RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Sent rally

Sist oppdatert:
Teknologi- og oljeaksjene dro i gang et lite aksjerally mot slutten av handelsdagen onsdag
Hverken Irak eller rentebeslutningen til den amerikanske sentralbanken fikk investorene til å holde seg borte fra aksjemarkedet. Oppgangen for teknologi- og oljeaksjene dro i gang et lite rally på Wall Street. Aksjer som Exxon Mobil steg sammen med chip-, nettverks- og telekom-aksjene. Gull-aksjer og flyaksjene falt tilbake.

Råoljeprisen steg igjen til 33 dollar i det amerikanske råvaremarkedet.

Onsdag var den amerikanske sentralbanken ute med sin rentebeslutning. FED valgte å holde rente uendret og oppretthold sitt syn på balansen i økonomien.

Dow Jones-indeksen endte opp 24 poeng til 8,113, den brede S&P-indeksen endte opp 5,8 poeng til 864,4 til mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen endte opp 16 poeng til 1.358 poeng.

Slutt Oslo: Opp fra bunn

Det ble en ny dårlig dag for aksjeinvestorene på Oslo Børs onsdag. Hovedindeksen endte dagen ned 1,83 prosent til 108,06. Indeksen dro seg noe opp fra bunnen i løpet av dagen, da indeksen var på 107,45 poeng, noe som er på Asia-krisen-nivået fra 1998.

Av de viktige aksjene på Oslo Børs, var fallet til Tandberg det største. Selskapet leverte resultater for fjerde kvartal onsdag kveld. Tallene var omtrent som ventet, men flere skeptiske investorer pekte på at selskapets kontantstrøm og enhetssalg ble dårligere enn ventet. Kursfallet i løpet av onsdagen ble betydelig og i løpet av dagen var aksjen ned 10 prosent. Til slutt endte Tandberg-aksjen ned 7,85 prosent til 36,40 kroner.

Det var også fall for Frontline og Orkla onsdag. Bekymring rundt investoren Christen Sveaas’ eierpost i Orkla trakk ned aksjekursen i Orkla. Også Storebrand-aksjen ble dratt ned av Sveaas-bekymringen. I Frontline var det dårlig rateutvikling og fortsatt lav aktivitet i tankmarkedet som dro ned.

Norske Skog falt også kraftig. Deutsche Bank nedjusterte aksjen fra kjøp til selg onsdag.

Infocus steg kraftig etter at selskapet kom med resultater for fjerde kvartal. Omsetningen til selskapet kom inn langt over analytikernes forventninger, mens resultat før omstruktureringer var litt bedre enn markedet hadde ventet. I tillegg til dette guidet selskapet positivt for første kvartal. Infocus-aksjen steg 10,84 prosent 46 kroner.

Åpning USA: Nedover

Dow Jones-indeksen, Nasdaq og S&P var ned rundt 1 prosent etter åpningen onsdag.

Det er Bush-talen tirsdag kveld som tynger Wall Street etter åpningen.

Før åpning USA: Venter på FED

Imens investorene venter på rentebeslutningen, ser det ut til at Bush-tale tirsdag kveld preger aksjemarkedene. I snitt virker det som talen ble oppfattet negativt av aksjeinvestorene, og det ventes kursfall på Wall Street etter åpningen onsdag.

Senere på kvelden i USA onsdag kommer beslutningen om hvorvidt den amerikanske sentralbanken vil endre styringsrenten. På forhånd tror ikke de fleste økonomene på noen endring i den amerikanske renten.

Lunsj Oslo: Alt er trist og leit

Oslo Børs hovedindeks er klokken 11:55 ned 2,2 prosent til 107,7 poeng.

Internasjonalt faller det også, etter at president George W. Bush i går holdt sin mye omtalte tale, som ikke akkurat dempet krigsfrykten.

Fokus her hjemme er på Tandberg, som faller 9 prosent til 35,80 kroner, etter kvartalstall i går ettermiddag. Fokus er på antall enheter solgt og på kontantstrømmen.

InFocus er ned 6 prosent til 39 kroner, i forkant av kvartalstall senere i dag.

Norske Skog er ned 4,5 prosent, etter at Deutsche Bank har gjort en real nedjustering fra kjøp til salg, med tilhørende øksing av kursmål og estimater.

Frontline faller også 4,5 prosent på fallende rater og liten aktivitet i tankmarkedet.

Schibsted går mot trenden, og stiger 1,5 prosent etter gode TV 2-tall i går ettermiddag.

Åpning Oslo: Under fjorårsbunn

Hovedindeksen på Oslo Børs er under bunn-nivåene fra i fjor høst, og ble sendt rett ned etter børsåpningen.

Hovedindeksen på Oslo Børs var ned hele 1,8 prosent til 108,06 poeng etter åpningen onsdag. Dermed flørtet indeksen med bunn-nivåene fra i fjor høst. Da var indeksen i løpet av dagen (intradag) på 108,44 poeng.

Tandberg-aksjen ble sendt kraftig ned onsdag formiddag. Bakgrunnen for dette er ganske uforståelig hvis man ser ut fra resultatrapporten selskapet sendt tirsdag kveld. Den var omtrent som, eller bedre enn ,markedet hadde ventet. Trolig er det generelt dårlige aksjemarkedet som tynger Tandberg-aksjen. Finansdirektør Terje Rogne ønsker heller ikke å komme med noen guiding for 2003.

Også andre teknologiselskaper ble sendt kraftig ned onsdag formiddag. Øverst på taperlisten er Opticom, Telecomputing og Birdstep.

Frontline var også ned hele 4,44 prosent til 64,50 kroner på fallende tankrater.

Fjord, Schibsted og PGS var blant få selskaper som var i blått onsdag formiddag.

iMarkedet referte en artikkel på Intrafish onsdag morgen om at islendingene Samherji trolig ønsker å kjøpe seg videre opp i Fjord.

I Schibsted var det gode tall fra deleide TV2 som dro opp. PGS-aksjen steg etter at selskapet meldte om betaling av renter på to lån.

Før åpning Oslo: Usikre markeder

De ledende europeiske aksjeindeksene falt tilbake onsdag morgen. DAX-indeksen i Frankfurt var tilbake hele 2,4 prosent en halv time før åpningen på børsen. Frankfurt-børsen fikk med seg mye av oppgangen på Wall Street tirsdag. (Se sak under)

Også på London-børsen og Paris-børsen var det nedgang onsdag morgen. I Paris falt France Telecom-aksjen til tross for at selskapet så ut til å legge frem resultater som var bedre enn ventet.

Ellers blir det trolig fokus på Tandberg onsdag. Selskapet la overraskende frem resultater for fjerde kvartal tirsdag kveld. Resultatet var omtrent som ventet, eller litt bedre enn analytikerestimatene. Tandberg signaliserer en omlegging til dollarresultater.

PGS meldte onsdag at de har innfridd rentebetalingen på to lån innen den utsatte fristen på 30 dager. Dette er i tråd med hva selskapet tidligere har kommunisert.

Ellers var det særlig tungt for Stolt Offshore-aksjen i det amerikanske markedet tirsdag kveldt, noe som kan smitte over på det norske markedet.

Det er også verdt å merke seg at Elteks referanseaksje Artesyn steg hele 13 prosent etter gode tall tirsdag. Alt tyder på et Eltek-rally også på Oslo Børs.

Børsene morgen: USA opp - Asia falt

Den japanske aksjeindeksen Nikkei 225 falt til det laveste nivået på seks uker onsdag morgen. Indeksen endte ned 2,3 prosent til 8.529,60.

Bakgrunnen for fallet var at investorene er bekymret for at etterspørselen ikke vil ta seg opp igjen i Japan på en stund.

Også på andre asiatiske børsmarkeder var det fall. I Sør-Korea falt Kospi-indeksen 2,3 prosent, etter at Samsung-aksjen ble sendt ned. Investorene solgte unna da markedsprisen på minnebrikker falt ytterligere.

I Hongkong lå Hang Seng-indeksen an til å ende på det laveste nivået på tre og en halv måned.

Slutt USA: Opptur på slutten

Brukbare kvartalsrapporter sendte USA-børsene opp tross nervøsitet før Rikets tilstand-talen i dag.

USA-børsene klatret pent tirsdag, etter gode kvartalsrapporter fra tunge selskaper som Procter & Gamble, Merck og flere andre.

I tillegg kom forbrukertillit-tall inn ørlite bedre enn ventet.

Dette så ut til å få investorene tanker bort fra krigsfrykt for en liten stund. Dermed fikk man en brukbar opptur etter mange dårlige børsdager i det siste.

S&P 500-indeksen steg 1,3 prosent til 859, Dow Jones klatret 1,2 prosent til 8.089, mens Nasdaq klarte 1,3 prosent opp til 1.342.

Oljeserviceindeksen, som falt brutalt mandag, hentet seg opp igjen en drøy prosent i dag.

Fokus tirsdag kveld var på "State of the Union"-talen som president George W. Bush avholdt tirsdag kveld amerikansk tid, samt på onsdagens rentemøte, hvor de fleste makroøkonomene tror renten blir holdt uendret, med en marginal sjanse for videre kutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere