RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Svak dag

Sist oppdatert:
Det ble en svak dag på Wall Street tirsdag. Sjekk børsutviklingen her
De amerikanske børsene endte dagen i minus tirsdag. Den brede S&P 500-indeksen var ned rundt 0,5 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 0,8 prosent.

Dow Jones-indeksen var ned 0,2 prosent.

Det var en ny oppgang i oljeprisen som var med på å trekke ned det brede markedet. I teknologisektoren var svak guiding fra chipkjempen Texas Instruments med på å dra i negativ retning.

Texas Instruments var ute med nedjustering etter stengning mandag. I tirsdagens handel kom derfor straffen for investorene. Aksjene til chipselskapet falt hele 3,7 prosent.

Oljeprisen for levering i april steg hele 1,3 prosent til 54,59 dollar pr. fat. Den amerikanske oljeprisen (WTI) var faktisk over 55 dollarsnivået i løpet av handelsdagen på New Yorks råvarebørs.

Dette er det høyeste nivået oljeprisen har nådd siden oktober, da prisen for et fat lettråolje var på 55,57 dollar.

Svakere dollar mot euro er en av grunnene til prisoppgangen i dollar for oljen. Videre er det spekulasjoner om at OPEC ikke vil endre sine produksjonskvoter ved neste møte.

Slutt Oslo: Olje og tank dro ned

Hovedindeksen på Oslo Børs endte dagen ned 0,4 prosent til 262,06 poeng.

Det var særlig markante fall for Frontline og Statoil som dro ned indeksen. Førstnevnte falt på nye ratefall. I tillegg til dette skrev iMarkedet.no tirsdag at meglerhuset ABG Sundal Collier har gått til en salgsanbefaling på Frontline-aksjen.

Frontline endte ned 3,2 prosent til 300 kroner.

Statoil-aksjen ble også nedjustert tirsdag. Meglerkjempen Lehman Brothers kutter anbefalingen fra overvekt til nøytral, i en ny analyse. Oljeprisen var også svakt tilbake ved avslutningen på Oslo Børs.

Statoil endte dagen ned 1,1 prosent til 112,75 kroner.

Tandberg-aksjen var også tung tirsdag, etter at hovedkonkurrenten Polycom falt markant i USA-handelen.

Ellers var Jinhui-aksjen i støtet etter gode meldinger om slutninger i bulkmarkedet. Jinhui-aksjen endte dagen opp 3,9 prosent til 34,50 kroner.

Røkkeselskapene var også i støtet tirsdag, etter et ras av kontraktsmeldinger den siste tiden. Dermed styrker Røkke sin finansielle stilling ytterligere. Både Aker og Aker Yards endte på vinnerlisten tirsdag.

Øverst på vinnerlisten var imidlertid TTS, som ble dratt opp av en SMS-melding fra analysehuset Orion Securities. Orion melder nå om at TTS-aksjen er inne i analysehusets portefølje. Dette førte umiddelbart til at TTS-aksjen steg 10 prosent.

GGS-aksjen endte høyt oppe på taperlisten. Bakgrunnen var en artikkel iMarkedet.no skrev tirsdag om investoren Arne Fredly. Han har nemlig listet seg ut døren i GGS, og solgt en større aksjepost. GGS endte dagen ned 4,6 prosent til 6,93 kroner.

Åpning USA: Svakt opp

De amerikanske børsene startet børsdagen svakt opp.

Til tross for press i chipdelen av markedet, fortsatte den sterke Nasdaq-børsen oppgangen. Nasdaq Composite-indeksen startet dagen opp 0,3 prosent.

Den brede S&P 500-indeksen og Dow Jones-indeksen var imidlertid kun svakt i pluss, etter åpningen.

Før åpning USA: Teknologi under press

Før børsstarten i det amerikanske aksjemarkedet ser det ut til at markedet gå i rødt. Det er særlig svake utsikter fra chipprodusenten Texas Instruments som har surnet markedet.

I tillegg til dette er konkurrenten Intel under press etter at datterselskapet i Japan anklages for brudd på konkurransereglene.

Mandag endte den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen på det høyeste nivået på syv uker.

Oslo lunsj: Tungt for olje

Det ligger an til en ny dag med nedgang på Oslo Børs. Til lunsj var Hovedindeksen var ned 0,5 prosent.

Nedgangen ble anført av Statoil-aksjen og Frontline. Førstnevnte ble kuttet at meglerkjempen Lehman Brothers tirsdag formiddag. iMarkedet.no skrev at meglerhuset nå gir en nøytralanbefaling av Statoil-aksjen, mot tidligere kjøpsanbefaling.

Samtidig var oljeprisen i London tilbake 1,23 prosent til 51,45 dollar ved lunsjtider. Statoil-aksjen var ned 1,1 prosent, mens Hydro var ned 1 prosent.

Frontline falt på ratefall, og var ned 2,4 prosent ved lunsjtider.

Blant de tyngste aksjene var Fred. Olsen Energy høyt oppe tirsdag. ABG Sundal Coller var ute å anbefalte aksjen mandag, og tirsdag kastet flere seg på. Til lunsj var Fred. Olsen Energy-aksjen opp 3 prosent.

Jinhui-aksjen var også opp 3 prosent, dratt opp av positive meldinger fra bulkmarkedet og sterke slutninger.

Riggaksjene var sterke til lunsj. Sammen med Fred. Olsen Energy, va Petrolia Drilling og børsnykommeren Petrojack i støtet.

Åpning Oslo: Nedgang

Rett etter åpningen tirsdag var Hovedindeksen på Oslo Børs ned 0,4 prosent til 262,09 poeng.

Det var særlig fall for Statoil og Frontline som trakk ned. Statoil-aksjen ble nedgradert av meglerhuset Lehman Brothers tirsdag morgen, og meglerhuset opererer nå med en nøytral-anbefaling på aksjen.

Statoil var tilbake hele 1,3 prosent til 112,50 kroner etter åpningen.

Svak utvikling i ratene i stortankmarkedet var med på å trekke ned Frontline-aksjen 1,8 prosent etter åpningen.

Ellers var Fre. Olsen Energy-aksjen høyt oppe på omsetningslisten etter åpningen. Aksjekursen til selskapet steg samtidig med 2,4 prosent til 118 kroner. Mandag var meglerhuset ABG Sundal Collier ute med en kjøpsanbefaling av aksjen.

På toppen av vinnerlisten etter åpningen var Blom, som dro inn en kontrakt på 21,5 millioner kroner fra saudiarabiske myndigheter tirsdag morgen. Aksjen steg 8,5 prosent etter åpningen.

På taperlisten var Stolt-Nielsen-aksjen høyt oppe. Aksjekursen falt 3 prosent etter at det ble kjent at amerikanske myndigheter velger å anke amnestisaken mot selskapet.

Børsene morgen: Mot fall

De ledende europeiske aksjene falt svakt tilbake tirsdag morgen. DAX-indeksen i Frankfurt var tilbake 0,3 prosent, mens FTSE-indeksen i London var tilbake 0,2 prosent.

Det er trolig at dette også vil smitte over på Oslo Børs.

Oslo Børs vil trolig heller ikke få noen særlig hjelp av oljeprisen. Til tross for at den holder seg på knallsterke nivåer, er tendensen fallende tirsdag morgen.

Meglerkjempen Lehman Brothers var ute med en analyse på Statoil-aksjen tirsdag. Meglerhuset har heves sine estimater og kursmål, men reduserer likevel anbefalingen fra "outperform" til "equalweight".

Ellers tirsdag morgen har Røkkeselskapet Aker Yards meldt om en rekke nye kontrakter, noe som trolig vil trekke opp i åpningsminuttene.

Børsene morgen: Kina opp etter Merrill-analyse

Det kinesiske aksjemarkedet fikk en skikkelig opptur etter at meglerhuset Merrill Lynch & Co. anbefalte kundene å kjøpe kinesiske aksjer. Bakgrunnen for oppjusteringen var en raskere vekst i den kinesiske økonomien enn ventet.

PetroChina Co., som er Kinas største oljeprodusent, ledet an oppgangen. Det skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Hang Seng China Enterprises-indks steg hele 1,2 prosent tirsdag morgen norsk tid.

Ellers i det asiatiske aksjemarkedet var det mye nedgang. Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific indeksen var ned 0,1 prosent tirsdag morgen. Denne indeksen følger 900 aksjer i regionen.

Aksjeindeksene i Japan, Sør-Korea, Taiwan og Thailand falt tilbake.

Slutt USA: Oppgang etter oljeprisnedgang

Det ble oppgang på amerikanske indekser mandag etter at Qualcomm, verden nest største chip-produsent til mobiltelefoner, fremla bedrede utsikter til andrekvartalsresultater.

Dermed øynet markedet håp for at den hardt pressede semiconductor-industrien er på vei ut av nedgangen.

Nasdaq-indeksen steg 0,95 prosent mens S&P 500 steg 0,26 prosent. Dow Jones falt 0,03 prosent etter at markedet sendte Boeing aksjen rett ned etter sjefsbytte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere