dro ned Wall Street i åpningsminuttene.

Før åpning USA: Mot kursfall

Det ligger an til en svak åpning på Wall Street torsdag.

Sterke makrorapporter og konsumenttall førte til at rentespøkelset igjen herjet blant amerikanske investorer.

Det ventes at dagens Wall Street-handel blir blandet, slik som gårsdagens utvikling.

Lunsj: Tech holder igjen

Hovedindeksen er opp 0,3 prosent til lunsj etter å hatt en svak periode midt på formiddagen. Det er mye fokus på skuffende resultater fra teknologisektoren torsdag, blant annet som skuffende signaler og tall fra Opticom og Birdstep.

Opticom har rast 7,3 prosent i dag etter at selskapets styreformann signaliserte at Intel-avtalen er historie.

Birdstep tynges av fortsatt store underskudd, og aksjen er ned 5,1 prosent. Selskapet omsetter fortsatt for knapper og glansbilder noe som setter prisingen av selskapet i et noe dårlig lys.

Det er generelt mye fokus på resultater på Oslo Børs i dag, og det er ikke bare Opticom og Birdstep som skuffet. Seismikkaksjen TGS-NOPEC har fått skikkelig juling i dag etetr at de leverte tall på eller rett unfer konsensus. De opprettholder den aggressive guiding, men ordreinngangen viste en svak trend, go analytikerne ser ikke ut til å ha tiltro til selskapets vekstmål Aksjen er ned 6,6 prosent til lunsj.

Natural er ned etter tall, mens Belships har fått mer juling i dag etter gårsdagens signaler om at bulktoppen er nådd.

Wilh.Wilhelmsen topper vinnerlisten blant de rapproterende selskapene og er opp 8 kroner til 176 kroner, når det justeres for utbyttet å 2 kroner.

DnB Nor leverte tall godt over konsensus, men på grunn av oppgang forut for tallene er aksjen kun opp 0,2 prosent til lunsj.

Dagens vinner er CanArgo etter nyheter om at sentralregjeringen i Georgia nå har kontroll i delstaten Adjara. Aksjen er opp 11,2 prosent til lunsj.

Blant børslokomotivene er det Frontline, Tomra og Orkla som tynger mest. Orkla gikk på tall og spekulasjoner rundt Stein Erik Hagen i går. Frontline faller på fortsatt svake rapproter fra Tankmarkedet, men Tomra igjen er rammet av svake signaler rundt tysk pant.


Åpning Oslo: Opticom-ras

Opticom faller tungt i dag på en ellers positiv børs.

Oslo Børs er opp 0,5 prosent i tidlig handel godt hjulpet av den høye oljeprisen og sterke resultater fra DnB Nor. Signalene fra resten av Europa trekker imidlertid i negativ retning uten å se ut til å prege Oslo Børs i tidlig handel.

Som ventet var Opticom i fokus i formiddag etter at styreformann Robert Keith i går kveld uttalte at Intel-avtalen er historie. Aksjen er ned 7 prosent i tidig handel til 67 kroner, og nærmer seg nå underligende verdi på selskapets Fast-aksjer.

På den positive siden er det CanArgo som leder an i oppgangen for oljerelaterte aksjer. Det er imidlertid ikke oppgangen i oljeprisen som hever aksjen, men derimot nyheten om at den selvoppnevnte lederen av den georgiske delstaten Adjara nå har forlatt landet. CanArgo er opp 11,4 prosent på nyheten som er ventet å gi ro i Georgia.

DnB Nor er blant tungvekterne som stiger i dag etter at finanskonsernet la frem gode tall for første kvartal. Aksjen er opp 0,9 prosent i tidlig handel.

Statoil, Norsk Hydro og Telenor er også svakt opp på henholdsvis oljepris og sterke kvartalstall. Statoil har gått eks. utbytte i dag på 2,95 kroner, og justert for dette er aksjen opp en drøy krone.

Royal Caribbean Cruises, som er et av de største rederiene på børsen, stiger etter pen oppgang i USA i går kveld. Aksjen er opp 1,6 prosent.

En rekke selskaper har lagt frem tall i morges, og de som skuffet mest er Birdstep og Natural som begge er ned over 3 prosent i tidlig handel. Wilh. Wilhelmsen er blant selskapene som overrasket mest positivt og er opp 1,7 prosent tross utbetalingen av et utbytte på 2 kroner. Ekornes er opp 1,3 prosent etter å igjen ha overrasket positivt.

Før Oslo: Opticom og Canargo i fokus

Det kan bli en noe blandet åpning i dag med nye fokus på resultater og Opticom.

De europeiske børsene er ned en halv time før børsåpning i Oslo i dag, og det kan komme til å prege deler av Oslo Børs fra åpning.

På den annen side kan Oslo Børs holdes opp av ny oppgang i oljeprisen i går kveld og i natt. Statoil-kursen vil imidlertid fall fra åpning som følge av at aksjen går eksklusive utbytte på 2,95 kroner i dag.

Åpning ventes å være preget av et nytt ras med resultater, stort sett på den positive siden, samt nyheter rundt selskapene Opticom og CanArgo.

DnB Nor var det eneste av de tunge selskapene på børsen som la frem tall torsdag morgen. Tallene var klart bedre enn ventet av analytikerne, og kan gi et løft for aksjen i tidlig handel.

Sportutstyrskosnernet Gresvig la også frem meget gode tall, og viser et problemene i andre halvår i fjor ser ut til å være løst Selskapet kom også med en sterk guiding for resten av året.

Det samme gjorde rederiet Wilh. Wilhelmsen, som tredoblet bunnlinjen i første kvartal. Rederiet opprettholdt sin guiding om bedre resultater for året. Aksjen går eksklusive et utbytte på 2 kroner i dag. Også Odfjell handles uten utbytte i dag på 6 kroner.

Seismikkselskapet TGS-NOPEC hadde ingen hyggelige overraskelser i ermet i dagens resultatrapport. Selskapet ga i april et resultatvarsel, og tallene kom inn på eller rett under konsensus, men utviklingen i blant annet ordrereserven var ikke overbevisende.

Opticom er ventet å rase børsen i dag etter at styreformann Robert Keith gjorde det klart at Intel-samarbeidet er over. Det kom frem i forbindelse med fremleggelsen av selskapets resultater i går ettermiddag. Kursen ventes å ende opp rundt verdien på selskapets aksjer i Fast.

På den positive siden så kan det forventes et rally i oljeaksjen CanArgo. I går kveld kunne Georgias president Mikhail Saakashvili fortelle innbyggerne at den gjenstridige opprørlederen i delstaten Adjara hadde forlatt landet. CanArgo-kursen steg nær 16 prosent i på meldingen.

Også gruveaksjen Crew Development fikk et kraftig løft i USA i går, og endte godt over sluttkursen i Oslo. Gullaksjen IGE kan bli løftet etter at deleide MinMet har oppjsutert gullreservene i Bjørkdalsgruven.


Børsene morgen: Blandet bilde

Børsene i Asia spriker i alle retninger etter en flat dag i USA.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo endte torsdag ned 1,6 prosent til 11.571. En styrket yen tynger eksportaksjene.

Ëllers i Asia er bildet uvanlig blandet. Sør-Korea faller tungt, over 3 prosent, anført av lokomotivet Samsung.

I Hongkong stiger børsen på en avisartikkel som indikerer at Kina likevel ikke vil gå til drastiske tiltak for å bremse veksten i landet.

Slutt USA: Blandet i USA

Det ble en blandet utvikling på USA-børsene onsdag. Alle de ledende indeksene endte rundt null.

Ved avslutningen på Wall Street var Dow Jones-indeksen ned 0,1 prosent til 10.310,95 poeng. Den brede S&P 500-indeksen endte opp 0,2 prosent til 1.121,58 poeng, mens Nasdaq Composite-indeksen steg 0,4 prosent til 1.957,26 poeng.

Uttalelsene til den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan tirsdag, var igjen i fokus hos investorene onsdag. Investorene må nå venne seg til en situasjon hvor rentenivået vil settes opp. Spørsmålet er ikke om det skjer, men når det skjer.

Ellers var mye fokus rettet mot sterke nynoteringer i råvaremarkedet. På new Yorks råvarebørs steg gull for levering i juni opp 2 dollar til 393,80 pr. unse.

I oljemarkedet var det også løft. Oljeprisen steg enda nærmere opp mot 40 dollar pr. fat.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere