RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Rett ned igjen

Sist oppdatert:
Mandagens oppgang ble slettet tirsdag, spesielt i teknologisektoren
Det var blant annet noe svakere konsumenttillitstall enn ventet som bidro til å trekke det amerikanske aksjemarkedet ned fra gårdagens toppnotering for de siste 31 månedene.

Tilbakefallet for Dow Jones Industrial Average kom tross tildels gode tall fra fem av selskapene i indeksen i dag. Dow Jones-indeksen endte ned 0,9 prosent til 10.609,92. Det var selskaper som DuPont, McDonalds, Merck og Caterpillar som rapportert dag.

Konsumenttillitstallene endte på det høyeste nivået på 18 måneder, men innfridde liekvel ikek helt hva markedet hadde ventet.

Nasdaq-indeksen som mandag endte på det høyeste nivået på 2 1/5 år ble meget tung i kveld. Det var aksjene tilknyttet mikroprosessorindustrien som ledet fallet. Det var svak guiding fra Novellus som trakk ned i tillegg til en nedgradering fra Bank of America av sektoren.

Nasdaq-indeksen endte til slutt ned 1,8 prosent til 2.116,04. Det brede markedet representert ved S&P 500-indeksen falt 1 prosent til 1.144,05.

Oljerelaterte aksjer var en av de få sektorene som holdt seg i kveld, og sektorindeksen endte nær uendret.


Slutt Oslo: Hydro stoppet ny børsfest

Norsk Hydro godt hjulpet av meglerhuset UBS stoppet en større oppgang i Oslo tirsdag.

Hovedindeksen endte til slutt opp marginale 0,25 prosent på 185,51 tirsdag, etter å ha vært opp over 1 prosent i tidlig handel. Det var et voldsomt salgspress i Norsk Hydro som var hovedårsaken til at Oslo Børs ble svakere utover dagen.

Norsk Hydro endte til slutt ned 1,2 prosent til 440,50 kroner i dag godt hjulpet av meglerhuset UBS. UBS sendt uten en oppdatering hvor de hevet kursmålet til 525 kroner, men sto samtidig for over 50 prosent av nettosalget i aksjen.

Det var ellers en stort sett bred oppgang for de største selskapene på Oslo Børs, selv om de falt litt tilbake etter lunsj. Statoil endte opp 0,3 prosent til 78 kroner, mens Telenor endte på nye all time high med 50,50 kroner. Telenor aksjen var en periode opp i 51,50 kroner tirsdag.

Tandberg var sterk i tidlig handel etter sterk oppgang for konkurrenten Polycom i USA mandag kveld, men mistet farten utover dagen sammen med signalene om en svak nedgang på Nasdaq i ettermiddag. Aksjen endte til slutt opp 0,4 prosent til 61,50 kroner.

John Fredriksens rederiaksjer ble svake utover dagen, Frontline falt tilbake på svakere aktivitet og noe lavere rater, mens Golar LNG ble presset av en ny negativ analyse fra ABG Sundal Collier og negative signaler rundt fremtiden til Mexico-prosjektet. Frontline endte opp 0,2 prosent til 211 kroner, mens Golar LNG falt 2,2 prosent til 112 kroner.

Software Innovation var en av de store vinnerne tirsdag etter å ha meldt om stor kontrakt i det danske it-markedet. Aksjen endte opp 18,5 prosent til 32,70 kroner.

En anbefaling av Altinex fra analysehuset CAR trakk aksjen kraftig opp id ag. Altinex endte opp 13 prosent til 26 øre.

En rekke andre teknologi- og it-aksjer hadde også en pen utvikling tirsdag. Fast, Q-Free, Birdstep og Tandberg Storage var blant de som gikk mest. Opticom var derimot tung, og endte ned 3,5 prosent til 104 kroner.

Riggaksjen Ocean Rig fortsatte opp i tidlig handel, men luften gikk ut av kursen på ettermiddagen på manglende bekreftelser av det påståtte store funnet gjort av riggen Eirik Raude. Ocean Rig endte til slutt uendret.

Åpning USA: Moderat fall

USA-børsene åpner som ventet moderat ned.

Etter ti minutter er Dow Jones og S&P 500 ned 0,2 prosent, mens Nasdaq har falt 0,4 prosent.

Før åpning USA: Mot fall

Til tross for nye sterke tall tirsdag, lå det an til en negativ åpning på Wall Street.

Det pekte mot et børsfall på Wall Street i forkant av børsåpningen tirsdag. Nedgangen vil trolig komme selv om resultatene som var ute tirsdag, var jevnt over positive.

Det er børsrallyet mandag som er årsaken til at det tirsdag ser litt svakere ut på børsene.

Dow-komponentene DuPont og Merck steg begge i førhandelen etter positive kvartalsrapporter. Xerox steg også i førhandelen på gode tall.

Lunsj: Holder på oppgangen

Hovedindeksen er opp 0,9 prosent rett klokken 12 tirsdag etter at børsen ste kraftig ved åpning. Markedet har stort sette utviklet seg sidelengs etter at indeksen toppet seg rettt oer 1 prosent.

Ute i Europa holder også de viktigste børsene på oppgangen, det tyske markedet er opp omkring 1 prosent, mens Eurotop 100-indeksen er opp 1 prosent.

Av de tyngste selskapene på børsen, så er det kun Norsk Hydro som er ned ved lunsjtider tirsdag. Også Hydro var opp i tidlig handel, blant annet løftet av en kursmålsøkning fra UBS. Aksjen har imidlertid falt frem til lunsj, og er ned 0,9 prosent.

Telenor fortsetter å holde seg på nytt all time high nivå, og er opp 2 prosent, mens Statoil er opp en prosent.

Tandberg har falt litt tilbake etter å ha vært opp over 3 prosent i tidlig handel. Aksjen stiger etter et kraftig rally for konkurrenten Polycom i USA mandag kveld.

John Fredriksens rederier har en noe blandet utvikling, Frontline er opp 1 prosent , mens Golar LNG er ned 0,4 prosent. Golar tynges blant annet av en hold-anbefaling fra ABG Sundal Collier.

Software Innovation er dagens virkelige vinner på børsen etter å ha landet det som kan være selskapets viktigste kontrakt. Selskapet har fått en stor ramme avtale i Danmark, og er opp 17,8 prosent.

Det er generelt sterk oppgang for it- og teknologiaksjer tirsdag, blant annet er Birdstep, Tandberg Storage og Fast kraftig opp.

Et par av børsen mindre likvide aksjer er ned i dag på meldinger, blant annet Star Reefer hvor direktøren for operasjonsdelen har solgt seg ut. Blom er ned 4,2 prosent på lavt volum etter at parhestene Dirk Blaauw og Gunnar Hirsti har tatt begge toppfunskjonen i selskapet.

Aker Kværner fortsetter å stige og er opp 2 prosent. Selskapet har meldt en mindre kontrakt på britisk sokkel.


Åpning Oslo: Solid oppgang

Oslo Børs har fått en pen rekyl tirsdag etter to dager med fall.

En pen oppgang i USA i går etter en ny bunke med sterke selskapsresultater har satt fart i norske og europeiske aksjer tirsdag. Før åpning i dag hadde Oslo Børs falt ot dager på rad, noe børsen ikke hadde gjort siden før jul.

I tidlig handel har markedet imidlertid tatt igjen mye av det tapte og hovedindeksen er opp 1 prosent. I tillegg til en sterk oppgang i USA i går, så har kronen svekket seg ytterligere mot dollar det siste døgnet.

Det er en bred oppgang, hvor alle de tyngste aksjene på børsen er representert. Telenor er igjen spesielt sterk, med en oppgang på 2 prosent til ny all time high på 51,25 kroner.

Statoil er også opp over en prosent etter 40 minutters handel.

Tandberg er blant aksjene som hjelper indeksen opp i formiddag etter at konkurrenten Polycom fikk et løft på over 5 prosent på Nasdaq i går kveld.

Også en del andre teknologi- og it-aksjer er høyt oppe på vinnerlisten, det gjelder spesielt Software Innovation. Aksjen er opp nær 14 prosent etter å ha meldt om en større rammeavtale i Danmark.

Fast, Birdstep og ContextVision er andre aksjer i sektoren som går bra tirsdag.

Blom har falt over 4 prosent i tidlig handel etter melding om at de tidligere DSND-toppene Dirk Blaauw og Gunnar Hirsti har festet grepet ytterligere på kartselskapet. Blaauw går nå inn som leder av selskapet, hvor Hirsti nylig har blitt styreformann.

Ellers er taperlisten av en noe kortere art, blant annet med en del mindre oljeserviceselskaper samt gull aksjer på listen.

Altinex går som en kule tirsdag etter at analysehuset CAR har vært ute med en anbefaling. Aksjen er opp 13 prosent.

Norman stiger sammen med teknologisektoren og på varslene om et nytt større angrep av et espotvirus på internett.


Før Oslo: Oppgang ventes

Opptur i USA og positive børser i Europa peker mot en postiv åpning på Oslo Børs.

Det amerikanske aksjemarkedet snudde opp igjen mandag kveld etter flere dager med blandet til svak utvikling tross en mengde gode selskapsresultater. Blant selskapene som trakk opp de amerikanske markedet i går var American Express.

Det kom også et par sterke rapporter etter børs.

Det var bred oppgang både inne teknologi og i tradisjonell industri. Dette har smittet over på det europeiske markedet i tidlig handel, og Frankfurt-børsen er opp 0,8 prosent en halvtime før åpning av handelen i Oslo. Europtop 100-indeksen er opp 0,7 prosent.

En svekket krone mot dollar bør også gi grunnlag for en positiv åpning i Oslo, en dollar koster nå 6,92 kroner, opp 7 øre fra mandag morgen.

De norske aksjene i USA peker også mot en oppgang tirsdag etter to dager på rad med fall for Oslo Børs.

I tillegg til at Norsk Hydro og Statoil begge endte høyere på New York-børsen, så kan Golar og Petroleum Geo-services ventes å stige fra åpning.

Tandberg-konkurrent Polycom steg nærmere 6 prosent på Nasdaq i går, og kan gi et løft for den norske aksjen.

Det er ellers få større selskapsnyheter ute før åpning av handelen i Oslo tirsdag.

Datasikkerhetsselskapet Norman kan bli positivt påvirket av varslene om en ny kraftig dataorm som skal være på vei rundt på nettet.


Børsene morgen: Blandet i Asia etter USA-rally

En meget sterk utvikling i USA i går makter ikke å gi klar oppgang i Asia tirsdag.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo endte tirsdag ned 0,4 prosent til 10.928,03 poeng.

En ny svekkelse av dollaren mot yen de siste dagene tynger Asia-børsene, fordi det gjør det vanskeligere for eksportørene, for eksempel av biler, å konkurrere på det amerikanske markedet.

På øvrige Asia-børser er bildet blandet. Taiwan stiger markant, mens Sør-Korea og Hongkong faller moderat.


Slutt USA: Solid opptur

Etter en nølende start skjøt USA-børsene realt fart mandag.

En rekke positive kvartalsrapporter de siste dagene fikk for alvor effekt på USA-børsene mandag. Børsene begynte labert med små endringer, men skjøt kraftig fart utover dagen.

På resultatfronten kom American Express ut med tall midt på dagen i dag, og holdt seg til melodien dette kvartalet: Bedre enn året før, og bedre enn forventningene.

Markedene fikk også støtte av et uventet høyt tall for boligomsetning i desember, som indikerer at husholdningene i USA ikke har tatt foten av gasspedalen.

Til slutt endte S%P 500 opp 1,2 prosent til 1.155, Dow Jones steg 1,3 prosent til 10.703, mens Nasdaq la på seg 1,4 prosent til 2.154.

Rentene trekker nå oppover i USA, på grunn av sterke makrotall. Renten på tiårige statsobligasjoner økte i dag fra 4,07 til 4,14 prosent, blant annet etter tallene for boligsalget i desember.

Både gull og olje falt i dag, gull på økt tro på at verdens sentralbanker for alvor vil begynne å bremse fallet i dollaren, noe som normalt vil sveke gull. Oljeprisen falt på utsikter til økt eksport fra Irak samt mildere vær i USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere