RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Solid opp

Sist oppdatert:
Det ble solid oppgang i USA mandag. Forklaringene var mange, men hver for seg tynne
Burgeraksjen McDonald's var blant dem som trakk USA-børsene opp til en saftig dag mandag, etter kvartalstall.

Ellers trekkes det frem som positivt at det endelig er kommet et forlik mellom amerikanske børsmyndigheter og store aksjemeglerhus, som har blandet sammen rollene sine, og nå skal betale 1,4 milliarder dollar, samtidig som tidligere stjerneanalytikere er utestengt fra aksjebransjen på livstid. Man anser det tydeligvis som positivt at dette nå endelig kan være ute av verden.

Lavere oljepris er også positivt for verdensøkonomien, og dermed for børsene.

Samtidig er rapporteringen av resultater for første kvartal nå på det nærmeste over i USA, og den jevne oppsummeringen synes å være at det kunne gått verre.

Som iMarkedet skrev i dag har de tyngste børsselskapene i USA vist robust resultat- og omsetningsvekst i første kvartal.

Ifølge analysebyrået Thomson Financial har selskapene i S&P 500-indeksen økt resultatet med 12 prosent i snitt i første kvartal. For inneværende kvartal venter analytikerne i snitt en vekst på 6 prosent, mens de ser 13 prosent i tredje kvartal.

Chip-aksjer steg på en bransjeanalyse som viste økende salg i mars.

Fasit ble at S&P 500 steg 1,8 prosent 915 poeng, Dow Jones steg 2,0 prosent til 8.471 mens Nasdaq la på seg 1,9 prosent til 1.462.

Slutt Oslo: Hydro og Statoil tynget

Statoil og Hydro innfridde ikke for første kvartal, og bidro til å gjøre Oslo til svakest i Europa.

Hovedindeksen endte ned 0,3 prosent til 113,74 på det som var en god dag på de fleste børsene. Det var resultatfremleggelsene til Norsk Hydro og Statoil som preget utviklingen på Oslo Børs mandag, i tillegg til cruiseaksjen Royal Caribbean Cruises. En positive utvikling fra åpning i USA klarte ikke å kompensere for tungvekternes fall.

Hydro var den av de to største selskapene på børsen som skuffet mest mandag i forbindelse med fremleggelsen av første kvartalstallene. Hydro havnet under konsensus, og hadde ingen spesielt oppløftende signaler å gi for resten av året. Aksjen falt 2,8 prosent til 292 kroner.

Statoil innfridde estimatene, men hadde heller ikke noen store vyer for resten av året som kunne heve markedsbegeistring. En fallende oljepris hjalp heller ikke på utviklingen. Aksjen endte ned 0,9 prosent til 56,50 kroner.

Dagens børsvinner ble rederiet Leif Höegh & Co etter at Høegh-familien la inn et bud på samtlige aksjer til kurs 124 kroner. Det sendte Höegh-aksjen opp 25,4 prosent til 123,50 kroner. Det utløste også omsetning i flere av de illikvide shippingaksjene på børsen, og oppgang. Blant annet endte Ganger Rolf, Odfjell, Bonheur og Wilh. Wilhelmsen opp som følge av Høegh-budet.

Frontline snudd også opp i dag etter flere dager med fall. Liten tiltro til OPECs siste kvoteendringer og kuttvedtak Aksjen endte opp 3,1 prosent til 83,50 kroner.

Royal Caribbean Cruises var ikke med shippingbransjen opp i dag, og SARS-frykten fortsetter nå å spise på kursen. Aksjen falt kraftig i USA på fredag, og utløste et fall i Oslo på 3,3 prosent til 117 kroner. Uttalelser fra konkurrenten Carnival om at bestillingen hittil kun er preget av SARS-viruset i det asiatiske markedet, hjalp aksjen noe på ettermiddagen.

Av teknologiaksjene så var radarparet FAST og Opticom kraftig opp mandag, mens Birdstep og Sensonor var blant taperne.

Bankaksjene var forsiktig opp i dag med den generelle utviklingen på de europeiske børsene.

Før åpning USA: Blandet

Det ligger an til en blandet åpning på Wall Street mandag ettermiddag.

Det lå an til en blandet åpning på Wall Street mandag ettermiddag. USA-børsene ble dratt opp av positive europeiske børser. I tillegg til dette kom kjempen Procter & Gamble med tall som nådde markedets forventninger.

Matkjeden McDonalds kom også inn omtrent som ventet, med et resultat pr. aksje som var 1 cent over markedets forventninger.

Ellers er aksjemarkedet nervøst etter en usikker børsuke i forrige uke.

Lunsj Oslo: Nedgangen forsterkes

Oslo Børs hovedindeks er ned 0,6 prosent til 113,4 poeng klokken 12:10 mandag.

Fortsatt er bredden positiv - med andre ord er det flere vinnere enn tapere på børsen.

Men to tungvektere trekker tungt ned: Hydro fall med 3 prosent etter kvartalstall og Royal Caribbean med 4 prosent på SARS-frykt.

Vinner er stadig vekk Leif Höegh, opp 25 prosent etter bud fra Höegh-familien.

Penny-aksjen Medi-Cult kommer også kraftig, og stiger 19 prosent til 4,20 kroner.

Itera stiger 5 prosent etter nye innsidekjøpt fra påtroppende styreleder Per Boasson.

Det er fortsatt oppgang for andre illikvide shippingaksjer, inspirert av Leif Höegh. Det gjelder Wilh. Wilhelmsen, Odfjell, Ganger Rolf og Bonheur.

Det er fortsatt pluss på de fleste Europa-børsene, men pilene peker nedover i forhold til nivåene tidligere i dag.


Åpning Oslo: RCL og Hydro tynger

Selv om det er flest aksjer som stiger på Oslo Børs mandag, trekker Hydro og Royal Caribben ned.

Oslo Børs hovedindeks er ned 0,4 prosent til 113,6 poeng etter en halv times handel mandag.

Selv om det er klart flere aksjer som stiger enn som synker i dag, trekkes børsen ned av to tungvektere: Hydro og Royal Caribbean.

Hydro er mest omsatt og faller 3 prosent til 292,50 kroner, etter kvartalstall som var svakere enn ventet på bunnlinjen til tross for høy oljeproduksjon og høyere omsetning enn ventet.

Royal Caribbeans fall speiler utviklingen i USA fredag. Cruisebransjen rammes hardt av SARS-frykten.

Statoil har også kommet med tall. Aksjen er uendret på 57 kroner, noe som reflekterer at tallene var omtrent som ventet.

Børsvinner er Leif Höegh, som er opp 25 prosent til 123,50 kroner, etter at det ble kjent at Höegh-familien byr 124 kroner.

Budet ser ut til å ha skapt et lite rally i andre illikvide shippingaksjer Wilh. Wilhelmsen, Odfjell og Ganger Rolf, som alle er høyt på vinnerlisten.

Tandberg Data er opp 14 prosent til 6,79 kroner, og fortsetter dermed den sterke utviklingen i år.

Fortsetter oppgangen gjør også Tandberg Television, etter gode kvartalstall før helgen. I dag er aksjen opp med 4 prosent til 12 kroner. Pareto er blant meglerhusene som har oppjustert aksjen etter kvartalsrapporten.

Ute i Europa er det jevnt over oppgang på børsene.

Før Oslo: Tungvekterne innfridde nesten

To av Børsens tungvektere leverte resultater som ventet i mandag morgen. Det ventes en flat børsåpning.

I forkanten av åpningen på Oslo Børs mandag var Statoil og Hydro ute med tall for første kvartal.

Statoil leverte omtrent på nivået med analytikernes forventninger, mens det var mer uklarhet rundt Hydro-tallene. Hydros topplinje og produksjon var litt bedre enn markedet hadde ventet, mens bunnlinjen var svakere enn ventet.

Det ventes en flat åpning på Oslo Børs mandag.

Børsene Morgen: Blandet i Asia etter USA-fall

Nikkei 225-indeksen i Tokyo er ned 1,0 prosent til 7.619 poeng klokken 07:25 norsk tid mandag morgen.

Sony tynget på bekymring for resultatutviklingen, samt at svake BNP-tall fra USA fredag tynget eksportørene generelt.

På Taiwan faller børsen markant, trukket ned av chip-produsenten Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Men de øvrige viktige Asia-børsene er lite endret, og jevnt over marginalt opp.

Fredag sluttet USA klart ned. S&P 500 falt 1,4 prosent til 890, Dow Jones 1,6 prosent til 8.306 og Nasdaq 1,6 prosent til 1.435.

Hovedgrunnen var svakere BNP-tall enn ventet for første kvartal. Det første anslaget, som ofte blir revidert, viste en årlig vekstrate på 1,6 prosent, bare marginalt bedre enn 1,4 prosent i foregående kvartal. Markedet hadde ventet godt over 2 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere