*Nettavisen* Nyheter.

Slutt USA: Svak trend

De amerikanske børsene falt svakt tilbake onsdag ledet av teknologiaksjene

19.05.08 01:08

Det var få nyheter og ingen viktige makrotall som kunne påvirke børsene i USA onsdag, og Bush-administrasjonens varsel av tidenes utstedelse av nye statspapirer ga naturlig nok ikke noe fart til markedet.Markedet er også nervøst i forkant av nye viktige makrotall som blir offentliggjort torsdag og fredag etter at det tirsdag ble gjort kjent et overraskende sterkt fall i konsumentenes tillit til økonomien i juli.Dow Jones industrial Average endte ned marginale 0,1 prosent til 9.200,05, mens teknologitunge Nasdaq falt 0,5 prosent til 1.721,95. Den brede S&P 500-indeksen endte ned 0,2 prosent til 987,65.
Slutt Oslo: Pustepause

Investorene tok en pust i bakken onsdag, og Oslo Børs falt etter fem dagers sammenhengende opptur.Hovedindeksen maktet ikke å opprettholde den gode trenden onsdag etter å ha gått kraftig mot strømmen tirsdag. Hovedindeksen endte ned 0,43 prosent til 143,87 poeng, og da hjalp det ikke at SSB onsdag la frem detaljhandelstall for juni som var langt bedre enn ventet.Blant de større selskapene falt Norsk Hydro, Norske Skog, Frontline og Tandberg mer enn markedet og trakk Hovedindeksen i minus. Statoil, Amersham, Storebrand og Tomra dro i positiv retning og begrenset fallet.Smedvig tapte onsdag søksmålet mot Esso og ble dømt til å betale nærmere 700 millioner kroner til den amerikanske oljegiganten. Dommen fra Stavanger Tingrett var likevel ikke så ille som enkelte hadde fryktet. A-aksjen falt 4,84 prosent til 45,20 kroner, og B-aksjen endte ned 5 prosent til 38 kroner.Birdstep steg 7,91 prosent til 15 kroner etter at iMarkedet skrev at selskapet er listet opp som komponentpartner i Hewlett Packards ferske produktkatalog for nettverks- og telekommarkedet.Oppturen i Pan Fish fortsatte i kjølvannet av tirsdagens nyhet om ytterligere restrukturering, samt flytting og samlokalisering av selskapets virksomheter til Stavanger. Aksjen endte opp 10 prosent til 0,22 kroner.Medi-Cult la på seg 7,95 prosent til 4,48 kroner i forkant av kvartalstallene som legges frem torsdag.Ementor steg 11,32 prosent til 4,23 kroner. Det ble innført børspause i aksjen tidlig på dagen etter kraftig kursoppgang, men det kom ingen nyheter rundt selskapet.Golar LNG steg 4,67 prosent til 78,50 kroner etter sterk utvikling under handelen i USA tirsdag kveld, i kjølvannet av gårsdagens nyhet om at selskapet har hentet inn 410 millioner kroner blant utenlandske investorer.Petrolia Drilling fortsetter å hausses av ivrige tradere som onsdag kjøpte aksjen opp 14,29 prosent eller ett øre til 0,08 kroner, etter solid kursoppgang også tirsdag.PGS toppet taperlisten med et fall på 7,87 prosent til 6,32 kroner på nyheten om at styreformann Jens Ulltveit-Moe vil ha vetorett i to år for eksisterende aksjonærer i frykt for at selskapet skal splittes opp. Etter den foreslåtte refinansieringen av selskapet vil obligasjonseierne ha 60 prosent av aksjene i PGS.Det kan se ut som noe av luften har gått ut av Frontier Drilling. Onsdag måtte det hardt prøvede selskapet notere et kursfall på 7,14 prosent til 0,39 kroner, etter solid oppgang de første dagene av uken.50 selskaper noterte nedgang mens 43 steg på børsen onsdag.
Åpning USA: Små utslag

Det amerikanske aksjemarkedet åpner blandet onsdag. S&P 500 og Dow Jones stiger svakt, Nasdaq faller.S&P 500 og Dow Jones er begge opp 0,2 prosent etter drøyt fem minutters minutters handel. Teknologitunge Nasdaq faller 0,15 prosent.Ingen store kanoner har leverer resultater onsdag, men selskapstallene som har kommet hittil i dag har stort sett vært på linje med estimatene eller bedre, noe som gir en viss positiv stemning ved åpningen.Onsdag er en rolig dag hva angår økonomiske data. Sentralbankens rapport om tilstanden i den amerikanske økonomien, den såkalte Beige Book, er det eneste som står på plakaten. Rapporten offentliggjøres klokken 20 norsk tid.
Før åpning USA: Flate futures

Futurene indikerer en flat åpning i det amerikanske aksjemarkedet i forkant av Beige Book.S&P-futuren noteres opp 0,1 prosent og Nasdaq-futuren er opp 0,05 prosent. Dow Jones indikeres også å åpne nær uendret.Klokken 20 norsk tid presenteres Beige Book, en rapport fra den amerikanske sentralbanken om USAs økonomiske tilstand.Utover dette er det hverken sentrale makrotall eller selskapsresultater på agendaen onsdag. Torsdag kommer imidlerid flere makrotall og fredag offentliggjøres arbeidsledigheten i juli.I Europa er utviklingen blandet. CAC 40 stiger 0,8 prosent, DAX er uendret, mens FTSE 100 faller noe. Hovedindeksen ved Oslo Børs er ned 0,48 prosent en drøy time før børsen stenger.
Lunsj Oslo: Uendret

Oslo Børs åpnet opp men har falt tilbake og noteres uendret ved lunsjtider onsdag.Hovedindeksen er klokken 12 nær uendret fra tirsdagens sluttnotering.Ellers i Europa er det positiv stemning å spore. DAX er opp 0,5 prosent, CAC 40 stiger 1,2 prosent og FTSE 100 noterer et løft på 0,4 prosent.Ved Oslo Børs toppes vinnerlisten av Pan Fish, som fortsetter å stige på tirsdagens nyheter om restrukturering. Aksjen er nå opp 20 prosent til 0,24 kroner.RCCL og Golar stiger henholdsvis 2,42 og 3,33 prosent etter at begge aksjene noterte solide løft under handel i USA tirsdag kveld.Smedvig stiger 3,16 prosent til 49 kroner på bra volum i forkant av dommen i Balder-saken som faller klokken 13. Det kan se ut som markedet spekulerer et positivt utfall for Smedvig. Aksjen er for øyeblikket suspendert.Det har vært innført børspause i Ementor etter kraftig kursoppgang. Aksjen er opp 8,95 prosent til 4,14 kroner uten at det er kommet nyheter rundt selskapet.PGS faller 6,41 prosent på nyheten om at der er fremmet et forslag som vil gi eksisterende aksjonærer vetorett mot betydelige endringer i selskapets ledelse og salg av eiendeler over en periode på to år. Etter refinansieringen av selskapet vil obligasjonseierne ha over 60 prosent av aksjene og flertall i styret.
Åpning Oslo: Svak oppgang

Oslo Børs åpner svakere enn Europas toneangivede børser onsdag til tross for god detaljhandel i juni.Hovedindeksen åpner opp 0,1 prosent til 144,63 poeng, noe som er svakere enn Europas ledende børser. Noe av grunnen kan være den negative utviklingen på verdens børser etter stengetid ved Oslo Børs tirsdag.Norsk detaljhandel økte med 1,3 prosent i juni, noe som var langt bedre enn ventet. På forhånd var det ventet en økning på 0,5 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.Statoil, Amersham og RCCL trekker opp blant tungvekterne, mens Norsk Hydro DnB og Frontline drar i negativ retning.Apptix stiger 3 prosent til 10,30 kroner på nyheten om en avtale med MSNBC.com.Pan Fish stiger videre på gårsdagens nyhet om ytterligere oppsigelser og flytting av virksomheten til Stavanger. Kursen er opp 15 prosent til 0,23 kroner.Også Golar stiger, etter å ha gått bra i USA tirsdag. Aksjen legger på seg 4,67 prosent til 78,50 kroner.To av tirsdagens kursvinnere, PGS og Petrolia Drilling, ligger på toppen av taperlisten onsdag.33 aksjer stiger, mens 19 noterer nedgang etter 30 minutters handel ved Oslo Børs.
Før åpning Oslo: Blandet i Europa

De største europeiske børsene åpner blandet onsdag etter gårsdagens svake utvikling i USA.DAX faller 0,6 prosent, mens CAC 40 er uforandret etter en drøy halvtimes handel. FTSE 100 stiger 0,15 prosent.De største børsene falt tilbake tirsdag på svake konsumenttall fra USA og investorene er tydelig usikre på kursen videre.I Stockholm stiger OMX 0,3 prosent.
Børsene morgen: Kraftig fall i Japan

Svake tall fra Toshiba og uventet fall i japansk industriproduksjon sendte Tokyo-børsen kraftig ned.Teknologitunge Nikkei 225-indeksen faller over 2 prosent etter svake tall fra Toshiba onsdag. Den breder TOPIX faller 1,4 prosent.De svake Toshiba-tallene underbygger en negativ stemning i det japanske aksjemarkedet etter at Fujitsu tirsdag meldte om svake utsikter fremover. I tillegg falt japansk industriproduksjon overraskende 1,2 prosent i juli.Hang Seng-indeksen i Hong Kong falt 0,13 prosent, mens Straits Times i Singapore var uendret.Slutt USA: Svake konsumenttall trakk ned

Konsumenttilliten i USA falt klart mer enn ventet i juli. De amerikanske børsene falt på tallene idet investorene igjen begynte å sette spørsmålstegn ved bedringen i den amerikanske økonomien.Nasdaq klarte seg best med et fall på 0,23 prosent. Dow Jones og S&P 500 noterte nedgang på henholdsvis 0,67 og 0,73 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.