RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Svakt ned

Sist oppdatert:
De amerikanske aksjene falt noe tilbake i et uinspirert og nyhetsfattig marked
Det var kun et fåtall viktige selskapsresultater i det amerikanske markedet tirsdag, og det sammen med mangelen på makronyheter gjorde det amerikanske aksjemarkedet heller uinspirert.

Indeksen falt litt fra åpning, og bortsette fra en liten topp midt i sesjonen endte børsene omtrent på linje med fallet ved åpning i kveld.

Petroleum Geo-services fortsatt fallet som ventet tirsdag kveld, etter at de amerikanske ADS'ene ikke lenger handles inkludert tegnignsretter. Aksjen endte ned 36 rposent til 35 cent.

Dow Jones-indeksen falt 0,2 prosent til 9.838,83, mens teknologitunge Nasdaq endte ned 0,5 prosent til 1.957,97. Den brede S&P 500-indeksen falt 0,5 prosent til 1.053,25.

Slutt Oslo: Frontline og PGS i fokus

På en ellers flat børsdag har Frontline og PGS vært i vinden.

Hovedindeksen beveget seg rundt sluttkursen fra mandag store deler av børsdagen. Indeksen endte opp 0,2 prosent på 163,09 etter en heller inspirasjonsløs børsdag. Det var et lite hopp i sluttauksjonen som ga plussen.

Det har vært få store markedsnyheter, og utviklingen har i stor grad fulgt de europeiske børsene. Det har heller ikke vært publisering av viktige makrotall som kunne flytte markedet tirsdag.

Om det har vært lite makronytt så har enkelte selskaper vært i Fokus i dag, det gjelder spesielt Frontline og Petroleum Geo-services.

Frontline har steget videre tirsdag etter rapporter om nye ratehopp i VLCC-markedet. Raten har steget til nivåer over 50.000 dollar pr. dag i Midtøsten, opp fra 38.000 dollar som var nivået mandag formiddag. Aksjen endte opp 4,7 prosent til 144,50 kroner.

Petroleum Geo-services har hatt en volatil dag. Aksjen falt over 10 prosent i åpning etter grusing i USA i går kveld. Det hersket en del usikkerhet rundt fallet, som var tilknyttet bortfallet av tegningsretter i det amerikanske markedet. Selskapet gikk i ettermiddag og oppfordret norske aksjonærer og kjøpere om å påse at aksjene de kjøper frem til og med onsdag blir registrert i VPS før mandag 10. november. Hvis ikke mister de tegningsrettene som utgjør omkring fire femtedel av aksjekursen,

Utover formiddagen hente aksjen seg opp, og gikk over i et skikkelig kursrally med Creditt Suisse First Boston som helt dominerende kjøper. Det er uklart hva som har fått CSFB til å støvsuge markedet for PGS-aksjer, det kan både være ønske om inndekning for de glapp tegningsrettene i USA og omvekting av fond med tanke på den nye aksjekapitalen som trer i kraft fra torsdag. PGS endte opp 24,3 prosent til 10,70 kroner.

Aker Kværner fikk et løft i dag etter meldinger om at Kværner Philadelphia kan være i ferd med å sikre seg en kjempekontrakt. Aksjen endte opp 4,1 prosent til 122 kroner.

DnB var under videre press tirsdag, og det var blant annet en negative artikkel i Finansavisen om driften i banken som trakk ned. Aksjen endte ned 1,7 prosent til 40,30 kroner, og trakk med seg Gjensidige Nor.

Fjord Seafood steg etter at de har fått inn 97 millioner kroner i en rettet emisjon samt lettelser i lånebetingelsene. Aksjen endte opp 2,8 prosent til 2,93 kroner. Emisjonskursen var 2,75 kroner.

Det var stor handel til P4 å være mot slutten av handelsdagen. Aksjen steg 9,8 prosent til 4,50 kroner etter at investor Endre Røsjø samlet sine poster i Centennial i dag.

Åpning USA: Noe ned

De amerikanske børsene er svakt ned i tidlig handel.

Etter nye toppnoteringer også mandag har det amerikanske aksjemarkedet hatt en litt svak åpning tirsdag ettermiddag.

Dow Jones-indeksen er ned 0,2 prosent, mens Nasdaq-indeksen er ned 0,4 prosent etter ti minutters handel.


Før USA: Forsiktig åpning ventet

Det kan gå mot en litt forsiktig og svak åpning på Wall Street etter nye toppnoteringer mandag.

Det indikeres en noe svak åpning på handelen i USA i ettermiddag etter at indeksene tirsdag nådde nye toppnivåer. Futureshandelen mot de viktigste indeksen peker mot en flat til svakt fallende trend ved åpning.

Det er ingen viktige makrotall for publisering i USA i dag, så fokus kommer til å være på selskapsresultater. Blant selskapene som har rapportert i dag er konglomeratet Tyco og Gillette. Tyco-tallene var igjen skuffende, mens Gillette slo konsensus.

De europeiske børsene gir liten støtte til det amerikanske markedet i ettermiddag. De store børsene er flate til svakt ned.

Etter lunsj: Flatt

Oslo Børs har vært tilnærmet flatt frem til lunsj med hjelp av en sterk Frontline-aksje.

Hovedindeksen er rett etter lunsj ned 0,1 prosent etter å ha falt tilbake i formiddag etter en liten opptur i tidlig handel.

Flere av de tunge aksjene på børsen er svakt ned etter flere dager med sterk utvikling, blant annet Norsk Hydro og Telenor. Statoil er uendret, mens DnB og Nor fortsetter å falle. I dag preges DnB blant annet av en oversikt i Finansavisen som konkluderer med at banken er dårligst av de store bankene på drift.

Frontline sammen med Aker Kværner er aksjene som trekker mest opp. Frontline går på en markert rateoppgang i tankmarkedet det siste døgnet, mens Aker Kværner stiger på utsiktene til en mulig storkontrakt for Philadelphia-verftet.

Petroleum Geo-Services er på vei opp igjen etter et par tunge dager med blant annet usikkerhet rundt tegningsprosedyrene i forbindelse med gjeldskonvertering og annenhåndssalg. Aksjen er opp 16 prosent til 10 kroner, etter fall i tidlig handel.

Det kan se ut til at aktørene ønsker å sikre seg muligheten til kjøp av aksjer i annenhåndssalget. Investorer som gikk på en smell i USA i går og mistet tegningsrettighetene kan ha sett muligheten til å dekke seg noe inn gjennom kjøp av aksjer i det norske markedet. Det internasjonale meglerhuset Credit Suisse First Boston har nær støvsugde det norske markedet for PGS-aksjer i formiddag.

Telecomputing er opp knappe 3 prosent etter at storaksjonær Sabaro flagget en eierandel på 20 prosent.

DSND som la frem skuffende tall i morges har blitt sendt ned 3,3 prosent til 14,50 kroner.

Markedet har som ventet reagert positivt på Fjord-emisjonen som ble plassert i går kveld. Aksjen ble plassert på kurs 2,75 kroner, mens aksjen nå handles på 2,95 kroner.

Ute i Europa er det også en flat utvikling på børsene.

Åpning Oslo: Frontline leder oppgang

Gode tankrater sender Frontline opp på en positiv Oslo Børs.

Oslo Børs hovedindeks er opp 0,3 prosent til 163,2 poeng etter en halv times handel tirsdag, til en ny årsrekord.

Frontline er i fokus og stiger 3 prosent til 142,50 kroner, etter meldinger i går kveld om sterkere stortankrater.

Fjord stiger 4 prosent til 2,95 kroner, etter å ha meldt i dag at det er gjennomført en emisjon til 2,75 kroner pr. aksje.

Aker Kværner stiger 2 prosent til 119,25 kroner, etter at VG melder om en mulig storkontrakt til USA-verftet.

Stolt Offshore er ned 6 prosent til 12 kroner, etter fall i USA.

PGS er ned 1 prosent til 8,50 kroner. Aksjen falt kraftig i USA, men det har å gjøre med at aksjen i USA handles uten tegningsretter, i motsetning til i Oslo.


Før Oslo: Mot blandet åpning

De europeiske børsene er svakt ned til flate rett før åpning i Oslo, PGS ventes falle tungt ved åpning.

Det kan bli en noe blandet åpning på Oslo Børs tirsdag etter ny oppgang i USA og Asia, mens de europeiske børsene er flate til svakt ned et kvarter før handelen åpner.

Frankfurt er uendret fra i går, mens Paris-børsen er svakt ned.

Det kan forventes et kraftig fall i Petroleum Geo-services fra åpning i dag etter at aksjen har blitt mer enn halvert i verdi i USA i går kveld. Det var stor handel i PGS-aksjen i går.

Fjord Seafood har plassert en emisjon på 97 millioner kroner i går kveld på kurs 2,75 kroner, som er 10 øre under gårsdagens sluttkurs. I tillegg har selskapet fått lettelser i lånebetingelsene. Alt i alt kan dette virke positivt for selskapets utvikling i dag.

Mens PGS fikk juling i USA, så steg Norsk Hydro og Statoil noe over sluttkursen i Oslo.

Det samme gjorde Frontline, som kan ventes å stige etter kraftig oppgang i VLCC-ratene i går kveld. Raten ligger nå over 50.000 dollar pr. dag i Midtøsten.

Det har kommet noen tall før børs i dag, og spesielt DSND var skuffende. Selskapet kom også med en lunken guiding for neste år, og aksjen ventes å falle fra åpning.

Stolt Offshore falt nærmere 7 prosent i USA i går, og endte under sluttkursen i Oslo.

Aker Kværner kan stige fra åpning i dag etter at VG i dag melder at gruppens tapsverft i Philadelphia er i forhandlinger om en stor kontrakt.

Børsene morgen: Opptur i Asia

Det er oppgang i Asia i morges, og Tokyo-børsen fører an med kraftig oppgang.

Tokyo-børsen har hatt sitt største løft på to måneder i natt og i morges, og det er eksportaksjene med Canon og bilaksjene i spissen som fører an i oppgangen.

Optimismen rundt veksten i USA har også satt fart på resten av de asiatiske børsene, som er preget av eksportbaserte selskaper som har sitt hovedmarked i USA.

I går kom det nye gode makrotall fra USA, som satte fart i børsene og troen på at den amerikanske økonomien nå for alvor er i ferd med å gå i riktig retning.

Nikkei 225-indeksen var rett før slutt i Tokyo i morges opp 2,7 prosent, mens andre asiatiske børser var opp 1,2 til 1,5 prosent. Taiwan-børsen har vært på sitt høyeste nivå på 18 måneder i natt.

Slutt USA: Solid opp

Amerikanske børser steg solid på gode nøkkeltall mandag.

Hoveddelen av rapporteringen for tredje kvartal er nå over for amerikanske selskaper.

I stedet var det en bedre enn ventet ISM-måling for oktober, som ga impulser til de amerikanske børsene torsdag.

Denne indikatoren på aktiviteten i bedriftene kom inn på 57 prosent, mens det var ventet 55,4 prosent på forhånd, i snitt.

Mindre viktig, men også positive, var tallet for Construction Spending i september - opp 1,3 prosent, mot en forventning på 0,4 prosent.

IT-aksjene fikk en boost av et annet nøkkeltall. Chip-salget på verdensbasis økte med 6,5 prosent i september til 14,4 milliarder dollar.

Disse makrotallene hadde også som konsekvens at dollarkursen og amerikanske renter steg, mens gullprisen falt.

Til slutt endte S&P 500 opp 0,8 prosent til 1.059,02, Dow Jones steg 0,6 prosent til 9.858,46, mens Nasdaq la på seg 1,8 prosent til 1.967,70.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere