RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Svakt opp før rapport

Sist oppdatert:
Det amerikanske aksjemarked steg svakt i forkant av fredagens makrorappor
Det avr optimisme å spore på de amerikanske børsene torsdag, men nervøsitet i forkant av fredagens viktige arbeidsmarkeddsrapport holdt markedet fra en større oppgang.

I dag kom de ukentlige arbeidstallene som viste det største hoppet på nesten tre år, så soenning knyttet til arbeidstallene fredag ble ikke mindre. Markedet lot seg imidlertid ikke skremme av dagens makrotall.

En sterk dollar onsdag var blant faktorene som trakk opp. I tillegg var alle de viktigste butikkjedene ute med omsetningsutviklingen for desember og julen, og tallene var stort sett positive.

Oljeprisen var en av faktorene som trakk ned etter meldinger om en mulig oljearbeider streik i Venezuela skapte usikkerhet rundt USAs forsyninger. Oljeprisen steg 5 prosent til det høyeste nivået på to uker.

Nasdaq endte til slutt ned 0,1 prosent ti 2.090,0, mens Dow Jones med Wal-Mart i spissen steg 0,2 prosent til 10.622,80. Den brede S&P 500-indeksen steg 0,4 prosent til 1.187,83.

Slutt Oslo: Bred oppgang

Det var bred oppgang på Oslo Børs etter to dager med harde fall. Les hvilke aksjer som var i fokus:

Det ble en hyggelig dag for investorene på Oslo Børs. Hovedindeksen sluttet med enn oppgang på 0,47 prosent – til trass for at det kom kjedelige makrotall fra USA. Jobbless Claims som var en del høyere enn ventet satte en demper på oppgangen.

Det er også verd å merke seg at oppgangen i dag skjedde på høyere volum en nedgangen i aksjemarkedet de siste to dagene.

Det var særlig en oppgang i Statoil på 1,10 prosent som hjalp børsen opp. Norsk Hydro falt tilbake 0,43 prosent. De to aksjene har hatt noe ulik utvikling de siste ukene.

Yara falt tilbake 0,67 prosent mens DnB Nor fortsatte ned 1,26 prosent torsdag. Fast steg 3,65 prosent etter å ha meldt om en ny kontrakt før børsåpning. Aksjen stoppet 20 øre over det teknisk kritiske 14 kronersmerket.

Også Telenor opplevde en god dag, og aksjen steg 3,17 prosent. Endel av oppgangen kom etter at SmithBarney satte aksjen på listen over sine favoritter blant europeiske aksjer.

En artikkel her i iMarkedet.no like etter åpningstid fikk optimismen tilbake til investorene i Frontline. Saken omhandlet utsiktene til bedre tankrater etter at disse har rast de siste ukene. Aksen steg 1,48 prosent på godt volum. Det samme skjedde med rederiet Camillo Eitzen, som steg 1,40 prosent etter at iMarkedet.no kunne melde om meget sterke rater i gasstank-markedet.

StepStone ble dagens vinner etter et positivt resultatvarsel som kom før børs. Selskapet steg 16,15 prosent etter nyheten om at de nå har større driftsinntekter enn utgifter – for første gang siden de gikk på børs i 2001. Også rederiet Belships fikk frisk oppgang da det ble kjent at finansmannen Arne Fredly hadde kjøpt seg inn i rederiet, og at ratene for tørrbulk nå ser ut til å snu oppover.

Blant aksjene som bidro til at børsen ikke steg mer finner vi blant annet Tandberg, som falt 1,70 prosent etter at selskapets konkurrent Polycom, falt nesten 10 prosent i onsdagens handel i USA. Også Tandberg Data falt tilbake 1,96 prosent torsdag etter at iMarkedet.no kunne melde at selskapets konkurrent i USA måtte sende ut profit warning.

Åpning USA: Endelig oppgang

Det gikk opp, som indikert, da det amerikanske aksjemarkedet åpnet torsdag. S&P 500 åpnet opp 0,27 prosent mens Dow Jones steg 0,24 prosent. Nasdaq-indeksen stiger 0,56 prosent.

Før åpning USA: Indikerer oppgang

Det er ventet oppgang i det amerikanske aksjemarkedet før åpning torsdag. Tidligere i dag kom det inn skuffende jobbless-claims tall, noe som indikerer at arbeidsmarkedet ikke er helt i gjenge over dammen.

Dette tegner dårlig for Non-Farm Payrolls som blir sluppet i USA fredag, men markedet ser ut til å kunne reagere opp på trass av dette.

Lunch Oslo: Oppgang

Det åpnet avventende i pluss på Oslo Børs, men aksjene falt noe nedover etter åpning. Ved lunchtider har imidlertid aksjene steget noe tilbake og hovedindeksen handles fem minutter over tolv opp 0,30 prosent fra gårsdagens nivåer.

Statoil er uendret mens Hydro faller noe tilbake. Sistnevnte er ned 0,21 prosent mens Frontline fikk en real opptur etter positive ratekommentarer som ble publisert i en artikkel nettopp på iMarkedet.no.

Aksjen er opp 2,95 prosent etter å ha falt tilbake den siste uken på elendige rater i tankmarkedet.

Yara har også kommet noe tilbake, og handles til kroner 74,25 aksjen som er ned 0,34 prosent fra gårsdagens kurs. Aksjen var betydelig mer ned i åpningen. Fast fortsetter oppgangen etter en ny avtale, og aksjen handles rundt det tekniske nivået 14 kroner, og er opp 3,65 prosent.

I Europa er oppgangen mer spenstig enn på Oslo Børs, og aksjene på FTSE-100 indeksen er opp 0,47 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,79 prosent. Aksjene i Europa hjelpes oppover av en sterkere dollar.

Åpning Oslo: Avventende positiv

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,16 prosent etter ca. fem minutters handel torsdag.

Teknologiselskapet Fast stiger 2,19 prosent etter at selskapet kom med en avtale. Aksjen handles til kurs 14,10 kroner og motstanden er dermed i ferd med å brytes.

Hydro og Statoil startet opp men falt tilbake til uendret, mens Frontline fortsetter oppgangen trass nedgang i USA. Aksjen er opp 0,18 prosent.

Tandberg er med å trekke aksjene nedover etter at aksjen åpnet ned 2,72 prosent etter at den amerikanske konkurrenten Polycom falt 10 prosent i USA. Yara fortsetter også nedgangen og aksjen er ned 1,68 prosent.

Vinneren i åpningen er StepStone, som stiger 13,08 prosent etter en positiv profitwarning.

Før åpning Oslo: Dollar kan redde dagen

Dollaren har styrket seg kraftig i løpet av de første handelsdagene i det nye året. Det samme kan ikke snakkes om aksjer.

Oljeprisen fikk seg en smell i går, og falt 2,3 prosent. I USA falt Frontline noe under sluttkurs, mens Statoil endte som slutten i Oslo Børs.

Det er også et generelt press på teknologiaksjer i det amerikanske aksjemarkedet. Blant annet fant Tandbergs referanseaksje, Polycom, 10 prosent i USA i går. Det kan få Tandberg ned ved åpning.

Dollarkursen kan imidlertid lokke investorer som har holdt tilbake i de indekstunge aksjene som Statoil og dollarsensitive Hydro, som kan få seg en oppgang som følge av dollaren.

Fast kan også stige etter en ny kontrakt kom inn i dag. Tekniske analytikere er også meget bull på chartet til Fast. Yara, som har falt kraftig de siste dagene, vil kunne bli hjulpet av lavere oljepris (og dermed gasspriser) samt en mer fordelaktig dollarutvikling. Dessuten kommer selskapets amerikanske konkurrent Mosaic med resultat for fjerdekvartal i ettermiddag.

I Europa er aksjene opp i morgentimene. Londons FTSE-100 er opp 0,11 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,21 prosent. I Stockholm er det i dag stengt.

Børsen morgen: Shippingløft i Tokyo

De store japanske rederiene med Mitsuo OSK Lines og NYK ledet an i børsoppgangen på Tokyo-børsen i natt. Bakgrunnen var signaler fra regjeringen om lavere kostnader ved anløp i japanske havner.

Shippingaksjen steg tilsammen 1,2 prosent på Tokyo-børsen etter meldingen, og bidro til at Nikkei 225-indeksen endte opp 0,5 prosent til 11.492,26. Den brede Topix-indeksen steg 0,4 prosent.

Også treforedlingsaksjene steg kraftig i Japan i natt.

Ellers i Asia var det svak nedgang som følge av fall for halvleder og computerrelaterte aksjer etter at halvlederfabrikanten Xilinx meldte om fallende salg. Dette tynget både Seoul og Taiwans-børser. Morgan Stanleys Asia-indeks er ned 0,2 prosent på morgenen norsk tid.

Slutt USA: Moderat ned

Fortsatt rentefrykt sendte Wall Street moderat ned onsdag.

De amerikanske børsene endte moderat ned onsdag.

Dow Jonesindeksen var ned 0,3 prosent til 10.597,83 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen var ned 0,4 prosent til 1.183,72 poeng. Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen endte ned 0,8 prosent til 2.091,24 poeng.

Tirdagens offentliggjørelse av notatene fra den amerikanske sentralbanken fortsatte å virke inn. Aktørene i aksjemarkedet tolker FED-rapportene i retning av økt inflasjonsfrykt på grunn av lave renter. Dermed kan rentene settes opp i USA tidligere enn forventet.

De gode ISM-tallene for tjenestesektoren holdt igjen noe på Wall Street onsdag.

Blant aksjene som trakk mest ned onsdag var flyaksjene. Fallet for denne sektorene kom etter at flyselskapet Delta reduserte prisene med 50 prosent. Delta-aksjen alene falt 7 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere