RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Store fall på renter

Sist oppdatert:
Oljepris, inflasjonsuro og rentesjokk ga fall
Det ble en til dels kraftig nedtur for de amerikanske børsene i kveld etter flere negative makronyheter. Det begynte allerede før åpning av handelen i dag i et overraskende kraft nedsalg av lange obligasjon til fallende kurser. Det ga en tilhørende økning i de lange rentene som er dårlig nyheter for aksjemarkedet.

Stemningen ble ikke bedre av kveldens perioderapport sentralbanken Federal Reserve, den såkalte Beige Book-rapporten om tilstanden i amerikanske økonomi. Det meldes om god vekst, men også kontinuerlig prispress, spesielt på innsatsvarer.

Dette fornyet inflasjons- og renteuroen i aksjemarkedet etter sjokket før åpning. Når dollaren i tillegg falt og oljeprisen luktet på nye rekordnivåer var det lite positivt å gripe fatt for investorene i aksjemarkedet.

Eneste positive enkelt nyhet var inne teknologisegmentet, nærmere bestemt mikroprosessorindustrien. Det var chipprodusenten Xilinx som var ut med positiv guiding.

Fasiten viste et fall på 107 poeng eller 1 prosent for Dow Jones-indeksen til 10.805,62. Nasdaq endte ned 0,6 prosent til 2.061,29, mens det brede markedet ved S&P 500-indeksen falt 1 prosent til 1.207,01.

Slutt Oslo: Amerikanske renter herjet

Oslo Børs var på vei i dag, men ble senket av amerikanske renter.

Hovedindeksen endte til slutt ned 0,2 prosent til 261,41 i dag etter en pen oppgang på formiddagen. Det var en overraskende kraftig oppgang i de lange obligasjonsrentene som på ettermiddagen onsdag utløste et brått fall for aksjemarkedet både i Oslo og ellers i Europa.

En rekke amerikanske hedgefond startet et nedsalg av amerikanske lange obligasjoner på spekulasjoner om at amerikanske myndigheter i morgen vil legge ut et større antall nye obligasjoner enn ventet. Dette første til de høyeste tiårsrentene i USA på syv måneder og tilhørende fall i aksjemarkedet.

Oljerelaterte aksjer holdt imidlertid godt stand også på ettermiddagen som følge av ny oppgang i oljeprisen det siste døgnet. En ny markedsrapport fra det amerikanske energidepartementet peker mot et strammere oljemarked enn ventet frem til utgangen av 2006.

Statoil og Hydro holdt dermed igjen noe av fallet ellers i markedet, begge oljelokomotivene endte svakt i pluss.

Frontline fikk som ventet en ny dukkert i dag etter nye fall i tankratene det siste døgnet, men også på grunn av en svakere dollarkurs. Justert for utbytteaksjene i Ship Finance, endte aksjen ned 7,50 kroner.

De siste dagenes kraftig dollarfall har ledet markedets oppmerksomhet mot gullaksjer. Alle de Oslo-noterte gullselskapene ble løftet på gullbølgen i dag med Ecuanor og International Gold Exploration helt i spiss, og Crew og Guinor høyt oppe på vinnerlisten.

Oljeaksjen Northern Oil fikk et løft i dag etter at konstituert konsernsjef Per Fossan-Vaage meldte at han har kjøpt 150.000 aksjer i selskapet. NOI endte opp 5 prosent til 3,12 kroner.

Røkke-selskapene figurert også i dag høyt på vinnerlisten etter et nytt rush av kontraktsmeldinger de sist par dagene. Både Aker Kværner pluss 3,8 prosent, Aker (1,6) og Aker Yards (2,1) viste pen oppgang.

Gjødselaksjen Yara falt tilbake i dag, blant annet etter ned justering fra meglerhuset Pareto. Aksjen endte til slutt ned 1,5 prosent.

Kjøleskipsaksjene fikk en nedtur i dag, både Green Reefers og Star Reefer som har hatt voldsomt optpur de siste månedene ble gjenstand for nedsalg.

Åpning USA: Aksjefall

En oppgang i rentene dro ned de amerikanske aksjebørsene etter åpningen.

Dow Jones-indeksen var ned 0,2 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var helt flat.

Samtidig var S&P 500-indeksen ned 0,3 prosent.

Det var særlig en oppgang i de lange amerikanske rentene som var årsaken i onsdagens børsfall på Wall Street.

Før åpning USA: Rentene tynger

Futureshandelen mot de amerikanske aksjeindeksen har fått en skikkelig dukkert i ettermiddag etter positive indikasjoner i tidlig førbørshandel. Det er en kraftig opp gang i de lange amerikanske renten som er årsaken.

Det amerikanske obligasjonsmarkedet har sett et kraftig nedsalg i tidlig handel i dag på spekulasjoner om at den amerikanske sentralbanken vil trykke opp store mengder nye obligasjoner til auksjonen som holdes de to neste dagene.

Obligasjonsspekulasjonen har ført til de høyeste tiårsrenten i USA på syv måneder, og dette tygner aksjemarkedene. I Europa har de viktigste børsene gått fra pluss til minus på grunn av renteutvikling i ettermiddag.

En fallende dollar og stigende oljepris gjør det vanskelig for det amerikanske aksjemarkedet å finne positive holde punkter i ettermiddag.

Lunch Oslo: Sterkt marked

Det holder seg sterkt på Oslo Børs etter god oppgang i oljeprisen.

Oljeprisen er den viktigste katalysatoren på Oslo Børs onsdag, og det er oppgangen de siste døgnet som får hovedindeksen på børsen til å stige 0,50 prosent ved lunchtider onsdag.

Det er Statoil og Hydro som driver markedet opp, og de to oljeselskapene er opp henholdsvis 1,11 og 1,49 prosent.

Frontline er ned 4,9 prosent til 288,5 kroner aksjen etter at ShipFinance aksjer ble delt ut til aksjonærene onsdag. Men selv om det er tatt høyde for dette er aksjen svak onsdag.

Kværner er en av dagens vinnere og aksjen er opp 10,81 prosent etter kontrakter og etterfølgende svært positive analyser fra meglerhus. DnB NOR er opp 1,19 prosent etter at banken meldte fra om at de vil kjøpe tilbake inntil 10 prosent av sine utestående aksjer.

I Europa fortsetter også børsoppturen fra morgentimene. I London har markedet steget og FTSE-100 er nå opp 0,48 prosent mens DAX-indeksen i Tyskland er opp 0,62 prosent. I Stockholm er markedet opp 0,45 prosent.

Åpning Oslo: Oppgang
(Ny: Korrigert)

Oslo Børs åpner opp 0,47 prosent onsdag, og markedet reagerer på gode oljepriser.

Statoil og Hydro stiger henholdsvis 0,89 prosent og 1,77 prosent på nyheten om at oljeprisen er på vei til 55 dollar fatet.

Frontline går eks. Ship Finance onsdag. Dette tilsvarer rundt 12,50 kroner pr. aksje. Aksjen faller tilbake etter ratefall og svak utvikling i USA.

Q-Free stiger 1,02 prosent etter nyheten om at Telenor Venture II har solgt ut mer enn tre millioner aksjer i selskapet. Etter transaksjonen har venture-fondet som styres av Rune Rinnan ingen aksjer i selskapet.

DnB NOR stiger 0,40 prosent etter at selskapet meldte om at de vil kjøpe tilbake egne aksjer, i stedet for å gi ekstraordinært utbytte. Stolt Offshore stiger 3,41 prosent i takt med resten av markedet.

I Europa er det også børsoppgang, og DAX-indeksen i Frankfurt opp 0,49 prosent mens FTSE-100 i London er opp 0,05 prosent. I Stockholm er markedet opp 0,25 prosent.

Før åpning Oslo: Oljen kommer

Oljeprisen er på full fart mot 55 dollar fatet, og dette kan dra med seg den oljesterke Oslo Børs onsdag etter to dager med laber utvikling. I USA falt Frontline til under 300 kroner, og var meget tung.

PowerOne, Elteks referanseaksje i USA, falt kraftig etter at aksjen ble fjernet fra S&P 500 indeksen.

I Europa er børsene sterke onsdag, med DAX-indeksen opp 0,25 prosent og CAC-40 indeksen i Paris opp 0,20 prosent. I Stockholm er OMX-indeksen opp 0,17 prosent. I London åpner FTSE-100 indeksen nærmest uendret.

Det er relativt nyhetsfattig ved åpningen torsdag, men det kan nevnes at Ementors konkurrent WM-Data restrukturerer i Norge, hvilket kan bety at IT-markedet ikke akkurat er meget sterkt i Norge.

DnB NOR har bedt om tillatelse om å kjøpe tilbake egne aksjer, hvilket kan mottas positivt i markedet.

Børsene morgen: Oppgang i Asia

Det er den australske gruvegiganten BHP Billiton som i natt har satt fart i råvareaksjene i regionene med sitt bud på konkurrenten WMC. Budet lyder på 7,3 milliarder dollar.

Med råvareindeksen på de høyeste nivåene på 24 år og en rekordsterk oljepris ble det råvarefokus i Asia i natt.

Morgan Stanleys Asia-indeks var opp for femte dag på rad nå i morges norsk tid. Indeksen har steget 0,3 prosent i natt til 104,73 med metall og råvareaksjer i spiss.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo var opp 0,7 prosent rett før stengetid nå i morges til 11.966,69.
Det er det høyeste nivået for indeksen siden slutten av april i fjor.

Slutt USA: Svak dag

Det ble en svak dag på Wall Street tirsdag. Sjekk børsutviklingen her:

De amerikanske børsene endte dagen i minus tirsdag. Den brede S&P 500-indeksen var ned rundt 0,5 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 0,8 prosent.

Dow Jones-indeksen var ned 0,2 prosent.

Det var en ny oppgang i oljeprisen som var med på å trekke ned det brede markedet. I teknologisektoren var svak guiding fra chipkjempen Texas Instruments med på å dra i negativ retning.

Texas Instruments var ute med nedjustering etter stengning mandag. I tirsdagens handel kom derfor straffen for investorene. Aksjene til chipselskapet falt hele 3,7 prosent.

Oljeprisen for levering i april steg hele 1,3 prosent til 54,59 dollar pr. fat. Den amerikanske oljeprisen (WTI) var faktisk over 55 dollarsnivået i løpet av handelsdagen på New Yorks råvarebørs.

Dette er det høyeste nivået oljeprisen har nådd siden oktober, da prisen for et fat lettråolje var på 55,57 dollar.

Svakere dollar mot euro er en av grunnene til prisoppgangen i dollar for oljen. Videre er det spekulasjoner om at OPEC ikke vil endre sine produksjonskvoter ved neste møte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere