RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Solid i pluss

Sist oppdatert:
USA-børsene valgte mandag å glemme rentehevinger, og steg robust
Etter mange dårlige dager med bekymringer over økt rente, valgte investorene i USA mandag å sende aksjene solid opp.

Det skjer dagen før et viktig rentemøte i USA, hvor man nå grubler på hvor mye lenger man kan beholde den historisk lave styringsrenten på 1 prosent.

Oljeprisen steg mandag til det høyeste nivået på 13 år i USA. Amerikansk referanseolje for lelvering i juni steg 83 cent til 38,21 dollar mandag.

Det var ellers en relativt nyhetsfattig dag på selskapsfronten. Over 80 prosent av selskapene i S&P 500-indeksen har kommet med sine tall for første kvatal. Gjennomsnittlig resultatvekst er nesten 26 prosent og omsetningsveksten nesten 12 prosent, ifølge analysebyrået Thomson First Call.

Industriindeksen ISM kom i dag. Den viste fortsatt fremgang, men var litt under markedets forventning.

Til slutt endte S&P 500 opp 0,9 prosent til 1.118, Dow Jones steg også 0,9 prosent, til 10.314, mens Nasdaq klarte 1,0 prosent til 1.939.

Slutt Oslo: Norwegian ned på vårslapp dag

Det var en vårslapp dag på Oslo Børs. Mest markant var kursfallet for CanArgo og Norwegian.

Det var rolig handel på Oslo Børs mandag. Investorene er avventende i forkant av viktige makrotall og uttalelser fra FED-sjef Alan Greenspan senere i uken.

Ved avslutningen på børsen var hovedindeksen ned 0,2 prosent til 187,95 poeng.

Oslo ble også preget av at markedet i London holdt stengt mandag.

Mest markant på Oslo Børs mandag var kursfallet til Norwegian. Det var uttalelsene til Norwegian-sjef Bjørn Kjos til Nettavisen som startet fallet til denne aksjen. Ved avslutningen var Norwegian-aksjen ned hele 16,77 prosent til 12,90 kroner.

En analytiker iMarkedet var i kontakt med mandag uttalte at Norwegian er nødt til å endre strategi for å overleve. Dagens brede satsing med lave priser betyr at flyselskapet graver sin egen grav, mente analytikeren.

Analytikeren sa også at Norwegian trolig kan glemme å gjennomføre en emisjon. Den vil investorene sky som pesten.

Ellers var Canargo-aksjen markant ned på børsen. Investorene har solgt unna aksjer i denne traderaksjen etter at det lille oljeselskapet meldte om en kjempeemisjon på rundt 400 millioner kroner.

Analysehuset CAR skriver i sin rapport mandag at de anbefaler kundene å stemme nei til emisjonsfullmakten i stedet for å selge aksjen.

- Ovenfor frustrerte investorer vil vi påpeke at det normalt er smartere for investorer å stemme med hodet enn bena. Synes man selskapet ber om for stor fullmakt kan man heller stemme nei begrense fullmakten) enn å svare med å selge aksjen, skriver CAR.

CanArgo-aksjen endte dagen ned 12,53 prosent til 4,33 kroner.

Investorene vendte tommelen ned også etter resultatpresentasjonen og tallene til Geir Aune og Ocean Rig. Denne aksjen endte dagen ned 3,17 prosent til 18,30 kroner.

Åpning USA: Svakt opp

Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen steg 0,6 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen steg 0,3 prosent rett etter åpningen mandag.

Dow Jones-indeksen var imidlertid ned 0,1 prosent etter åpningen. Dermed ble det en blandet børsåpning etter åpningen mandag.

Før åpning USA: Mot positiv børsstart

En halv time for børsstarten i det amerikankske aksjemarkedet, ligger den an til en positiv åpning.

Både det brede markedet og teknologiaksjene ligger an til oppgang.

Det ventes en rolig åpningen, men en halvtime etter børsstarten kommer ny makrotall i ISM-rapporten for april og tall for investeringer i nye industribygg (Construction Spending ) i mars.

Oslo lunsj: Norwegian gruses

Aksjene til flyselskapet Norwegian falt kraftig på Oslo Børs mandag. Aksjen var ned hele 16,77 prosent til 12,90 kroner.

Ellers var Hovedindeksen ned 0,2 prosent til 187,95 poeng.

Ocean Rig-aksjen var også ned etter lunsj, da selskapet kom med sin resultatrapport for første kvartal. Tallene var skuffende da de viste nye underskudd. Dette førte til at Ocean Rig-aksjen falt 4,8 prosent til 18 kroner.

Blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs var det særlig kursfall for CanArgo-aksjen etter lunsj. Fallet kom etter ny tilbakegang på den amerikanske AmEx-børsen.

På vinnerlisten etter lunsj var Tybring-Gjedde og Gresvig, etter en oppgang på 3,33 prosent og 2,82 prosent.

Åpning Oslo: Ned med Europa

Oslo Børs hovedindeks er ned 0,6 prosent til 187,2 poeng etter en halv time mandag. Det er omtrent som ledende børser ute i Europa.

Børstaper er Norwegian, som faller 13 prosent til ny bunnrekord på 13,50 kroner, etter at også adm. direktør Bjørn Kjos medgir at man ikke kan overleve med dagens prisdumping. Kursen er nå godt over halvert siden børsnoteringen på slutten av fjoråret.

Oljeprisen er sterk, og flere offshoreaksjer holder seg godt oppe. Prosafe er opp 3,4 prosent til 154 kroner. Også Northern Offshore, Ocean Rig, PGS og Northern Oil kan vise plusstall i dag.

Hydro er opp 0,6 prosent til 405,50 kroner, og bidrar dermed godt til å bremse fallet, i og med at aksjen veier så tungt i indeksen.

CanArgo faller imidlertid hele 6,5 prosent til 4,63 kroner, etter at aksjen raste tungt i USA fredag.

Fast faller også, med 5,5 prosent, etter at storaksjonær Robert Keith overfor Dagens Næringsliv har sammenlignet Fast med Google, og innrømmet at man feilet.

Altinex er ned 2,86 prosent til 34 øre, til tross for kvartalstall som viste pluss.

Før Oslo: Rødt i Europa

Europeiske børser har åpnet ned mandag.

De ledende børsene i Europa er ned i størrelsesorden en halv prosent før starten på Oslo Børs mandag, etter fall i USA fredag og Asia i dag. Tokyo og London er stengt i dag.

Det er mye fokus på muligheten for renteoppgang i USA, og dette blir ikke mindre intensivt denne uken, i og med at sentralbanken har rentemøte tirsdag.

Her hjemme har Altinex og Rieber kommet med positive kvartalstall.

Oljeprisen utviklet seg sterkt fredag, mens dollarkursen er lite endret de siste dagene.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier til TV 2 Nettavisen at selskapet ikke kan leve med dumpingsalget til SAS, og dette kan komme til å tynge Norwegian-aksjen.

Blant de norske aksjene i USA er det verdt å merke seg at CanArgo falt kraftig, til godt under Oslo-sluttkurs.

Børsene morgen: Asia faller

Asiatiske børser faller mandag, slik markedet også gjorde i USA fredag.

Tokyo-børsen er stengt mandag. Ellers i Asia er det stort sett røde tall på børsene. Det er fortsatt fokus på forventede tiltak for å kjøle ned økonomien i Kina.

I USA falt aksjemarkedet fredag. Her er det frykt for renteoppgang som dominerer over gode kvartalstall fra selskapene. Gode makrotall hjelper heller ikke, for slike gjør det enda sikrere at det snart kommer en renteoppgang.

Rentefokus vil det også være denne uken, ettersom den amerikanske sentralbanken skal ha rentemøte i morgen.

Fredag sluttet S&P 500 ned 0,6 prosent til 1.107,30, Dow Jones falt 0,5 prosent til 10.225,57, mens Nasdaq slet tungt, og sluttet ned 2,0 prosent til 1.920,15 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere