RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Svakt tilbake

Sist oppdatert:
Det endte svakt ned på de amerikanske børsene onsdag
Dow Jones-indeksen og S&P 500-indeksen endte begge ned rundt 0,4 prosent i handelen på Wall Street onsdag. S&P 500-indeksen endte til slutt på 1151,82 poeng, mens Dow Jones-indeksen endte på 10.671,99 poeng. Nasdaq Composite-indeksen var nesten uendret på 2.076,47 poeng ved avslutningen av onsdagens handelsdag på Wall Street.

Onsdagens handel var preget av den kraftige oppgangen i det amerikanske aksjemarkedet tirsdag. Enkelte investorer valgte å ta gevinst onsdag.

Telekom-selskapet SBC Commmunication falt tilbake 2 prosent i onsdagens handel. Selskapet er en av eierne av mobilselskapet Cingular som har lagt inn bud på AT&T Wireless. Investorene er bekymret over at prisen på selskapet er blitt satt for høy.

Chipprodusenten Rambus steg hele 32 prosent etter at retten hadde slått fast at selskapet ikke brøt konkurransereglene.

Slutt Oslo: Toppnotering

Det endte med å bli en god dag for investorene på Oslo Børs onsdag. Hovedindeksen steg 1,16 prosent til 192,55 poeng, noe som er ny årstopp. Indeksen har ikke vært så høy siden juli 2001. Dette var sommeren før det tragiske terrorangrepet i New York.

Til tross for sterke USA-børser tirsdag, begynte det forsiktig onsdag. Utover dagen forsterket imidlertid oppgangen seg. En positiv børsstart i USA onsdag ga gode signaler til investorene i Oslo på slutten av handelsdagen.

I tillegg til dette var kronekursen opp mot dollar og euro, mens oljeprisen styrket seg nesten 2 prosent til 31,30 dollar. Dette er viktige forhold for investorene i norske aksjer.

Onsdag var det særlig Tandberg-aksjen som var i fokus. Bakgrunnen for dette var at det amerikanske nettverkselskapet Cisco lanserte en videokonferanseløsning knyttet til sin IP-telefon. iMarkedet meldte tidlig onsdag om planene til Cisco. Senere på dagen bekreftet Tandberg at de er en del av lanseringen til Cisco, men det var ikke mulig å få noen kommentarer fra Tandberg om potensialet i avtalen.

Tandberg-aksjen steg 2,23 prosent til 68,75 kroner onsdag. Investorene var imidlertid skeptiske til konsekvensene av prisingsmodellen til Cisco. Flere fryktet at Tandbergs resultater vil komme under press på grunn av lave priser på Cisco-produktet.

Storebrand kom med resultater for fjerde kvartal onsdag. Selskapet leverte tall som var på linje med markedets forventninger. Storebrand-aksjen endte ned 0,43 prosent til 46 kroner på Oslo Børs.

En av dagens tapere ble Tybring-Gjedde-aksjen, etter at kursen falt 3,23 prosent til 0,60 kroner onsdag. Kontorutstyrleverandøren kom med en resultatrapport for fjerde kvartal onsdag morgen. Den viste at selskapet hadde underskudd igjen i fjerde kvartal.

Dagens vinner på Oslo Børs Stolt Offshore-aksjen. Selskapet meldte onsdag om en storkontrakt utenfor kysten av Angola. Samtidig viste resultatrapporten til selskapet underskudd på linje med tidligere forventninger.

Stolt Offshore steg 13,33 prosent til 25,50 kroner onsdag.

Åpning USA: Flatt

Etter snaut ti minutters handel onsdag er S&P 500 og Dow Jones marginalt i minus, mens Nasdaq er opp 0,2 prosent.

Før åpning USA: Mot svak oppgang

Det ligger an til en svak oppgang på USA-børsene etter åpningen onsdag.

I forkanten av børsåpningen i USA, lå det an til en svakt positiv børsåpning.

Eneste makrorapport onsdag var antallet nystartede boliger i USA. Disse tallene endte omtrent som ventet, og fikk liten betydning i aksjemarkedet.

Ellers vil de amerikanske markedene trolig være preget av tirsdagens kraftige kursoppgang. Da ble markedene sendt opp på nye fusjonssamtaler. Særlig var oppgangen i telekom-aksjene, som ble løftet etter budet på AT&T Wireless.

Oslo lunsj: Ny årsbeste

Hovedindeksen på Oslo Børs var sterk onsdag, til tross for at kronen løftet seg mot både dollar og euro onsdag morgen.

Til lunsj var indeksen på ny årstopp, etter en oppgang på 0,7 prosent til 191,75 poeng. Ikke siden sommeren 2001 har indeksen vært så høy.

I fokus til lunsj var Storebrand-aksjen. Selskapet leverte bedre tall enn ventet i fjerde kvartal, men aksjen var kun opp 0,2 prosent til 46,30 kroner til lunsj.

Det var også fokus på Tandberg-aksjen til lunsj. iMarkedet meldte onsdag at Tandbergs partner Cisco vil lansere IP-telefoni med videokonferanseløsninger onsdag. Tandberg meldes å være en partner til løsningen. Likevel ser det ut til at investorene er skeptisk til nyheten. Bakgrunnen er prisingsmodellen Cisco har lagt seg på. Prisen pr. bruker er milevis unna Tandbergs normale nivå.

iMarkedet forsøkte å få noen kommentarer fra Tandbergs Terje Rogne onsdag, men han var på reise og ikke tilgjengelig for kommentar. Styreformann Jan Chr. Opsahl la på røret da iMarkedet ringte ham.

Til lunsj var Tandberg-aksjen ned 0,7 prosent til 66,75 kroner.

Det var fortsatt oppgang for oljeservice-aksjene onsdag. TGS-aksjen var opp over 3 prosent til 134 kroner, mens Stolt Offshore-aksjen steg sterke 15,1 prosent til 25,90 kroner. Sistnevnte meldte om en storkontrakt utenfor Angola onsdag morgen. GGS var også på vinnerlisten til lunsj, etter en oppgang på 5,4 prosent til 3,10 kroner. GGS ble nevnt at analysebyrået CAR onsdag.

På taperlisten til lunsj var Tybring-Gjedde-aksjen, etter at selskapet leverte underskudd i fjerde kvartal. Dette fikk enkelte investorer til å selge ut onsdag.

Småselskapene PA Resources og Apptix var også på taperlisten til lunsj. PA Resources kom med tall onsdag, mens innsidesalg dro ned i Apptix-aksjen.

Golar-aksjen falt 1,8 prosent til 107 kroner til lunsj. iMarkedet skrev onsdag at det ser mørkt ut for LNG-prosjektet i Mexico.

Åpning Oslo: Moderat opp

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,3 prosent til 109,87 poeng etter åpningen onsdag.

Det var særlig Tandberg- og Prosafe-aksjen som var i fokus etter åpningen. I Prosafe ble det krysset en storpost av meglerhuset Pareto i forkanten av børsåpningen. Posten var på 273.400 aksjer, og Prosafe-kursen steg 1,25 prosent til 162 kroner etter åpningen.

Tandberg-aksjen var opp 0,7 prosent til 67,75 kroner etter åpningen. iMarkedet skrev om at Cisco ville lansere sin videokonferanseløsning i tilknytning til sin IP-telefon onsdag. Styreformann Jan Chr. Opsahl la bare på røret da iMarkedet forsøkte å ringe ham onsdag.

Øverst på vinnerlisten etter åpningen var Stolt Offshore. Selskapet meldte om en storkontrakt utenfor Angola onsdag morgen. Dette sendte Stolt Offshore-aksjen opp 6,67 prosent til 24 kroner etter åpningen.

Blant selskapene som leverte tall onsdag var Storebrandø-aksjen helt flatt. Storebrands kvartalstall var bedre enn ventet i fjerde kvartal.

Tybring-Gjedde leverte også tall onsdag. Tallene var svake og aksjekursen falt 3,2 prosent til 0,30 kroner etter åpningen.

Håg, Q-free og PA Resources var lite endre onsdag etter at selskapene leverte tall.

Før åpning Oslo: Flatt

Den gode børsutviklingen på Wall Street fikk liten innvirkning på de europeiske børsene onsdag morgen. De ledende aksjeindeksene i Paris, London og Frakfurt lå helt flatt etter åpningen.

Dette vil trolig også smitte over på Oslo Børs etter åpningen onsdag. Likevel er det verdt å få med seg at dollaren har falt til ny rekordbunn mot euro, mens kronen har styrket seg mot både dollar og euro det siste døgnet.

Av mer selskapsspesifikke ting har det vært en rekke resultatrapporter på Oslo Børs onsdag. Det tyngste selskapet av disse var Storebrand, som leverte en bunnlinje som var sterkere enn analytikerne hadde ventet i fjerde kvartalsrapporten.

To selskaper som fortsetter å levere røde tall er kontorutstyrskjeden Tybring-Gjedde og køfriselskapet Q-free. Sistnevnte leverte som ventet i fjerde kvartal, mens investorene trolig hadde håpet på plusstall fra Tybring-Gjedde i fjerde kvartal.

Også møbelprodusenten Håg leverte svake tall i fjerde kvartal.

Ellers har iMarkedet meldt om at Cisco vil presentere sin videokonferanseløsning på IP-telefon onsdag. Spekulasjonene onsdag er at Tandberg er en del av det nye videokonferanseprogrammen til Cisco.

Børsene morgen: Sterke USA-børser - ned i Japan

På Tokyo-børsen endte det med nedgang onsdag. Nikkei-indeksen var ned 0,23 prosent til 10.676,81 poeng, mens den brede Topix-indeksen endte ned 0,15 prosent til 1.052,98 poeng.

Fallet på Tokyo-børsen kom til tross for sterke BNP-tall i fjerde kvartal. De gode makrotallene førte til at japanske investorer ble redde for et hopp i yen mot dollar. Dette forholdet er viktig for Japans eksportaksjer.

Slutt USA: Tele ledet bred oppgang

Det ble en sterk dag for de amerikanske børsene etter at markedet holdt stengt mandag på grunn av President's Day. En bunke nye gode til tilfredstillende makrotall samt en sterk teknologisektor, med telekom i spissen, var blant ingrediensene i tirsdagens oppgang.

Bakgrunnen for den sterke telekomsektoren var budkrigen om teleselskapet AT&T Wireless som ble avgjort tirsdag da Cingular la inn det vinnende budet. Dette satte fart i teleaksjer både i Europa og USA. Telekomindeksen i USA endte opp 1,8 prosent og var vinnersektoren i kveld.

Telenors russiske mobilselskap fikk en kraftig rekyl i dag etter at det mandag ble klart at de ikke lenger er i påtalemaktens søkelys for lisensbrudd. Aksjen endte opp 8 prosent til 81,55 dollar som er ny all time high.

Telekom, sammen med en sterk utvikling for halvledersektoren etter en ny positiv månedlig rapport for sektoren, sendte Nasdaq opp 1,3 prosent til 2.080,35.

Industriindeksen på New York-børsen, Dow Jones Industrial Average, endte opp 0,8 prosent til 10.714,88.

Oljerelaterte aksjer steg også videre, og oljeservicesektoren endte opp 0,8 prosent tross nedgraderinger fra Lehman Brothers.

S&P 500-indeksen endte opp 1 prosent til 1.156,99.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere